به گزارش ایرنا، ۲ روستای چم مهر بالا و پایین با حدود ۳۳۰ خانوار خسارات بسیاری متحمل شده اند البته در بدو امدادرسانی های دولتی و مردمی و نهادهای انقلابی در اولویت قرار گرفتند و اکنون نیز با گذشت حدود ۶ ماه از فاجعه، این روند ادامه دارد.
در سیل نوروزی لرستان جریان آب آشامیدنی ۷۹۶ روستا و ۱۵ شهر، سامانه مخابراتی ۹ شهر، شبکه دیتای ۳۶۰ روستا، گاز ۱۷۳ روستا و سه شهر و راه ۷۸۰ روستای استان در سیل فروردین ماه قطع شد که طی یک هفته بخش بسیاری از این خدمات برقرار گردید.
همزمان در این روز به دلیل قطع لوله پلی اتیلن غرب کشور در لرستان به همراه انفجار و آتش سوزی، خطوط تغذیه ۷ استان نیز دچار مشکل شد.
سیل فروردین امسال موجب خسارت ۸ هزار میلیارد تومانی به زیرساختها و ۱۵۰۰ میلیارد تومانی بخش کشاورزی لرستان شد و ۴۱ هزار واحد مسکونی و تجاری را نیز متضرر کرد.
۱۸ هزار فرصت شغلی بر اثر سیل لرستان از دست رفت و سه هزار و ۹۵۰ واحد صنفی با برآورد خسارت ۶۴۰ میلیارد تومان بر اثر سیل آسیب دیده اند.
۱۱۴ واحد صنعتی با برآورد ۳۰۰ میلیارد ریال خسارت دیده و زیرساخت های ۱۷ واحد در شهرک ها و نواحی استان نیز خسارت بیش از ۳۰۰ میلیارد ریالی سیل را متحمل شدند.
در حالیکه خسارت و تبعات سیل لرستان بیشتر متوجه پلدختر، معمولان، چگنی و خرم آباد بود اما تمامی شهرهای استان و ۱۲۰۰ روستا درگیر شدند و تلاش برای جبران بخشی از خسارت ها پس از گذشت سه ماه همچنان ادامه دارد.
برآورد سیل به زیرساخت های لرستان ۱۰ هزار میلیارد تومان عنوان شده، رقمی که به گفته مسئولان با روال های عادی تخصیص اعتبارات برای استان محرومی چون لرستان دهها سال طول می کشد تا این استان به روزهای قبل از فاجعه بازگردد.
۴۳۶ نقطه سیل خیز در این استان شناسایی شده که نشان میدهد لرستان یکی از پنج استان سیل خیز کشور است و ۱۳۰ رودخانه دائمی و فصلی در لرستان وجود دارد که طول آنها در مجموع به ۹ هزار کیلومتر میرسد.
شهرستانها و بیشتر روستاهای پرجمعیت لرستان یا در کنار رودخانههای پرآب قرار دارند یا رودخانهها از وسط شهرها عبور میکند که به گفته مسئولان آب منطقه ای لرستان، ساخت و سازهای ادوار گذشته در حاشیه رودخانهها بیشتر در حریم و بستر سیلابی رودخانهها بوده که این موضوع سببشده که ظرفیت آبگذری رودخانهها در داخل شهرها به شدت کاهش یابد و در مواقع بروز سیلاب حتی با دورههای بازگشت کوتاهمدت پنج و ۱۰ ساله ما متحمل خسارت شویم.
با این شرایط، سیلابی که در پنجم و ششم فروردین رخ داد با دبی سه هزار و ۳۵۰ مترمکعب در ثانیه خساراتی را به زیرساختهای لرستان و بهویژه شهرستانهای خرمآباد و پلدختر وارد کرد.
همچنین سیلاب دوم که در هزار سال اخیر بیسابقه بود با دبی بیش از پنج هزار مترمکعب در ثانیه باعث شد رودخانه کشکان خسارت بالایی به شهرستانهای پلدختر، معمولان، خرمآباد و روستاهای مسیر وارد کند.
همزمان با وقوع سیل ویرانگر در پلدختر، موجی از خدمت رسانی به این مناطق از سوی مردم، دستگاه های دولتی و نیروهای نظامی و سازمان های مردم نهاد براه افتاد که همچنان در این مناطق به حرکت خود ادامه می دهد.
دکتر روحانی رئیس جمهوری ایران نیز ۳۱ فروردین برای بررسی روند امداد رسانی و بازدید از منطقه در سفری یکروزه به لرستان روستای چم مهر را فراموش نکرده و با حضور در جمع مردم این روستا موجب دلخوشی مردم و امید برای جبران خسارت شد.
با توجه به نزدیک شدن به فصل بارش ها و استقرار چم مهر در مسیر خروجی رواناب، مردم این منطقه انتظار دارند کار بازسازی و همچنین احداث واحدهای مسکونی ودیواره ساحلی سرعت بیشتری داشته باشد تا از بروز مشکلات احتمالی در زمان بارندگی جلوگیری شود.
مسئول فنی ستاد بازسازی استان اصفهان به عنوان معین چم مهر می گوید: ۳۳۲ واحد چم مهر بالا و پایین از سیل خسارت دیده اند که از این تعداد ۱۵۷ واحد احداثی و ۱۷۵ واحد تعمیری هستند.
مسعود اورنگی افزود: از مجموع واحدهای احداثی نیز ۱۱۲ واحد در حریم یا بستر رودخانه قرار داشت که باید جابجا می شدند و مابقی واحدهای مسکونی درجا ساز هستند.
وی ادامه داد: با توجه به مشکل تامین زمین و تعیین حریم جدید توسط آب منطقه ای، این اقدامات تا حدودی زمانبر بوده و می توان گفت عملیات اجرایی بازسازی و تعمیر واحدهای چم مهر از حدود یک ماه گذشته به صورت رسمی و با سرعت قابل قبولی در حال انجام است.
وی تصریح کرد: در این مدت ۷۷ واحد آرماتور بندی شده، ۶۸ واحد بتن ریزی فونداسیون و ۵۶ واحد اجرای اسکلت صورت گرفته در حالیکه سقف هشت واحد و دیوار چینی سه واحد اجرا شده است.
اورنگی با بیان اینکه توافق با اشخاص حقیقی برای تامین زمین احداث واحدهای جدید زمانبر بوده افزود: طبق دستورالعمل تعیین شده، مبالغ کمک معیشتی به سیل زدگان تا زمان اجرای اسکلت و سقف پرداخت نمی شود و پس از این مرحله به حساب سرپرست واریز می شود.
وی در خصوص اعتراض برخی از اهالی نسبت به این اقدام گفت: با توجه به شرایط نه چندان مناسب کنونی صلاح بر این است که کمک های نقدی در زمان مناسب به مردم اهدا شود تا مدیریت بهتری نسبت به هزینه کرد آن داشته باشند بنابراین کمک معیشتی تمامی واحدهای احداثی در مرحله اسکلت و سقف پرداخت خواهد شد.
اورنگی همچنین در خصوص احداث دیواره ساحلی روستا و نظر برخی از مردم مبنی بر اولویت هزینه کرد اعتبارات برای احداث خانه گفت: این سازه با ارتفاع بیش از ۶ متر برای حفاظت از روستا در زمان بروز سیلاب بسیار ضروری است و نباید احداث آن را با احداث واحدهای مسکونی مقایسه کرد.
وی تعیین حریم رودخانه و تیه طرح احداث دیوار را زمانبر دانست و اظهار داشت: با توجه به طی کردن ایران مراحل، ساخت دیوار آغاز شده و پیش بینی می شود تا پایان پاییز به اتمام رسد.
مدیر رودخانه ها و سواحل آب منطقه ای لرستان نیز گفت: نقشه حریم و بستر جدید رودخانه کشکان بر اساس دوره بازگشت ۲۵ ساله آماده شده و در اختیار بنیاد مسکن قرار گرفته و جلسات مقدماتی تهیه طرح هادی روستای چم مهر برگزار شده است.
بهزاد جوادی افزود: بر اساس ماده ۱۰ آیین نامه بستر و دیواره چنانچه دیواره در مناطق کم جمعیت بتواند جریان سیلاب با بازگشت ۱۰۰ ساله را عبور دهد و بازگشت ۲۰۰ ساله را کنترل کند، حریم را بلافاصله بعد از دیوار قرار در نظر می گیرند.
وی با بیان اینکه چم مهر به دلیل قرار گرفتن در قوس رودخانه بیشترین آسیب را متحمل شده تصریح کرد: احداث دیواره ساحلی برای این روستا کاملا ضروری و لازم است.
۷۲۶۹/۶۰۶۰
نظر شما