اینجا در بین الحرمین کربلا در روز عاشورا، هر لحظه که داستان شهادت حسین (ع) و یاران باوفایش به لحظات حساس می رسد، این اندوه تاریخی، به تدریج تبدیل به ضجه می شود و هر از گاهی دست ها بر سرها کوبیده می شود و ناله های بلند «یا حسین» از سینه های گر گرفته عزاداران بر می خیزد.
لحظات پایانی مقتل خوانی، لحظات نفس گیری است، اباعبدالله الحسین (ع) همه یاران خود را از دست داده و تنها و غریب در میان سپاه جاهل یزید باقی مانده است.
زهیر، حبیب، عابس الشاکری، جان مسیحی، علی اکبر (ع)، ابوالفضل عباس (ع) - علمدار سپاه - همه به فیض شهادت نائل آمده اند، حتی کودک شش ماهه اباعبدالله الحسین (ع) از ظلم و قساوت قلب این قوم در امان نمانده و با تیر سه گوشه حرمله شهید شده است.
در این لحظات از هر سو تیرها و نیزه ها و سنگ ها بر جان بی رمق امام حسین (ع) که در گودالی تنها مانده فرود می آیند و شمر ذی الجوشن با ترس و دلهره، آرام آرام به او نزدیک می شود تا به دستور عمر سعد، سر از بدن آخرین اصحاب آل عبا جدا کند.
عزاداران چون اسفند بر آتش، به ولوله افتاده اند، دیگر نه اندوه و اشک و نه ضجه های «آه»، دل های سوخته را تسلی نمی دهد، همه بر سر می زنند و عده ای بر سینه و بانگ «لبیک یا حسین (ع)» برای نصرت اش در این لحظات، زمین و زمان را می شکافد تا به صاحب عاشورای 61 برسد.
مقتل خوانی، آیین قرائت قصه کامل حادثه عاشورا است که به تفصیل همه حوادث روز دهم محرم سال 61 هجری و چگونگی شهادت هریک از یاران با وفای امام حسین (ع) در آن شرح ماجرا شده است.
شیعیان عراق هرسال آیین های عزاداری روز دهم محرم را با مقتل خوانی آغاز می کنند و معمولا در سطح حسینیه ها و عتبات عالیات در هیات های عزاداری این مراسم با حضور باشکوه عزاداران برگزار می شود.
این شیوه مصیبت خوانی حادثه عاشورا حدود 2 ساعت به طول می انجامد که معمولا از حوالی 9 صبح روز دهم محرم شروع شده و تا نزدیکی اذان ظهر ادامه پیدا می کند.
اوج ماجرای مقتل خوانی بی شک لحظات پایانی شهادت امام حسین (ع) است که عزاداران در این مرحله در غم شهادت مظلومانه حسین بر سر و سینه می زنند.
امسال نیز آیین مقتل خوانی با حضور باشکوه و میلیونی عزاداران از داخل و خارج عراق در پیش از ظهر امروز (سه شنبه) مصادف با دهم محرم در صحن های مقدس حسینی و عباسی و بین الحرمین در کربلای معلا برگزار شد.
«شیخ عبدالامیر المنصور» مقتل خوان مشهور عراقی امسال نیز همانند سنوات گذشته داستان کامل شهادت امام حسین (ع) و یارانش و آتش زدن خیمه ها را برای عزاداران داغدار در کربلای معلا قرائت کرد.
وقتی خواندن مقتل به لحظه شهادت امام حسین (ع) می رسد، معمولا مقتل خوانان کلاه یا عمامه و یا سربندی که بر سر دارند به نشانه اندوه از سر به زمین می افکنند و عزاد2اران در اوج اندوه و اشک، بر سر و سینه می زنند و نام حسین (ع) را بانگ می زنند.
مراسم عزاداری ها تا اذان ظهر ادامه می باید که در این مرحله بعد از اقامه نماز ظهر و عصر بصورت جماعت بسیاری از هیات های عزاداری با وعده ای از غذای نذری از عزاداران پذیرایی می کنند.
در کربلا و عتبات مقدسه در کاظمین، سامراء و نجف اشرف، این روزها موکب های پذیرایی در پذیرایی از زائران سنگ تمام گذاشته اند.
در کربلا که مراکز مراسم های عاشورا است، صدها موکب در مسیرهای منتهی به حرم امام حسین (ع) و حرم حضرت عباس (ع) و اطراف بین الحرمین دائر شده است و کار پذیرایی از زائران را انجام می دهند.
بعد از اقامه نماز ظهر و عصر در کربلا، آیین دیگری از آیین های با شکوه عاشورا که به نام «رکضه الطویریج» (دویدن طویریج) شهرت دارد آغاز می شود که عزاداران در فاصله ای چند کیلومتری از حرم حسینی به صف می ایستند و به نشانه نصرت اباعبدالله الحسین (ع) به سوی حرم در حالی که می دوند بر سر و سینه زده و بانگ یا حسین (ع) را سر می دهند که در نوع خود مراسمی حماسی و باشکوه است.
این مراسم به دلیل مشارکت میلیونی عزاداران در آن، تا نزدیکی ساعت 3 و 4 بعد از ظهر ادامه پیدا می کند و گروه گروه عزادار به حرم حسینی و عباسی ورود کرده و با اباعبدالله الحسین (ع) در وفادار به اهل بیت عصمت و طهارت (ع) تجدید بیعت می کنند.
آخرین مراسم روز عاشورا در کربلا و عموم عراق، بعد از اقامه نماز مغرب و عشا با برپایی شام غریبان است که در کربلا یک هیات از کودکان و زنان به نشانه اهل بیت اباعبدالله الحسین (ع) به حرم امام حسین (ع) و ابوالفضل عباس (ع) ورود کرده و آغاز اسارت اهل بیت و سوق دادن آنها به سمت شام را اعلام می کنند.
این مراسم به دلیل حزن سنگینی که دارد، بسیار درد آور است و کودکان و زنان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) با حسین (ع) و ابوالفضل عباس (ع) وداع می کنند.
مشارکت عزاداران ایرانی در آیین عاشورای امسال در کربلای معلا در مقایسه با سنوات گذشته نیز رقم کم سابقه است و گفته می شود که بیش از 100 هزار نفر در این مراسم شرکت کرده اند.
تدابیر شدید امنیتی نیز برای این مراسم در کربلا در نظر گرفته شده و دستگاه های امنیتی و نظامی عراق با ایجاد لایه های متعدد امنیتی، پوشش امنیتی کاملی را در این شهر ایجاد کرده و برای اولین بار به طور ویژه آسمان کربلا زیر پوشش امنیتی قرار گرفته است.
در بغداد نیز به دلیل وقوع چند انفجار در اوائل هفته، تدابیر امنیتی نیز در پیرامون موکب های عزاداری و همچنین در کاظمین تشدید شده است.
برخی از موکب های عزاداری، مقتل خوانی را زودتر آغاز می کنند تا اماکن آن را داشته باشند با موکب های عزاداری سینه زنی و زنجیر زنی در خیابان ها و محلات عراق به حرکت بیایند.
برخی آیین های مقتل خوانی ها در عراق، همزمان با تعزیه خوانی که در عراق به آن «تشابیه» اطلاق می شود، همراه است تا حادثه عاشورا در قالب های نمایشی نیز برای عزاداران تداعی شود.
آیین های عزاداری در عراق در روز عاشورا تاکنون با آرامش برگزار شده و هنوز هیچ حادثه ناگوار یا امنیتی که فضای عمومی این آیین ها را خدشه دار کند، گزارش نشده است. /
نظر شما