درگذشته که رسانه های اجتماعی وجود نداشتند این بارِ اطلاع رسانی از یک واقعه اجتماعی را همیشه مدیایی مثل نقاشی بر دوش خود داشت و از این جمله نقاشی قهوه خانه ای و پرده نگاری از نمونه های عالی آن است.
به گزارش پایگاه خبری حوزه هنری پرده خداحافظی مسلم از امام حسین(ع) از جمله تابلوهایی است که به قبل از ماجرای عاشورا اشاره می کند. مسلم با فرزاندان خود برای رساندن نامه امام حسین(ع) به مردم کوفه آماده شده است و حبیب ابن مظاهر در حال نوشتن سخنان امام برای کوفیان است . همچنین در بخشهای دیگر این تابلو ما می توانیم به ارکان اصلی جریان عاشورا دسترسی پیدا کنیم، ابوالفضل(ع) در پشت سر مسلم بر اسب با پرچمش آماده نشسته است ، همچنین حضرت قاسم و علی اکبر در پشت سر امام (ع) قابل تشخیص هستند.
در بخش پایین تابلو حضرت علی بن حسین زین العابدین (ع) امام چهارم شیعیان را می بینیم که مشغول عبادت بر سجاده نماز است.
نقاشی قهوه خانه ای یا شمایل نگاری، گونه ای از نقاشی است که بار روایی آن همیشه دست مایه هنرمند برای خلق یک پرده نقاشی بوده است، درگذشته که رسانه های اجتماعی وجود نداشتند این بارِ اطلاع رسانی از یک واقعه اجتماعی را همیشه مدیایی مثل نقاشی بر دوش خود داشت و از این جمله نقاشی قهوه خانه ای و پرده نگاری از نمونه های عالی آن است.
نقاشی پرده نگاری یا قهوه خانه ای گونه ای از نقاشی است که از محدودیت های یک رسانه به عنوان نقاشی فراتر می رود و به یک بیانیه مذهبی تبدیل می شود . بیانیه ای که سالها بخشی جدا نشدنی از فرهنگ عاشورا بوده است.
درباره بیوگرافی هنری حسن اسماعیل زاده(چلیپا) گفتنی است وی متولد ۱۳۰۱ زنجان است و علاقه و استعداد ذاتی وی به هنر نقاشی سبب شد از سن هشت سالگی در محضر استاد محمد مدبر به شاگردی و تعلیم بپردازد. هنر و ذوق حسن اسماعیلزاده بیشتر در نقشینه کردن موضوعات مذهبی به خصوص وقایع کربلا متمرکز بود؛ ازجمله نقاشیهای خیمهگاه سیدالشهدا و جنگها و شمایل حضرت علی(ع).
وی در دوران فعالیت هنری خود مجموعهای غنی از آثاری را خلق کرد که بیانگر هویتی ویژه از هنر نقاشیهای ایرانی است.
ترسیم موضوع تابلوی قهوهخانه برای اولین بار در نقاشیهای قهوهخانهای و توجه به صحنههای روزمره زندگی مردم و آداب و رسوم آنان از ویژگیهای آثار اسماعیلزادهاست؛ از جمله آثار وی میتوان به تابلوهای قهوهخانه، عقدکنان، حنابندان ، شب چله، پردههای درویشی، ... و همینطور نقاشیهای داستانهای شاهنامه فردوسی همچون درون آتش رفتن سیاوش، کشته شدن دیو سفید به دست رستم و ... اشاره کرد.
وی یکی از چهرههای مطرح و از ستونهای پایدار نقاشی خیالیساز قهوهخانهای به حساب میآید. برپایی نمایشگاههای متعدد انفرادی و شرکت در چندین نمایشگاه گروهی داخلی و خارجی در کارنامه پربار هنری اسماعیل زاده دیده میشود. تعدادی از آثار وی در موزههای سعدآباد، رضا عباسی، کندلوس، هنرهای دینی امام علی(ع) و هنرهای معاصر تهران نگهداری میشود.
حسن اسماعیلزاده در بهمنماه ۱۳۸۵ چشم از جهان فرو بست.
تابلو نقاشی «مسلم بن عقیل» اثر حسن اسماعیلزاده مشهور به حسن چلیپا با موضوع اهل بیت(ع) در نگاهخانه مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری بازنمایی شده است و علاقه مندان می توانند برای بازدید از این تابلو به حوزه هنری واقع در خیابان سمیه نرسیده به پل حافظ مراجعه کنند.
نظر شما