به نوشته برخی روزنامه های لبنانی از جمله "النهار" و "البناء" سعد حریری عصر روز گذشته پس از نشست هیئت دولت میزبان "ولید البخاری" سفیر عربستان در بیروت بود.
البخاری حامل دعوت پادشاه عربستان از حریری برای سفر به ریاض بود در نتیجه وی به سرعت بیروت را به مقصد ریاض ترک کرد.
روزنامه البناء در این خصوص نوشت: بر خلاف انتظار عربستان سعودی، اتهام زنی به ایران موجب بهم ریختن محاسبات و سند سازی علیه تهران در ارتباط با حمله به تاسیسات نفتی آرامکو نشد به ویژه اینکه انصار الله در واکنش به این اتهامات، ضمن ارائه جزییات حمله به آرامکو، به امارات نیز به شدت در خصوص سهل انگاری در خروج از جنگ یمن هشدار داد.
در این میان آمریکا در عین همراهی با عربستان در اتهام زنی به ایران، از حرکت به سمت واکنش نظامی علیه ایران خودداری کرد و به این ترتیب ریاض را برای تحمل مشکلات پاسخ به این حمله و پرداختن بهای آن تنها گذاشت.
در مقابل، تهران موضع عربستان را به تمسخر گرفت و حسن روحانی رئیس جمهور ایران در این خصوص اظهار داشت، آنچه یمنی ها انجام دادند، دفاع مشروع در برابر ویرانی کشورشان به دست سعودی ها است.
روزنامه اللواء نیز به نقل از منابع آگاه لبنانی نوشت: سفر حریری به عربستان از این نظر حائز اهمیت است که در شرایطی صورت گرفته که عربستان با برخی تهدیدات روبه رو و شرایط سختی بر منطقه حاکم است؛ وضعیتی که چه بسا همبستگی با ریاض را در رویارویی های کنونی مطرح می سازد.
آیا عربستان به دنبال کسب حمایت سیاسی است؟
در این میان سفر عصر روز گذشته (چهارشنبه) سعد حریری به ریاض در آستانه سفر به پاریس که قرار است فردا جمعه انجام شود، جلب توجه می کند.
وی دیروز در پی نشست هیئت دولت، میزبان سفیر عربستان در بیروت بود و پس از آن این سوال مطرح شد که ارتباط این سفر با حمایت سیاسی مورد نیاز عربستان در رویارویی با ایران و فراخواندن کسانی که از آنان انتظار این حمایت را دارد، چیست؟
همچنین منابعی که پیگیر این تحولات در لبنان هستند این سوال را مطرح کردند: آیا حریری گرفتار برخی موضع گیری هایی خواهد شد که تنش داخلی را رقم خواهد زد آنهم در شرایطی که لبنان تحمل و ظرفیت بحران را اندارد.
مفاهیم مهم و روشن تصمیم ناگهانی عربستان در حمایت از لبنان
به نوشته روزنامه النهار ، تصمیم ناگهانی عربستان سعودی مبنی بر حمایت مالی از لبنان، نشانه های مهم و روشنی دارد؛ هرچند ماهیت این کمک هنوز مشخص نشده است.
از این گذشته از زمان شدت یافتن نشانه های وخامت مالی و اقتصادی در لبنان در مدت اخیر این نخستین بار نیست که چنین حمایتی مطرح می شود اما تحول جدید که در مرحله کنونی اهمیت پیدا می کند، این است که اعلام حمایت مالی به طور مستقیم از سوی " محمد الجدعان" وزیر اقتصاد عربستان سعودی جای شک و توضیح و تفسیر در مورد جدی بودن حمایت مالی عربستان از لبنان باقی نمی گذارد.
هماهنگی مستقیم حریری و سعودی ها
موضوع مهم دیگر افزایش سطح هماهنگی مستقیم بین سعد حریری با عربستان است به این معنی که نخست وزیر لبنان شخصا پرونده کمک های مالی عربستان به کشورش را در اختیار گرفته است و بر جزئی ترین مسائل آن نیز نظارت دارد.
النهار در ادامه نوشت: سفر حریری به عربستان اندکی پیش از سفر به فرانسه و دیدار با امانوئل ماکرون رئیس جمهور این کشور بیانگر اهمیت فراهم کردن مقدمات در دو سمت و سو است: اول مسیر آمادگی لبنانی- سعودی دوم مسیر آمادگی لبنانی – فرانسوی برای آغاز پروژه های متنوع حمایت مالی و سرمایه گذاری از لبنان؛ بر این اساس گفتگوهای حریری در ریاض و پاریس اهمیت زیادی دارد.
اما اینکه عربستان روز گذشته از حمایت مالی لبنان خبر داد، علاوه بر نتایج مالی مثبت و سریع برای لبنان، نشانه های سیاسی و دیپلماتیکی را دربر دارد که بسیار قابل ملاحظه است، از این نظر که عربستان به دلیل هدف قرار گرفتن تاسیسات نفتی آرامکو با یکی از خطرناک ترین بحران های خود روبه رو است و با وجود نتایج سنگین ناشی از این حمله ، لبنان را مورد توجه قرار داده و موضوع کمک های مالی به آن را مطرح کرده است.
نظر شما