گروه اطلاع رسانی بنابه رسالت خبری ایرنا، به عنوان خبرگزاری رسمی نظام، دولت و مردم، به منظور ایجاد پل ارتباطی در مسیر گسترش آگاهی سازی، با مروری بر برجسته ترین گزارش های پایگاه های خبری داخلی منتشر شده در طول شبانه روز گذشته، گزیده ای از این گزارش ها را انتخاب و با عنوان «برجسته های تارنماها» منعکس کرده است.
دردسرهای ادامهدار آمریکا برای هیأتهای ایران و روسیه در نشست سازمان ملل!
وب سایت خبری تابناک گزارش داد: نشست سالیانه مجمع عمومی سازمان ملل ـ که مقر آن در نیویورک است ـ در مواقعی با ایجاد محدودیت از سوی آمریکا برای هیأتهای دیپلماتیک و رسانهای برخی از کشورهای مخالفت سیاستهای آمریکا همراه میشود. امسال نیز واشنگتن با سوء استفاده از میزبانی خود، اخلال در سفر هیأتهای خارجی به مقر سازمان ملل به ویژه در رابطه با ایران را دنبال کرده است.
حجتالاسلام حسن روحانی، رئیسجمهور، صبح دوشنبه به منظور حضور و سخنرانی در هفتاد و چهارمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد عازم نیویورک شده بود. با وجود محدودیتهایی که دولت آمریکا در صدور ویزا برای هیأت ایرانی اعمال کرده بود، تعداد محدودی از دولتمردان موفق شدند رئیسجمهور را در این سفر همراهی کنند.
طبق تصاویر منتشره در پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری از دیدارهای روحانی، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه، سید عباس عراقچی معاون وزارت امور خارجه، محمود واعظی رئیسدفتر رئیسجمهور، حسام الدین آشنا مشاور رئیسجمهور و رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری و غلامحسین دهقانی، معاون حقوقی و بینالملل وزارت خارجه در این سفر همراهی میکنند. از تیم رسانهای ریاستجمهوری هم کاظم روحانی نژاد به نیویورک رفته است. آمریکا به خبرنگاران و عکاسان ایرانی نیز برای سفر به مقر سازمان ملل ویزا صادر نکرده است.
محدودیت تردد برای روحانی
خبرگزاری فرانسه به نقل از دیپلماتها گزارش داد که واشنگتن، همان محدودیتهایی را که اواخر تیرماه برای تردد دیپلماتهای ایران در نیویورک وضع کرده بود، برای روحانی نیز اعمال کرده است. «حسن روحانی» رئیسجمهور ایران، روز گذشته (دوشنبه) برای مجمع عمومی سازمان ملل، وارد نیویورک شد، اما با همان محدودیتهای شدید عبور و مروری روبه روست که واشنگتن ماه ژوئیه سال جاری میلادی برای کارکنان هیأت ایرانی در سازمان ملل تحمیل کرده است.
بر اساس این گزارش، طبق این محدودیتها، روحانی نمیتواند از محدوده مقر سازمان ملل در «ایست ریور» (رود شرقی) در بخش شرقی جزیره منهتن نیویورک خارج شود. طبق این گزارش، با این حال، دولت آمریکا مجوز مخصوصی برای روحانی به منظور اقامت در هتل صادر کرده است.
روز یکشنبه هفته جاری، روزنامه «نیویورک تایمز» نیز گزارش داد که وزارت خارجه آمریکا به یک سوم اعضای تیم ایرانی که قصد شرکت در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد را داشتهاند، روادید نداده است.
قرار است فردا (چهارشنبه) روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی کرده و کنفرانس خبری برگزار کند
هدف سفر حسن روحانی به آمریکا، حضور در مقر سازمان ملل متحد است، نه اقامتی کوتاه در این کشور؛ بنابراین، ایالات متحده نیز به عنوان میزبان بنا بر قواعد عرف بینالمللی موظف به همکاری لازم برای صدور ویزا و فعالیت دیپلماتیک هیأتهای کشورهای میهمان است. پس هر گونه ایجاد محدودیت در اعطای ویزا یا فعالیت هیأت اعزامی جمهوری اسلامی به سازمان ملل خلاف تعهدات صریح این دولت، هم به عنوان میزبان و هم عضو این سازمان از منشور ملل متحد تلقی میشود.
با این حال، ایجاد محدودیت در تردد هیأت ایرانی علاوه بر تخلف ایالات متحده از تعهدات، اقدامی بیاثر و نمایشی است، چون برنامههای روحانی و ظریف در سفر به مقر سازمان ملل آنقدر فشرده است که عملاً طی سالهای گذشته، امکان تردد جز در محل سازمان ملل متحد، هتل اقامتی و دفتر نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل، وجود نداشته و نیازی هم به آن نبوده است.
در جریان حضور رئیسجمهوری ایران در هفتاد و چهارمین مجمع عمومی سازمان ملل نیز با توجه به آنچه از سوی معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر ریاستجمهوری اعلام شده، هیأت ایرانی علاوه بر حضور در مجمع عمومی، با سران کشورهای فرانسه، انگلیس، ژاپن، سوئیس، اسپانیا، عراق، سوئد و پاکستان و چند کشور دیگر دیدار میکند که این دیدارها عمدتاً با درخواست سران آن کشورها تنظیم شده است.
همچنین بنا به روال سالهای اخیر، دیدار با دبیرکل سازمان ملل و مدیران ارشد رسانههای بینالمللی و جلسه با نخبگان سیاست خارجی در آمریکا، از مهمترین ملاقاتهای رئیسجمهوری است. در ادامه نیز انجام دو مصاحبه تلویزیونی با شبکههای مهم آمریکا در برنامه حسن روحانی پیشبینی شده و نشست مطبوعاتی روز پنجشنبه (چهارم مهر) پایانبخش سفر کوتاه سهروزه هیأت ایرانی به نیویورک است. البته آنچه اعلام شده، تنها برنامههای از پیش تعیین شده تیم ایرانی در این سفر است و احتمال موافقت هیأت جمهوری اسلامی با انجام مصاحبههای مطبوعاتی یا دیدار با سران دیگر کشورها به دلیل تقاضای آنان نیز وجود دارد.
عدم صدور ویزا برای روس ها
بر اساس گزارش خبرگزاری روسی «اسپوتنیک»، «کنستانتین کوساچف»، رئیس کمیته روابط بینالملل مجلس سنای روسیه اوایل امروز گفت: به دلیل اینکه آمریکا بموقع روادید او را صادر نکرده است، قادر به شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل نیست.
وزارت امور خارجه روسیه روز سهشنبه گفته بود که آمریکا روادید روسها را برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک صادر نکرده که این اقدام نوعی بیاحترامی است. این وزارتخانه همچنین ادعاهایی را مبنی بر اینکه روسیه نتوانسته اسنادی را برای صدور بموقع روادید، ارائه کند، تکذیب کرد.
طبق گزارش اینترفکس، آمریکا برای ده عضو هیأت روس جهت شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل ویزا صادر نکرده است.
«ماریا زاخاروا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه به خبرنگاران گفت: «طرف آمریکایی به یک مشکل فنی در مهلت ارسال اسناد اشاره میکند. این صحیح نیست. اسناد قبل از مهلت مقرر از سوی آمریکا، ارائه شده است. اسنادی که قبلا ارسال شده بود، دو ماه قبل از این سفر، بازگردانده و گفته شده که این اسناد خیلی زود ارسال شده است.»
«سرگئی لاوروف»، وزیر امور خارجه روسیه نیز قصد دارد در جریان مذاکرات خود با «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا، بر این موضوع تمرکز کند.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه افزود: «این یک نمونه بیاحترامی از طرف آمریکا به کشورهای عضو سازمان ملل و عدم انجام تعهدات یک کشور میزبان است. این نمونه جدیدی از بیتوجهی به حقوق کشورها و سازمانهای بینالمللی است. عدم توانایی (آمریکا) برای انجام درست تعهدات حقوق بینالملل، موضوع اصلی مذاکرات لاوروف و پامپئو در نیویورک خواهد بود.
زاخاروا همچنین گفت: «طرف آمریکایی با نقض تعهدات خود در جامعه بینالمللی، نتوانسته تا در موعد مقرر روادید تعدادی از اعضای هیأت رسمی از جمله من و گروهی از همراهان که امروز قصد سفر به نیویورک را برای شرکت در هفتاد و چهارمین نشست سازمان ملل داشتند، فراهم کند. این اقدامی ناخوشایند و غیرقابل توضیح و توجیه است.»
واکاوی چرخش مواضع اروپاییها در قبال ایران
ب سایت خبری تحلیلی فرارو در گفت و گو با عبدالرضا فرجی راد، تحلیلگر مسائل ژئوپلتیک، آورده است: سه کشور اروپایی، ایران را مسئول حملات آرامکو دانستند و خواستار مذاکراتی فراتر از برجام شدند. ایران بارها اعلام کرده حاضر نیست در مورد مسائل منطقهای و موشکی مذاکره کند. در حالی که اروپا، به خصوص فرانسه همواره از تلاش برای حفظ برجام گفتهاند، این اظهارات آنهم در شرایطی که روحانی در نیویورک به سر میبرد غیر منتظره بود.
دوشنبه، یک مهر سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان در بیانیه مشترکی مدعی شدند: «واضح است که ایران مسئول حمله به تاسیسات نفت سعودی است.» این در حالی است که شنبه گذشته و پس از حملات آرامکو، انصارلله یمن مسئولین حملات را برعهده گرفت و مقامات کشورمان دست داشتن ایران در این حملات را تکذیب کردند.
هدف اروپا از مسئول دانستن ایران در حملات آرامکو
در شرایطی که ظریف قرار است روز چهارشنبه در نشست ۱+۴ با همتایان اروپایی خود مذاکره کند، انتشار بیانیه اروپا که با اعتراض ایران همراه بوده است میتواند بر روند مذاکرات تاثیر گذار باشد. فرجی راد، سفیر پیشین ایران در نروژ در مورد هدف سه کشور اروپایی از انتشار بیانیهای مبنی بر دست داشتن ایران در حملات آرامکو به فرارو گفت: تصور میکنم اروپاییها مقداری احساس کردند اکنون توازن به نفع ایران برقرار میشود. با توجه به منافعی که اروپاییها در عربستان و امارات دارند که منافع عظیمی هم هست، هم انگلیس هم آلمان هم فرانسه تصمیم گرفتند چنین بیانیهای صادر کنند.
این استاد دانشگاه گفت: از طرف دیگر آمریکاییها به اروپاییها فشار میآورند. در سخنان برایان هوک در مجمع آسیایی اعتراض او به اروپا و جهان همین بود که آنها اقدامات ایران را محکوم نمیکنند و بی توجه هستند. این مساله نشان میداد که یک هماهنگی نسبی هم وجود دارد یا به نحوی میتوان گفت فشارهای آمریکا روی اروپاییها تا اندازهای موثر بوده است. از طرفی گمان میکنم اروپاییها منافع خود را در کشور مهمی مثل عربستان از دست نخواهند داد. بالا رفتن قیمت بنزین هم به ضرر اروپایی هاست پس تشخیص دادند برای اینکه تعادل ایجاد کنند چنین بیانیهای صادر کنند.
دیپلمات کشورمان در مورد صحبتهایی که اروپاییها در مورد مذاکره بر سر فعالیتهای منطقهای و برنامه موشکی ایران کردند گفت: باتوجه به اینکه اروپاییها به تعهدات خودشان در قبال برجام عمل نکردند و از سویی ایران تصمیم گرفت بر اساس یک بند از برجام تعهدات خودش را کم کند، این طبیعی است که که برجام آن استحکام قبلی را ندارد و به آن خدشه وارد شده است. شروع این روند از طرف اروپاییها بود.
او افزود: با توجه به خدشه دار شدن برجام طبیعی است که اروپاییها به تدریج فشارهایشان را بیشتر کنند و از طرفی معلوم میشود اروپاییها خیلی نمیتوانند در ارتباط با اینستکس اقدامی انجام دهند که به این سیاستها و بیانیهها و تصمیمات رسیده اند. باید دید آیا در جلسهای که ۱+۴ در نیویورک دارد و نماینده ایران هم حضور دارد چه اتفاقی میافتد. آیا اروپاییها اظهاراتشان را در عمل و از نزدیک هم بیان میکنند یا بیاناتی صوری بوده است که برای ایجاد توازن یا تعادل این حرفها را میزنند. باید کمی منتظر بمانیم تا ببینیم چه میشود.
سناریوهای محتمل برای اظهارات بوریس جانسون در مورد توافق جدید با ایران
سفیر پیشین ایران در نروژ و مجارستان در مورد اظهارات بوریس جانسون مبنی بر لزوم یک توافق جدید با ایران گفت: بوریس جانسون مثل ترامپ غیرنرمال صحبت میکند. نمیتوان به عنوان سند و مدرک به آن نگاه کرد و نتیجهای گرفت. دفتر نخست وزیر انگلیس هم بعدا به نحوی قضیه را جمع و جور کرد. یا بوریس جانسون سرخود، این حرف را زده و بعد همراهان و کابینه و وزارت خارجه گفتند که نباید این حرف زده شود. یا سخنان نخست وزیر انگلیس اطلاعاتی از درون گفتگوهای اروپایی میدهد مبنی بر اینکه چنین زمینههایی وجود دارد. حالا جانسون. با توجه به موقعیت ضعیفی که در داخل انگلیس دارد جرقه را خودش زده که برای آمریکاییها و ترامپ خودنمایی کند.
این کارشناس مسائل اروپا گفت: بالاخره برجام خدشه دار شده است و حالا اتحاد اروپاییها هم در این رابطه در حال تضعیف شدن است. ممکن است فرانسه خیلی جدی باشد، ولی وقتی اتحاد نباشد طبیعتا اگر کشوری حس کند قرار است تنها بماند یا سکوت میکند یا در همان مسیر قدم برمی دارد. وقتی شکاف ایجاد شد آمریکاییها هم میآیند به اروپاییها در جاهای دیگر امتیاز میدهند. اروپاییها وقتی امتیاز گرفتند به تصمیماتشان سرعت بیشتری میدهند.
فلاحتپیشه: آخرین رمق دیپلماسی بین ایران و آمریکا را در نیویورک شاهدیم؛ ترامپ برای بازسازی روابط با ایران باید کار انتحاری انجام دهد
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز در گفت وگو با حشمت الله فلاحت پیشه، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، آورده است: اوضاع روابط ایران و آمریکا روز به روز حساس تر و وخیم تر می شود. آنقدر فضا بین دو کشور سنگین است که می توان گفت در طول ۴۰ سال گذشته سابقه ندارد.
اروپایی ها تلاش زیادی را به کار بستند تا از فرصت برگزاری اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل کانالی دیپلماتیک را بین ایران را و آمریکا باز کنند اما دو طرف هنوز به تصمیم قطعی نرسیدند اما پذیرش این کانال دیپلماتیک را نه رد می کنند و نه تأیید. همه منتظرند ببینند در چند روز آینده چه اتفاقی می افتد. آیا روحانی و ترامپ وارد یک توافق جدید می شوند یا اوضاع شکل دیگری پیدا می کند. فلاحت پیشه معتقد است: موضوع مناسبات ویران شده ایران و آمریکا به این راحتی دوباره شکل نمی گیرد. با خروج ترامپ از برجام، ضربات سختی بر مقدمات تنش زدایی بین ایران و آمریکا وارد شد.
*این روزها آقای روحانی در نیویورک به سر می برد و خبرها از احتمال تشکیل جلسه سران ۵+۱ حکایت می کند. به نظر شما ممکن است روحانی و ترامپ در قالب آن جلسه رو به روی هم بنشینند؟
ایران و آمریکا از لحاظ دیپلماسی راهبرد متفاوت دارند. آمریکایی ها دنبال شکل دیپلماسی هستند اما ایرانی ها محتوای دیپلماسی برای شان اهمیت دارد لذا بعید نیست ترامپ عملا برای دیدار با آقای روحانی از هر فرصتی استفاده کند یا هر رفتاری را از خود نشان دهد. ترامپ از معاهده پاریس هم خارج شد اما در جلسه مربوط به آن معاهده حاضر شد که تعجب ناظران را برانگیخت بنابراین احتمال این وجود دارد که با وجود خروج آمریکا از برجام، ترامپ بخواهد در جلسه سران کشورهای شرکت کند چون او می خواهد در عکسی که مقامات ایرانی در آن حضور دارند باشد.
زمانی که آقای روحانی طرحش را برای حضور در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد بیان کرد نشان داد که ایران و آمریکا دو مسیر متفاوت را طی می کنند. طرح آقای روحانی منطقه ای و درباره برقراری امنیت در منطقه هرمز است که طبیعتا برای اجرای آن کشورهای منطقه و همسایه ایران باید مذاکراتی را با هدف کاهش تنش شروع کنند اما ترامپ با وجودی که جزء هیچ کدام از طرف های این طرح نیست نخستین سیاستمدار دنیا بود که اظهارنظر کرد و گفت «می خواهد آن را بخواند».
آمریکایی ها تلاش دارند این طور وانمود کنند که موفق شدند بالاخره ایران را به گونه ای وارد فضای مذاکراتی کردند. به همین علت معتقدم شرکت روحانی در جلسه برجام با حضور خلاف منافع ملی است چون آمریکایی از برجام خارج شدند و اگر هم دوباره بیایند و به برجام بازگشت داشته باشند، آن موقع ایرانی ها نمی توانند آمریکا را در شرایطی بپذیرند که ترامپ بخواهد برای اجرای مواد ۱۱، ۱۲ و ۱۳ قطعنامه ۲۲۳۱ یعنی فعال کردن مکانیزم ماشه و برهم زدن برجام دوباره به این توافق برگردد. در مجموع باید پذیریم صورت، تاکتیک و شکل دیپلماسی گاهی مواقع ارزش راهبردی پیدا می کند. آمریکایی ها می خواهند با حضور شکلی خود در جلسه برجام شکست ایران را به نمایش بگذارند و در عمل هم نگذارند چیزی عاید ایران نشود.
*آقای ظریف در مصاحبه با سی ان ان گفت «اگر ترامپ در «توافق ماندگار» جدی است و لغو تحریم ها را به تصویب کنگره برساند، حاضریم به جای سال ۲۰۲۳ به سرعت پروتکل الحقاقی را به مجلس بفرستیم.» به نظر شما چقدر امکان این اتفاق وجود دارد؟
موضوع مناسبات ویران شده ایران و آمریکا به این راحتی دوباره شکل نمی گیرد. با خروج ترامپ از برجام، ضربات سختی بر مقدمات تنش زدایی بین ایران و آمریکا وارد شد. معتقدم آقای ظریف با این صحبتش سعی کرد یک پیشنهاد عملی برای دیپلماسی بدهد ولی این پیشنهاد عملی الان جنبه واقعگرایانه ندارد. اگر وضعیت طوری شود که آمریکایی ها تحریم ها را در قالب یک قانون کنگره بردارند معنایش این است که فردا شخصی همچون ترامپ نمی تواند وارد اعمال یکسری تحریم های تازه علیه ایران شود. به نظر من از چنین شرایطی آقای ترامپ خیلی دور شده است. البته اگر چنین اتفاقی بیفتد به طور طبیعی در یک فضای مثبت امکان دارد دولت پروتکل الحاقی را زودتر به مجلس بفرستد و مجلس طبق آیین نامه آن را بررسی می کند ولی مشکل آن است که مقدمات کار فراهم نیست چون چنین عزم مثبتی را نزد آمریکایی ها ندیدیم و آقای ترامپ هنوز رفتارهای مغرورانه خود را کنار نگذاشته است.
اگر آقای ترامپ سنتی شکنی کند و پای سخنرانی آقای روحانی در مجموع عمومی سازمان ملل بنشیند، آیا این نمی تواند پالسی برای آینده باشد؟
خیلی خوشبینانه است که بگوییم آینده ای در روابط ایران و آمریکا وجود دارد. ایران و آمریکا آخرین فرصتهای دیپلماسی شان را از دست دادند و آخرین رمق دیپلماسی بین دو کشور را در نیویورک شاهد هستیم؛ به ویژه آنکه گام عملی برنداشته نشده است. البته از ترامپ بر می آید که بنشیند و سخنرانی آقای روحانی را گوش دهد. آقای روحانی هم اگر می نشست سخنرانی آقای ترامپ را گوش می داد خلافی مرتکب نمی شد اما موضوع مذاکره به چیزی فراتر از دو علامت دیپلماتیک بستگی دارد.
۹۱۵ نوع تحریم از ۱۲۴۸ در قالب برجام برداشته شد اما آقای ترامپ آمد و این سامان را به هم ریخت و حتی تحریم های جدیدی هم شکل گرفت. تنها راه بازگشت به دیپلماسی این است که این تحریم ها دوباره به حالت تعلیق در بیاید. من بعید می دانم چنین اراده ای نزد آمریکا شکل گرفته باشد.
مکرون: شرایط برای گفتوگو میان سران آمریکا و ایران ایجاد شده است
پایگاه خبری فرارو گزارش داد: مکرون پس از این دیدار به خبرنگاران گفت: من معتقدم که شرایط برای بازگشت سریع به مذاکرات ایجاد شده است. علاقه مشترکی برای پیشرفت و ایجاد شرایط کاهش تنش و همچنین تحقق یک توافق بلندمدت وجود دارد. اما این بستگی به اراده دو طرف دارد. «امانوئل ماکرون» و «بوریس جانسون»، رئیسجمهور فرانسه و نخستوزیر انگلیس در نیویورک با «حسن روحانی»، رئیسجمهور ایران دیدار کردند. به گزارش رویترز، سران انگلیس و فرانسه در این دیدار خواستار دیدار روحانی با «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا شدهاند.
رئیسجمهور فرانسه در این دیدار سهجانبه گفت: «چیزی که مهم است این است که اگر ایشان (روحانی) این کشور را بدون دیدار با رئیسجمهور ترامپ ترک کند به منزله فرصتی از دست رفته خواهد بود چون او به زودی و در چند ماه آینده به اینجا برنخواهد گشت و رئیسجمهور ترامپ هم که به تهران نخواهد رفت. بنابراین، آنها باید همین حالا دیدار کنند.» جانسون با این دیدگاه موافقت کرده است. او گفت: «با امانوئل موافقم.» این دیدار در حاشیه هفتاد و چهارمین نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد که این هفته در نیویورک برگزار میشود انجام شده است.
گفتنی است دولت آمریکا سال گذشته از توافق هستهای با ایران خارج شد و تحریمها علیه ایران را احیا کرد. ایران هر گونه مذاکره با آمریکا را مگر در صورت بازگشت واشنگتن به برجام رد کرده است.
مکرون دوشنبه و سهشنبه با روحانی در نیویورک دیدار کرد. رئیس جمهوری فرانسه روز سهشنبه ابراز امیدواری کرد؛ تا ساعات آینده در نیویورک پیشرفتی در مسأله هستهای ایران رخ دهد. مکرون در هفتادوچهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد با بیان اینکه اکنون زمان انجام مذاکرات میان ایران، آمریکا، قدرتهای بزرگ و کشورهای منطقه فرا رسیده است، گفت: هدف از مذاکرات همچنین باید برداشتن تمام تحریم ها از ایران باشد.
روحانی در دیدار نخست وزیر انگلیس: اروپا به تعهدات خود در برجام پایبند باشد
در همین حال رئیسجمهوری اسلامی ایران در دیدار با نخست وزیر انگلیس، ضمن انتقاد شدید از بیانیه اخیر سه کشور اروپایی و طرح اتهامات بی اساس، بر لزوم اجرای تعهدات آنها به عنوان اعضای برجام تاکید کرد. حجت الاسلام «حسن روحانی» در این دیدار که عصر سه شنبه به وقت محلی و در حاشیه هفتاد و چهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد انجام شد، ضمن اشاره به سابقه، آشنایی و حضور انگلیس در منطقه خاورمیانه، تصریح کرد: از بیانیه اخیر سه کشور اروپایی که در عین حال جزو طرف های برجام هستند، بسیار متاسف هستیم و صدور این بیانیه بی اساس در شرایط حساس و پیچیده کنونی به هیچ عنوان سازنده و مفید نبود. رئیس جمهور همچنین با انتقاد از کوتاهی لندن در انجام تعهدات خود برای بهره مندی ایران از مزایای اقتصادی برجام، فضای مثبت اقتصادی را جزو تعهدات برجامی طرفین برشمرد و از آنها خواست هرچه زودتر تعهدات برجامی خود از جمله اینستکس را عملیاتی کنند.
نخست وزیر انگلیس نیز در این دیدار با تاکید بر اینکه لندن به دنبال بهبود روابط با تهران است، افزود که انگلیس همواره حامی برجام بوده و خواهد بود و وی در مقام وزیر خارجه کشورش برای منصرف کردن دولت آمریکا از خروج از برجام، تلاش های زیادی انجام داده، ولی متاسفانه موفق نشده است.
آیا ۶۰ درصد اقتصاد ایران دست چهار نهاد است؟ دولت و بخش خصوصی چه سهمی دارند؟
پایگاه خبری تابناک در این گزارش آورده است: بررسی و محاسبات نشان میدهد، در سال ۱۳۹۶ حجم تولید ناخالص داخلی ۱۴۷۰ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان بوده است. سهم بودجه شرکتهای دولتی از تولید ناخالص داخلی، رقمی معادل ۴۷.۶ درصد و سهم دولت از تولید ناخالص داخلی ۱۹.۵ درصد بوده است؛ بنابراین، در مجموع سهم دولت از اقتصاد ایران بیش از ۶۰ درصد است.
بهزاد نبوی که در عرصه سیاست با عنوان چریک پیر شناخته میشود، در روزهای اخیر طی مصاحبهای جملاتی را بیان کرده که در نوع خود جالب است. وی در بخشی از سخنان خود اعلام کرده است که اختیارات دولت بر طبق قانون اساسی، حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد کل اختیارات اداره کشور است و باید در همین حد از دولت انتظار داشت.
همچنین نبوی در بخش دیگری از صحبتهای خود، با اشاره به اینکه بخشهای انتخابی حاکمیت سهم کمی در اداره کشور دارند افزوده است: در کشور ما چهار نهاد هست که ۶۰ درصد ثروت ملی را در اختیار دارند؛ ستاد اجرایی فرمان امام(ره)، قرارگاه خاتم، آستان قدس و بنیاد مستضعفان که هیچ یک از اینها ارتباطی با دولت و مجلس ندارند.
سالهاست این گزاره بیشتر از سوی سیاستمداران و نه اقتصاددانان مطرح میشود که بنیادها و نهادها مالکان عمده اقتصاد ایران میباشند و برای مردم نیز این جمله بسیار جذاب است و خبر از حضور مافیاهای پیچیده در اقتصاد ایران را میدهد. معمولا هم این گزاره بیشتر در زمان نزدیکی به دورههای انتخاباتی و از سوی طرفداران جناحهایی مطرح میشود که حاکم بر وضعیت سیاسی کشور هستند و میخواهند به نوعی عملکرد نه چندان خوب خود را به گردن دیگران بیندازند. اما حالا پرسش اساسی این است که آیا واقعاً ۶۰ درصد اقتصاد ایران در اختیار بنیادها و نهادهاست؟ آیا این بنیادها و نهادها هستند که سهم عمدهای از اقتصاد ایران را بر عهده دارند!؟
سهم ۶۷ درصدی دولت از اقتصاد ایران
یکی از شاخصها برای ارزیابی اندازه بخش دولتی در اقتصاد مقایسه حجم بودجه دولت با تولید ناخالص داخلی است. بر اساس آخرین گزارش بانک مرکزی از نماگرهای اقتصادی، حجم تولید ناخالص داخلی در سال ۱۳۹۶ به میزان ۱۴۷۰ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان بوده است. حجم کل بودجههای شرکتهای دولتی در بودجه سال ۱۳۹۶ حدود ۸۰۰ هزار و ۵۰۲ میلیارد تومان بوده که برای بررسی اثر هزینهای بودجه شرکتهای دولتی در تولید ناخالص داخلی، سرفصل بخش مالیات و تملک داراییهای مالی از رقم مذکور کسر شده و به رقم ۷۰۰ هزار و ۳۷۰ میلیارد تومان خواهیم رسید؛ بنابراین، سهم بودجه شرکتهای دولتی در تولید ناخالص داخلی رقمی معادل ۴۷.۶ درصد است. نکته قابل توجه این که این محاسبات تنها برای شرکتهای دولتی است که دولت بیش از ۵۰ درصد سهام آنها را دارد و اگر سایر شرکتهایی را که دولت در آنها سهم کمتر از ۵۰ درصد دارد، اضافه کنیم قطعاً این درصد سهم شرکتهای دولتی از تولید ناخالص داخلی بالاتر خواهد رفت.
همچنین رقم کل بودجه عمومی دولت در سال ۱۳۹۶ بالغ بر ۳۴۷ هزار و ۷۶۰ میلیارد تومان بوده که دولت از این میزان تنها توانسته است ۳۲۰ هزار و ۳۰ میلیارد تومان را پرداخت کند. از طرف دیگر، با توجه به اینکه این محاسبه به روش هزینه انجام میشود، باید بخش هزینهای تملک داراییهای مالی را حذف کرد؛ بنابراین، اثر بودجه در تولید ناخالص داخلی ۲۸۶ هزار و ۸۶۰ میلیارد تومان و البته این رقم در برابر عدد تولید ناخالص داخلی، نسبتی برابر ۱۹.۵ درصد است.
در مجموع میتوان گفت: سهم دولت (۱۹.۵ درصد) و شرکتهای دولتی (۴۷.۶ درصد) از کل تولید ناخالص داخلی یا اقتصاد کشور در سال ۱۳۹۶ رقمی در حدود ۶۷.۱ درصد بوده است.
چرا دیدار روحانی و ترامپ امکانپذیر نیست؟
وبگاه خبری خبرآنلاین در گفت و گو با یک کارشناس ارشد مسائل راهبردی، دیدار روحانی و ترامپ و چرایی انجام نشدن مذاکره را تحلیل و مورد بررسی قرار داده و آورده است: رئیس جمهور کشورمان در حالی به سازمان ملل رفته است که منطقه شاهد حوادث تازه ای شده است. حمله به قلب تاسیسات نفتی عربستان محور دیدارهای رهبران غرب در حاشیه اجلاس سازمان ملل شده است. ضمن اینکه ایران هم مانند همیشه چاشنی این بحث ها است. مساله ای دیگری که مطرح است و تقریبا عمده خط خبری رسانه های خبری غرب و منطقه به ان می پردازدند دیدار ترامپ و روحانی است. اینکه بالاخره دیداری انجام می شود؟ مذاکره ای می شود؟ در نهایت چه خواهد شد؟ اوضاع منطقه به کدام سو می رود؟ این ها مسائلی است که با علیرضا اکبری بینانگذار موسسه راهبردی تصمیم، معاون اسبق وزیر دفاع در دوره اصلاحات و استراتژیست نظامی در کافه خبر خبرآنلاین بررسی کرده ایم که [قسمتی از این گفت و گو] در ادامه می خوانید:
به نظر شما تا چه حد می توان دیدار روسای جمهور ایران و آمریکا در سازمان ملل را محتمل دانست؟
اگر ملاحظات بنیادین سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران را مد نظر قرار دهیم و مبنای ما در این راستا اصول و سنت های سیاست خارجی باشد، نمی توان انتظار داشت که دیداری بین روسای جمهوری ایران و آمریکا در اجلاس سازمان ملل متحد رخ دهد.
حتی به صورت اتفاقی هم ممکن نیست این دیدار انجام شود؟
به نظر بنده حتی به صورت اتفاقی نیز چنین دیداری نبایدصورت بگیرد. بر مبنای آنچه که بر بستر سیاست خارجی ما حاکم هست چنین تحول و رخدادی بعید است. از طرف دیگر اگر بر مبنای شواهد و ملاحظات دیگر این موضوع رابررسی کنیم برخی معتقدند این یک امر بسیار ضروری است و بعضی نیز اعتقاد دارند که این یک امر بسیار قریب الوقوع است. بدین معنی که اگر مبنای مقتضیات منافع جمعی کشورهای متعامل با جمهوری اسلامی ایران را در نظر بگیریم؛ ایالات متحده آمریکا ومتحدانش بنا بر دلایلی تمایل دارند که این دیدار رخ بدهد، اما وقتی که ما منافع جمهوری اسلامی ایران را در چهارچوب ملاحظات روابط خارجی مدنظر قرار دهیم به طور طبیعی انجام این دیدار امری بعید محسوب می شود. منطق حاکم بر منافع ملی و همچنین منطق حاکم بر ساخت تصمیم سازی سیاست خارجی را می توان از جمله دلایل این موضوع دانست.
طبیعتا ملاقات و مذاکره باید در چارچوب منطقی و ملاحظاتی با پیش زمینه های بسیار جدی و مهم انجام بشود. معتقدم که در این راستا حداقل بایستی یک سری از تحولات در لایه های میانی رفتاری، لایه های بیرونی و منافع طرفین رخ دهد. حداقل زمانی حدود شش ماه لازم است که یک اتفاقات مقدماتی خاصی صورت می گرفت. تا تحولاتی در جهت گیری و رویداد های مختلف ایالات صورت می گرفت. آنچه که ما می بینیم نظیر تغییر یک دبیر است، یا برکناری مشاور امنیت ملی رییس جمهور آمریکا، یا حذف پیش شرط های نا مربوط و غیر منطقی که داشتند و یا ابراز تمایل به اینکه با گشایش کانال مالی اینستکس تحت شرایط معینی مشکلی ندارند. یا ابراز تمایل به دیدار با رییس جمهور ایران که به نظرم کافی نیست و بیشتر در وادی پروپاگاندا و فکر سازی رسانه ای یا تحت تاثیر قرار دادن افکار عمومی بدون پرداخت هزینه ای واقعی است. از طرف جمهور اسلامی ایران هم تحولی رخ ندادهاست، ایران می گوید که بالاخره بعد از یک دهه گفتگو به یک توافقی رسیده که تقریبا برای اینکه حد متوسط منافع طرفین را پوشش دهد مکفی بود. اما طرف دیگر حال تمام میثاق ها را زیر پا گذاشته و دنیا را بسیج کرده علیه طرف دیگر که به مدت هجده ماه یا بیست ماه بعد از خروج ایالات متحده تمام تعهداتش را حفظ کرده است. پس می توان نتیجه گرفت که این یک شرایط نا برابر است، گفتگو شود که چه اتفاقی بیافتد؟ این ملاقات بنیان عملیاتی ندارد فقط یک سری ملاحظات تبلیغاتی و روانی برای یک طرف تامین می کند. این فضا را بیشتر در مسیرمدیریت زمان برای کاخ سفید از طرف تیم ترامپ می بینیم نه چیز دیگری.
روحانی: ترامپ در جریان انتقادات خود از ایران گمراه شده؛ رد احتمال هرگونه دیدار تصادفی با ترامپ
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب در گزارشی آورده است: «حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران در اولین مصاحبه خود در جریان سفر به نیویورک با شبکه فاکس نیوز گفت: آمریکا برخلاف ایران حامی اصلی تروریسم در خاورمیانه است و هرکجا که این کشور قدم گذاشته تروریسم در آنجا گسترش یافته است.
روحانی که برای حضور در هفتاد و چهارمین نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک سفر کرده است، دراین مصاحبه تلویزیونی افزود: ترامپ در جریان انتقادات خود از ایران گمراه شده است.
وی به کریس والاس مجری فاکس نیوز گفت: من از تعبیرات آقای ترامپ در مقابل تروریسم شگفت زده شده ام زیرا امروز آمریکا حامی تروریسم در منطقه ما است و هر کجا آنان رفته اند، تروریسم در آنجا گسترش یافته است.
روحانی در ادامه به دخالت ارتش آمریکا در سوریه بدون اجازه بشار اسد به عنوان نمونه ای از تروریسم آمریکایی در منطقه اشاره کرد و افزود: آمریکا کشوری است که بدون مجوز دولت از فضای هوایی سوریه برای بمباران خاک کشور سوریه استفاده می کند.
او در پاسخ به سوال کریس والاس، مجری شبکه فاکسنیوز درباره موشکهای شلیک شده به تاسیسات آرامکو و نوشته «یا علی» بر روی آن و ارتباط ایران با این موضوع هم گفت: اسم موشک و عبارت روی آن دلیلی برای این نیست که موشک متعلق به ایران است. یمن هم شیعیانی دارد و آنها هم باورهای اعتقادی خود را دارند.
رئیس جمهور در ادامه با رد احتمال هرگونه دیدار تصادفی با ترامپ گفت: اگر ترامپ به دنبال مذاکره است باید ابتدا شرایط مذاکره را فراهم کند.
روحانی در ارتباط با اتهامها علیه ایران مبنی بر تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای هم گفت: ما اگر دنبال سلاح هستهای بودیم، اصلا توافقنامه هستهای امضا نمیکردیم. ما به دنبال صلح هستیم. ایران به تعهدات خود در برجام عمل کرده و این آمریکا بوده که آن را نقض کرده است.
درخواست پناهندگی سیاسی یک فرقه یهودی از ایران
به گزارش وب سایت خبری عصرایران به نقل از آژانس خبری یهود (JTA)، یک فرقه مذهبی چند صد نفره یهودی که در «گواتمالا» ساکن هستند، از ایران درخواست پناهندگی سیاسی کردهاند. فرقه مذهبی یهودی «لو طاهور» (قلب پاک) که به نوشته این آژانس ۲۳۰ عضو دارد (بر اساس برخی برآوردهای دیگر تا ۵۰۰ نفر عضو در سرتاسر جهان دارد)، ضمن اعلام بیعت با رهبر جمهوری اسلامی ایران، از ایران درخواست کردهاند به آنها پناهندگی سیاسی بدهد.
این فرقه مذهبی یهودی از زمان تاسیس در سال ۱۹۹۰ در شهر قدس، به دلیل آزار و اذیت رژیم اسراییل به کانادا مهاجرت کردند اما در آنجا نیز به دلیل آزار و اذیت و مغایرت قوانین مذهبیشان با قوانین مدنی کانادا، در سال ۲۰۱۴ مجبور به کوچ به گواتمالا شدند. هم اینک ۵ نفر از اعضای این فرقه که از سوی دولت مکزیک به آمریکا مسترد شدهاند در دادگاهی فدرال در آمریکا به دلیل اتهاماتی چون «آدمربایی»، «کودکآزاری» و «جعل هویت» تحت محاکمه هستند. این اتهامات بیشتر به دلیل قوانین داخلی این فرقه است که نوجوانان خود را از اینترنت و تلویزیون و... منع کرده و در سنین پایین به ازدواج با دیگر اعضای فرقه تشویق میکنند.
فرقه «قلب پاک» معتقدند خداوند حافظ قوم یهود بوده و برای حفاظت از این قوم نیازی به تشکیل دولت (اسراییل) نیست و به همین خاطر آنها رژیم اسراییل را یک رژیم نامشروع به شمار میآورند و یکی از دلایل اخراج و تبعید خود خواسته آنها از اسراییل و کانادا نیز داشتن باورهای ضد صهیونیستی آنهاست. زنان عضو این فرقه پوشش حجاب کاملی دارند و چادر به سر میکنند و جورابهای ضخیم میپوشند و تنها صورت آنها از پوشش حجاب بیرون میماند. مردان این فرقه یهودی نیز به دنبال تحصیل آموزش دینی و عبادت هستند.
هم اینک حضور اعضای این فرقه در گواتمالا با مشکلاتی برای اعضای این گروه مواجه شده و همزمان محاکمه چند عضو این فرقه در آمریکا در جریان است. آنها در گواتمالا در دهکدهای جنگلی در حدود پنجاه کیلومتری پایتخت این کشور (گواتمالا سیتی)، مستقر هستند اما مخالفتهای مردم بومی گواتمالا با اسکان آنها منجر به کوچ اجباریشان در سال ۲۰۱۷ به مکزیک شد که در جریان این کوچ خاخام «شلومو هالبرانتز» در یک رودخانه مرزی غرق شد و دیگر اعضای فرقه به ناچار به گواتمالا برگشتند. دولت مکزیک سال گذشته چند نفر از اعضای این فرقه را دستگیر و به آمریکا مسترد کرده است؛ درخواست پناهندگی سیاسی این اعضا از ایران به دادگاهی فدرال در آمریکا تقدیم شده است.
نیمهشب به حاتمیکیا زنگ زدم و گفتم بالاخره تمام شد
وبگاه خبری خبرآنلاین در گفت و گو مجید انتظامی، آهنگساز در سینمای ایران؛ درباره ساخت موسیقی «عقابها» و «بوی پیراهن یوسف» آورد است: انتظامی از ساخت موسیقی فیلم «عقابها» و یکی از صحنههای مهم «بوی پیراهن یوسف» میگوید. «عقابها» پرمخاطبترین فیلم سینمای ایران در پس از انقلاب است. این فیلم در سال ۱۳۶۴ اکران شد و حدود ۱۸ درصد از جمعیت آن زمان کشور به تماشایش نشستند. درباره این فیلم اما حرف و حدیث بسیار است. یکی از معروفترین نکاتی که درباره «عقابها» گفته میشود این است که بخش اعظم فیلم از تصاویر آرشیوی و روی میز مونتاژ ساخته شده است. ساخت موسیقی این فیلم را مجید انتظامی برعهده داشته است. او همینطور آهنگسازی فیلم «بوی پیراهن یوسف» را انجام داده که شاید امروز حتی برخی نام بازیگرانش را از یاد برده باشند، اما موسیقیاش را هنوز زمزمه کنند؛ موسیقی گوشنوازی که ماندگار شده است و مجید انتظامی راز ماندگاری این قبیل کارهایش را در بارها و بارها بازنویسی کردن موسیقی آنها میداند.
*شما برای فیلمهای شاخصی موسیقی ساختید و برخی کارهایتان مثل «بوی پیراهن یوسف» در ذهن مخاطبان سینما باقی مانده است. راز ماندگاری این قبیل کارهایتان چیست؟
اینکه یک کاری ماندگار میشود یا نمیشود به عقیده من تنها دست آهنگساز نیست وگرنه همه سعی میکردند کار ماندگار انجام بدهند. همه تلاش میکنند که بهترین کارشان را ارائه بدهند ولی گاهی یک فیلمی اجازه میدهد که آهنگساز آن فیلم دستش باز باشد و مانور بدهد اما بعضی فیلمها اجازه این کار را نمیدهد. به صورت لحظهای موسیقی دارند و تا آدم میخواهد موسیقی را بشنود تمام شده. خوشبختانه در تمام کارهایی که من انجام دادم، موسیقی بار مهمی را به دوش میکشید و من هم عاشق کارم هستم.
*از ساخت موسیقی «بوی پیراهن یوسف» بگویید.
برای این فیلم هم بارها و بارها نوشتم. مثلا برای صحنه تونل هر بار مینوشتم و آقای حاتمیکیا روی دستگاه میشنید و میگفت خیلی عالی است و من همین را میخواهم. باز تا میرفت خانه من دوباره مینوشتم تا به چیزی که خودم دلم میخواست برسم. بالاخره یک نیمه شبی کار را تمام کردم و همان موقع زنگ زدم که آقای حاتمیکیا گفت میدانی الان ساعت چند است؟ اصلا روز و شب را متوجه نمیشدم و شام و ناهار را فراموش میکردم. یا آنجایی که دور میدان میچرخند من برای خودم داستانی درست کرده بودم. همیشه همین کار را میکردم. خیلی از فیلمها یک صحنههایی از آن درنمیآمد من برای خودم تصویرسازی میکردم و تصویری که در فیلم درنیامده بود در ذهن خودم ترسیم میکردم و براساس آن ذهنیت موسیقی آن را مینوشتم. مثلا کارگردان یک پرسوناژ را جلوی یک دیوار ایستانده و دوربین به صورت این نزدیک میشود، نظر کارگردان این بوده که مثلا این شخصیت الان به گذشتهاش در جبهه یا دوران اسارت فکر میکند ولی فلاشبکی نداشتیم. من در ذهن خودم آن را میچیدم و سعی میکردم براساس ذهنیت خودم جلو بروم و چون ذهنیت کارگردان این بوده و درنیامده بود، موسیقی روی فیلم مینشست. گاهی هر کس از درمیآمد، اتود را برایش میگذاشتم. بابا، دوستانم، خانمم.
شما برای «عقابها» هم موسیقی ساختید. فیلمی که میگویند بخش عمده آن روی میز مونتاژ ساخته شده است. «عقابها» دو کارگردان داشت. یک عده میگفتند امیر قویدل کارگردان است، یک عده میگفتند ساموئل خاچیکیان است. موسیقی آن فیلم را من و آقای خانزادی (صدابردار) و تهیهکننده پشت میز تدوین ساختیم. خیلی چیزها را هیچکس نمیداند.
*بالاخره امیر قویدل سالها دستیار ساموئل خاچیکیان بود.
بله. آن زمان اصلا نمیخواستند برای «عقابها» آهنگ بسازند.
موافق شفافیت آرای نمایندگان مجلس نیستم، چون گروههای فشار نمایندگان را تحت فشار قرار میدهند
تارنمای خبری پارسینه در گفت و گو علی مطهری، نماینده مجلس، آورده است: نماینده تهران و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار پارسینه، با اشاره به طرح نمایندگان برای شفافسازی آرای اعضای نهادهای تصمیم گیر، گفت: این طرح یک طرح عکس العملی است. در مقابل فشار برای شفافیت آرای نمایندگان، طرحی را آوردند که شفافیت آرا در همه مراکز تصمیم گیر باید ایجاد شود.
مطهری ادامه داد: طبق طرحی که به تازگی نمایندگان آن را طرح کردند آرای اعضای شورای نگهبان و تشخیص مصلحت نظام نیز با شفاف شود. باید این طرح روند قانونی خود را طی کند.
این نماینده مجلس با بیان اینکه مخالف شفافیت آرای نمایندگان مجلس هستم، تاکید کرد: من موافق شفافیت آرای نمایندگان مجلس نیستم، چون گروههای فشار نمایندگان را تحت فشار قرار میدهند و ممکن است که یک نماینده رای واقعی خود را ابراز نکند که این موضوع به ضرر کشور است.
مطهری در ادامه تصریح کرد:، اما برای سایر نهادهای تصمیم گیر که چنین خطری "خطر فشار گروههای فشار" وجود ندارد بنابراین اشکال ندارد که آرای آنها شفاف باشد.
او در پاسخ به این پرسش که آیا شورای نگهبان با طرح شفافیت آرای اعضای نهادهای تصمیم گیر را موافقت میکند؟ گفت: ممکن است که موافقت کند. چون شوراها و هیاتهای امنیتی و اطلاعاتی را در این طرح استثنا کرده اند و این شفافیت شامل آنها نمیشود؛ بنابراین مشکلی پیش نمیآید.
پایان دوران حرفهای ورزشکارسالاری در وزنهبرداری؟
به گزارش وب سایت خبری پارسینه؛ کیانوش رستمی بازهم وزنهها را انداخت و در یک تورنمنت مهم دیگر چیزی جز ناکامی برایش باقی نماند اما ظاهرا دیگر این مسایل برای او مهم نیست. او که یکسالی است از دسته ۸۵ به دسته ۹۶ کیلوگرم تغییر وزن داده، با عملکرد ضعیفی که در این رقابتها از خود به نمایش گذاشت ثابت کرد بعید است از این پس دیگر حرفی برای گفتن داشته باشد. آخرین حضور موفق این وزنهبردار کرمانشاهی همچنان به المپیک ۲۰۱۶ ریودوژانیرو برمیگردد؛ جایی که مسئولان فدراسیون وزنهبرداری بهخاطر یک مدال طلا، ورزشکارسالاری را باب کردند تا کیانوش بتازد و اینگونه در مسابقات دیگر ضعیف عمل کند. رستمی دیروز در پیکارهای قهرمانی جهان نه توانست در حرکات یکضرب وزنهای را بالای سر ببرد و نه در حرکات دوضرب.
نایبقهرمان المپیک ۲۰۱۲ لندن در حرکت یکضرب وزنه ۱۸۰ کیلوگرمی را انتخاب کرد، اما در هر سه فرصتی که داشت، این وزنه را انداخت. او بعد از ناکامی در مهار وزنههایش از ناحیه آرنج احساس درد و آسیبدیدگی داشت، بهطوریکه روی تخته دراز کشید. اقدام عجیب و سؤالبرانگیز وزنهبردار کرمانشاهی وقتی بود که بعد از این اتفاق با لحنی تند و اعتراضآمیز به داوران و هیئت ژوری مسابقات گفت: «من امروز آمده بودم رکورد جدید دنیا را بزنم، اما بعضیها در اینجا نمیخواستند من این رکورد را بزنم. از شما تشکر میکنم». البته باید به این نکته اشاره کرد کیانوش زمانی که برای زدن اولین حرکت یکضرب خود روی تخته آمد، به دلیل ناهماهنگی در درستکردن جدول مسابقات مدتی را روی تخته منتظر ماند که این موضوع باعث ناراحتیاش شد. او که در این مدت سعی کرده کمکاریها و نتایج ضعیفش را همیشه به یک چیزی ربط بدهد، اینبار هم در اقدامی غیرحرفهای از اتفاق بهوجودآمده سوءاستفاده کرد و ناکامی چندبارهاش را به تأخیر در زمان شروع مسابقهاش ربط داد. سؤال اینجاست پس اگر کیانوش آمده بود تا رکورد جهان را بزند، چرا بعد از اوتشدنش از مسابقه بهیکباره اعلام مصدومیت کرد و در رقابتهای دوضرب شرکت نکرد؟ این سومین رویداد معتبر و مهمی است که کیانوش رستمی از دور مسابقات حذف میشود و در آخر با بهانههای غیرمنطقی نتایج ضعیفش را توجیه میکند. کیانوش در رقابتهای جهانی ۲۰۱۷ آناهیم آمریکا در دسته ۸۵ کیلوگرم وزنه زد که با ۱۷۴ کیلوگرم در یکضرب نفر دوم شد. او در دوضرب اوت شد.
در بازیهای آسیایی ۲۰۱۸ جاکارتا نیز تنها یک وزنه را در حرکت یکضرب توانست با موفقیت بالای سر ببرد و در حرکت دوضرب هم اوت شد. او که در سه سال اخیر بهخاطر تصمیمات خودسرانهاش، انفرادی تمرین کرده، بهشدت با افت رکورد مواجه بوده است، طوری که در رقابتهای جهانی ۲۰۱۸ و مسابقات قهرمانی آسیایی ۲۰۱۹ هم شرکت نکرد. بسیاری از کارشناسان در این خصوص مدعی شدند که او برای گریز از ناکامی احتمالی در این مسابقات حضور نیافت. این وزنهبردار کرمانشاهی از پیش از المپیک ۲۰۱۶ ریو بهیکباره تصمیم گرفت که به تنهایی و با برنامههای خودش تمرین کند و برای تیم ملی ایران مسابقه دهد. کیانوش آن زمان یکی از بهترین روزهای عمر قهرمانی خود را طی می کرد که در نهایت منجر به قهرمانیاش در دسته ۸۵ کیلوگرم المپیک ریو شد. بیتردید باید گفت که هیچکس نمیتواند منکر تواناییها و افتخاراتی که این وزنهبردار برای ورزش کشور به دست آورده شود، اما نکته اصلی اینجاست چه دلیلی وجود داشت که مسئولان فدراسیون وزنهبرداری و در رأس آن مقامات وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک باید به خواسته غیرحرفهای این ملیپوش تن میدادند تا اینگونه فضای ورزش کشور را ملتهب کند.
اتهامات تکراری ترامپ علیه ایران/ تلاش فرانسه برای تفاهم جدید/ "تغییرات کوچک" در برجام غربی ها را گستاخ نکند
وبسایت خبری تحلیلی الف گزارش داد: هفتاد و چهارمین نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد از امروز آغاز بکار کرد. دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در سخنان خود ادعاهای گذشته آمریکا علیه ایران را مطرح کرد. دونالد ترامپ بدون توجه به ۱۵ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مدعی شد که ایران در پی دستیابی به سلاح هسته ای است. ترامپ همچنین با وجود این که آمریکا را از توافق هسته ای خارج کرده اما برای تحریک اروپایی ها گفت توافق هسته ای زمان کمی برای پایان دارد و این توافق اجازه بازرسی از سایت های مهم را نمی دهد و به موشک ها و برنامه منطقه ای ایران نپرداخته است.
رئیس جمهور آمریکا در ادامه سخنان خود ایران را متهم کرد که موجب گسترش جنگ در یمن و سوریه شده است. ترامپ همچنین عنوان کرد تا زمانی که سیاست منطقه ای ایران تغییر نکند تحریم های آن برطرف نخواهد شد. در سخنان ترامپ همچنین تاکید شدیدی بر شعار ملی گرایی و اولویت آمریکا وجود داشت که می توان آن را این گونه تفسیر کرد که اگر چه در پی ادامه فشار به ایران است اما نمی خواهد در این باره هزینه بدهد. بخصوص اینکه پیش از سخنرانی، دونالد ترامپ عنوان کرد قرار نیست اشتباه عراق دوباره تکرار شود.
آنچه در سخنان ترامپ از گذشته تا به امروز به وضوح آشکار کی شود این است که علی رغم تشدید تنش ها بین آمریکا و ایران، و افزایش تهدیدات علیه ایران واکنش قاطع تهران و مشخص نبودن سرانجام درگیری ها موجب شده که ترامپ ابتدا از مذاکره و ادامه سیاست فشار حداکثری سخن بگوید و درباره استفاده از ابزار جنگ با احتیاط بسیار حرف بزند. ایران همیشه عنوان کرده آمادگی واکنش به هر گونه تجاوز نظامی را دارد و هر اقدام هر چند کوچک، محدود نخواهد ماند. راهبرد فشار حداکثری دونالد ترامپ در دو سال گذشته به نتایج مورد نظر مقامات آمریکا نرسیده و به همین دلیل بود که اخیراً پایگاه خبری هیل نزدیک به کنگره آمریکا در تحلیلی نوشت راهبرد ترامپ در خصوص ایران راهبرد فشار حداکثری با تاثیر حداقلی بوده است.
تلاش فرانسه و تغییرات کوچک در برجام؟
البته همزمان با سخنان ترامپ، اروپایی ها به خصوص فرانسه به شدت درگیر رایزنی و وساطت بین ایران و آمریکا هستند. در مقابل حسن روحانی، رئیسجمهور ایران در دیدار با مدیران رسانه ها امروز اعلام کرد تلاش های امانوئل ماکرون زمانی موثر و موفقیت آمیز خواهد بود که آمریکا تحریم های اعمال شده بعد از خروج از توافق هسته ای را لغو کند و بعد از آن در قالب ۱+۵ می توان به رایزنی ها ادامه داد. البته برخی رسانه ها مدعی شدند ایران پذیرفته در صورت لغو تحریم ها احتمال تغییرات کوچک در برجام وجود دارد.
محمدجواد ظریف نیز که در نیویورک بسر می برد تاکید کرد که ایران تمایل دارد در ازای لغو نهایی تحریم های ایران در کنگره، پروتکل الحاقی را به تصویب برساند و بعد از این فرایند زمینه برای دیدار با مقامات آمریکا در چارچوب ۱+۵ فراهم می شود.
با توجه به سخنان ترامپ و تجربه کره شمالی بسیار بعید است آمریکا تحریم های ایران را لغو کند چرا که از آن به مثابه اهرم فشاری علیه تهران استفاده می کند. اما پذیرش اصلاح برجام از سوی ایران موجب می شود که این تلقی پدید آید که می توان با اعمال فشار در آینده تهران را وادار به عقب نشینی و اصلاح چند باره توافق هسته ای کرد و این گونه به مرور مولفه های قدرت ایران را محدود کرد و از بین برد.
البته کشورهای اروپایی طبق معمول برای به عقب راندن بیشتر ایران، بازی دوگانه ای را در پیش گرفته اند و تلاش دارند که ضمن ژست خیرخواهی، ایران را مقصر تنش های موجود معرفی کنند. به همین دلیل بود که رهبران فرانسه، آلمان و انگلیس دیروز در بیانیه مشترکی مدعی شدند ایران مسئول حمله به تاسیسات نفتی آرامکو است. بوریس جانسون، آنگلا مرکل و امانوئل ماکرون عنوان کرده اند: زمان آن رسیده است که ایران مذاکرات طولانی مدت برای برنامه هسته ای و امنیت منطقه ای از جمله برنامه موشکی خود را بپذیرد.
ادعای اروپایی ها و نقش آفرینی در راستای اهداف دونالد ترامپ در حالی است که اتحادیه اروپا در دو سال گذشته عملاً هیچ ابتکار عملی در قبال انجام تعهدات ایران در قالب برجام نداشته است. به همین دلیل بود که وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به این بیانیه اعلام کرد: فلج بودن سه کشور اروپایی در عمل به تعهدات خود بدون اجازه ایالات متحده، از ماه مه ۲۰۱۸ عیان بوده است. راه حل این نقیصه، عزم خود را جزم کردن برای شکل دادن مسیری مستقل است؛ و نه تکرار طوطیوار ادعاها و درخواستهای ایالات متحده که با برجام همخوانی ندارد.
دهقان: پایداری بخت بیشتری در انتخابات مجلس دارد/ امیدواریم تفکر بهزاد نبوی بر تفکر عارف غلبه کند
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز در گفت و گو با غلامعلی دهقان عضو شورای مرکزی حزب اعتدال و توسعه مطرح کرد: انتخابات مجلس ۵ ماه دیگر برگزار می شود و جریان اعتدال و اصلاحات تقریبا بدون هیچ تحرکی نشستند تا اول نتیجه تأیید صلاحیت نامزدها اعلام شود بعد تصمیم بگیرند براساس چه سناریویی وارد میدان رقابت شوند.
معتقد است پایداری و جریان های همسو با آن دست برتر را در رقابت سیاسی پیش رو در اختیار دارند و اصلاح طلبان، اعتدالیون و اصولگرایان میانه رو برای جلوگیری از یک شکست همه جانبه باید ائتلاف کنند تا در مجلس آینده یک فراکسیون اقلیت قوی را شکل دهند.
*جناح منتقد دولت قصد دارد همه مشکلات کنونی کشور را به عملکرد آقای روحانی نسبت دهد و از این طریق در انتخابات توفیق پیدا کند، به نظر شما می تواند موفق شود؟
رقابت جناح های سیاسی برای قدرت فی نفسه نمی تواند امر منفی باشد بنابراین در رقابت های سیاسی ایران همانند همه کشورهایی که حدی از توسعه سیاسی یا دموکراسی را دارند، می توان برای جناح ها این حق را قائل شد که وقتی جناحی سر قدرت است رقیب آن را نقد کند اما آیا در جامعه مدعی ارزش های دینی می توان هر نقد و انتقادی را انجام داد؟ آیا خط قرمزی نباید وجود داشته باشد؟ آیا می توان برای رسیدن به قدرت نگاه ماکیاولیستی داشت و برای رسیدن به هدف استفاده از وسیله ای را مباح دانست؟ قطعا در جامعه ای که همه جناح ها سخن از پیاده سازی ارزش ها و آموزه های دینی دارند می توان این انتظار را داد که نقدها همه با انصاف و تقوای سیاسی توأم باشد.
واقعیت این است که در وضعیت فعلی جامعه ایران، حتی اگر دولتی اصولگرا هم سرکار بود وضعیت اقتصادی کشور بهتر از حال حاضر نبود چون از دهه سی شمسی دولت برای اداره کشور به درآمد فروش نفت وابستگی دارد. مردم در شرایط عادی ۲۹ اردیبهشت سال ۹۶ به عملکرد دولت رأی بالایی دادند؛ آنچه در ۲ سال و نیم گذشته در معیشت کوچه و بازار دیده می شود قطعا خود منتقدان بهتر می دانند ریشه در کجا دارد. تحریم ها تأثیر بسزایی بر اقتصاد کشور گذاشته اند اما خوشبختانه حمایت ارکان رکین قدرت از دولت و تجربه ملت ایران در چهار دهه گذشته باعث شد ملت در کنار مسئولان از گردنه سخت تحریم ها عبور کنند و اوضاع تا حدود قابل توجهی به ثبات رسیده است.
اینکه تدبیر رقبا برای گرفتن ماهی از این آب گل آلود کارگر می افتد یا خیر؟ بعد از انتخابات مجلس مشخص می شود. البته انتقادهای رقبا به دولت بی تأثیر نیست و می تواند آن بخش از مردم که انتظار وضعیت بهتری را در موضوع اقتصاد داشتند دچار ناامیدی کند اما ناامیدها رأی خود را الزاما به جناح رقیب نمی دهند، معتقدم آنها منفعل می شوند و امکان دارد در انتخابات شرکت نکنند. در مجموع با توجه به وضعیت موجود، به نظر می رسد اوضاع منتقدان دولت در انتخابات بهتر باشد چون آنها بدنه رأی ثابتی دارند می توانند در شهرهای بزرگ به موفقیت هم برسند.
البته اینها همه تحلیل و مزنه سیاسی است باید منتظر ماند و دید مردم چگونه رأی می دهند چون سطح آگاهی مردم را نیز نمی توان نادیده گرفت.
*در واقع می فرمایید ریزش سرمایه اجتماعی و سرمایه رأی اصلاحات در جیب اصولگراها نمی رود؟
بله، همین طور است. بخشی از جامعه در وضعیت امیدواری به پای صندوق های رأی می آیند اما اگر احساس ناامیدی کنند اصلا در انتخابات شرکت نمی کنند.
*برخی کارشناسان سیاسی معتقدند پایداری ها در این دوره از انتخابات مجلس دست بالا را دارند، نظر شما چیست؟
رقابت های سیاسی تابع پارادایم کلی کشور است. وقتی کشور در حالت جنگی قرار دارد گفتمان خاص خود را می طلبد، در حالت عادی نیز همین طور. قرائن و شواهد نشان می دهد از آنجا که فضای تقابلی بین ایران و آمریکا به علت بی تدبیری های تیم ترامپ شکل گرفته، کسانی که خواهان تقابل هستند بیش از گذشته می توانند عرصه ای برای عرض اندام داشته باشند و تا حدی هم مورد قبول بخشی از توده ها قرار بگیرند بنابراین شانس جریان پایداری به طور خاص و همچنین جریان های نزدیک به پایداری به طور عام بخت بیشتری در انتخابات مجلس داشته باشند چون به گفتمان کلی کشور در شرایط فعلی نزدیکتر هستند.
*اعتدال و اصلاحات باز با هم رفیق شدند یا همچنان با بدبینی به هم می نگرند؟
به نظر می رسد بخشی از اصلاح طلبان مثل آقای عارف با این صحبت که اتحاد ما با اعتدال تاکتیکی و مقطعی بود، قصد جدایی دارند و ساز جدایی می زنند؛ شاید برخی انتظارات آنها درباره انتخابات هیأت رئیسه مجلس برآورده نشد اما برخی اصلاح طلبان مثل بهزاد نبوی که نگاهی استراتژیک به مسائل کشور دارند و پخته تر و باتجربه تر نشان می دهند، چنین دیدگاهی ندارند و معتقدند ائتلاف اصلاح طلبان، اعتدالیون و اصولگرایان میانه رو ضروری است. من هم بر این باورم که دیدگاه دوم نیاز روزهای آتی جامعه سیاسی ما است.
کمالی پور :ممنوعیت تردد برای رییس جمهور ایران خلاف مقررات بینالمللی است
شفقنا درگفت وگو با یحیی کمالی پور، نایب رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس، آورده است: این نماینده مجلس در خصوص ممنوعیت تردد رییس جمهور ایران در آمریکا اظهار کرد: اقدامی که آمریکاییها انجام دادند خلاف مقررات بین المللی است زیرا اگر در کشوری مرکزیتی برای اجماع جهانی و روسای کشورهای دیگر ایجاد شده است کشور میزبان حق ندارد به لحاظ اختلافات شخصی ممنوعیت هایی را اعمال کند.
او ادامه داد: بنابراین رییس جمهور یک کشور برای حضور در یک مرجع بین المللی در آمریکا حاضر میشود نه سفر به این کشور؛ لذا آمریکاییها نباید اقدامات غیر قاونی وغیراخلاقی انجام دهند و مطمئنا ممنوعیتی که ایجاد کردند مغایر اصول بین الملل و منشور ملل متحد است.
نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: روسای دولتها حق دارند در حاشیه این اجلاس، نشستها و رفت و آمدهایی داشته باشند گرچه این آمد و رفتها باید تحت نظارت کشور میزبان به جهت تامین امنیت باشد ولی آمریکاییها نمی توانند محدودیت ایجاد کنند.
کمالی پور با بیان اینکه آمریکا به غیر از تامین امنیت اجلاس نمیتواند در سایر مسایل ورود کند گفت: وقتی که سازمان ملل متحد جلسهای را برگزار می کند طبیعتا خودش باید کلیه اقدامات مرتبط با آن را عهده دار شود و دولت آمریکا غیر از حفظ امنیت به لحاظ اینکه کشور مقصد است نمیتواند نسبت به سایر مسایل ورود کند و حق دخالت ندارد.
عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس در پایان خاطرنشان کرد: سازمان ملل متحد موظف است به دولت آمریکا تذکر دهد و جمهوری اسلامی ایران هم میتواند از دولت آمریکا به لحاظ تبعیض هایی که قایل شده مطالبه خسارت کند.
طیبه سیاوشی: متاسفانه برنامههای مذهبی صدا وسیما جذابیت لازم را برای اقشار مختلف جامعه ندارد
پایگاه خبری تحلیلی شفقنا در گفت و گو با طیبه سیاوشی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، عنوان کرد: این نماینده مجلس با انتقاد از عملکرد صدا و سیما در پخش برنامههای مذهبی گفت: لازم است یک ارزیابی داشته باشیم تا ببینیم مداحیها و سخنرانیهایی که به این شکل از صدا و سیما منتشر میشود تاثیر مثبتی بر جامعه خصوصا قشر جوان داشته است یا نه و آیا تا به حال میزان این تاثیرات ارزیابی شده است یا نه؟ چراکه صدا و سیما به مجلس جوابگو نیست و قانونی هم برای این امر وجود ندارد و صدا و سیمای ما همانگونه میخواهد عمل میکند؛ بنابراین نتوانستیم این ارتباط را برقرار کنیم تا کیفیت برنامههایی که کمیت آنها بسیار زیاد است ارزیابی شود.
صدا و سیما به مجلس جوابگو نیست
نماینده مردم، تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به تکراری بودن روحانیون و مداحان در صدا و سیما اظهار کرد: متاسفانه کسانی که معمولا برای برنامههای مختلف از آنها دعوت می شود چهرههای تکراری هستند. پیش از این در ماه رمضان افرادی مانند دکتر محمد علی انصاری و حجت الاسلام فاطمی نیا هم دعوت میشدند و فرزندانم همراه من پای تلویزیون مینشستند و به صحبتهای آنها گوش میکردند ولی در حال حاضر خبری از آنها نیست. افرادی که توسط صدا و سیما دعوت میشوند معمولا افرادی نیستند که بتوانند همه گرایشها و دیدگاههای مذهبی را پاسخگو بوده و تاثیرگذاری لازم را داشته باشند. بنابراین وقتی عملکرد صدا و سیما را نقد میکنیم اعتراض میکنند که انتقادات شما درست نیست؛ بنابراین انتقادات و صحبتهای ما تاثیری بر عملکرد آنها ندارد و وقتی با اکثر کسانی هم که در این خصوص مرتبط هستند صحبت میکنیم بهانه میآورند که مثلا این بخش شبکه دست ما نیست لذا صحبت کردن در مورد صدا و سیما خیلی موثر واقع نمیشود.
افرادی که توسط صدا و سیما دعوت میشوند معمولا افرادی نیستند که بتوانند همه گرایشها و دیدگاههای مذهبی را پاسخگو باشند
عضو فراکسیون امید مجلس اظهار کرد: متاسفانه نه نظرات ما به عنوان نمایندگان مردم و نه مطالبات خود مردم هیچ کدام مورد توجه قرار نمیگیرد. مثلا در خصوص برنامه ۹۰ هم مردم بسیار اعتراض کردند اما تاثیری نداشت و کار خودشان را کردند. من نمیگویم آنچه که مردم میگویند و آنچه که من میگویم صحیح است اما صدا و سیما می تواند برآمدی از نظرات دیگران را اعمال کند یعنی حداقلهایی را در نظر بگیرند. در ایام محرم بعضا مراسمهایی را شرکت کردم که ۲ الی ۳ هزار نفر در آن شرکت کرده بودند و مداحان و روحانیونی برای مردم سخنرانی می کردند که معروف هم نیستند ولی در عین حال مطالب علمی و اخلاقی خوبی را مطرح میکردند که مردم بسیار از آن استفاده میکردند؛ بنابراین صدا و سیما میتواند همین افراد را دعوت کند.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه برنامههای صدا و سیما جذابیت خود را از دست داده است گفت: متاسفانه برنامههای تلویزیون جذابیت خود را از دست داده و گویا چند نفر محدود هستند که این برنامهها را دیکته و پخش میکنند و به مصالح عمومی مردم و منافع ملی توجهی ندارند. برنامههای کمی مثل مختارنامه هم که جذابیت زیادی برای جامعه داشت برای چندمین بار توسط صدا و سیما بازپخش میشود که اعتراض کارگردان مختار نامه را نیز درآورده و متاسفانه بیشترین آسیب هم به قشر جوان می رسد. چراکه در دور افتادهترین روستاها هم امکان دسترسی آسان به ماهواره وجود دارد. حتی در ایام مذهبی هم دیدم که برنامههای مذهبی کشورهایی مثل آذربایجان و عراق را تماشا میکنند.
برنامههای صدا و سیما جذابیت خود را از دست داده است
سیاوشی ادامه داد: متاسفانه برنامههای مذهبی ما جذابیت لازم را برای اقشار مختلف جامعه ندارد و حتی صدا و سیما این توانایی را در چند ساله اخیر نداشته که سریالهایی مثل مختارنامه، روز واقعه، امام علی(ع) و شب دهم و سریالهای فاخری که در گذشته تولید میشد را بسازد. به محض اینکه بحث ساخت سریالهای اینچنینی مطرح می شود میگویند بودجه نداریم درحالی که هر شب سریال هایی را پخش می کنند که به دلیل جذاب نبودن تعداد کمی بیننده دارد. بنابراین میتوانند به جای ساخت ۵ سریال با کیفیت پایین، ۱ سریال خوب بسازند.
او در خصوص طرح اداره و نظارت بر صدا و سیما گفت: حدودا ۳ ماه پیش استارت قید دو فوریت این طرح زده شد ولی با مخالفت عدهای از نمایندگان و لابیهای صدا و سیما قید فوریت این طرح کنار گذاشته شد و به صورت عادی باید در دستور کار صحن قرار بگیرد؛ اما به دلیل تعداد زیاد طرحها و لوایح در دستور کار صحن شاید به مجلس دهم نرسد. از سوی دیگر یکی از نمایندگان بحث تحقیق و تفحص از صدا و سیما را مطرح کرده بود که بعید میدانم به نتیجهای برسد.
نظر شما