وزیر خارجه سابق انگلیس: سیاست غرب در قبال ایران شکست خورده است

لندن – ایرنا – وزیر امور خارجه سابق انگلیس با اشاره به شکاف سیاست اروپا و آمریکا درقبال ایران تصریح کرد که سیاست غرب در قبال ایران شکست خورده و سیاست فشار حداکثری آمریکا هم کارآمد نبوده است.

«جرمی هانت» که دو ماه پیش در انتخابات درونی حزب محافظه کار برای تصاحب کرسی نخست وزیری از بوریس جانسون شکست خورد، روز سه شنبه در مصاحبه با شبکه رادیویی بی.بی.سی ادعای مقامات دولت لندن درباره نقش ایران در حمله به تاسیسات نفتی عربستان را تکرار کرد و مدعی شد که نمی‌توان اهمیت این حادثه را دست کم گرفت.

وی با بیان اینکه سیاست اروپا برای حفظ توافق برجام، در حالی ایران مسیر نقض محدودیت غنی سازی اورانیوم را در پیش گرفته، شکست خورده نتیجه گرفت: زمانی که آمریکا و اروپا مسیر جداگانه ای را در قبال ایران طی می کنند، سیاست آنها کارآمد نیست و ما بایستی بایکدیگر متحد شویم.

هانت بدون اشاره به خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از برجام مدعی شد که ایران بایستی از عواقب رفتارهای منفی خود مطلع باشد، اما در عین حال «برای آنها پلکانی هم باشد که اگر رفتار مثبتی صورت دادند» نتیجه آن را لمس کنند.

وزیر امور خارجه سابق انگلیس درباره پرداخت بدهی ۴۰۰ میلیون پوندی این کشور به ایران هم گفت:‌ سیاست ما به عنوان دولت انگلیس همواره مشخص بوده است. اگر حکمی از سوی دادگاه وجود داشته باشد که فلان مبلغ  بایستی پرداخت شود... ما طبق قانون عمل می کنیم. او بدون اشاره به اختلافات داخلی دولت انگلیس درباره نحوه پرداخت این بدهی به ایران مدعی شد که این پرونده توسط دادگاه در حال بررسی است و مقامات قضایی درباره رقم دقیق بدهی، تصمیم گیری می کنند.

این سیاستمدار انگلیسی در عین حال اذعان داشت که پرداخت این بدهی ارتباطی با پرونده نازنین زاغری، شهروند انگلیسی-ایرانی که به جرائم امنیتی در ایران محکوم است ارتباطی ندارد.

بدهی یادشده مربوط به خرید تانک‌های چیفتن در سال ۱۳۵۰ بین وزارت دفاع انگلیس و حکومت پهلوی است که قرار بود در قالب آن یک هزار و ۵۰۰ عراده تانک و خودروهای زرهی به ایران تحویل شود.

پس از انقلاب اسلامی این قرارداد لغو شد و با توجه به آنکه ایران همه پول قرارداد را پرداخت کرده بود، خواستار بازپس‌گیری پول خود شده است.

حمید بعیدی نژاد سفیر ایران در انگلیس دو سال پیش از آمادگی لندن برای پرداخت بدهی ایران خبر داد و گفت: بعد از دو دهه دعوای حقوقی سنگین بین ایران و انگلیس، پرداخت مطالبه ایران از انگلیس به مرحله‌ نهایی خود رسیده و قرار است این بدهی طی روزهای آینده به ایران پرداخت شود.

با این حال رسانه های انگلیس در اقدامی غیرواقع مدعی شدند که ایران پرداخت این بدهی را وجه‌المصالحه آزادی نازنین زاغری شهروند انگلیسی- ایرانی قرار داده که به اتهامات امنیتی در ایران محکوم است.

بعیدی نژاد در این باره گفت: برخی رسانه‌ها در انگلستان تحت تأثیر جو روانی موجود در ارتباط با حساسیت ‌های ایجاد شده درخصوص زندانی بودن خانم زاغری، به‌یک‌باره و بدون آنکه در جریان روند پیچیده‌ این پرونده‌ حقوقی باشند، تصور کرده‌ و یا خواسته‌اند این تصور را ایجاد کنند که پرداخت این بدهی از سوی دولت انگلیس به ایران جهت معامله‌ای پشت‌صحنه برای آزادی خانم زاغری از زندان می‌باشد. این تصور کاملاً نادرست است و آگاهی با برخی فرآیندهایی که این پرونده در این سال‌های طولانی طی کرده است به‌خوبی عدم ارتباط حل این پرونده با هر موضوع دیگری را به‌خوبی به اثبات می‌رساند.

وی اضافه کرد: این پرونده مربوط به مطالبات ایران از یک شرکت نظامی انگلیسی با نام اختصاری IMS می‌باشد (که بر این اساس خود پرونده نیز در نزد کارشناسان حقوقی بنام پرونده‌ IMS شناخته می‌شود) سابقه بسیار طولانی دارد و به دو قراردادی که ایران در زمان رژیم پهلوی با این شرکت انگلیسی در سال‌های ۱۹۷۴ و ۱۹۷۶ یعنی بالغ‌بر ۴۰ سال پیش‌ از این برای خرید تانک‌های چیفتن و تعدادی خودروهای نظامی امضا کرده است، برمی‌گردد.

پیش‌ از این نیز «بهرام قاسمی» سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران از مدت‌ها قبل برای دریافت حقوق حقه مردم ایران از دولت انگلیس تلاشی وافر و مذاکرات طولانی و مفصلی داشته و این موضوع را از طرق مختلف پیگیری کرده است، تأکید کرد: پرونده نازنین زاغری و موضوع پرداخت بدهی دو مساله جدا از یکدیگر هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha