آلو یکی از محصولات شاخص باغات استان خراسان رضوی است، این محصول که به صورت تازه خوری و خشکبار به مصرف میرسد بسیار محبوب است و حتی در انواع خورشهای منطقه نیز بسیار استفاده میشود.
آلوی خشک شده و لواشک یکی از تنقلات پرطرفدار این محصول در داخل کشور است اما کشورهای منطقه نیز از مشتریان پر و پا قرص آلوی خراسان رضوی هستند و گرچه از نظر بار میکروبی آلوی خشک نیازمند اتخاذ تدابیر لازم هستیم اما همچنان این میوه و محصولات فرآوری شده آن پر طرفدار است.
شهرستان نیشابور و به طور خاص شهر خرو این شهرستان یکی از قطب های شناخته شده کشور در تولید آلوی تازه و خشک است به طوری که صحنه های زیبا و منحصربه فرد از تولید آلو خشک در این منطقه به یکی از جاذبه های دیدنی و مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی تبدیل شده است.
خراسان رضوی رتبه اول تولید آلو
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی گفت: این استان در برداشت و سطح زیر کشت آلو رتبه نخست کشور را دارد و از این نظر سالهاست آلوی این استان شهره عام و خاص شده است.
نجفقلی صالحی افزود: هفت هزار و ۴۵۰ هکتار باغ در خراسان رضوی زیر کشت آلو می باشد که از این میزان پنج هزار و ۶۰۰ هکتار بارور و هزار و ۸۵۰ هکتار غیربارور است.
وی اظهار داشت: میزان تولید آلو در خراسان رضوی به حدود ۶۰ هزار تن در سال می رسد و میانگین برداشت آلو در هر هکتار نیز حدود ۱۰ تن است.
صالحی از نیشابور، مشهد، چناران، طرقبه شاندیز و تربت حیدریه به عنوان مهمترین شهرستان های تولیدکننده محصول آلو در این استان نام برد.
وی گفت: حدود ۴۰ درصد آلوی تولیدی خراسان رضوی به مصرف تازه خوری می رسد و بقیه تولیدات به آلو خشک و لواشک تبدیل می گردد.
معاون جهاد کشاورزی خراسان رضوی افزود: همه ساله حدود پنج هزار تن آلوی تبدیلی در خراسان رضوی تولید می شود که بیشتر شامل شمس،طرقبه، بخارا و درگزی است.
وی اظهار داشت: تنوع تولید آلو در این استان بسیار و شامل قطره طلا، سانتاروزا، شابلون، شمس، بخارا، استنلی و درگزی است ضمن اینکه همچنان می توان به افزایش تنوع در تولید آن پرداخت.
شیوه سنتی تولید آلو خشک و بار میکروبی آن
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی گفت: بیش از نیمی از آلوی تولیدی در استان به شکل خشک و بسته بندی شده به مقاصد خارجی صادر می شود.
هاشم نقیبی افزود: با توجه به کیفیت خوب محصول تولیدی در استان کشورهای منطقه از مشتریان پر و پا قرص این محصول هستند اما یکی از مهمترین مشکلات موجود که در حوزه صادرات خشکبار وجود دارد، بار میکروبی محصول نهایی به دلیل استفاده از روش های فرآوری سنتی و مسائل بهداشتی ناشی از آن است.
وی ادامه داد: به همین دلیل صادرات در حوزه آلو خشک می تواند بیشتر و ایده آل تر از وضع موجود باشد بنابراین در تلاش هستیم از شیوه های جدید برای بهبود این وضعیت و ترویج آن بین تولید کنندگان استفاده کنیم.
وی اظهار داشت: به هیچ وجه برگشت محصول صادراتی آلو و فرآورده های آن را نداریم و همه کشورهای مقصد صادرات آلو از این محصولات استقبال خوبی دارند.
نقیبی گفت: با افزایش کیفیت آلو خشک و فرآورده های آن در قالب صادرات می توان بازارپسندی این محصول را افزایش داد.
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی خراسان رضوی افزود: بیشترین آلو و فرآورده های تولیدی آن به کشورهای حاشیه خلیج فارس، عربستان، ترکیه، پاکستان و هندوستان صادر می شود.
کشت متراکم و فواید اقتصادی آن
نقیبی با بیان اینکه توسعه تولید ارقام جدید آلو، تغییر سیستم آبیاری به منظور مدیریت مصرف آب و نیز توسعه باغات متراکم از جمله نیازمندی هایی است که باید مورد توجه باغداران آلو در استان قرار گیرد، اظهار داشت: مدرن تر شدن روش های کشت و خروج از کاشت و برداشت سنتی می تواند کمیت و کیفیت تولید محصولات را به میزان چشمگیری افزایش دهد.
وی گفت: باغات سنتی و کاشت سنتی آلو یکی از مشکلات موجود در این حوزه است و کشاورزان و باغداران باید با توجه به فواید بی نظیر کشت متراکم نسبت به اصلاح باغات خود اقدام کنند.
مدیرمرکز باغبانی جهاد کشاورزی خراسان رضوی افزود: به عنوان مثال در باغات سنتی آلو اگر ۵۰۰ درخت کاشته شده است در اجرای باغ متراکم تا سه برابر و معادل ۱۵۰۰ اصله درخت را می توان کاشت و علاوه بر استفاده صحیح و مفید از آب می توان از محصول به مراتب با کیفیت تر و بیشتری برخوردار شد.
وی تاکید کرد: این امر مستلزم آگاهی و همکاری باغداران در این زمینه است.
صادرات ۶.۵ میلیون دلار آلوی خراسان رضوی
رئیس اداره توسعه تجارت سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز در این زمینه گفت: صادرات آلو در ۲ بخش خشک و تازه انجام می شود.
فرهاد فرخ منش افزود: در بخش آلو خشک پارسال هفت هزار و ۳۲۷ تن به ارزش ۱۵.۴ میلیون دلار از کشور صادر شد که ۲۵۰۰ تن از این میزان به ارزش ۶.۲ میلیون دلار سهم خراسان رضوی بوده است.
وی اظهار داشت: در این بخش بیش از ۴۰ درصد آلو خشک صادراتی کشور متعلق به خراسان رضوی است.
وی ادامه داد: همچنین صادرات آلوی تازه از کشور در سال گذشته ۲۶ هزار تن به ارزش ۱۷ میلیون دلار ثبت شده است که ۵۰۰ تن و معادل ۲۵۰ هزار دلار سهم خراسان رضوی بوده است.
فرخ منش گفت: کم و کیف صادرات این محصول نشان از محبوبیت و مرغوبیت مصرف آن برای مصرف کنندگان خارجی دارد که با توجه به این وضعیت می توان با تقویت فراوری و نیز افزایش کیفیت نسبت به افزایش صادرات و ارزآوری این محصول اقدام کرد.
۷۴۹۶/۶۰۵۳
نظر شما