نباید ترامپ چهره‌ای صلح‌طلب و اهل مذاکره نشان داده شود

تهران – ایرنا – یک استاد حقوق و روابط بین‌المللی تاکید کرد: ما نباید در دامی قرار بگیریم که ترامپ را چهره‌ای صلح‌طلب و اهل مذاکره و ایران را انکارکننده دیپلماسی نشان دهد.

«مهدی ذاکریان» در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، با اشاره سناریوسازی و نمایش رسانه‌ای «بنیامین نتانیاهو» درخصوص فعالیت‌های هسته‌ای ایران و ادعاهای وی در این باره گفت:‌ نمایش نخست‌وزیر اسرائیل دارای دو بعد داخلی و بین‌المللی است. او در بعد داخلی، تلاش می‌کند با توجه به نزدیک شدن به ایام انتخابات داخلی و در رقابتی که با گروه‌ها و احزاب اسرائیلی دارد، مسائل و موضوعات امنیتی را مطرح کرده و ایران را به عنوان یک تهدید قابل توجه برای اسرائیل برجسته کند تا از این طریق، از مقبولیت و آرای وی کاسته نشود.

وی با بیان اینکه نتانیاهو با طرح تهدید امنیتی ایران و ایران‌ستیزی به دنبال کسب امتیازات بیشتر از جامعه بین‌المللی است، اظهار داشت: البته این کاری است که همه گروه‌ها و جریان‌های اسرائیلی کم و بیش انجام می‌دهند. آنها تلاش می‌کنند با ایران‌هراسی و مظلوم‌نمایی اهداف خود را پیش ببرند ولی نتانیاهو بیش از هر کس دیگری اقدام به این عمل کرده است.

تلاش نتانیاهو اثرگذاری بر فعالیت‌های آژانس نسبت به ایران است

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با اشاره به همزمانی طرح ادعاهای نتانیاهو با سفر مدیرکل موقت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران تصریح کرد: نتانیاهو با رونمایی از اسناد ادعایی و طرح اتهامات جدید علیه ایران تلاش کرد گزارش‌های متعدد و پی در پی آژانس درباره ایران و پایبندی تهران به برجام را تحت الشعاع قرار دهد و با سندسازی، پایبندی تهران را مخدوش و به رویکرد آژانس نسبت به تهران جهت دهد.

ذاکریان ادامه داد: نتانیاهو با طرح ادعاهای خود نسبت به فعالیت‌های هسته‌ای ایران همزمان با سفر کرونل فروتا و البته همراهی و فضاسازی برخی رسانه‌های غربی تلاش کرد این سفر را تحت تاثیر قرار داده و بر گزارشی که وی به شورای حکام ارائه خواهد داد، اثرگذاری کند.

تعهدات برجامی ایران منطبق با توافق هسته‌ای است

وی درباره احتمال تاثیرپذیری آژانس از ادعاهای نتانیاهو خاطرنشان کرد: تلاش اسرائیل آن است که بر جهت‌گیری آژانس نسبت به ایران اثر بگذارد. آنها از آمانو راضی نبودند. آنها مدیرکلی می‌خواهند که تحت نفوذ آمریکا و اسرائیل باشد تا اقدامات ایران در عرصه هسته‌ای و پایبندی به برجام را زیرسوال ببرد در حالی که عمل ایران، براساس اقدام متقابل و واکنشی به اقدامات طرف مقابل بوده است.

این استاد حقوق و روابط بین‌المللی افزود: ادعاهای مطرح شده درخصوص کاهش تعهدات برجامی ایران در شرایطی است که اقدام ایران قانونی و منطبق با توافق هسته‌ای است و طرفی که از آن خارج شده و به دنبال فروپاشی آن است، نمی‌تواند انتظار داشته باشد که ایران یکطرفه به آن پایبند باشد.

هیچ کدام از ادعاهای نتانیاهو مورد پذیرش جامعه جهانی قرار نگرفته است

ذاکریان در مورد احتمال پذیرش ادعاهای اسرائیل ابراز داشت: هیچ کدام از سناریوسازی‌ها و ادعاهای نتانیاهو تاکنون مورد پذیرش جامعه جهانی قرار نگرفته است.  چه در هنگامی که در مجمع عمومی سازمان ملل متحد نخستین نمایش مضحک خود درباره ایران را اجرا کرد و آن کاغذ را نشان داد و گفت که ایران تا چند وقت دیگر به بمب اتمی می‌رسد و چه نمایش معروفش درباره تورقوزآباد را اجرا کرد، هیچ کس این نمایش ها را باور نکرد.

وی درباره اخراج جان بولتون از کاخ سفید و تاثیر این مسئله بر فروپاشی «گروه بی» بیان کرد: یک ضلع از مربع تیم بی، خیلی قبل‌تر از اخراج بولتون فروپاشیده بود و کسی آنها را قبول نداشت. نتانیاهو و بولتون افراد محبوبی در عرصه بین‌المللی نیستند و تنها، قدرت زور و قدرت پول موجب قدرت‌گیری گروه بی شده است وگرنه ادعاهای اعضای گروه بی را کسی باور ندارد.

نتانیاهو درهای سایت اتمی دیمونا را باز کند

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با بیان اینکه نتانیاهو ایران را در حالی متهم به ساخت بمب هسته‌ای می‌کند که اسرائیل خود دارنده سلاح اتمی است، یادآور شد: اگر نتانیاهو ادعاهایش راست است، درهای سایت اتمی دیمونا را باز کند و اجازه دهد بازرسان آژانس از آنجا بازرسی انجام دهند وگرنه ایران از مدت‌ها قبل درهای سایت‌های اتمی‌اش را روی بازرسان آژانس پذیرفته و شدیدترین بازرسی‌ها را قبول کرده است.

ذاکریان با اشاره به ظرفیت‌ برجام برای فشار به اسرائیل عنوان کرد: ایران وقتی برجام را امضا کرد، دستگاه دیپلماسی، ائمه جمعه، نیروهای مسلح و... باید یک صدا می‌گفتند ایران درب‌های سایت‌های اتمی‌اش را باز کرده است. اکنون لازم است به اسرائیل فشار آورد تا اسرائیلی که عضو معاهده منع اشاعه تسلیحات اتمی (ان‌پی‌تی) نیست، حساب و کتاب پس دهد. این در شرایطی است که کسی نمی‌داند اسرائیل چند کلاهک اتمی دارد در حالی که آنها این مسئله را تائید یا نفی نکرده‌اند. برجام فرصتی بود که می‌شد از آن برای فشار به اسرائیل استفاده کرد ولی نشد.

ایران مطالبه خاورمیانه عاری از تسلیحات کشتار جمعی را مجددا مطرح کند

وی اضافه کرد: اکنون که بولتون به عنوان مغز متفکر از راس گروه جنگ‌طلبی خارج شده، لازم است ایران مطالباتی نظیر خاورمیانه عاری از تسلیحات کشتارجمعی از جمله سلاح‌های اتمی و شیمیایی را مجددا مطرح کند که اسرائیل هر دو نوع این تسلیحات را دارا است.

این کارشناس مسائل بین‌الملل درباره تاثیر سقوط جان بولتون در شکست احتمالی نتانیاهو گفت: مسائل اسرائیل به شدت مبتنی بر امنیت است. اگر اسرائیلی‌ها احساس کنند که امنیت‌شان در خطر است، به تندترین افراد و افراطی‌ترین گروه‌ها رای خواهند داد. در واقع، اسرائیلی‌ها بقا را به اقتصاد، حقوق‌بشر و فرهنگ و... ترجیح می‌دهند.

نباید ترامپ چهره‌ای صلح‌طلب و اهل مذاکره نشان داده شود

ذاکریان با بیان اینکه من ارزیابی‌ای از تاثیر سقوط بولتون بر شکست نتانیاهو ندارم، اظهار داشت: نتانیاهو با استفاده از حربه مسائل امنیتی و تشدید ایران‌هراسی و اغراق در مسئله تهدید اسرائیل توانسته در قدرت باقی بماند وگرنه او کار شاخصی انجام نداده است.

وی با بیان اینکه آمریکا به دنبال مذاکره با ایران نیست و در صورت توافق هم به تعهداتش پایبند نخواهد بود، تصریح کرد: ما نباید در دامی قرار بگیریم که ترامپ را چهره‌ای صلح‌طلب و اهل مذاکره و ایران را انکارکننده دیپلماسی نشان دهد. البته ترامپ از رژیم ترامپ فرق دارد. ترامپ به دنبال منافع اقتصادی و پیروزی در انتخابات است ولی رژیم ترامپ شامل پمپئو و منوچین به دنبال سلطه‌گری هستند.

این کارشناس ارشد مسائل آمریکا ادامه داد: باید از این شرایط استفاده کرد و مواظب باشیم ترامپ را کدامین طیف به چه سمت و سویی هدایت می‌کند؛ اینکه او را به سمت پمپئو و منوچین هدایت می‌کنیم یا به سمت منافع ملی ایران پیش ببریم.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha