دار المومنین که در طول سال میزبان آیینهای سوگواری برای حضرت امام حسین و سایر ائمه اطهار (ع) است، مردمانش چند روز پیش از آغاز ماه محرم با نصب پرچمهای مشکی، سبز و قرمز و برپایی هیاتهای عزاداری در نقاط مختلف، شهر را برای استقبال از محرم آماده میکنند.
اوج این شور برپایی دستهای موسوم به چاووش عزا شامل جمعی از شاعران یا ذاکران و مداحان است که با حضور بر سر مقبره محتشم کاشانی و خواندن اشعاری در مسیر و حضور در بازار مرکزی شهر، مردم و کسبه کاشان را به عزاداری حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) فرا میخوانند.
محرم امسال اما تیمچه امینالدوله بازار با حضور جمعی از هنرمندان و مسوولان از جمله فرماندار ویژه کاشان و شهردار رنگی دیگر داشت و شاهد اجرای آیینها و برنامههای دیگری از جمله پردهخوانی، سقاخوانی و سنگزنی بود.
پردهخوانی نوعی نمایش مذهبی است که ۲ شکل تزیینی و طوماری دارد و فردی با عنوان پردهخوان از روی تصویرهای منقوش بر پرده پارچهای، مصایب اولیای دین را با کلام آهنگین روایت میکند.
سقاخوانی نیز آیینی است که در آن جمعی در قالب گروه استادان یا پیشکسوتان سقاخوان، شاگردان و جوانان با نشستن روبهروی یکدیگر حلقه عزاداری را شکل میدهند و با نواهایی برگرفته از ردیفهای دستگاه موسیقی سنتی بدون سینهزنی یا سنج و دهل در رثای واقعه کربلا و مدح شهدای کربلا همخوانی میکنند.
آیین سنجزنی یا سنگزنی نمایش سنگزدن گروهی در مخالفت با سپاه ملعون شمر تعبیر شده که به قصد تازاندن اسبان سپاهیان خود بر پیکر بیجان یاران حضرت امام حسین (ع) بوده است.
در این آئین گروهی با چوبهایی موسوم به سنگ یا سنج به شکل نمادین به حرکت در میآیند و اشعار خاصی را با گویش محلی میخوانند.
برگزاری کارگاه نقاشی و خط، پاسداشت یک سده هنر پردهنویسی و خطاطی در کنار رونمایی از بزرگترین پرده عزای حضرت امام حسین (ع) به ابعاد ۲۰ در ۱۲ متر منقوش به شعری از مقبل دیگر بخشهای آیین روز نخست محرم در کاشان بود.
اوج برپایی این آیینهای عزاداری و مجلسهای سوگواری در دارالمومنین از شب نخست تا شب شانزدهم محرم ادامه دارد و حضور هیاتهای سینهزنی و زنجیری در بازار، نخلبرداری، سقایی، شمعزنی، خیمهکوبی و پخش نذری از جمله پخت نان عباسعلی از دیگر مراسم ماه محرم در کاشان است.
نزدیک به ۸۰۰ هیات مذهبی در شهرستان ۳۶۵ هزار نفری کاشان فعالیت میکنند.
۸۱۲۳
نظر شما