به گزارش ایرنا، ساعت ۱۶ و ۲۰ دقیقه عصر روز چهارشنبه انتشار خبری مبنی بر خارج شدن قطار زاهدان - تهران با ۲۵۰ نفر مسافر و خدمه از ریل و واژگونی واگنها در فاصله ١٠٠ کیلومتری این شهر و ٢ کیلومتری ایستگاه شورو که باعث جراحت ۱۵۷ مسافر و کشته شدن چهار نفر شد، هموطنان را در بهت و حیرت فرو برد.
حادثه خروج قطار از ریل که حامل مسافرانی از تمام گروههای سنی و با جنسیت مختلف بود مردم ایران بویژه سیستان و بلوچستان و مهمتر از همه خانواده مسافران را 2 چندان نگران کرد.
در همان لحظات اولیه مخابره این حادثه نیروهای امدادی برای یاری به افراد آسیب دیده وارد عمل شدند.
تمام دستگاهای مربوطه به صورت آماده باش کامل قرار گرفته و هر کدام در صدد انجام کاری برآمدند.
دستگاه حمل و نقل و راهداری سیستان و بلوچستان بیش از ۱۰ دستگاه اتوبوس برای انتقال مسافران به منطقه اعزام و نیروهای راهداری به همراه چندین دستگاه ماشین آلات سنگین و نیمه سنگین از جمله لودر و جرثقیل به محل حادثه اعزام شدند.
هلال احمر سیستان و بلوچستان چهار تیم امداد و نجات و یک چرخ بال برای امدادرسانی به مصدومان اعزام و مراکز درمانی علوم پزشکی زاهدان و بیمارستانهای تابعه این دانشگاه تماما آماده خدمت رسانی به افراد آسیب دیده شدند.
اما آنچه بیش از همه مهم و چشمگیر بود حضور مردم محلی بویژه ساکنان روستای شورو برای امداد رسانی و کمک به آسیب دیدگان این قطار بود.
مردمانی مهربان و دلسوز که با ایثار و شجاعت وارد عمل شده و برای نجات جان مسافران حتی حاضر شدند جان شیرینشان را سپر بلا کنند.
مردم منطقه ای محروم و کم برخوردار که شاید کمتر نگاهی به آنان می شود چنان خدمت رسانی و امداد رسانی به مصدومان و تمامی مسافران انجام دادند که شاید در باور بسیاری از مردم سایر کشورها نگنجد، مردمی که در موقع نیاز بدون هیچ چشمداشتی با جان و دل آماده جان نثاری برای حفظ وطن و نجات هموطنان هستند و به سرعت وارد صحنه می شوند.
نوجوانی کفش های خود را به مسافری داد تا مبادا پای هموطنش را خاری بیازارد اما خود پای برهنه بر روی خار و سنگ دوان دوان به کمک دیگر مصدومان رفت صحنه ای بسیار دیدنی را به نمایش گذاشت.
کریمبخش شهبخش پدر این نوجوان که به همراه سایر مردم روستا بویژه جوانان و نوجوانان، زنان و مردان به کمک مسافران شتافته بودند گفت: وقتی پسرم را دیدم پابرهنه بود و از پایش خون می چکیدف سئوال کردم کفش هایت کجا هستند با شوق و اشتیاق گفت به مسافری دادم که کفش نداشت.
بسیاری از مسافران بویژه مصدومان حادثه قطار در گفت وگو با خبرنگار ایرنا از رشادتها و از خودگذشتگیهای مردمانی سخت کوش سخن می گفتند که اشک شوق را در چشمان آنان جاری کرده بودند.
یکی از مصدومان حادثه گفت: وقتی تلاش بی وقفه و دلسوزانه مردم محلی را دیدم که برای نجات و یاری رسانی به مسافران از سمتی به سمت دیگر می شتافتند تا شاید بتوانند هر چه بیشتر به مصدومان یاری برسانند برای لحظاتی درد و جراحت خودم را فراموش کردم و محو تماشای این ایثار و از خودگذشتگی شده بودم.
دکتر محمد رضا گلوئی، یکی از مصدومان حادثه واژگونی قطار زاهدان - تهران در پیامی که در فضای مجازی منتشر کرده نوشته است: افتخار می کنم که در استان من سیستان و بلوچستان، در نزدیکی شهر زاهدان صدها ریز علی خواجوی وجود دارند.
قطاری که هرگز به مقصد نرسید ولی گویا هدفش به نمایش گذاردن جوانمردی و رشادت مردمی شریف و نجیب در دل دور افتاده ترین نقطه کویری ایران بود.
مردم نجیب روستای شورو در ٧٠ کیلومتری زاهدان در دل کویر.
تنها برای یک هفته از وین برای انجام کاری به سیستان و بلوچستان آمدم سفری که به بزرگ ترین درس زندگی من تبدیل شد.
درس جوانمردی، رشادت، نجابت؛ درسی که در سن ٥٠ سالگی به من آموخت که هیچ نیاموخته ام؛ درسی در دل کویر ایران.
قصه از حرکت قطاری شروع شد که پس از حدود یک ساعت طی مسیر از شهر زاهدان به طرز هولناکی واژگون شد.
شنیدنش سخت است ولی برای من که از جمله مسافران این قطار بودم حتی مرور آن لحظه در ذهن بسیار دردآور است.
پس از واژگونی موفق شدم خودم را به بیرون واگن بکشم، زمانی که هنوز هیچ نیروی امدادی به محل حادثه نرسیده بود.
سیل عظیمی از موتور سیکلت سواران و خودروها را از دور مشاهده کردم که سراسیمه خود را به محل حادثه می رساندند، لشکری شتابان که به محض رسیدن انگار که از قبل دوره های مدیریت بحران را آموخته بودند.
به چند دسته تقسیم و هر دسته به سمت یک واگن برای کمک رفتند.
مصدومین حادثه را یک به یک به بیرون واگن منتقل می کردند.
عده ای از آنها مراقب مصدومان بودند و عده ای داخل واگن ها در حال خارج کردن مصدومانی دیگر.
عملیات نجات، انتقال و پرستاری را به زیباترین شکل ممکن با دست خالی انجام دادند، پسر بچه های روستای شورو از زیر واگن و از محلی بسیار پر خطر وارد واگن ها می شدند و به سایرین خبر میدادند که آیا مصدومی در آنجا هست یا خیر!
روستائیان از دادن کفش و لباس و موبایل هایشان به مسافرین دریغ نمی کردند.
امروز پس از گذشت چند روز از حادثه قطار در وین هستم این سفر پربارترین و در عین حال تلخ ترین سفر زندگی من بود.
از راه دور دست شما عزیزان روستای شورو را به گرمی می فشارم و برای تشکر و عرض ارادت سال بعد به روستای پر مهر شما باز خواهم گشت.
یاد قربانیان قطار مسافربری زاهدان - تهران، که در مجموع یک ربع هم وقت شبکههای تلوزیونی را نگرفتند!
اکثر ما تجربه سفر در این قطار را داریم. هر کدام از ما میتوانستیم یکی از رفتگانش باشیم، به همین سادگی و هولناکی.
"شورو" نماد انسانیت
مژگان سنجرانی یکی دیگر از مسافرانِ نجاتیافته این حادثه درباره فداکار مردان این سرزمین گفت: تا حالا با مرگ ناگهانی روبرو شدید؟
مواجهه ترسناکیست ...
من اما در عمق ترس در لحظه ای که فکر میکردم همه چیز تمام شده ...
انسانیت رو دیدم، از مردم محلی بلوچستان از آدم هایی که در بدترین شرایط برای نجات انسان ها از یک فاجعه بدون هیچ آموزشی بهترین عملکرد را داشتند.
آدم هایی که جانشان رو به خطر انداختند برای نجات یک انسان دیگر ... آدم هایی که در سخت ترین شرایط کفش هاشان را دادند به مسافرین آسیب دیده و پا برهنه به دوش کشیدند افرادی را که توان حرکت نداشتند.
آدم های غیور، شجاع، انسان...
من انسانیت را با چشم های خودم دیدم ...
واقعیت همیشه تصاویر رسانه ها نیست ...
محرومیت تنها داشته یک ملت نیست ...
ترس تنها تصویر قابل نمایش از یک مرز و بوم نیست ...
واقعیت رو باید با چشم دید در بدترین لحظه ها ...
من اما نه از هیچ ارگان مسئولی که یا همیشه دیر می رسند یا همیشه محافظه کارند حتی در نجات جان انسان ها ...
من از مردمم از مردمم برای همه کمک ها، مهربانی ها، امنیت و آرامشی که به ما دادند، برای همهی دستهایی که گرفتند، برای نجاتمان، برای همهی فداکاری هایشان با تمام وجود ممنونم ...
از امروز اگر از انسانیت نا امید شدید همین حوالی در سیستان و بلوچستان روستاییست به نام "شورو" نماد انسانیت.
این ۲ پیام تنها نمونه ای از خاطرات و قدردانی افرادیست که به چشم خود انسانیت را دیدند، دیدند که این مردم برای نجات جان هم نوعان و هموطنان خود از هیچ اقدام و ایثاری کوتاهی نکرده و چه بسا جان شیرین خود را نیز فدا می کنند.
مردمان دیار نخل و آفتاب وجودشان بر مهربانی و یاری رسانی استوار شده و همواره در بسیاری از مشکلات و سختی ها در صف اول امدادرسانی و کمک بر آمده و یاریگر بوده اند.
مردمانی که داشتن مذهب و یا زبانی دیگر فرقی برایشان ندارد و تنها یاری رسانی و امداد رسانی و مهمان نوازی را بر خود می پسندند.
مردم مرزداری که سالیان سال است در بدترین و محروم ترین شرایط زندگی می کنند اما بدون هیچ چشم داشتی از وطن و مرزهای میهن خود محافظت کرده و همواره قلبشان برای ایران و ایرانی می تپد.
تنها درس مهمی که این واقعه تلخ برایمان به ارمغان داشت همین اتحاد و یک دلی است که در مواقع نیاز بدون درخواستی انجام می شود.
توجه به مصدومان و علت وقوع این حادثه مهم است
از همان ابتدای وقوع حادثه بازار داغ گمانه زنی و شایعه پراکنی آغاز و هر فردی به ظن خود مطالبی را عنوان کرد اما آنچه مهم است تا این لحظه خبر دقیقی از علت این حادثه مخابره نشده و کارشناسان مربوط به این حوزه در حال بررسی علت این واقعه هستند.
در کنار از خودگذشتگی های مردم محلی، مسئولان نیز توجه به مصدومان و پیگیری علت وقوع این حادثه را از لحظات نخست در دستورکار قرار داده و بسیاری از مسئولان کشوری و استانی همچنان به جد در حال پیگیری موضوع هستند.
معاون اول رئیس جمهوری در همان دقایق اولیه حادثه قطار زاهدان در تماسی تلفنی با استاندار سیستان و بلوچستان در جریان آخرین وضعیت حادثه خروج قطار زاهدان - تهران از ریل قرار گرفت و دستورات لازم برای رسیدگیهای اولیه و فوری به پیامدهای این حادثه را صادر کرد.
جهانگیری با ابراز همدردی و تسلیت به خانواده درگذشتگان این حادثه تلخ به مسئولان استانی دستور داد که تمامی امکانات خود را برای رسیدگیهای لازم و درمان مصدومان حادثه به کار گیرند.
جهانگیری در این گفت وگوی تلفنی همچنین لزوم بررسی فنی و دقیق علت حادثه را یادآور شد و تاکید کرد که ضمن بازگشایی هر چه سریعتر این مسیر ریلی، اقدامات لازم برای جلوگیری از تکرار حوادث مشابه انجام شود.
رئیس قوه قضاییه نیز با صدور دستوری به رئیس کل دادگستری سیستان و بلوچستان، ضمن تسلیت به بازماندگان سانحه قطار مسافربری زاهدان- تهران، تسریع در اقدامات قضایی مربوط به این پرونده را مورد تاکید قرار داد.
حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی ضمن اعلام تسلیت، عیادت و پیگیری درمان مصدومان این حادثه، تسریع در شناسایی علل و عوامل بروز سانحه خارج شدن قطار مسافربری زاهدان- تهران از ریل و اقدامات قضایی مربوط به آن را خواستار شد.
در ابلاغ مذکور از رئیس کل دادگستری سیستان و بلوچستان خواسته شده که آخرین نتایج پیگیریها در این مورد در اسرع وقت به اطلاع رئیس قوه قضائیه رسیده شود.
نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان و امام جمعه زاهدان با قدردانی از مردم و مسئولان برای رسیدگی فوری به مصدومان حادثه قطار زاهدان - تهران گفت: مسئولان با کار کارشناسی دقیق علت بروز این حادثه را بررسی کنند تا دیگر شاهد وقوع حوادث تلخ نباشیم.
حجت الاسلام و المسلمین مصطفی محامی با تسلیت به بازماندگان حادثه قطار زاهدان- تهران اظهار داشت: خروج قطار زاهدان- تهران دل همهی ما را داغدار کرد و مسئولان برای پیشگیری از وقوع چنین حوادثی تمهیدات لازم را اتخاذ کنند.
مدیرعامل راهآهن جمهوری اسلامی ایران در اینباره گفت: بعد از بروز حادثه ریلی زاهدان بلافاصله اعضای کمیسیون رسیدگی به سوانح راهآهن با نخستین پرواز به زاهدان اعزام شدند.
سعید رسولی افزود: قبل از رسیدن اعضای این کمیسیون با توجه به شدت حادثه همکاران ما در راه آهن جنوب شرق و کرمان به منطقه اعزام شدند تا در کمترین زمان ممکن به بررسی علت حادثه و خدماترسانی به هموطنان بپردازند.
وی با بیان اینکه واژگونی قطار زاهدان - تهران نخستین حادثه ریلی امسال کشور محسوب میشود گفت: با توجه به اهمیت این موضوع بررسی علت حادثه و رسیدگی به مجروحان و مسائل خانواده جانباختگان این حادثه در اولویت راه آهن قرار دارد.
۱۵۲ مصدوم حادثه ریلی زاهدان از بیمارستان ترخیص شدند
رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان گفت: ۱۵۲ مصدوم حادثه ریلی زاهدان - تهران پس از دریافت خدمات پزشکی از بیمارستانهای این شهر مرخص شدند.
دکتر محمدهاشمی شهری در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: خارج شدن قطار زاهدان - تهران از ریل ۱۵۷ نفر مصدوم برجا گذاشت که بلافاصله به بیمارستانهای زاهدان منتقل شدند.
وی ادامه داد: هماینک تنها ۵ بیمار این حادثه ریلی به دلیل شدت ضربات وارده در بیمارستان خاتم الانبیا(ص) زاهدان درحال درمان هستند که ۲ نفر آنان به بخش مراقبتهای ویژه منتقل شدند.
اقدامات رسیدگی به مصدومین و ترمیم خط ریلی در حال انجام است
مدیر کل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان گفت: با هماهنگی دستگاههای اجرایی و خدمات رسان سیستان و بلوچستان همهی اقدامات برای رسیدگی مطلوب به مصدومان و ترمیم خط ریلی در کمترین زمان ممکن در حال انجام است.
عبدالرحمن شهنوازی ادامه داد: همچنین واگنهای این خط ریلی از محل حادثه جابجا و عملیات ترمیم یک کیلومتر خط ریلی با جدیت انجام شده و هم اینک با بازگشایی این مسیر فعالیت قطارها ادامه دارد.
حرکت قطارهای تهران - زاهدان و بالعکس طبق روال گذشته انجام می شود
روابط عمومی راه آهن جمهوری اسلامی ایران بیان کرد: با تلاش ماموران فنی راه آهن جنوب شرق، محور ریلی زاهدان - تهران بازگشایی و تردد قطارهای مسافری و باری در مسیر ریلی زاهدان - تهران و بالعکس طبق روال گذشته انجام می شود.
به گزارش ایرنا، خروج قطار مسافربری از ریل در مسیر زاهدان - تهران نخستین حادثه ریلی کشور در سال ۹۸ بود که امیدوار هستیم آخرین این حادثه نیز باشد.
وقوع این حادثه تلخ سبب شد امنترین وسیله نقلیه حمل و نقل به چالش کشیده شود وسیله ای مهم که در تسریع رفت و آمد و سهولت جابه جایی کالا به ویژه در مناطقی چون سیستان و بلوچستان که با فاصله مسافتی بسیاری با مرکز کشور و سایر استانها دارد باشد.
استانی که به تازگی به خطوط ریلی کشور اضافه شده و در این حوزه از بهره مندی کمتری نسبت به سایر مناطق کشور برخوردار است.
خط ریلی زاهدان به سمت کرمان اصفهان و تهران تنها راه حمل و نقل ریلی موجود این استان است که سال گذشته ۲۰۳ هزار و ۳۹۷ نفر مسافر در مسیرهای ریلی زاهدان - تهران، زاهدان - اصفهان و برعکس از طریق این ناوگان حمل و نقل ریلی جابجا شده اند.
خط ریلی چابهار - زاهدان و اتصال آن به سایر مناطق ریلی کشور یکی از خطوط مهم ریلی سیستان و بلوچستان است که از اولویتهای مهم دولت به شمار می آید.
خط ریلی که با اتصال بندر تجاری، ترانزیتی، اقتصادی و گردشگری چابهار به شبکه ریلی کشور و کشورهای آسیای میانه، کمک به توسعه سواحل مکران، ایجاد بستر مناسب برای توسعه و رشد اقتصادی سیستان و بلوچستان و اتصال کشورهای آسیای میانه و افغانستان به آبهای آزاد خواهد بود.
اما آنچه که قبل از هر چیز مهم است توجه به زیر ساخت ها و ایمنی مربوط به این حوزه است.
حادثه تلخ واژگونی قطار باید تلنگر و زنگ خطری برای تمامی مسئولان این حوزه ترددی در توجه بیشتر به خطوط ریلی و مواردی ایمنی مربوط به آن باشد.
۹۹۱۴**۶۰۸۱
نظر شما