به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، سخنگوی وزارت کشور عربستان صبح شنبه ۲۳ شهریور، از حمله پهپادی به مجموعه پالایشگاهی بزرگ «بقیق» و میدان نفتی «حقل خریص» متعلق به شرکت آرامکو در این کشور خبر داد. شبکه تلویزیونی «المیادین»، گزارش داد که نیروهای مسلح یمن مسئولیت حمله پهپادی به تاسیسات نفتی شرکت آرامکوی عربستان را بر عهده گرفتند. مجموعه پالایشگاهی بقیق و میدان نفتی حقل خریص در شرق عربستان و جنوب غربی ظهران قرار دارد. ظهران بیشترین صادرات نفت عربستان در خلیج فارس را انجام میدهد.
در سالهای اخیر و پس از ورود ائتلاف عربی به رهبری عربستان در جنگ یمن، نیروهای حوثی حملات مختلفی به عربستان سعودی و تاسیسات نفتی عربستان انجام دادند که در برخی از این حملات از پهپاد استفاده شده است
با توجه به حملات پهبادی به تاسیسات نفتی عربستان پژوهشگر ایرنا با «کامران کرمی» کارشناس مسایل عربستان به گفت و گو پرداخت.
پیامدهای حمله پهبادی به تاسیسات نفتی عربستان
کرمی در ابتدای این گفت و گو اظهار داشت: این اولین حمله پهبادی نیروهای انصار الله به ارتش و تاسیسات نفتی عربستان نیست. در گذشته نیز شاهد چنین حملاتی بودیم این اقدام حوثی ها عملا نوعی بازدارندگی در جنگ را برای گروه های مقاومت تغییر داده است. اگر ما روند تحولات جنگ یمن را در طول چهار سال اخیر مورد بررسی قرار دهیم انصار الله با تغییر وضعیت تدافعی، نبرد را به خاک عربستان و شرق این کشور که عمدتا تاسیسات نفتی هستند کشانده است. عربستان نتوانست در بازی مشخص شده خود، گروه انصار الله یمن و دیگر گروه ها ی که در ائتلاف با انصار الله به سر می برد را زمین گیر کند، بلکه امروز انصار الله تا حدود زیادی توانسته است در خاک عربستان هم وارد عمل شود.
عربستان در مورد جنگ با یمن تغییر موضع می دهد
وی در ادامه افزود: اتفاقات چند ماه اخیرجنگ یمن، تغییراتی را در موضع گیر های مقامات سعودی بوجود آورد و باعث شد عربستان خود را متمایل به مذاکره نشان دهد. معاون وزیر دفاع عربستان در سفر به آمریکا درمورد اتمام جنگ یمن سخن به میان آورد. همه این تحولات نشان از تغییر وضعیت انصار الله از دفاعی به آفندی است که عربستان را وادار به تغییر موضع نموده است.
یکی از راهبرد های نظامی مهم گروه مقاومت یمن، هدف گیری شاهرگ اقتصادی عربستان و تاسیسات نفتی این کشور است. این موضوع برای سعودی ها خط قرمز است و عربستان را متمایل به مذاکره می کند. تحولات دیگری خارج از این حوزه اتفاق افتاد. ائتلاف عربستان با خروج امارات دچار اختلاف و چالش جدی شد. با چنین شرایطی عربستان در وضعیت جدید تصمیم گیری قرار داده است.
این کارشناس مسایل عربستان در اد امه بیان داشت: سعودی ها چاره ای جز گفت و گو با انصار الله ندارند و مذاکره با انصار الله به معنی تایید و به رسمیت شناختن گروهی است که در چهار سال اخیر در عرصه میدانی یمن توسط سعودی ها نادیده گرفته شد و به دنبال حذف آن بودند. همه این تحولات که از سوی انصار الله رقم خورد تا حد زیادی میدان جنگ را تغییر داده است و این می تواند منجر به مذاکره شود.
عربستان ائتلاف عربی را با همکاری سازمان اطلاعاتی آمریکا شروع کرد و به دنبال این بود که یکپارچگی یمن را به نفع «منصور هادی» و گروه های مورد حمایت عربستان حفظ کند، اما اتفاقاتی که در یمن اتفاق افتاد نه تنها نتوانست این خواسته را انجام دهد بلکه امروز منصور هادی به عنوان ضعیف ترین گروه در مقابل انصار الله و تجزیه طلبان جنوب و تمامی گروه های که یمن را تحت اختیار دارند قرار دارد.
به گفته کرمی، عربستان با تغییر موضع به دنبال این است که بتواند با کمک امارات بخش یمن جنوبی را از یمن شمالی تجزیه کند. یمن شمالی که تحت اختیار انصار الله است و دریمن جنوبی بین نیروهای انتقالی شورای جنوب و منصور هادی تقسیم کاری صورت گیرد. عربستان از وضعیت مطلوب خود، یعنی حذف انصار الله از ساختار سیاسی یمن عقب نشینی کرده و نا چار به وضعیتی تن داده است که مورد هدفش نیست در بحث تجزیه یمن نیز اختلافاتی با امارات پیدا کرده است.
تحولات اخیر در جنگ یمن باعث شده است که وضعیت تصمیم گیری عربستان را در مرحله جدیدی قرار دهد و این تصمیم گیری هم مطلوب آنان نیست. ممکن است مذاکره با انصار الله صورت گیرد و تغییراتی را بوجود آورد و این منوط است که سعودی ها تا چه اندازه مذاکره با انصار الله را کلید بزند. در بحث یمن جنوبی اگر بحث تجزیه را پیش ببرند نحوه قدرت و آرایش قدرت با امارات نیز دچار نوعی ابهام است و عربستان را در وضعیت منفعلانه قرار داده است و خروجی این وضعیت تا حدودی بر ای خود سعودی ها مبهم خواهد بود اما خروج آبرومندانه به صورت پنهان در مواضع سعودی ها دیده می شود.
نقش ایران در پایان دادن به جنگ یمن
کرمی در مورد نقش ایران در پایان دادن به جنگ یمن اظهار داشت:در ابتدای جنگ یمن ایران طرح چهار ماده ای را ارایه کرد و با ارایه این طرح مذاکراتی با اتحادیه اروپا در مورد یمن داشت و با این حسن نیت چند دور گفت و گو ی سیاسی با اتحادیه اروپا در مورد یمن را برگزار کرد. راهکار سیاسی ایران توقف جنگ یمن و تاسیس دولت یمنی است. امروزه عربستان بعد از چهار سال هزینه در این جنگ در اقدام نظامی شکست خورده به این راه حل می رسد اما اینکه این راه حل تا چه اندازه بتواند مورد نظر عربستان باشد و بتواند انصار الله را در لیست مذاکره قرار دهند فاصله ای وجود دارد.
عربستان چاره ای جز گفت و گو با انصار الله ندارد. انتقادهای که در سطح جهانی از عملکرد عربستان در جنگ یمن می شود فراوان است. آواره کردن مردم یمن، کشته و زخمی کردن بسیاری از مردم بی گناه، بیماری، قحطی و گرسنگی نتیجه این اقدام نادرست عربستان در جنگ با یمن است. جمهوری اسلامی ایران از ابتدا خواهان پایان دادن جنگ در یمن بود. سعودی ها با این ادعا که ایران می خواهد یمن را به اشغال خود در آورد تبلیغ رسانه ای علیه کشورمان را آغاز کردند اما باطل شدن این گزاره برای همه جهانیان و خود عربستان ثابت شده است سعودی ها چاره ای جز تغییر موضع در جنگ یمن و پایان دادن به این بحران را ندارند.
جنگ در یمن که طی چهار سال آغازین آن یکطرفه بود اکنون دیگر دوطرفه شده است و بهنظر میرسد در صورت تداوم این جنگ و با توجه به حمله اخیر انصارالله به میدان نفتی الشیبه و پالایشگاههای آن که با دقت انجام شد، حملات طرف یمنی در روزها و ماههای آینده گستردهتر و بیشتر خواهد شد.
نظر شما