سالروز آزادسازی تلعفر؛ خروج عراق از چاله داعش و افتادن به چاه حامیان تروریسم؟

بغداد – ایرنا – دو سال قبل در چنین روزی مصادف با 31 اوت 2017 (9 شهریور 96) شهر ترکمن نشین «تلعفر» از توابع استان نینوا از چنگال داعش آزاد شد تا بدین ترتیب پایان جنگ نظامی بر این گروه تروریستی بعد از سه سال جنگ در عراق اعلام شود.

از آن جنگ که از شروع تا پایانش فقط 11 روز طول کشید، تغییرات زیادی در عراق اتفاق افتاده اما آنچه صاحب نظران اینک درباره این شهر حاشیه نشین غرب عراق می گویند این است که تلعفر از حیث نظامی از داعش آزاد شده اما همچنان به خاطر ارزش ژئوپلتیک که دارد، در حصار حامیان منطقه ای و بین المللی داعش  گرفتار شده است.

یکی از مهمترین نیروهای نظامی عراق که نقش کلیدی در آزادی این شهر داشت، امروز از طرف همین ها که به نام حامیان و بانیان داعش شناخته می شوند، در معرض اتهام قرار گرفته و وفاداریش را به عراق به چالش می کشند.

الحشد الشعبی که با همکاری دیگر نیروهای مسلح عراق در آزادی تلعفر نقش اساسی داشت، امروز مقرها، زاغه های مهمات و نیروهایش در معرض حملات هوایی ناشناس قرار می گیرند.

این نیروی مردمی که در جنگ  با داعش 23 هزار شهید و زخمی داده، امروز در معرض شدیدترین تبلیغات رسانه ای قرار گرفته و گاه در وفاداریش به کشور تردید می شود و گاه او را فتنه گر و تهدید کننده امنیت ملی عراق خطاب می کنند.

آخرین مورد این جفا کاری ها، اتهام این نیروی مردمی ضد تروریسم به اختلاف افکنی بین نیروهای مسلح عراق بوده اما الحشد الشعبی همانند جنگ داعش، این میدان رویارویی را تاکنون خالی نکرده بلکه در سالروز آزادی تلعفر، خبر از بازداشت عاملان داعشی قتل یکی از سربازان عراقی داده تا نشان دهد که بین نیروهای مسلح عراق هیچ تفاوتی وجود ندارد.

الحشد الشعبی امروز شنبه اعلام کرده است که گروهی از عناصر داعش که در قتل فجیع ستوان یکم «ابوبکر السامرایی» دست داشته اند را دستگیر کرده و این گروه تروریستی، قبری که این سرباز عراقی در آن مدفون شده را کشف کردند.

ستوان یکم ابوبکر السامرایی در 21 فوریه 2017 (3 اسفند 95) با چاقوی گروه تروریستی داعش در استان الانبار سر از گردنش جدا شد اما حالت استواری که این سرباز ارتش عراق در حین سربریدن نشان داد، به یکی از نمادهای ایستادگی رزمندگان عراقی و مواد ضد تبلیغاتی علیه خود گروه تروریستی داعش تبدیل شد.

شهادت این سرباز عراقی که از مذهب اهل سنت است، موج تبلیغاتی منفی گسترده ای در داخل اهل سنت عراق علیه داعش ایجاد کرد اما داعش هرگز مکان دقیق شهادت این سرباز عراقی را لو نداد.

الحشد الشعبی امروز با اعلام بازداشت گروه تروریستی که در قتل این سرباز عراقی نقش داشته، تصاویری از قبر و جسد او را منتشر کرد تا نشان دهد که بین نیروهای مسلح عراق از قومیت ها و مذاهب مختلف، تفاوتی وجود ندارد و همه این نیروها، در صف واحدی علیه تروریست ها و دشمنان عراق هستند.

تلعفر که تا قبل از 25 ژوئن 2014 (4 تیرماه 93) که داعش این شهر را اشغال کرد و 70 درصد اهالی اش آواره شدند، برای بسیاری نامی ناآشنا بود امروز خلیفه مخوف ترین و جنایتکارترین گروه تروریستی جهان از اهالی همین شهر انتخاب شده است.

ابوبکر البغدادی سرکرده گروه تروریستی داعش در 8 اوت 2019 (17 مرداد 98) «عبدالله قرداش» که گفته می شود یکی از خشن ترین اعضای این گروه تروریستی است را به عنوان خلیفه خود برگزیده است و دستگاه های امنیتی عراق گفته اند که با انتخاب قرداش، داعش بیش از گذشته خشن تر و جنایتکارتر خواهد شد.

تلعفر در حالی آزاد شده که هنوز بخش قابل توجهی از اهالی این شهر که عموما شیعیان هستند در شهرهای مرکزی عراق مانند بغداد، کربلا و نجف آواره هستند و هنوز شرایط را برای بازگشت مناسب نمی دانند.

ترکمنان تلعفر بعد از گذشت دو سال از آزادی این شهر، اینک احساس می کنند در معرض نوعی سیاست نادیده انگاری قومیتی در مقابل اقوام دیگر در شمال عراق قرار گرفته و همین امر آنها را در تنش با برخی از جریان های قوی سیاسی با صبغه قومی در شمال عراق قرار داده است.

بعد از دو سال هنوز تلعفر درگیر اختلافات سیاسی نه تنها در داخل عراق بلکه این اختلافات به خارج از جغرافیای عراق نیز کشیده شده است.

ترکیه به عنوان یکی از طرف های مورد اختلاف خارجی، از 2015 تا به حال در شمال عراق رحل اقامت نظامی گزیده و تاکنون تمام تلاش های دیپلماتیک عراق برای خارج کردن این نیروی خارجی ره به جایی نبرده است زیرا یکی از بهانه های حضور نظامی ترکیه در شمال عراق، حمایت و حفاظت از ترکمنان دو شهر کرکوک و تلعفر است.

از طرفی نگاه سیاسی آمریکا برای مدیریت منطقه براساس منافع اش، باعث شده است که تلعفر به یکی از نقاط حساس مورد نظر واشنگتن تبدیل شود.

رسانه های ترکیه معتقدند که تلعفر به نقطه رقابت سیاسی بین آمریکا، ترکیه، اقلیم کردستان عراق و بالاخره خود دولت مرکزی عراق تبدیل شده که به دلیل ضعف عمومی که بغداد از آن رنج می برد معمولا در این رقابت از آن ذکری نمی شود.

طبق این باور، آمریکا می کوشد که تلعفر همچنان تحت سلطه اقلیم کردستان قرار گیرد تا از تبعات بعدی ارتباط زمینی مستقیم بین دولت مرکزی عراق و ترکیه از طریق گذرگاهی که از تلعفر عبور می کند، در امان بماند و همواره کردستان حائلی بین ترکیه و دولت مرکزی عراق باشد.

در همین راستا مسئله نامعلوم بودن سرنوشت هزاران عنصر داعشی که در جریان عملیات آزاد سازی تلعفر به سمت اقلیم کردستان عراق فرار کردند یکی از معماهای حل نشده  در عملیات آزادی سازی این شهر به شمار می رود.

هرچند دولت وقت اقلیم کردستان عراق وعده داده بود که همه این عناصر داعشی را تحویل دولت مرکزی عراق دهد اما تاکنون این اتفاق رخ نداده و همین امر پیرامون سرنوشت این اعداد بزرگ از عناصر داعش در هاله ای از ابهام است.

هرچند تلعفر از دست داعش آزاد شد اما حامیان و بانیان داعش به دلیل چشمداشت های فرا منطقه ای که به این منطقه دارند همچنان بر سر ایفای نقش دولت مرکزی عراق در این منطقه سنگ اندازی می کنند و برای همین، هنوز تلعفر عافیت کامل خود را بازنیافته است.

فشار همه جانبه سیاسی به ماهیت الحشد الشعبی و حملات هوایی به مراکز نظامی این سازمان، طی هفته های اخیر در حالی در سالگرد پیروزی بزرگ تلعفر افزایش یافته است که ناظران مسائل عراق، هدف از آن را تخریب و حذف این نیروی موثر نظامی، امنیتی و مردمی  و بسترسازی برای ظهور داعشی دیگر و تغییرات بنیادی در عراق ذکر می کنند. /

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha