ماه مهر فرا می رسد برخی دانش آموزانی که پدر و مادر دارند هیچ دغدغه ای برای شروع سال تحصیلی ندارند، اما برخی دیگر نگاه شان به دستان پرسخاوت دیگران است. چون طبق آمار کمیته امداد امام خمینی (ره)، حدود ۳۱۰ هزار دانش آموز زیر پوشش این نهاد هستند. دانش آموزانی که با کمترین امکانات در مناطق محروم زندگی می کنند.
وزارت آموزش و پرورش به دلیل اینکه نهادهای حمایتی دانش آموزان را حمایت می کنند، آمار دقیق و درستی از دانش آموزان بی بضاعت در مناطق محروم ندارد اما در مجموع حدود ۱۴ میلیون دانش آموز در کشور از خدمات این وزارتخانه استفاده می کنند که به اذعان بسیاری از کارشناسان آموزشی باید توجه به دانش آموزان بی بضاعت بیشتر باشد.
کودکی که سال اول مدرسه را در روستای دورافتاده تجربه می کند، شاید کمتر طعم لباس نو و کیف و کفش نو را چشیده باشد. شاید دلش بخواهد که هزار رنگ پائیز را با رنگارنگی کیف و کتاب تجربه کند نه اینکه با لباس های کهنه و مندرس خواهر یا برادر و شاید هم با کیفی دوخته شده از جنس کیسه برنج راهی مدرسه شود.
او هم دلش می خواهد که پدر و مادرش هرچند فقیر هستند اما حداقل در پائیز و زمانی که همه کودکان لباس و وسایل رنگارنگ دارند، او هم یک وسیله نو داشته باشد نه اینکه پائیز را با لباس هایی کهنه و دریده آغاز کند آغازی که برای هر کودکی در روزهای اول مدرسه بسیار شیرین است. شیرینی که طعم آن در همیشه ایام و در سنین بزرگسالی برای ما باقی می ماند.
این روزها کودکان دست در دست پدر و مادر به خرید وسایل مورد نیاز برای استقبال از فصل بازگشایی مدارس می روند، اما چشمانی در این روزها منتظرند، چون یا پدر ندارند یا مادرشان نیست که آنها را برای خرید به بازار ببرد. چشم به راه کمک خیران و نیکوکاران هستند. کسانی که هر سال دست یتیمان را می گیرند تا شادی میان آنها تقسیم شود و ذوق و شوق خرید نیازها و وسایل مورد نیاز برای همه کودکان باشد.
براساس اعلام کمیته امداد امام خمینی (ره)؛ اکنون با حدود ٨٢ میلیون نفر جمعیت چهار درصد از خدمات این نهاد بهره مند هستند. اکنون ۴۵ درصد افراد زیر پوشش این نهاد به دلیل فوت سرپرست خانوار، ٣۵ درصد به دلیل ناتوانی سرپرست و ٩درصد به خاطر طلاق و بقیه سرپرست زندانی یا دارای بیماری های صعب العلاج هستند.
به همین منظور امسال با شعار «با رنگ مهر، رویایی بسازیم» جشن عاطفه ها در روز پنجشنبه هفتم شهریورماه در پایگاه های اصلی کمیته امداد در سراسر کشور آغاز شد و این پایگاه ها آماده جمع آوری کمکهای مردمی برای دانش آموزان نیازمند هستند. همچنین در روز جمعه هشتم شهریورماه پایگاه های مستقر در مصلی های نماز جمعه اقدام به جمع آوری کمکهای مردم نیکوکار کردند.
یک کودکی که تازه ۶ ساله شده و راه مدرسه را می خواهد یاد بگیرد همه چیز را از مدرسه می آموزد اما اینکه لباس نو ندارد شاید کمتر دوست داشته باشد روزهای اول مدرسه را آغاز کند، اما اگر دست های مهربان و سخاوتمند دیگران، این دانش آموزان را با دستانی پر و لباسی رنگارنگ راهی مدرسه کنند شور و شوق آنها بیشتر خواهد شد.
حال و هوای روزهای پاییزی برای خیلی از دانش آموزان، بخاطر دوری از خانواده ها پس از ۶ سال زندگی بسیار سخت است اما وقتی کودکان با کیف و کفش نو و کتاب هایی رنگارنگ، پاییز را شروع می کنند می تواند هیجان انگیزتر باشد. پاییزی که هزار رنگش را به رنگ و روی سفید و قرمز دانش آموزان باخته است چون شادابی این کودکان برای شروع مدرسه بیشتر است و تغییر رنگ چهره آنها هم جلوه زیبایی را برای معلمان و دانش آموزان به تصویر می کشاند.
در روزهایی که تنها دو هفته به آغاز بازگشایی مدارس باقی مانده است می توان نگاه دانش آموزان مناطق محروم به مدرسه را تغییر داد، تنها با خریدن لباس و دفتر و کتاب جدید، می توان آنها را مشتاق به حضور در کلاس درس کرد. کلاس درسی که همه چیز را در آنجا خواهند آموخت. درس زندگی و تربیت را در این کلاس می آموزند. آینده ساز مملکت می شوند و زندگی شان را با توجه به فهم و درک شان از درس هایی که آموخته اند، شکل می دهند.
چه بهتر که همه یاریگر دستان کوچک کودکانی باشیم که امسال می خواهند درس را آغاز کنند، یاریگر دستان نوجوانانی باشیم که هرساله بدون امکانات مدرسه را شروع می کنند امسال انتظار دارند؛ درس را به شیوه ای ادامه دهند که مانند دیگر دانش آموزان همه چیز داشته باشند. درس را با امکانات جدید آغاز کنند.
کلاس درس برای همه بچه ها، دورانی پر از خاطرت شیرین و تلخ است، شیرینی از این نظر که مکانی جدید را تجربه می کنند و تلخی از این نظر که از خانواده شان دور می شوند، با دیگر همکلاسی ها نمی توانند در یک اتاق و روی یک میز بنشینند، اما اگر همه یکرنگ باشند و لباس هایی متحدالشکل داشته باشند این چشم و هم چشمی ها حتی بین دانش آموزان هم کمتر می شود و شاید فقیر و غنی هم دیگر رنگی نداشته باشد.
اکنون که فصل بازگشایی مدارس نزدیک است بیایید یاریگر دانش آموزانی باشیم که دستان خانواده شان تنگ است و توان خرید مایحتاج اولیه آنان را ندارند، بیایید همدلی و نوعدوستی را بار دیگر به نمایش بگذاریم، تا دانش آموزان در مناطق کمتر برخوردار هم بتوانند با رنگ و بویی جدید به مدرسه بروند.
کمیته امداد امام خمینی (ره) و بهزیستی هرساله برای کمک به دانش آموزان بی بضاعت در مناطق محروم از هیچ کوششی دریغ نمی کنند اما اینکه همه مردم دست این دانش آموزان را بگیرند به عنوان یک موضوع مهم مطرح است که امیدواریم همه با هم دانش آموزان را حمایت کنیم.
با توجه به اینکه تعدادی از دانش آموزان در مناطق محروم در مدارس کپری و خشتی و گِلی تحصیل می کنند، این دانش آموزان نیازمند توجه بیشتر از سوی خیران و نیکوکاران هستند. این دانش آموزان حتی از ابتدایی ترین نیازهایشان محروم هستند و برخی از آنها حتی با میز و نیکمت هم آشنا نیستند.
محرومیت در این مدارس موج می زند و دانش آموزان مجبورند روی زمین درس را ادامه دهند و شاید این دانش آموزان دیگر انتظاری نداشته باشند که با لباسی نو وارد کپر یا مدرسه خشتی شوند اما اگر دست محبت به سر این دانش آموزان کشیده شود آنها هم به آرزوی دیرینه خود و داشتن مدرسه ای با میز و نیکمت و لباس هایی نو برسند.
براساس اعلام وزارت آموزش و پرورش، اکنون تعداد ۱۸۲ هزار دانش آموز عشایری در کشور تحصیل می کنند، تعداد کلاس های عشایری ۱۲ هزار و ۲۹۷ کلاس است که از این تعداد ۶ هزار و ۶۴۱ کلاس چند پایه داریم و در مجموع تعداد مدارس ۶ هزار و ۸۰ مدرسه است که از این تعداد ۸۲۳ مدرسه چادری، ۴۵ مدرسه کپری، یک هزار و ۳۱۱ کانتینری و ۲۲۸ مدرسه شبانه روزی است.
این مسئله که اکنون تعدادی از دانش آموزان در مدارس کپری، چادری و یا کانتینری تحصیل می کنند باید مورد توجه خیران باشد تا بتوانیم عدالت آموزشی را درباره این دانش آموزان هم اجرا کنیم. چون چشم این دانش آموزان به دیگر همکلاسی هایشان است که در مدارسی شیک و بسیار زیبا تحصیل می کنند و آنان مجبورند با حداقل امکانات آموزش ببینند.
هیچ دانش آموزی دوست ندارد بدون امکانات تحصیل کند. همه می خواهند در کلاسی با همه امکانات، درس زندگی و تربیتی را بیاموزند پس به امید روزی که همه دانش آموزان بی بضاعت با کیف و کفشی نو درس را شروع کنند و تمامی مدارس کپری و چادری هم از کشور برچیده شود./
گزارش از: مهناز بیرانوند
نظر شما