۳۱ شهریور ۱۳۹۸، ۱۱:۴۰
کد خبر: 83485266
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

چشم امید گندم‌کاران به حمایت دولت

۳۱ شهریور ۱۳۹۸، ۱۱:۴۰
کد خبر: 83485266
چشم امید گندم‌کاران به حمایت دولت

تبریز - ایرنا - تاخیر در اعلام قیمت خرید تضمینی گندم و پایین بودن قیمت اعلامی نسبت به بازار، افزایش قیمت بذر، کودشیمیایی و ماشین آلات کشاورزی و پرداخت نشدن به موقع پول خرید تضمینی از جمله مشکلات پیش پای کشاورزان و گندم‌کاران آذربایجان‌شرقی است که این روزها چشم خود را به حمایت دولت، برای برون رفت از این مشکلات دوخته‌اند.

به گزارش ایرنا، گندم به عنوان یکی از محصولات راهبردی کشور، نقش زیادی در تامین امنیت غذایی مردم و مواد اولیه صنایغ غذایی کشور دارد و آذربایجان شرقی با داشتن بیش از ۴۷۲ هزار هکتار اراضی دیم و آبی زیرکشت گندم و تولید سالانه بیش از ۸۰۰ هزار تن گندم از قطب های مهم تولید این محصولحیاتی در ایران اسلامی است.

در سال های گذشته، دولت برای حمایت از توسعه سطح زیرکشت و تولید گندم در کشور مشوق های مختلفی به کشاورزان و گندم کاران ارایه کرد و این حمایت ها موجب شد تا کشورمان در تولید این محصول به خودکفایی برسد و از خروج ارز برای تامین گندم جلوگیری شود.

خرید تضمینی گندم از جمله اقدام های علمی دولت برای حمایت از گندم کاران است که این کار سال هاست ادامه دارد و کشاورزان و گندم کاران با استقبال از آن، دولت را در تامین امنیت غذایی مردم و صنایع غذایی کمک کرده اند، ولی گندمکاران می گویند امسال پایین بودن قیمت خرید تضمینی نسبت به بازار، افزایش چند برابری قیمت نهاده های کشاورزی، بذر، ماشین آلات کشاورزی و کودشیمیایی، تاخیر ۳۰ تا ۳۵ روزه در پرداخت پول گندم خریداری شده و اعلام نشدن به موقع قیمت خرید تضمینی، موجب بروز مشکلاتی برای آنان و بی رغبتی این قشر زحمتکش برای فروش گندم به دولت یا کشت اراضی کشاورزی خود برای سال زراعی آینده شده است.

معافیت بیمه کارفرمایان بخش کشاورزی، تجدید نظر در قیمت تضمینی گندم، حضور نماینده ای از کشاورزان در شورای اقتصاد برای مشارکت آنان در تصمیم سازی و تصمیم گیری در این عرصه به ویژه قیمت گذاری خرید تضمینی گندم، استانی شدن پرداخت وجوه خرید تضمینی گندم، حذف یارانه کود و افزودن این سهم به قیمت خرید تضمینی گندم، حمایت نظام قضایی از فعالان بخش کشاورزی، واگذاری قیمت گذاری خرید تضمینی گندم به وزارت جهاد کشاورزی به جای وزارت صنعت معدن و تجارت و مشارکت دادن اتحادیه های کشاورزی در تصمیم گیری های کلان در این عرصه از جمله خواسته های کشاورزان و گندم کاران برای حمایت دولت از آنان است.

بیش از ۶ میلیون خانوار در کشور در تولید گندم اشتغال دارند/ ایران در تولید گندم به خودکفایی پایدار رسیده است

رئیس بنیاد ملی گندم کاران ایران در گفت و  گو با ایرنا با بیان اینکه گندم و نان در کشور ما هم مقدس و هم کالایی استراتژیک است، می گوید: هم اکنون حدود یک میلیون و ۲۰۰ نفر و بیش از ۶ میلیون خانوار در کشور در قالب تولید کننده گندم فعالیت می کنند که علاوه بر کمک به تامین امنیت غذایی مردم، نقش بسزایی در اشتغال ایفا می کنند.

عطاءالله هاشمی، با بیان اینکه کشور ما در سال های اخیر با کمک و تلاش کشاورزان و راهنمایی های کارشناسان، مددکاران و مروجان کشاورزی در تولید گندم به خودکفایی پایدار رسیده است، می افزاید: در سال های ۹۲ و ۹۳ دولت برای تامین گندم مورد نیاز کشور سالانه حدود ۶ تا ۷ میلیون تن گندم از خارج وارد می کرد که این میزان با قیمت امروزی حدود ۲ میلیارد دلار ارزبری داشت که اگر این روند در سال های اخیر با وضعیت درآمد ارزی، تحریم ها و فشارهای خارجی ادامه می یافت، وضعیت کشور ما معلوم نبود چه می شد.

وی اظهار می کند: کشاورزان و گندم کاران جزو معدود تولیدکنندگانی هستند که همیشه منافع ملی را بر منافع خود ترجیح داده اند، ولی آنان در کنار این فداکاری خود نیازمند حمایت و توجه از سوی دولت هستند، زیرا در صورت تداوم بی توجهی ها به خواسته کشاورزان و گندم کاران، کشور با مشکل مواجه می شود به طوری که امسال این مشکل در خرید تضمینی گندم خود را نشان داد.

رئیس بنیاد ملی گندم کاران ایران می گوید: در ۲ سال گذشته با توجه به قانون خرید تضمینی و موارد اساسی آن از جمله اعلام به موقع قیمت و افزایش قیمت خرید بر اساس قیمت پایه سال گذشته بعلاوه نرخ تورم رسمی بانک مرکزی، به این مهم بی توجهی شد بنابراین هم قیمت افزایش نیافت و هم قیمت خرید به موقع اعلام نشد.

هاشمی، ادامه می دهد: اعلام قیمت خرید گندم در بهمن سال گذشته در نزد کشاورزان تا اندازه ای به کلاهبرداری تعبیر شد، زیرا آنان می گویند دولت صبر می کند تا ما اراضی را کشت کنیم و بعد ما را در برابر کار انجام شده قرار می دهد و سپس قیمت را اعلام می کند که این امر اجحاف در حق ماست.

وی با بیان اینکه امسال حرکتی در جهت تامین خواسته های کشاورزان انجام شد، یادآوری می کند: حدود ۳ میلیون تن از گندم صرف تامین نیاز بخش صنعتی و مواد غذایی می شود که امسال مقرر شد تا این صنایع به صورت آزاد اقدام به تهیه گندم مورد نیاز خود کنند.

رئیس بنیاد ملی گندم کاران می گوید: همچنین تفاهم نامه ای بین این بنیاد و کارخانجات ماکارونی سازی کل کشور برای تامین ۵۰۰ هزار تن گندم «دروم» مورد نیاز آن ها با قیمت توافقی حداقل ۲۰ درصد بالاتر از قیمت تضمینی گندم امضا شد و آنان نیز متعهد شدند نقدینگی، آموزش و نهاده های کشاورزی مورد نیاز تولید کنندگان گندم «دروم» را تامین کنند.

هاشمی، با اشاره به اینکه مسئولان تامین و خرید گندم همواره اعلام می کردند که گندم را می توانند حدود ۴۰ درصد پایین تر از قیمت داخلی از خارج وارد کنند، می افزاید: در پی واقعی شدن قیمت ارز و مقایسه قیمت گندم در داخل کشور با کشورهای همسایه که در آن ها کیلویی ۲ هزار و ۸۰۰ تا ۳ هزار و ۵۰۰ تومان است، مشخص شد که قیمت گندم با دلار ۱۲ هزار تومانی خیلی بیشتر از قیمت کنونی است.

وی با تاکید بر لزوم حمایت و توجه به خواسته های کشاورزان از سوی دولت، می گوید: هم اکنون فصل کشت بوده و با توجه به افزایش چند برابری هزینه های تولید، کارگری، مکانیزاسیون و کودشیمیایی، کشاورزان نیازمند حمایت معنوی و حقوقی دولت هستند.

رئیس بنیاد ملی گندم کاران همچنین با اشاره به اظهارات هفته گذشته رئیس انجمن صنایع ایران مبنی بر اینکه در ۷۰۰ هزار تن گندم تضمینی خریداری شده از کشاورزان فضولات حیوانی، ماسه و خاک وجود دارد، می گوید: طرح این موضوع نشان می دهد که کشاورزان در هر ۱۰ کیلوگرم گندم یک کیلوگرم فضولات حیوانی، ماسه و خاک به دولت فروخته اند.

هاشمی، با بیان اینکه در این خصوص اعلام جرم می کنیم، می افزاید: با توجه به وجود دستگاه ها و مجموعه های نظارتی در خرید تضمینی گندم و چندین نفر به عنوان ناظر خرید کیلو به کیلو از گندم خریداری شده نمونه برداری و این محصول بر اساس جدول خلوص خریداری می شود.

وی یادآوری می کند: کشاورزان و گندم کاران به کشور خود متعهد بوده و منافع ملی را بر منافع شخصی ارجح می دانند و اگر به کشور و تولید خود غیرمتعهد هستیم ما را تحت تعقیب قرار دهند.

پتروشیمی‌ها سهم کود اتحادیه‌های مرکزی و شرکت‌های تعاونی را از تیر امسال قطع کرده‌اند

مدیر سازمان تعاون روستایی آذربایجان شرقی نیز به ایرنا می گوید: سهم کود شیمیایی اتحادیه های مرکزی و شرکت های تعاونی کشاورزی از تیر امسال از سوی پتروشیمی ها قطع شده است و آن ها علت آن را بخش خصوصی بودن این مراکز اعلام می کنند در حالی که باید به قیمت مصوب به این مراکز کود بدهند.

علی اکبر نژادرضا، می افزاید: هم اکنون پترشیمی ها کود را به قیمت ۲.۵ برابر قیمت مصوب به این مراکز می فروشند که این موضوع به صلاح تولید کننده نیست، زیرا کود خریداری شده از سوی این مراکز برای افزایش تولید و راندمان به صورت مستقیم در اختیار کشاورزان قرار می گیرد.

وی با بیان اینکه از تیر ماه امسال پول خرید کود به حساب شرکت ها واریز شده است، اظهار می کند: اگر پتروشیمی ها نمی توانند سهم کود تعاونی ها را به صورت مستقیم به آنان بدهند، حداقل این سهم را از طریق خدمات حمایتی به ان ها بدهند تا در زمان کنونی که فصل کشت است کود از این طریق در اختیار کشاورزان قرار گیرد.

مدیر سازمان تعاون روستایی آذربایجان شرقی با بیان اینکه در تبصره ۱۸ با لحاظ محدودیت اولویت توزیع کود فقط به گلخانه ها و گیاهان دارویی تعلق گرفته است، می گوید: با توجه به اینکه شبکه شرکت های تعاونی دارای انواع نیازمندی ها هستند، ضروری است این شبکه نیز در اولویت دریافت کود قرار گیرد.

نژادرضا، با تاکید بر لزوم تامین نقدینگی کشاورزان در فصول مختلف به ویژه فصل کشت، ادامه می دهد: واحدهای اعتباری بر اساس سیاست های بانک مرکزی و مصوبه سران قوا باید جمع آوری می شد و در این راستا نیز اقدام شده است، ولی با این کار امکاناتی که به عنوان تسهیلات می توانست در کنار کشاورزان قرار گیرد، دیگر از دسترس آنان خارج شد.

وی با اشاره به اینکه قبلا تسهیلات متمرکزی برای حمایت از کشاورزان به اتحادیه ها و شرکت های تعاونی تعلق می گرفت، بر احیای این تسهیلات تاکید کرده و می گوید: در غیر این صورت به طور قطع مشکل بخش کشاورزی بیشتر می شود.

کشاورزان و گندم‌کاران امسال از خرید تضمینی گندم استقبال نکردند

 مدیرکل غله و خدمات بازرگانی آذربایجان شرقی نیز با بیان اینکه قیمت جو در بازار کیلویی ۲ هزار و ۲۰۰ تومان است، می گوید: براساس اعلام شورای اقتصاد قیمت خرید تضمینی گندم یک هزار و ۷۰۰ تومان اعلام شده که این موضوع موجب شده است تا امسال کشاورزان و گندم کاران از خرید تضمینی گندم استقبال نکنند.

اسفندیار ابوالحسن زاده، با اشاره به اینکه در سطح کشور قابلیت خرید گندم بیش از ۱۱ میلیون تن است، اضافه می کند: تاکنون حدود ۷.۵ میلیون تن گندم به صورت تضمینی خریداری شده است که منشا اصلی کاهش خرید گندم به قیمت آن برمی گردد.

وی تاخیر در پرداخت وجوه خرید گندم کشاورزان را از دیگر مشکلات آنان اعلام کرده و اظهار می کند: اولین پرداخت وجوه گندم کاران ابتدا از استان های شرق و جنوب شرق کشور آغاز می شود و در مدت ۴۸ ساعت این وجوه به حساب کشاورزان واریز می شود، در حالی که در استان های شمال غرب کشور پرداخت وجوه گندم خریداری شده ۳۰ تا ۳۵ روز طول می کشد و این امر موجب نارضایتی کشاورزان و عدم رغبت آنان برای فروش گندم به دولت می شود.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه امسال تلاش شد تا از ظرفیت بخش خصوصی در امر خرید گندم به صورت توافقی استفاده شود، می گوید: دستورالعمل این کار باید برای بخش خصوصی مقرون به صرفه باشد تا آنان نیز از این کار استقبال کنند و بجای اینکه کارخانجات آردسازی و صنایع غذایی سرمایه خود را در خرید شکر، ارز و سایر بخش ها سرمایه گذاری و تعادل بازار را بهم بزنند در حوزه خود سرمایه گذاری کنند و گندم بخرند.

ابوالحسن زاده، ادامه می دهد: در زمان کنونی گندم کیلویی به قیمت یک هزار و ۷۰۰ تومان از کشاورزان خریداری و به یک هزار و ۸۵۰ تومان به کارخانجات آرد سازی و صنایع غذایی فروخته می شود که ۱۵۰ تومان تفاوت هزینه های تبعی خرید، نگهداشت و جابجایی گندم است که می شد این تفاوت هزینه را به کارخانجات آرد سازی و صنایع غذایی داد تا برای آن ها نیز مقرون به صرفه باشد.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی آذربایجان شرقی می گوید: در سطح استان نیز با اعمال برخی شرایط صنایع غذایی بیش از ۱۸ هزار تن گندم به صورت توافقی خریداری کرده اند.

ابوالحسن زاده، می افزاید: امسال پیش بینی می شد که ۷۰۰ هزار تن گندم در سطح استان تولید و ۴۰۰ هزار تن خریداری شود که از این میزان ۲۲۵ هزار تن خرید تضمینی و ۱۸ هزار تن خرید توافقی شده است و حدود ۱۶۰ هزار تن گندم نیز سرگردان است که یا در منزل کشاورزان نگهداری، یا به صورت گندم خوراکی در اختیار طیور قرار می گیرد، یا واسطه ها خریداری کرده اند و یا کارخانجات آرد سازی خریداری و اعلام آمار نمی کنند.

وی یادآوری می کند: تاکنون ۹۰ درصد از وجوه خرید گندم تضمینی در استان به میزان ۳۵۷ میلیارد تومان پرداخت شده است و بیش از ۳۱ میلیارد تومان نیز به کشاورزان بدهکار هستیم و آخرین تاریخ پرداخت به آنان ۲۷ مرداد بوده، یعنی فاصله زمانی پرداخت وجوه گندم کاران حدود یک ماه است.

ابوالحسن زاده، با اشاره به استقبال نکردن بخش خصوصی از خرید گندم از طریق سامانه ادامه می دهد: علت استقبال نکردن آنان اعمال ۹ درصد ارزش افزوده به قیمت خرید گندم است.

قیمت تمام شده گندم یک هزار و ۹۰۰ تومان است

رئیس اداره مکانیزاسیون سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی نیز می گوید: در سطح استان ۴۰۰ هزار هکتار سطح زیرکشت گندم دیم و ۷۲ هزار هکتار گندم آبی است که از این اراضی سالانه ۸۸۰ هزار تن محصول برداشت می شود.

محسن قهرمانژاد، با بیان اینکه در سال جاری ۱۵ هزار و ۹۷۰ تن بذر گندم کشاورزان از سوی این سازمان تامین شده است، می افزاید: قیمت تمام شده گندم در اراضی دیم و آبی به طور میانگین حدود یک هزار و ۹۰۰ تومان است.

وی با اشاره به اینکه هم اکنون در مسائل فنی و تامین نهاده های مورد نیاز کشاورزان مشکلی در استان وجود ندارد، یادآوری می کند: وزارت جهاد کشاورزی امسال قیمت خرید گندم را ۲ هزار و ۵۰۰ تومان پیشنهاد داده است ولی قیمت را شورای اقتصاد مشخص می کند.

تصمیمات بی‌سابقه‌ای در کمیته زیربنایی کمیسیون تلفیق در خصوص زیرساخت‌های بخش کشاورزی تصویب شده است 

نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی نیز می گوید: در کمیته زیربنایی کمیسیون تلفیق مجلس، تصمیمات بی سابقه ای در تاریخ برنامه های ۵ ساله کشور در خصوص بخش کشاورزی از جمله مالیات، تسهیلات، خاک و مکانیزه کردن کشاورزی تصویب شده است.

محمدحسین فرهنگی، با تاکید بر لزوم حمایت دولت و بانک ها از فعالان بخش کشاورزی می افزاید: در قانون برنامه بودجه مصوب شده است که حداقل ۱۵ درصد تمام منابع در گردش بانک ها به بخش کشاورزی اختصاص یابد که این میزان غیر از ۱۰ درصد تسهیلات صندوق توسعه ملی و تسهیلات تکلیفی قانون بودجه است.  

وی اظهار می کند: متولیان بخش کشاورزی از جمله تعاون روستایی، بنیاد ملی گندم کاران و سازمان جهاد کشاورزی باید اجرای این مصوبه را از بانک ها مطالبه کنند.

فرهنگی، با اشاره به اینکه بیمه کشاورزی در کشور وجود دارد، ادامه می دهد: در خصوص بیمه کارفرمایی در بخش کشاورزی باید اقدام شود تا کشاورزان کارفرما نیز بتوانند بیمه شوند.

اعضای کمیسیون کشاورزی قیمت خرید تضمینی گندم را ناعادلانه می دانند

نماینده مردم سراب در مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه گندم محصول استراتژیک است، می گوید: اعضای کمیسیون کشاورزی قیمت خرید تضمینی گندم را ناعادلانه می دانند چراکه آنان قیمت خرید را ۲ هزار تومان تصویب کرده بودند.

یوسف داوودی، می افزاید: با توجه بروز مشکلات در تامین مالی خرید تضمینی گندم و اختلافاتی که بین دولت و مجلس در تعیین قیمت آن بوجود آمد، در نهایت قیمت گندم با افزایش قیمت، یک هزار و ۷۰۰ تومان تعیین شد.

وی با اشاره به اینکه کاهش خرید تضمینی گندم در سال جاری نسبت به سال گذشته دلیلی بر ناعادلانه بودن این قیمت گذاری است، اظهار می کند: در کشور و به تبع آن در این آذربایجان شرقی و شهرستان ها خرید تضمینی گندم به کمتر از نصف رسیده و این موضوع تهدیدی برای کشور است.

نماینده مردم سراب در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر توزیع عادلانه مراکز تکثیر، تولید و بوجاری بذور در استان می گوید: در این خصوص کاستی هایی در استان وجود دارد که نیاز است در این زمینه اقدام لازم انجام شود.

داوودی، ادامه می دهد: با توجه به اینکه تعیین قیمت فروش بذر در کمیته استانی انجام می شود و قیمت بذر دیم ۲ هزار و ۴۵۰ تومان تا ۲ هزار و ۶۰۰ تومان است این کمیته با لحاظ قیمت خرید گندم که یک هزار و ۷۰۰ تومان است، باید قیمت بذور را تعیین کند.

وی با اشاره به وجود بذرهای پرورشی، مادری و گواهی شده در بخش کشاورزی یادآوری می کند: در صورت کشت مداوم بذر گواهی شده به مدت ۲ سال میزان تولید خیلی پایین می آید بنابراین باید بذر مناسب با قیمت مناست برای کشاورزان تامین شود.

داوودی، با بیان اینکه سیلوها در سطح کشور در بخش نگهداری دارای اشکالاتی مانند رشد قارچ ها و کپک زدگی هستند، می افزاید: باید نسبت به ارتقای سیستم هوادهی و دورانی کردن آن ها اقدام لازم انجام شود.

دولت با دادن امتیازات می‌تواند حتی مردم را تشویق به کاشت گندم در پشت بام خانه‌ها کند 

نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس نیز با انتقاد از حضور دولت در حوزه اقتصاد می گوید: دولت با امتیازاتی که دارد می تواند همه مردم را تشویق به کاشتن گندم حتی در پشت بام خانه های خود کند یا شرایطی ایجاد کند که مردم پول های خود را در بانک ها بگذارند و بهره بگیرند.

احمد علیرضابیگی، می افزاید: قیمت محصولات و کودهای شیمیایی در کارخانجات پتروشیمی مدام افزایش یافته و مشکلاتی برای کشاورزان ایجاد شده در حالی که قیمت خوراک آن ها افزایش نیافته است.

وی با اشاره به اینکه باید زمینه دست اندازی دولت در بخش اقتصاد به حداقل برسد، اظهار می کند: اقتصاد کشور باید شفاف و واقع گرایانه اداره و یارانه بخش های مختلف حذف شود.

علیرضابیگی، یادآوری می کند: قیمت خرید تضمینی گندم کیلویی یک هزار و ۷۰۰ تومان مشخص شده در حالی که قیمت واقعی آن در بازارهای جهانی ۳ هزار تومان است بنابراین کشاورز از فروش آن به دولت استقبال نمی کند و آن را به تاجر خارجی از جمله عراقی می فروشد.

گزارش از پرویز بابائی

۸۰۲۳/ /۵۱۸

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha