به گزارش گروه نشریات خبری ایرنا، سردار سرتیپ قدیر نظامی رئیس امور بینالملل و دیپلماسی دفاعی ستاد کل نیروهای مسلح روز گذشته گفت: رزمایشهای مشترک با دیگر کشورها را آغاز کردهایم و به زودی برای نخستین بار پس از انقلاب اسلامی، رزمایش مشترک دریایی را با روسیه و چین به عنوان دو قدرت بزرگ به صورت سهجانبه در شمال اقیانوس هند و دریای عمان برگزار خواهیم کرد.
رسانه های اصلاح طلب در اخبار و گزارش های خود برگزاری رزمایش دریایی مشترک ایران، چین و روسیه و ارزیابی کارشناسان مسائل روسیه از این مانور مشترک را مورد توجه قرار دادند.
روزنامه ها، تارنماها و خبرگزاری های وابسته به طیف اصولگرا نیز به موضوع هایی چون اهمیت سفر اخیر سرلشکر باقری به چین، گفت و گو با سردار سرتیپ پاسدار قدیر نظامی و حمایت چین از ایران پرداختند.
رسانه های اصلاح طلب
برگزاری رزمایش دریایی مشترک ایران، چین و روسیه در آینده ای نزدیک
روزنامه شرق در مطلبی با عنوان قدرتنمایی شرقی در دریای عمان به برگزاری مانور دریایی مشترک ایران، چین و روسیه در آبهای بینالمللی و آزاد اشاره میکند و می نویسد: ایران، روسیه و چین در دریای عمان رزمایش مشترک برگزار میکنند. دیروز سرتیپ قدیر نظامی، رئیس امور بینالملل و دیپلماسی دفاعی ستاد کل نیروهای مسلح این خبر را اعلام کرد. نظامی گفت: «رزمایشهای مشترک با دیگرکشورها را آغاز کردهایم و بهزودی برای اولین بار بعد از انقلاب اسلامی، رزمایش مشترک دریایی را با روسیه و چین به عنوان دو قدرت بزرگ به صورت سهجانبه در شمال اقیانوس هند و دریای عمان برگزار خواهیم کرد». نظامی درباره محل این رزمایش گفت: «منطقهای که قرار است در آن رزمایش مشترک انجام شود، شمال اقیانوس هند و دریای عمان است که آبهای بینالمللی و آزاد است. ما به هیچ عنوان چنین رزمایشی را در خلیج فارس برنامهریزی نکردهایم، البته ما با کشوری مثل عمان که هر دو در ساحل خلیج فارس و تنگه هرمز قرار داریم، در این منطقه رزمایش برگزار کردهایم و یک موضوع کاملا طبیعی است».
رئیس امور بینالملل و دیپلماسی دفاعی ستاد کل نیروهای مسلح در ادامه در توضیح اهداف رزمایش گفت: «رزمایشها اهداف مختلفی را دنبال میکنند که خیلی اوقات تبادل تجربیات تاکتیکی و نظامی است، گاهی این رزمایشها بار سیاسی و اهداف سیاسی دارد و نشاندهنده نوعی همگرایی بین شرکتکنندگان است. برآوردها و تحلیلهای سیاسی و نظامی بسیار روی این اتفاقات حساب باز خواهند کرد و در تحولات راهبردی مدنظر قرار خواهند داد».
نقشه پوتین برای متحدان آمریکا عنوان مطلبی در روزنامه اعتماد است، در بخشی از آن می خوانیم: در حالی که آمریکای ترامپ با هرکدام از کشورهای منطقه از ترکیه تا عراق و ایران سطح متفاوتی از اختلاف را تجربه میکند، روسها در نقش دلبری برای همه ظاهر شدهاند و با حفظ فاصله از اختلافهای موجود میان کشورهای منطقه تلاش میکنند کارت امتیازهای بیشتری را در سبد خود قرار بدهند. روسها که در سوریه دست آمریکا و اروپا را کوتاه کرده و در قالب ابتکار آستانه با ایران و ترکیه، پرونده بحران در این کشور را از مرحله نظامی عبور داده و به گامهای سیاسی نزدیک کردهاند بر پیوندهای سیاسی و نظامی با چین از یک سو و ایران از سوی دیگر افزودهاند تا آرام آرام از قدرت رو به افول آمریکا در منطقه غرب آسیا به نفع خود بهره ببرند. در حالی که آمریکای ترامپ با های و هوی از اعزام نیروی انسانی بیشتر و ادوات نظامی متنوع به منطقه غرب آسیا سخن میگوید روسها با کمترین سر و صدا مانورهای نظامی مشترک با شرکای شرقیچون چین و ایران برگزار میکنند و البته گاهی هم با صدای بلند توان نظامی آمریکا در برخی کشورهای منطقه را به باد تمسخر میگیرند.
ارزیابی کارشناس مسائل روسیه از مانور مانورمشترک ایران، روسیه و چین
شعیب بهمن کارشناس مسائل روسیه در تحلیل مانور مشترک ایران، روسیه و چین به روزنامه شرق گفت: برگزاری مانور مشترک ازسوی ایران و روسیه و چین در شرایطی که اوضاع منطقه در ماههای گذشته متشنجتر از گذشته شده و امنیت منطقه دچار اختلال شده است، اهمیت بسیار زیادی دارد. به خصوص که کشورهای غربی، بهویژه آمریکاییها، تلاش گستردهای در ماههای اخیر داشتهاند که یک ائتلاف دریایی در منطقه تشکیل بدهند و منافع خود را پیش ببرند؛ بنابراین انجام مانور نظامی در شرایطی که از یک طرف منطقه متحول و امنیت آن دچار دگرگونی شده است و از طرف دیگر کشورهای غربی در تلاشاند با ایجاد ائتلافهای نظامی حضور خود را در خلیج فارس تقویت کنند، قاعدتا همکاری ایران و روسیه و چین پیامهای مهمی دارد. در وهله نخست این همکاری به کشورهای غربی پیام میدهد که بههرحال منطقه و دریای عمان نمیتواند صرفا جولانگاه ائتلافهای نظامی غربی باشد و در شرایط لزوم دیگران نیز میتوانند در منطقه حضور داشته باشند. در وهله دوم این پیام را به غربیها میدهد که در صورتی که ناامنی در خلیجفارس دامن بگیرد، ممکن است با بازیگران قدرتمندی مواجه شوند؛ بنابراین علاوه بر تأثیری که برگزاری چنین مانوری بر روابط ایران و روسیه و چین دارد، انجامش دارای پیامها و پیامدهای راهبردی بینالمللی است.
رسانه های اصولگرا
برگزاری رزمایش ایران، چین و روسیه در اقیانوس هند
روزنامه خراسان در مطلبی نوشت: همزمان با اعلام اضافه شدن چین به مانور مشترک ایران و روسیه در اقیانوس هند، خبرها از برنامه ریزی برای سفر مقامات نظامی ارشد برخی کشورهای منطقه به تهران حکایت دارد. همزمان با افزایش تنش ها و تهدیدهای نصفه نیمه آمریکا و متحدان منطقه ای اش علیه ایران، دیروز ستاد کل نیروهای مسلح اعلام کرد قرار است رزمایش ایران و چین و روسیه به زودی برگزار شود. این البته تنها خبر مهم ستادکل نبود چرا که اعلام شد قرار است فرماندهان عالی نظامی چند کشور منطقه به ایران بیایند.
خبری مهم که هر چند جزئیات آن چندان روشن نیست، اما پیام آن برای تهدیدکنندگان ایران اسلامی روشن است. اضافه شدن چین به رزمایش ایران و روسیه رهاورد سفر سرلشکر باقری رزمایش ایران، چین و روسیه در دریای عمان و شمال اقیانوس هند که برای اولین بار بعد از انقلاب اسلامی و در آینده ای نزدیک برگزار می شود، هم جلوه دیگری از «دیپلماسی نظامی ستاد کل نیروهای مسلح کشورمان» و هم نمود دیگری از روابط راهبردی سه کشور است. پیش از سفر سرلشکر باقری گفته می شد رزمایش مذکور، بین ایران و روسیه خواهد بود، اما به نظر می رسد بعد از این سفر، چین نیز به این رزمایش اضافه شده است.
مرداد ماه وقتی خبر این رزمایش اعلام شد بسیاری از تحلیلگران عربی و غربی آن را پیام مهم جمهوری اسلامی به آمریکا تحلیل کردند. "جو معکرون" تحلیلگر مرکز تحقیقات عرب در واشنگتن این رزمایش را یک رزمایش دارای پیام روشنی به آمریکا دانسته بود.
اهمیت سفر اخیر سرلشکر باقری به کشور چین
روزنامه جوان گزارش داد: سفر اخیر سرلشکر باقری به کشور چین را میتوان آغاز فصل جدیدی در روند دیپلماسی دفاعی جمهوری اسلامی ایران برشمرد. این سفر نخستین سفر عالیترین مقام نظامی ایران به چین در ۴۰ سال گذشته بود و از نظر محتوا نیز با سفرهای قبلی رئیس ستادکل نیروهای مسلح تفاوتهای چشمگیری داشت.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، پس از انتصاب سرلشکر محمد باقری در تیرماه سال ۱۳۹۵ به ریاست ستادکل نیروهای مسلح، تحرک و فعالیت جدیدی در حوزه ارتباطات دفاعی با کشورهای خارجی آغاز شد و رفته رفته «دیپلماسی دفاعی» فصلی جدید و موثر را در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران آغاز کرد.
رفت و آمدهای مسئولان عالیرتبه نیروهای مسلح کشورهایی از سراسر جهان به تهران و به دنبال آن سفرهای مقامات عالیرتبه نظامی ایران و در رأس آن سفرهای رئیس ستادکل نیروهای مسلح بعنوان عالیترین مقام نظامی کشور پس از فرمانده معظم کل قوا، حکایت از تاثیرگذاری مدل جدید در روابط خارجی کشور دارد به طوری که آزادی مرزبانان ربوده شده کشورمان در پاکستان و برقراری ارتباطات در حوزه دفاعی با کشورهای همسایه در عالیترین سطوح و تشکیل کمیسیونهای نظامی را میتوان از جمله دستاوردهای «دیپلماسی دفاعی» طی سالهای اخیر برشمرد.
از آنجا که دیپلماسی دفاعی یکی از اثرگذارترین حوزههای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران محسوب میشود، ستادکل نیروهای مسلح بعنوان بالاترین رده سیاستگذاری، فرماندهی و هدایت کننده نیروهای مسلح، نقطه تمرکز و متولی اصلی «دیپلماسی دفاعی» به حساب میآید اما سفر سرلشکر باقری به کشور چین طی روزهای اخیر را میتوان آغاز فصل جدیدی در روند دیپلماسی دفاعی جمهوری اسلامی ایران برشمرد. این سفر نخستین سفر عالیترین مقام نظامی ایران به کشور چین در چهل سال گذشته بود و از نظر محتوا نیز با سفرهای قبلی رئیس ستادکل نیروهای مسلح تفاوتهای چشمگیری داشت.
گفت و گو با سردار سرتیپ پاسدار قدیر نظامی
سردار سرتیپ پاسدار قدیر نظامی رییس امور بینالملل و دیپلماسی دفاعی ستادکل نیروهای مسلح، گفتوگویی با موضوع سفر مهم و تاریخی سرلشکر باقری رئیس ستادکل نیروهای مسلح به کشور چین با خبرگزاری فارس داشته است.
سردار نظامی درباره ویژگیهای سفر سرلشکر باقری به چین می گوید: سفر سرلشکر باقری به چین از چند جهت حائز اهمیت است؛ اولاً سرلشکر باقری به عنوان اولین شخصیت عالیرتبه نظامی کشورمان به این کشور سفر کرد. ویژگی دوم خود چین است چراکه این کشور امروز در عرصه جهانی به عنوان یک قدرت بزرگ مطرح است. شرایط زمانی سفر به چین نیز یکی دیگر از ویژگیهای این سفر بود. در حال حاضر در منطقه غرب آسیا، ما بحرانهای مختلفی را از بیثباتی و جنگ و تروریسم تا امنیت کشتیرانی در خلیج فارس و جنگ در سوریه و یمن را شاهد هستیم، پس این سفر در این شرایط زمانی انجام گرفت که شرایطی استثنایی است. وی میافزاید: مذاکرات در این سفر در دو سطح راهبردی و عملیاتی بود. جهتدهی به روابط کلان نیروهای مسلح دو کشور در آینده نیز بخش دیگری از مذاکرات در سطح راهبردی بود. در سطح عملیاتی نیز بازدیدی از پایگاه دریایی در جنوب شرق چین و منطقه شانگهای داشتند که این بازدید و مذاکرات صورتگرفته با فرماندهان نظامی این منطقه نیز حائز اهمیت بود.
حمایت چین از ایران
به گزارش مشرق نیوز، به دنبال اظهارات یک مقام عالی رتبه نظامی ایران در روز شنبه مبنی بر برگزاری رزمایش دریایی مشترک با چین و روسیه در شمال اقیانوس هند و دریای عمان، یک رسانه چینی به این خبر واکنش نشان داد و آن را پیامی حاکی از «حمایت چین از ایران» خواند. روزنامه «چاینا مورنینگ پست» در شماره روز شنبه خود به نقل از کارشناسان نوشت، این رزمایش نشانگر حمایت چین از ایران است.
«لی جی» تحلیلگر امور دریایی در پکن در این باره معتقد است: «زمان انجام این رزمایش شاید کمی حساس باشد و ممکن است بیانگر حمایت چین از ایران در صورت بروز درگیری نظامی تلقی شود.» وی افزود: «البته اگر این رزمایش در آبهای بین المللی برگزار شود، میتواند یک تبادل نظامی معمول بین کشورها باشد.» این در حالی است که دو سال پیش نیز چین و ایران یک تمرین مشترک دریایی را نزدیک تنگه هرمز برگزار کردند.
«نی لکسیونگ» کارشناس دیگر نظامی و استاد علوم سیاسی و حقوق در دانشگاه «شانگهای» معتقد است که این رزمایش ارسال پیام حضور چین در کنار ایران در سناریوهای شدید است. نی لکسیونگ گفت: این رزمایش دریایی ارسال پیام ارعاب (دشمنان) است.
نظر شما