نگارش در حوزه طنز به قول زندهنام کیومرث صابری فومنی که اغلب دوستداران ادبیات طنز او را با نام «گل آقا» به خاطر دارند؛ حتی از قدم برداشتن بر روی لبه تیغ نیز سخت تر است! چرا که هدف طنز علاوه بر بازتاب ناهنجاری های موجود و انتقاد نسبت به نابسامانی ها و ناملایمات جامعه، شاید رویکرد و نمای بیرونیاش لبخندی باشد که بر صورت هر شنونده و خواننده اثر ادبی می نشیند اما چارچوب و اسکلت این ساختمان در حقیقت بر بنا کردن ساختمانی نو و مستحکم بر خرابه هایی است که به عنوان آسیب های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی نویسنده طنز به آنها می پردازد.
این مساله زمانی شکلی پیچیده تر و دشوارتر به خود می گیرد که در قامت ادبیات کشورمان؛ ساحت تاریخی و مانایی ادبیات مکتوب تمدن و تاریخ فرهنگ ایرانی آنقدر عمیق است که کمتر میتوان نویسندگانی را در قامت تولید آثار ادبی خاصه در حوزه طنز به یاد آورد که بیشتر فعالیتشان در فضای شنیداری و نه مکتوب مخاطبان را مجذوب خود کرده باشد.
کسانی که اشعار، لطایف و ظرایف شان ورد زبان مردمان کوچه و بازار در محاوره و گفتار روزانه بدل شده باشد و یا نویسندگانی که آثارشان در قالب رسانه های شنیداری مانند رادیو برای مخاطبان رنگ جاودانگی به خود گیرد.
شامگاه بیست و سوم شهریور ماه سال جاری (۱۳۹۸) ستاره ای دیگر از میان جمیع ستارگان ادبیات کشور با خاموشی خود، بار دیگر فضای فرهنگی و مخاطبان این حوزه را با غم از دست دادن مردی از تبار نامداران ادبیات ایران مواجه کرد. این بار خبر درگذشت زندهنام محمد حاجیحسینی نویسنده و طناز پیشکسوت رادیو که بسیاری از مخاطبان شبکه های رادیویی از جمله شبکه رادیویی ایران او را با نگارش برنامه «صبح جمعه با شما» در خاطره جمعی شان ماندگار کرده بودند.
برنامهای که تلخ ترین و دشوارترین روزهای تاریخ معاصر کشورمان در سال های حماسه سازی هشت سال دفاع مقدس را تا به امروز نمایندگی می کرد و تمام آن تلخی ها و دشواری های زندگی شهری را با خاطرات برنامه ای دو ساعته در صبح هر آدینه به کام مردم با چاشنی لبخند شیرین و گوارا می کرد.
عالیمقام محمد حاجیحسینی از نویسندگانی بود که از سال ۱۳۶۰ همزمان با شکل گیری برنامه «صبح جمعه با شما» که بیهیچ تردیدی شنیدنیترین، ماندگارترین و خاطرهانگیزترین برنامه رادیویی در حوزه تولید آثار طنز شفاهی به شمار میرود، با این برنامه و مخاطبان بی شمارش در مقام نویسنده همراه بود.
حال صبح جمعه با شما نویسنده ای را از دست داده که در نخستین گامهایش در کنار گروه بنیانگذار این برنامه مانند زنده یاد منوچهر نوذری، احمد شیشهگران، سعید توکل و صادق عبداللهی برنامه ای را تولید کردند که تا به امروز نیز رکورد دار تولید، اجرا و ماندگاری یک برنامه در تاریخ حضور رادیو و همراهی این رسانه با زندگی مردم ایران است.
نظر شما