از زمانی که دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا جنگ تجاری باچین را در یک سال قبل آغاز کرد پکن نیز به دنبال اعمال تعرفه بر روی ۵۵۰ میلیارد دلار از کالاهای صادراتی چین تصمیم گرفت تدابیر اصلاحی و راهکارهای تازه ای برای مقابله با واشنگتن و کاهش زیان های تجاری و اقتصادی در کشور در نظر گیرد.
شی جین پینگ رییس جمهوری خلق چین بتازگی بخش هایی از این سیاست های جدید را در سفرها و جلسات خود با مقام های این کشور اعلام کرده است که از جمله آنها می توان به تمرکز بر شهرهای بزرگ برای توسعه اقتصادی اشاره کرد.
ایجاد زنجیره های تولیدی و ارزشی مدرن در سراسر کشور از جمله راهکارهایی است که رییس جمهور چین برای جلوگیری از بحران تجاری و اقتصادی و مقابله با آمریکا اعلام کرده است.
چین اکنون با یکی از شدیدترین هجمه های تجاری و اقتصادی در چند دهه گذشته به واسطه اعمال تعرفه های سنگین از سوی آمریکا روبروست .برای همین ایجاد شهرهای مرکزی و شهرهای خوشه ای برای تمرکز تلاش های اقتصادی را در دستور کار قرار داده است.
از این به بعد تمرکز تلاش های اقتصادی چین روی شهرهای بزرگ و خوشه ای خواهد بود که با تدابیر اقتصادی گذشته و سنتی کاملا تفاوت دارد افزون بر این باید شبکه عرضه و تامین صنعتی در کشور شکل گیرد که ایمن و با اطمینان و همچنین بدیع و نوآور ، خودمختار و قابل کنترل باشد.
اگر این ساختارها و شبکه ها شکل گیرد به چین و تولید کنندگان این کشور امکان می دهد هر چیزی که لازم است از هدایای تعطیلات کریسمس گرفته ناوهای هواپیمابر را تولید کند.
چین نه تنها بزرگترین تولید کننده دنیا بلکه بزرگترین کشوری است که همه بخش های صنعتی را در خود جای داده است. موسسات این کشور در زمینه های صنعتی و تولیدی با یکدیگر همکاری بسیار مسنجمی دارند و شرکت های اصلی و فرعی مشارکت گسترده ای برقرار کرده اند.
اگر این شرکت ها بتوانند چرخه های صنعتی و تولیدی با ارزش افزوده بالا ایجاد کنند و همه کالاهای لازم را خودشان تولید کنند به یک خودکفایی کامل دست می یابند که باعث می شود تا از ضربات جنگ تجاری با آمریکا مصون بمانند.
کمیسیون امور اقتصادی و دارایی چین در حال اجرای این تدابیر است اگرچه این کمیسیون به طور مستقیم به اجرای این راهکارها و ارتباط آن با مناقشه تجاری چین و آمریکا اشاره نکرده اما این کار پس از آن صورت گرفته است که دولت آمریکا از افزایش تعرفه ها بر روی ۳۰۰ میلیارد دلار کالاهای صادراتی چین خبر داد و شی جین پینگ رییس جمهور چین جلساتی با مقام های ذی ربط برگزار کرد.
اعضای این کمیسیون نیز با رییس جمهور ملاقات کرده اند و راهکارهای جایگزین برای عبور از این بحران اقتصادی و تجاری در این جلسه مطرح شده است و اینکه کشور چه باید انجام دهد تا در جنگ تجاری با آمریکا اقتصادی قوی، منسجم و مستحکم ایجادکند.
حضور افرادی چون «لی که چیانگ» نخست وزیر ،« وانگ خو نینگ» نظریه پرداز مشهور اقتصادی و هان جینگ معاون نخست وزیر در نشست نشان می دهد که این اقدامات اقتصادی و تجاری چین برای مقابله با آمریکا در آینده تا چه اندازه برای کشور مهم است. در واقع زمانی که زنجیره های تولیدی و صنعتی در سراسر جهان در معرض مخاطرات اقتصادی و یکجانبه گرایی قرار گرفته است ، چین می کوشد تا شبکه صنعتی و تولیدی منسجم و متمرکزی ایجاد کند که تولید هر کالایی را در دستور کار داشته باشد.
دینگ شوانگ اقتصاددان چینی از بانک استاندارد می گوید که ارایه راهکارهای جدید و در نظر گرفتن تدابیری از این دست نشان می دهد که پکن می خواهد برای بدترین شرایط و سناریوها آماده باشد.
وی با اشاره به اینکه جنگ تجاری برد - برد نیست ، افزود که برای چین مهم است که با اقدامات ابداعی راه هایی برای توسعه اقتصادی پایدار و مساعدت به شرکت های خود و اقتصاد جهان در نظر بگیرد.
دینگ می گوید که ترامپ با اعمال تعرفه روی ۵۵۰ میلیارد دلار از کالاهای چینی نشان داد که فرد قابل اعتمادی نیست و اصلا نمی توان به قول و قرارهای او برای بهبود شرایط و مذاکرات امیدوار بود. چین باید مسیر توسعه پایدار اقتصادی را خودش تعیین کند.
در واقع به گفته این کارشناس اقتصادی ، چین یک نظام متمرکز سیاسی را برای ارایه برنامه های اقتصادی بزرگ و اصلاحات به منظور برون رفت از این بحران شکل داده است که با هر تهدیدی از جمله جنگ تجاری با آمریکا مقابله کند .
بسیج منابع و برنامه ریزی های اقتصادی درازمدت در دستور کار این نظام سیاسی متمرکز قرار گرفته است. تمرکز تازه چین برای توسعه اقتصادی بر شهرهای بزرگ و اندیشه های نوین رهبران این کشور خواهد بود.
بر این اساس شهرهای بزرگ دلتای رود مروارید به رهبری شهر شانگهای از یک سو و شهرهای بزرگ جنوبی با محوریت استان گوانگ دونگ ثروتمندترین استان چین در یک طرف و همچنین قدرت اقتصادی شهرهای جنوبی چون ماکائو و هنگ کنگ به علاوه مثلث پکن و شهر تیان جین و استان خه بی در شمال این کشور قطب شهرهای بزرگ و خوشه ای را برای ایجاد نظام متمرکز اقتصادی با برنامه ریزی های درازمدت تشکیل داده اند.
همین تمرکز برنامه ریزی باعث خواهد شد تا فضای بیشتری برای سرمایه گذاری با هدف ایجاد تاسیسات زیر بنایی فراهم شود و سامانه های مخابراتی و ارتباطی جدید نسل پنجم با پشتیبانی های قوی تولیدی و صنعتی نیز در اختیار این زنجیره شهری قرار گیرد .
در حال که چین با رشد اقتصادی ۶/۲ درصدی روبروست که پایین ترین رش در سه دهه گذشته محسوب می شود ، دولت می کوشد تا با ارایه راهکارهای فوق و همچنین بالا بردن میزان مصرف داخلی موتور محرکه ای برای رشد اقتصادی ایجاد کرده و همزمان چالش بزرگ جنگ تجاری را مهار کند.
احتمالا در همین راستا بود که شورای دولتی چین بتازگی در اطلاعیه ای از ۲۰ تدبیر جدید اصلاحی در اقتصادی پرده برداشت و اعلام کرد که مصرف در داخل کشور افزایش خواهد یافت و بازارهای شبانه ایجاد و تجارت الکترونیکی پر رونق تر خواهد شد. محدودیت ها برای خرید خودرو در شهرهای بزرگ کاهش می یابد و همزمان مشوق ها و امتیازاتی برای خانوارها برای خرید لوازم خانگی در نظر گرفته خواهد شد.
نظر شما