نماینده سازمان ملل خواستار مذاکره مستقیم دولت افغانستان و طالبان شد

تهران – ایرنا - نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل متحد در امور افغانستان در جلسه شورای امنیت با تاکید بر اینکه مناقشه در افغانستان تنها از طریق مذاکرات مستقیم بین مردم افغانستان قابل حل است، گفت که مذاکره مستقیم بین دولت کابل و گروه طالبان باید هر چه زودتر آغاز شود.

به گزارش روز چهارشنبه پایگاه اصلاع رسانی سازمان ملل ، "تادامیچی یاماموتو" گزارشی از وضعیت افغانستان به اعضای شورای امنیت ارائه داد و تحولات مهم درباره تلاشهای صلح در افغانستان ، انتخابات پیش رو در این کشور ، موضوع حقوق بشر ، توانمندسازی زنان و همچنین وضعیت انسانی در افغانستان را مورد توجه قرار داد.

نماینده دبیر کل سازمان ملل با بیان اینکه تحولات روزها و هفته های اخیر بیش از هر زمانی فوریت یافتن راه حل سیاسی برای افغانستان را نشان داده است ، گفت: تلاشها در یک سال گذشته فرصتهایی برای صلح ایجاد کرد و این مساله همچنین امیدها و هراسهایی ایجاد کرد.

وی دراین گزارش که سه شنبه آن را به سازمان ملل ارائه نمود، تاکید کرد: با این حال یک نکته روشن است و آن اینکه مناقشه (در افغانستان) تنها از طریق مذاکرات مستقیم بین مردم افغان قابل حل است. این مذاکرات باید فراگیر و نماینده طیف کامل جامعه افغانستان باشد و از این رو ضروری است که مذاکرات مستقیم بین جمهوری اسلامی افغانستان و طالبان هر چه زودتر آغاز شود. من از طرفها می خواهم که از فرصت مذاکرات مستقیم استفاده کنند تا بتوان آینده ای صلح آمیز برای افغانستان ایجاد کرد.

نماینده دبیر کل سازمان ملل در عین با بیان اینکه بسیاری از جوانان بخصوص زنان جوان نگران محدودیتهای آینده بر زندگی اجتماعی-اقتصادی و سیاسی خود در کشور هستند ، تاکید کرد: هرگونه حل و فصل سیاسی مناقشه افغانستان باید متضمن قول ادامه محافظت و پیشبرد حقوق بشر و آزادی های اساسی برای همه مردم این کشور از جمله زنان، جوانان و اقلیت ها و همچنین آزادی بیان و رسانه ها باشد.

او اظهار داشت که گفتگوهای غیررسمی اخیر میان نمایندگان جامعه افغانستان و طالبان در مسکو و دوحه فرصتی برای گفتگو و پرداختن به برخی از موضوعات اصلی مورد نیاز برای صلح ایجاد کرد. وی ابراز امیدواری کرد که این این تجربه دنبال شود و گفتگوها را برای نتایج سازنده تعمیق سازد.

یاماموتو تاکید کرد که سازمان ملل آماده است تا بر اساس تجربه و بی طرفی خود از یک روند بین الاافغانی پشتیبانی کند. وی همچنین تصریح کرد که تلاش‌ها برای صلح باید منجر  به کاهش خشونت و در نهایت منجر به آتش بس شود.

نماینده دبیر کل سازمان ملل همچنین پشتیبانی کشورهای منطقه و فراتر از آن را حیاتی خواند و گفت: مشارکت و حمایت فعال این کشورها از تلاش‌های صلح بخصوص کشورهای همسایه که بیشترین بهره را از صلح و ثبات در افغانستان می برند ، ضروری است.

وی با اشاره به اینکه قرار است مردم افغانستان  به تاریخ ۲۸ سپتامبر (ششم مهرماه) در چهارمین دوره انتخابات ریاست جمهوری از سال 2001 شرکت کنند ، خاطرنشان کرد که سازمان ملل متحد کاملاً از تلاش‌های کمسیون مستقل انتخابات، کمیسیون مستقل رسیدگی به شکایات انتخاباتی ، نهادهای امنیتی، جامعه مدنی و مهمتر از همه، نامزدهای انتخابات و حامیان و رای دهندگان برای انجام انتخابات فراگیر و در زمان معین آن پشتیبانی می‌کنند.

تاکید سازمان ملل بر آغاز سریع گفتگوها بین دولت افغانستان و گروه طالبان در حالی است که قرار بود مذاکرات بین افغانی پس از توافق صلح آمریکا با طالبان آغاز شود اما دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا بامداد یکشنبه به وقت تهران اعلام کرد به دلیل کشته شدن یک سرباز آمریکایی در حمله پنجشنبه گذشته طالبان در کابل، دستور لغو دیدارهای جداگانه با نمایندگان طالبان و همچنین اشرف غنی رئیس دولت وحدت ملی افغانستان در کمپ دیوید و مذاکرات صلح را داده است.  بنا بر گزارشها قرار بود اشرف غنی روز شنبه برای دیدار با ترامپ به آمریکا سفر کند اما این سفر به تعویق افتاد.

پیش از این 9 دور مذاکره بین آمریکا و طالبان در دوحه قطر برگزار شده و زلمی خلیلزاد نماینده ویژه دولت آمریکا در امور صلح افغانستان گفته بود که توافق نهایی در انتظار تایید ترامپ است. 

در حالی که برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در روز ششم مهر ماه به علت گفت و گوهای آمریکا با طالبان با ابهاماتی روبرو و مباحثی درباره اولویت صلح یا انتخابات و همچنین گمانه زنی هایی درباره تاخیر احتمالی انتخابات با تشکیل دولت موقت در افغانستان مطرح شده بود، به نظر می رسد با اعلام توقف مذاکرات آمریکا با طالبان از سوی ترامپ، دولت وحدت ملی افغانستان در موضع قوی تری برای برگزاری انتخابات قرار گرفته است.  

در همین حال ، اشرف غنی رییس دولت وحدت ملی افغانستان گفته که صلح با گروه طالبان را طبق نقشه «لویه‌جرگه مشورتی صلح» تعقیب خواهد کرد. غنی اعلام کرد که صلح مطابق نقشه راهی که مردم در لویه‌جرگه مشورتی صلح تعیین کرده بودند، به عنوان یک روند ملی تعقیب می‌شود. محمداشرف غنی روز سه شنبه در مراسم عاشورا در غرب شهر کابل افزود: «صلح باعزتی که امنیت را در کشور تضمین [کند] و با مالکیت افغان‌ها باشد، خواست و آرزوی هر افغان است.» او تأکید کرد که متعهد است تا این آرزو را عملی کند.

لویه‌جرگه مشورتی صلح از نهم تا چهاردهم اردیبهشت امسال با حضور بیش از سه‌هزار نفر در خیمه لویه‌جرگه در شهر کابل برگزار شده بود. این جرگه با صدور یک قطع‌نامه ۲۳ ماده‌ای، خواستار برقراری آتش‌بس دست‌کم در جریان ماه «رمضان» بین دولت و گروه طالبان شده بود. هم‌زمان با روزهای پایانی این جرگه، ششمین دور مذاکرات امریکا و طالبان در دوحه نیز در جریان بود. طالبان اما تن به این آتش‌بس ندادند.

دولت افغانستان روز یکشنبه در بیانیه ای با تاکید بر اینکه خشونت گروه طالبان مانع اصلی صلح در این کشور است، بر برگزاری انتخابات برای تشکیل دولت قانونی و مشروع برای پیشبرد صلح تاکید کرد. 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha