خلیل آقایی در بیست و سومین جلسه ستاد هماهنگی طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری با بیان اینکه کار آبخیزداری با تقویت پوشش گیاهی معنا پیدا میکند، گفت: تمام امکانات در ادارات کل منابعطبیعی و آبخیزداری استانها بسیج شده است تا به منظور بهرهبرداری حداکثری از بارشهای پائیزی، اقدامات بیولوژیکی در حوزههای آبخیز از مهرماه آغاز شود.
وی افزود: فلسفه وجودی اقدامات آبخیزداری، حفاظت خاک و تقویت پوشش گیاهی است و این اصل در همه دنیا پذیرفته شده است.
آقایی اظهار داشت: با بررسیهای به عمل آمده، هر جا کار آبخیزداری به صورت مدیریت جامع اجرا شده، خسارات سیل در حد صفر بوده است.
وی با اشاره به اینکه امروز باید تمام تمرکز خود را معطوف انجام کار و پیشرفت فیزیکی طرحها و پروژهها در منابعطبیعی کنیم، گفت: سال جاری در بیش از ۱۰۰۰ نقطه کشور کار آبخیزداری انجام میشود که تعداد زیادی از طرحها در هفته دولت به بهرهبرداری رسید و تعداد دیگری نیز طی ماههای آینده به اتمام خواهد رسید.
رئیس سازمان جنگلها، همفکری، هماندیشی و بکارگیری خرد جمعی را رمز موفقیت در منابعطبیعی دانست و از مدیران خواست برای پیشبرد اهداف منابعطبیعی در همه زمینهها از تمام ظرفیتها بویژه از نظرات و تجارب جوامع محلی بهره ببرند.
آقایی از کارشناسان ناظر بر پروژههای آبخیزداری خواست با سفر به استانها و رویت پیشرفت فیزیکی گزارشات خود را ارائه کنند تا استانهایی که از میزان فعالیتها و پیشرفت فیزیکی برخوردار هستند، اعتبارات بیشتری به آنان تعلق گیرد.
لازم به ذکر است، در این جلسه روحاله قلی عضو شورای اسلامی روستای واریش در استان تهران و حجتاله رضویزاده دهیار روستای بیجده نو شهرستان چالوس در خصوص اثربخشی اقدامات آبخیزداری و آبخوانداری در کشاورزی و معیشت روستاییان و همچنین مهاجرت معکوس توضیح دادند و خواستار توسعه اقدامات در منطقه خود شدند.
آبخیزداری به مجموعه فعالیتهای بیولوژیکی، بیومکانیکی، مکانیکی و برخی رفتارهای مدیریتی در بخش مرتعداری و بیابان زدایی گفته میشود. از جمله عملیات مکانیکی میتوان به اصلاح شیب آبراهه ها از طریق احداث بندها و سدها، تراس بندی و بانکت سازی، دیواره سازی برای حفاظت کناره های بستر رودخانه و… اشاره کرد. کاشت گونههای گیاهی مناسب، کشت نواری، کشت درختان با هدف جلوگیری از فرسایش خاک، جنگل کاری و… از جمله اقدامات بیولوژیکی در طرح های آبخیزداری محسوب می شود. مقابله با گسترش بیابان، توسعه مراتع بذر کاشت، مدیریت ترکیب گیاهان مرتعی و… از اقدامات دیگری است که در طرحهای آبخیزداری مورد توجه قرار میگیرد. به گفته کارشناسان این حوزه، به ازای هر هکتار اجرای عملیات آبخیزداری میتوان بین ۲۰ تا ۲۵ درصد از حجم آب نگهداری شده و ذخیرهای در سفرههای زیرزمینی را افزایش داد.
نظر شما