رونق گردشگری؛ راهکاری مهم برای کاهش فشار تحریم ها

تهران- ایرنا- افزایش تمایل توریست‌ها برای سفر به ایران می تواند به کاهش بخشی از بار مشکلات اقتصادی ناشی از تحریم‌ها بیانجامد و برای اقتصاد کشور نیز ارزآوری خوبی را در پی داشته باشد. البته دولت می بایست به منظور بهره گیری از این موقعیت، قوانین ساده تری را برای توریست ها در نظر بگیرد و با تسهیل قوانین صدور ویزا به صنعت گردشگری ایران جانی تازه بخشد.

به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ یکی از اصلی ترین مزیت های سفر کردن و آشنا شدن با ملل و اقوام مختلف این است که فرد افق دید وسیعی از جایی به نام جهانی که در آن زندگی می کند، می یابد. به طوری که به عنوان یک مسافر می توان با آشنا شدن با ملل دیگر، سفیری صادق از جای جای جهان شد. ایران با توجه به تنوع فصلی و قدمت تاریخی که دارد از جمله مناسب ترین مکان ها برای گردشگری به شمار می رود، همچنین برخورد خوب ایرانیان با توریست‌ها باعث جلب رضایت جهانگردان از نقاط مختلف شده و آنها از این موضوع رضایت کامل دارند و نسبت به کشور ایران حس خوبی یافته اند و این موضوع باعث شده تا جهانگردان بسیاری به ایران سفر کنند.

از طرفی دیگر چندی پیش نشریه واشنگتن پست به نوسانات ارزی در ایران به عنوان فرصتی برای اقتصاد ایران نگاه کرد. همچنین ایران یکی از امن ترین کشورهای خاورمیانه به شمار می رود و از نظر اقتصادی و منابع طبیعی هم کشور تاثیر گذاری است. این نشریه از ایران به عنوان کشوری ثروتمند با چهار فصل نام می برد و ضعف های موجود در کشور را به دلیل سال ها تحریم  اقتصادی معرفی کرده است.

پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا همزمان با ۲۷ سپتامبر روز جهانی گردشگری به واکاوی و انتشار گزیده ای از نظرات گردشگران اروپایی و آمریکایی درباره ایران پرداخته است؛

توریست آمریکایی

جان پال سلوا که با نام مختصر جی‌پی شناخته می‌شود،  ساکن شهر اورلاندو فلوریدا و شهروند آمریکا است. وی می‌گوید ۱۵ سال به عنوان مهندس نرم‌افراز در آمریکا کار کرد و پس از سر هم کردن درآمد و پس‌اندازش، هفت سال پیش تصمیم گرفت به دور دنیا سفر کند و ۱۹۵ کشور جهان را از نزدیک ببیند. در لحظه‌ای‌ که انتظار ۲ساله‌ جان پال آمریکایی برای گرفتن ویزای ایران به پایان رسید، او در پوستش نمی‌گنجید. این جهانگرد ۳۹ ساله تاکنون به ۱۷۵ کشور جهان سفر کرده است اما هیچ کشوری را به اندازه ایران دوست ندارد. ایران، کشور محبوبش؛ شیراز و قرمه‌سبزی هم شهر و غذای محبوبش در ایران است.

جی‌پی در گفت‌وگویی گفته که از دوستانش که به ایران سفر کرده بودند، حرف‌های خوبی درباره این کشور شنیده بود اما آنچه در رسانه‌ها می‌دید و می‌شنید بیشتر توصیف‌های منفی درباره این کشور بود. به این دلیل می‌خواست خودش این کشور را ببیند و درباره‌اش بداند. او پیش از سفر به ایران به بیش از ۱۰۰ کشور دیگر سفر کرده بود و بعد از سفرش به ایران هر آنچه نسبت به ایران در ذهن داشت به طور کامل عوض شد.

او درباره نخستین دقایق ورودش به ایران در فرودگاه تهران می‌گوید: «وقتی در فرودگاه تهران رسیدم. خیلی خیلی نگران بودم. در صف ایستاده بودم که گذرنامه‌ام را چک کنند اما به افرادی که پشت سر من ایستاده بودند می‌گفتم از من جلوتر بروند تا آن که آخرین نفر خودم ماندم و گفتم حالا دیگر باید بروم و با نگرانی رفتم و گذرنامه‌ام را به مامور مهاجرت فرودگاه تحویل دادم. او به من نگاه کرد و گفت: ها آمریکایی هستی! گفتم، بله آمریکایی هستم. لبخند زد و خیلی خوشحال بود که من ایران آمده بودم و متعجب بود که چطور یک آمریکایی به ایران آمده است. فکر می‌کردم ساعت‌ها طول خواهد کشید ولی فقط چند سوال پرسید و به فارسی گفت: خوش آمدی. از همانجا فکر کردم که شروع سفرم که اینگونه خوش بگذرد، بقیه اش هم خوش خواهد گذشت.»

جی‌پی از جریان سفرهایش به کشورهای مختلف در صفحه اینستاگرامش عکس و ویدیو می‌گذارد. او با پست عکسی از ایران در اینستاگرامش اصطلاحی عوامانه فارسی را به‌کار برد و این باعث تعجب ایرانی‌ها شد و به همین دلیل پستش در میان کاربران ایرانی فراگیر (وایرال) شد. اصطلاح مورد استفاده وی در ایران برای توصیف موردی قابل توجه، عجیب و ابراز تعجب به کار می‌رود. همان اصطلاح به هشتگی هم تبدیل شد که از طرف کاربران زیادی استفاده شد. جی‌پی می‌گوید به کار بردن آن او را در ایران خیلی مشهور کرد.

صفحه اینستاگرام او ده‌ها هزار دنبال‌کننده دارد و به گفته خودش بیشتر از ۶۰ درصد دنبال‌کننده‌هایش ایرانی هستند. به همین دلیل پست‌های او در اینستاگرام متن فارسی و انگلیسی دارد. خودش تلاش کرده فارسی را یاد بگیرد اما می‌گوید در حد چند کلمه بلد است بنویسید. متن‌های انگلیسی اینستاگرامش را دوستان ایرانی‌اش به فارسی برایش ترجمه می‌کنند. اینستاگرام همچنین به او کمک کرده است که با ایرانیان زیادی در ارتباط باشد. او حتی در کشورهای دیگر که سفر می‌کند، با ایرانی‌ها دیدار می‌کند. وی هم کلاهی بر سر دارد که در آن ایران نوشته شده است. جی‌پی می‌گوید که این کلاه حالا دیگر برند من شده است.

جی‌پی می‌گوید مهمان‌نوازی ایرانی‌ها در جهان نظیر ندارد. او بار اول همین طور که در خیابان‌های تهران با کوله‌پشتی‌اش راه می‌رفت، چند عابر نزد او آمدند و از او پرسیدند که اهل کجاست. به همین ترتیب، جی‌پی در سه بار سفرش به ایران یک شب هم در هتل یا مسافرخانه سپری نکرد؛ همین طوری شروع شد. خانه یکی بودم و بعد می‌پرسیدند سفر بعدی کدام شهر خواهد بود و می‌گفتم نمی‌دانم شاید اصفهان بروم. بعد می‌گفتند آها عالی، آنجا پسر عموی من در اصفهان است و می توانی بروی خانه‌اش بمانی و به همین ترتیب در شهرهای دیگر.

ماسوله در شمال ایران

او شمار دقیق شهرها و مناطقی را که در حدود پنج تا ۶ ماه در سه بار سفرش به ایران دیده، نمی‌تواند به یاد بیاورد اما می‌گوید شاید ۲۰ تا ۳۰ شهر ایران را دیده است؛ تمام ایرانی‌ها مهربان و مهمان نواز هستند اما چیز متفاوتی درباره مردم شیراز هست که حتی بیشتر از دیگر مردم ایران ویژه هستند که در کلماتم نمی‌گنجد و دیگر این که من فالوده شیرازی را خیلی دوست دارم. داستانم را به آنها می‌گفتم و برخی باور نمی‌کردند و بعدش می‌گفتند به کشور ما خوش آمدی...بار اول که همین گونه قدم می‌زدم چند نفر با من حرف زدند، ‌پرسیدند کجا زندگی می‌کنم، ‌گفتم که دنبال مسافرخانه می‌گردم. گفتند نه نه بیا با ما و خانواده ما بمان.

توریست فرانسوی

ژیل باربیر به عنوان یکی از توریست های مشهور که تا به حال بسیاری از کشورهای قاره‌ آمریکا، آفریقا، آسیا و اروپا را از نزدیک دیده اصالت فرانسوی دارد. او به کشورهای آفریقایی و آسیایی علاقه‌ بسیاری دارد و تا به حال ۲ بار به ایران آمده است. ژیل نخستین بار در  ۲۰۱۴ میلادی و دومین بار در  ۲۰۱۷ میلادی به ایران سفر کرد و شهرهای اصفهان، شیراز، نائین، یزد، کاشان، قم و تهران را در سفر اولش دید و ۲۰۱۷میلادی نیز به تبریز، تهران، مشهد، تربت جام، کاشان و اصفهان رفت.

وی در باره سفرش به ایران این طور می گوید: ایران گهواره و مهد تمدن است. یکی از دلایل من برای سفر به ایران، دیدن سرزمینی است که نخستین انسان‌ها در آن زندگی می‌کردند. امپراطوران پارس از قدرتمندترین پادشاهان دنیا بوده‌اند و تاریخچه‌ جالبی دارند. نوع معماری بناهای تاریخی و هنر فرش‌بافی در ایران برای من جذاب است. در ایران از هرکسی با هر سطح از سواد درباره‌ مکان‌های دیدنی شهر بپرسید، اطلاعات مفیدی دارند و دیدنی‌هایشان را می‌شناسند. چندسالی است که گردشگران کمی به ایران سفر می‌کنند و من امیدوارم که لغو تحریم‌ها این مشکل را حل کند. تهران، کاشان، یزد، اصفهان و شیراز شهرت زیادی دارند و مهم‌ترین شهرهای ایران محسوب می‌شوند. سفر دومم به ایران را طوری برنامه‌ریزی کردم که جاهای دیدنی بیشتری را ببینم و از قبل درباره‌ جاذبه‌ها تحقیق کرده بودم. راه‌های دسترسی به دیدنی‌های ناب ایران آسان است و اگر کمی جست‌وجو کنید، می‌توانید از نزدیک جاذبه‌های نابی را ببینید؛ این موضوع شاید مهم‌ترین دلیل شما برای قرار دادن ایران در برنامه‌ سفرتان باشد. در سفر اولم به ایران متوجه شدم که هزینه‌های گردش در داخل کشور و بازدید از مکان‌های دیدنی بسیار زیاد است اما بعدها متوجه شدم که حرص و طمع فروشنده‌ها باعث این موضوع شده و سفر به ایران گران نیست.

وی درباره پوشش زنان ایرانی این طور اظهار نظر می کند: «من بعد از اولین سفرم این موضوع را توضیح دادم و در حقیقت نمی‌دانم که چرا همه‌جا درباره‌ لباس بانوان در ایران صحبت می‌شود. گردشگران خانم اغلب نمی‌دانند باید در ایران چه لباسی بپوشند و از این بابت نگران می‌شوند. این موضوع به هیچ وجه پیچیده نیست. من جواب صریحی برای این موضوع دارم: شلوار بلند، تیشرت آستین دار و پوشیده و روسری. اگر روسری‌های بلند شما را کلافه می‌کند از روسری‌های کوتاه استفاده کنید.»

باربیر در انتها عنوان می کند که حس می‌کنم در طی ۲ سفرم به ایران کشور جدیدی را پیدا کرده‌ام، جایی به دور از کلیشه‌ها. مردم ایران مهربان هستند و شاید میهمان‌نوازترین آدم‌هایی که در عمرم دیده‌ام ایرانی‌ها بودند. ایران کشور مدرن و خوبی‌ است و سفر به آن کار دشواری نیست. حالا ایران به شکل قبل، ناشناخته نیست و اگر کمی تلاش کنید اطلاعات خوبی از سفرهای دیگر توریست‌های خارجی به دست می‌آورید اما در طول سفرتان شاید هیچ گردشگر خارجی را نبینید یا تعدادشان خیلی کم باشد.

توریست لهستانی

ماریسیا ماکیکوچا (Marysia Maciocha) توریستی اهل کشور لهستان است که به کشورهای مختلف در جهان سفر می کند و در وبلاگ خود تجارب و یافته هایش را از کشورهای مختلفی که به آن سفر می کند، می نویسد. ماریسیا پس از سفر به ایران، نظرات جالب و عجیبی دارد. وی در ابتدا خاطر نشان می کند که وی قبل از سفر به ایران به علت تبلیغات غلط و مغرضانه درباره ایران تصور خوبی از سفر به ایران نداشته و در آن زمان فکر می کرده که تصمیمی احساسی برای سفر به ایران گرفته است اما با سفر به ایران حقایق بسیاری از این موارد برای وی آشکار می شود.

ماریسیا می گوید: «ابتدایی ترین نکته ای که توریست های خارجی باید درباره ایرانیان بدانند این است که مردم این کشور بسیار تعارفی هستند! درباره تعارف باید بگویم که فرهنگی جالب اما گیج کننده است و قواعد و قوانین جالبی دارد. مثل یک بازی کلامی است! اگر به قواعد آن وارد باشید آسان است اما برای گردشگران خارجی یا حتی افرادی که در خارج از ایران بزرگ شده اند، بی شک گیج کننده است. بیشتر توریست هایی که از سالیان دور به ایران سفر کرده اند درباره رسم تعارف ایرانیان بسیار گفته اند. به طور مثال در ایران شما باید در زمان قرار گیری در موقعیت های مختلفی برای پرداخت پولتان باید اصرار نمایید، آن هم پولی که حقشان است! بگذارید ساده تر بگویم، منظور من این است که یعنی هنگامی که قصد دارید پول تاکسی را پرداخت کنید فردی که باید آن را دریافت کند، طوری رفتار می کند که انگار مجانی این کار را کرده است و اینجاست که اصرارهای شما برای پرداخت حق آن فرد باید آغاز شود.»

وی درباره فرهنگ و رفتار زنان ایرانی نیز نظرات جالبی دارد: «بامزه است اما دختران ایرانی علاقه مندند که ظاهری آراسته و زیبا داشته باشند اما گاهی در برخورداری از آن اصرارشان زیاد می شود. در جهان ایران رتبه نخست و بعد از آن عربستان در رتبه بعدی استفاده از لوازم آرایشی و زیبایی هستند و شاید به همین دلیل بیشتر دختران ایرانی بینی خود را عمل کرده اند و زیاد هم برایم تعجب آور نیست! اما به هر حال این حجم از تغییرات برایم عجیب است.»

وی درباره رانندگی در ایران نیز گفت: «من مشکلی با رانندگی مردم مختلف نداشته ام به خصوص رانندگی های هیجان انگیز، اما ایرانی ها به شکلی عجیب هیجان در رانندگی را رد کرده و به جرأت دیوانه کننده رانندگی می کنند! من بسیار از این موضوع شوکه شدم.»

وی همچنین اظهار داشت: «ایرانیان از نظر من بسیار به آینده امیدوارند. هر بار که به مردم ایران فکر می کنم چیزی جز لبخند آنان را به یاد نمی آورم. اغراق نمی کنم، همه مشکلات خود را داشتند که در صورتشان هم آثار این مشکلات منعکس بود اما مردم این کشور به محض این که نگاهتان به نگاهشان می خورد، لبخندی به پهنای صورتشان به شما تحویل می دهند. از آینده که با آن ها صحبت می کنید، با امید حرف می زنند و این را به طرف مقابل خود نیز منتقل می کنند. من همیشه خوش شانس بوده ام اما با دیدن مردم ایران می توانم بگویم که یکی از بهترین شانس های زندگی خود را داشته ام که با این مردم زیبا و زیبانگر آشنا شده ام. امیدوارم که بتوانم بیشتر و بیشتر  به این کشور سفر کنم.»

توریست کره ای

کلویی ۳۴ ساله، اهل کره جنوبی است. او درباره چیزهای جالبی که در ایران دیده است، می گوید: «اول از همه ایران برای من کشور بزرگی است و شمال، جنوب، شرق و غرب این کشور متفاوت است یعنی از نظر جغرافیایی و فرهنگی گوناگونی بسیاری دارد. از نکات جالب دیگر در ایران این است که می توانید برای مثال لبنیات تازه را به طور مستقیم از مغازه ها بخرید. بعضی محصولات تازه از مزرعه به مغازه ها می آید و ای کاش کشور من هم این طور بود!.»

او درباره ویژگی های مردم ایران نیز این طور  بیان می دارد: «مردم ایران بسیار مهمان نوازند و به همه تعارف می کنند که مهمان شان بشوند، حتی اگر آن ها را نشناسند که این یک مورد برای مردم دیگر کشورها، کمی غیر قابل باور است! در یکی از شهرهای ایران قدم می زدیم که شخصی ما را به منزلش دعوت کرد و ناهار را در کنار هم خوردیم و هیچ وقت خاطره اش از ذهنم نمی رود.»

این گردشگر اهل کره جنوبی درباره مشکلاتی که در ایران دیده است هم می گوید: «نکته منفی که نظرم را به خودش جلب کرد، آلودگی آب بود. مردم زباله های خودشان را در رودخانه ها و دریا می ریختند که باعث تعجب همه گردشگران خارجی بود.»

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha