نشریه آسیایی تریبون می نویسد ، «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا، بار دیگر به دنیا نشان داد که چرا غیرقابل پیش بینی است؛ او کارهایی انجام می دهد که تصورش نیز حتی برای دیگران دشوار است. لغو ناگهانی دیدار با نمایندگان طالبان در اردوگاه "دیوید" از جمله این اقدامات پیش بینی نشده است.
ترامپ که قرار بود یکشنبه هفته گذشته با نمایندگان طالبان و رئیس جمهوری افغانستان در آمریکا دیدار داشته باشد، نظر خود را در آخرین لحظه تغییر داد و این دیدار را همانند توافق با طالبان لغو کرد. او در توئیترش نوشت:«رهبران اصلی طالبان و به صورت جداگانه رئیس جمهوری افغانستان خوستار برگزاری دیداری محرمانه با من در کمپ دیوید بودند. »
وی در ادامه گفت:«اما متاسفانه، به منظور ایجاد اهرم فشار غلط، آنها در کابل به حمله ای دست زدند که یکی از عالیترین سربازان ما و ۱۱ تن دیگر را کشت. من فوراً این ملاقات را لغو و مذاکرات صلح را متوقف کردم. چه کسانی از کشتن افراد بی گناه به عنوان اهرم فشار در مذاکرات استفاده می کنند؟ »
به گفته ترامپ کشته شدن یک سرباز آمریکایی در حملات طالبان در افغانستان، دلیل اصلی لغو این دیدار بود. هرچند عوامل دیگری نیز در این تصمیم نقش داشتند؛ برخی تحلیلگران بر این باورند که اگر دلیل لغو این دیدار کشته شدن این سرباز آمریکایی بود، دولت ترامپ هرگز نباید از ابتدا با این گروه وارد مذاکره می شد، چرا که از آغاز سال جاری میلادی تاکنون ۱۶ سرباز آمریکایی در حملات طالبان کشته شدند. پس دلیل اصلی این تصمیم چه بوده است؟
برخی ارزیابی ها نشان می دهد که مردم آمریکا توافق زودهنگام با طالبان را به معنای شکست می دانند؛ «جان بولتون» مشاور سابق امنیت ملی سابق، قاطعانه مخالف مذاکرات صلح با طالبان است و ظاهرا او کسی بوده که توانسته است دیدار اخیر ترامپ با نمایندگان طالبان را لغو کند. اما اخراج نشریه به اعتقاد تحلیلگران غیرمنتظره بولتون، نشان داد که ترامپ همچنان به برقراری توافق صلح در افغانستان تمایل دارد. در واقع نشانه هایی نیز از تماس دولت ترامپ با طالبان برای از سر گیری مذاکرات وجود دارد.
اما با از سرگیری مذاکرات، پیش شرط های آمریکا نیز آغازمی شود. برخی از این موارد ممکن است تعهد به آتش بس در افغانستان و آغاز مذاکرات با دولت کابل باشد که طالبان هردوی این موارد را رد می کند.
نشریه تریبون نوشت؛ این سناریو بار دیگر مورد توجه پاکستان قرار گرفت؛ این موضوع کاملا آشکار است که پاکستان نقش مهمی در ۹ دور از مذاکرات آمریکا و طالبان در دوحه، پایتخت قطر، داشته است. نقش مثبت پاکستان برای آوردن طالبان به میز مذاکره از جمله دلایلی بود که موجبات دعوت ترامپ از «عمران خان» نخست وزیر پاکستان به کاخ سفید را فراهم آورد.
بن بست ناگهانی در روند صلح افغانستان، نه تنها امیدهای دستیابی به صلح زودهنگام در افغانستان را از بین برد، بلکه به عنوان مانعی برای بهبود روابط و داشتن روابط صلح آمیز با هند بر سر کشمیر نیز تلقی می شود. هند از حضور پاکستان در افغانستان ناراضی است زیرا باعث نفوذ این کشور در افغانستان و استفاده احتمالی اسلام آباد از طالبان علیه هند می شود.
برخی تحلیلگران بر این عقیده اند که عدم وجود توافقی سیاسی در افغانستان باعث ایجاد امکان حضور هند در این کشور و جلوگیری از استتفاده از خاک این کشور علیه دهلی نو خواهد شد، بنابراین تعجبی ندارد که چرا هند نخستین کشوری بود که با روی باز از تصمیم ترامپ مبنی بر لغو دیدار با طالبان و توقف روند صلح استقبال کرد.
این بدان معنا خواهد بود که پاکستان تمام تلاش خود را برای نجات این مذاکرات با استفاده از فشار بر طالبانبا توسل به هر قدرتی، یا حداقل توافق برای آتش بس یا کاهش سطح خشونت ها به کار خواهد بست. ممکن است چشم انداز صلح بسیار دور به نظر برسد، اما با توجه به فشارهای پاکستان و نا امیدی ترامپ از ادامه روند مذاکرات، توافق صلح هنوز هم دست نیافتنی به نظر می رسدو
در همین حال، پس از توقف مذاکرات صلح آمریکا و طالبان، تنش ها و درگیری ها در افغانستان به شدت افزایش یافته است. مقامات افغانستان روز گذشته (یکشنبه) اعلام کردند که نیروهای امنیتی افغان با همراهی نیروهای هوایی آمریکا، دست کم ۴۰ تن از نیروهای شورشی طالبان را در حملات هوایی مشترک به هلاکت رساندند؛ گفته می شود دو تن از رهبران ارشد طالبان نیر در میان کشته شدگان بودند.
به گفته این مقامات، این عملیات هوایی از شامگاه شنبه با هدف خنثی کردن حملات برنامه ریزی شده توسط طالبان بر نیروهای افغان و در پی لغو مذاکرات آمریکا و طالبان، آغاز شده است.
شب گذشته همچنین، سخنگوی ارتش افغانستان در مصاحبه با رسانه محلی این کشور از کشته شدن ۲۹ نیروی طالبان در حملات نیروهای افغان به ولایت غزنی، خبر داد. همچنین در این حملات ۲۶ وسیله نقلیه، ۲ هزار کیلوگرم مواد منفجره و تعداد زیادی اسلحه و موشک انداز کشف و ضبط شد.
هفته گذشته نیز طالبان چهار عضو نیروی ویژه امنیتی افغان را با منفجر کردن یک خوردرو بمب گذاری شده، کشتند.
تهران - ایرنا - برخی تحلیلگران آسیایی ، تنها دلیل لغو دیدار محرمانه مقامات ارشد کاخ سفید با نیروهای طالبان را کشته شدن اخیر سرباز آمریکایی در درگیری های طالبان نمی دانند، بلکه بر این عقیده اند که مذاکره با طالبان به معنای "تسلیم شدن" در برابر آنها خواهد بود؛ اما چنین تصمیمی از جانب دولت آمریکا تنها به تشدید تنش ها در افغانستان دامن زده است.
اخبار مرتبط
-
آمریکا حملات علیه طالبان را افزایش می دهد
تهران- ایرنا- فرماندهی مرکزی آمریکا روز سه شنبه اعلام کرد ارتش این کشور عملیات نظامی خود در…
نظر شما