رئیس جمهوری عصر چهارشنبه به وقت نیویورک و در دیدار «برهم صالح» که در محل اقامت رئیسجمهوری و در حاشیه هفتاد و چهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد انجام شد، گفت: عراق کشور دوست، برادر و همسایه ماست و در پی دیدارهای اخیر رهبران دو کشور، گسترش روابط شتاب خوبی گرفته است که امیدواریم این روند ادامه یابد.
حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی با بیان اینکه ظرفیت روابط دو کشور بسیار بیش از سطح کنونی است، بر ضرورت تلاش دو کشور برای اجرایی کردن هرچه سریعتر توافقات فیمابین از جمله در موضوع لایروبی اروند رود تاکید و تسریع در اجرای این توافق را به نفع هر دو ملت ایران و عراق و مردم ساکن حاشیه این رودخانه مهم دانست.
رئیسجمهور با اشاره به همکاری خوب دولت عراق در پذیرایی از زائران ایرانی و با اشاره به نزدیک بودن اربعین حسینی، حل مشکلات بانکی بین ایران و عراق را هم برای توسعه روابط اقتصادی و هم تسهیل مسافرت زائران مفید دانست و از دولت عراق خواست تا بویژه قبل از فرارسیدن اربعین تسهیلات بیشتری در این رابطه فراهم نمایند.
دکتر روحانی همچنین خواستار رفع هر گونه موانع اداری بر سر اجرای تصمیمات سران ایران و عراق در بخشهای مختلف از جمله راهاندازی راهآهن شلمچه به بصره، ایجاد شهرکهای صنعتی مشترک مرزی، گسترش همکاریهای در بخش انرژی بویژه نفت و برق و رفع مشکلات همکاری بانکی ایران و عراق شد.
رئیس جمهوری عراق نیز با اشاره به اراده کشورش برای توسعه روابط همهجانبه با ایران گفت: پیوندهای تاریخی و فرهنگی مهمترین پشتوانه گسترش روابط دو کشور است و من در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل بر این موضوع تاکید نمودم.
برهم صالح همچنین با بیان این که نهایت تلاش خود را میکند تا قبل از اربعین امسال، مشکل بانکی زائران ایرانی برای دسترسی به دینار عراقی حل شود، پیش بینی کرد که اربعین امسال باشکوهترین اربعین سالهای اخیر باشد.
وی برای حل موانع اداری بین دو کشور پیشنهاد تشکیل کمیتههای دائمی بین دو کشور به منظور پیگیری مصوبات سران دو کشور را داد.
برهم صالح در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به اوضاع منطقه و به ویژه یمن، از ابتکار ائتلاف صلح هرمز یا امید دکتر روحانی استقبال کرد و تحقق آن را کمک بزرگی به بازگردادن ثبات به منطقه دانست.
رئیس جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه برای شرکت در اجلاس عالی رتبه هفتاد و چهارمین مجمع عمومی سازمان ملل به مقر نیویورک این سازمان آمد.
روحانی در این سه روز با رئیس جمهوری فرانسه و سوئیس، صدر اعظم آلمان، نخست وزیر سوئد و نخست وزیر انگلیس هم دیدار و گفت وگو داشت.
وی همچنین با شبکه خبری فاکس نیوز مصاحبه اختصاصی داشت و قرار است پس از این دیدار با شبکه خبری "ای بی سی نیوز" گفتوگو کند.
رئیس جمهوری در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، به مساله تحولات منطقه ای اشاره کرد و از طرح "ابتکار صلح هرمز" سخن گفت.
روحانی در این سخنرانی اظهار کرد: بنا به مسئولیت تاریخی کشورم در حفظ امنیت، صلح، ثبات و پیشرفت در منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز، همه کشورهایی را که از تحولات خلیج فارس و تنگه هرمز متأثر میشوند به «ائتلافِ امید» HOPE یعنی «ابتکار صلح هرمز» (Hormoz Peace Endeavor) دعوت میکنم.
رئیسجمهوری با بیان اینکه هدف «ائتلاف امید» ارتقای صلح، ثبات، پیشرفت و رفاه کلیه ساکنان حوزه تنگه هرمز و تفاهم متقابل و روابط صلحآمیز و دوستانه میان آنها است، ابراز داشت: این ابتکار حوزههای مختلف همکاری مانند تأمین همگانی امنیت انرژی، آزادی کشتیرانی و انتقال آزادانه نفت و سایر منابع به کشورهای حوزه تنگه هرمز و فراتر از آن را دربرمیگیرد.
روحانی با تشریح طرح «ائتلاف امید» بیان کرد: «ائتلاف امید» بر پایه اصول مهمی همچون پایبندی به اهداف و اصول ملل متحد، احترام متقابل، منافع متقابل، جایگاه برابر، گفتوگو و تفاهم، احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی، خدشهناپذیریِ مرزهایِ بینالمللی، حل و فصلِ مسالمتآمیزِ تمامیِ اختلافات و از همه مهمتر، دو اصلِ بنیادینِ «عدم تجاوز» و «عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر» قرار دارد. حضورِ سازمانِ ملل متحد برای ایجادِ یک چترِ بینالمللی در حمایت از «ائتلاف امید» نیز امری ضروری است.
وی اضافه کرد: وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران جزئیات بیشتری از «ائتلاف امید» را به اطلاع کشورهای ذینفع خواهد رساند.
رئیس دولت دوازدهم با بیان اینکه تشکیلِ هرگونه ائتلاف امنیتی، تحت هر عنوان در منطقه، با محوریت و فرماندهی نیروهای خارجی، مصداق بارز مداخله در امور منطقه است، یادآور شد: رویکرد امنیتیسازیِ دریانوردی در تناقض با حق دریانوردیِ آزاد و حق توسعه و همچنین باعث تشدیدِ تنش و پیچیدهتر شدنِ شرایط است و صلح، امنیت و ثبات منطقه را تهدید میکند.
روحانی با بیان اینکه امنیت منطقه با خروج نظامیان آمریکا، تأمین میشود و نه با سلاح و مداخله آنان، عنوان کرد: آمریکا پس از ۱۸ سال نتوانست اقدامات تروریستی را کاهش دهد، اما جمهوری اسلامی ایران فتنه داعش را به کمک ملتها و دولتهای همسایه خاتمه داد. راهحل نهایی صلح و امنیت خاورمیانه: «دموکراسی در داخل و دیپلماسی در خارج» است. امنیت را نمیتوان خرید و توسط دولتهای خارجی، تأمین کرد.
وی با بیان اینکه صلح و امنیت و استقلالِ همسایگانِ ما، صلح و امنیت و استقلالِ ماست، گفت: آمریکا همسایه ما نیست. این جمهوری اسلامی ایران است که همسایه شماست و از دیرباز به ما آموختهاند که «اول همسایه؛ آنگاه خانه». در روز واقعه، ما و شما تنها میمانیم. ما با هم همسایهایم، نه با آمریکا! آمریکا اینجاست، نه در خاورمیانه.
نظر شما