به گزارش ایرنا اربعین در لغت به معنی چهلم و در اصطلاح به بیستم صفر سال ۶۱ هجری قمری گفته می شود یعنی چهل روز بعد از شهادت امام حسین(ع) در روز عاشورا. اهمیت این روز به این دلیل است که طبق نقلهای تاریخی جابر بن عبدالله انصاری، در این روز بهعنوان اولین زائر بر سر مزار امام حسین(ع) حاضر شده است و در برخی منابع، علاوه بر جابر، گفته شده است بازماندگان حادثه کربلا نیز در این روز به کربلا بازگشته و گلزار شهدای نینوا بویژه امام حسین(ع) و حضرت عباس(ع) و سایر شهدا را زیارت کردهاند.
روایات متعددی بر اهمیت و زیارت اربعین از سوی ائمه اطهار (ع) وارد شده است، از عوامل قابل توجه شیعیان به این روز با عظمت همانا حضور اهل بیت امام حسین(ع) و بازماندگان شهدای کربلا در این سرزمین پس از چهل روز پرحاشیه که با مصائب فراوان به خاندان رسول الله(ص) گذشت، می توان نام برد.
با توجه به سفارش امامان معصوم(ع) و اهمیت و ارزش معنوی اربعین حسینی، مسلمانان جهان بویژه در ایران و عراق همچنان که از دیرباز هم رسم بوده، در قالب هیاتهای عزاداری به صورت کاروان یا انفرادی در پیاده روی اربعین شرکت کرده و با طی مسیر ۸۳ کیلومتری نجف تا کربلا، به زیارت حرم مطهر سیدالشهدا(ع) و سایر شهدای نینوا مشرف می شوند.
سالهای اخیر، مراسم سوگواری اربعین به بزرگترین گردهمایی سالانه جهان تبدیل شده به گونه ای که تمام انسان های آزاده جهان فارغ از دین، مذهب، رنگ و نژادی در این مراسم شرکت می کنند و همه ساله بر خیل این جمعیت افزوده می شود.
براساس آمارهای اعلام شده تاکنون بیش از یک و نیم میلیون نفر ایرانی برای شرکت در این مراسم در سامانه سماح نام نویسی کردهاند که استان های تهران، خوزستان، خراسان رضوی، اصفهان، فارس و مازندران بیشترین آمار ثبت نامی را داشته اند.
حضور میلونها مسلمان و غیر مسلمان در پیاده روی اربعین و پذیرایی و اسکان آنان در مسیرها و شهر کربلا یکی از معجزات و عجایب دنیای امروز است.
نقش مسلمانان عراقی در پذیرایی از زائران و میزبانی آنان آنهم با اخلاص و ایثار و حتی ملتمسانه نشان از عشق و علاقه وافر این عزیزان به سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) دارد.
پیادهروی اربعین، نماد وحدت و همبستگی مسلمین
یکی از بزرگترین برکات و ثمرات پیاده روی اربعین تجمیع همه مسلمین و ادیان مختلف در قالب یک کاروان با اراده واحد است.
حرکت بزرگ اربعین به درستی پیام وحدت مسلمانان و دیگر آزادیخواهان جهان را به دنیا صادر می کند؛ پیامی که بسیاری از دشمنان جهان اسلام از آن وحشت دارند.
در این مسیر بزرگ فرقی ندارد که از چه دین و یا مذهبی باشی تنها حب به امام حسین(ع) و اهل بیت پیامبر گرامی اسلام(ص) است که همه را به این راه می کشاند.
در این حماسه عظیم، نه تنها مسلمانان بلکه پیروان سایر ادیان الهی از نقاط مختلف جهان نیز حضور می یابند.
ادیانی که شیفته امام حسین (ع) و مکتب او بوده و به درستی راه نورانی حق را یافته اند.
همایش پیاده روی اربعین به دنیا ثابت کرد امام حسین (ع) متعلق به تمام بشریت و ملتهای مظلوم جهان است و گذشت زمان نه تنها باعث فراموشی قیام آقا نمی شود، بلکه همه ساله بر تازگی و شناخت بیشتر مردم دنیا از سرور و سالار شهیدان و واقعه عظیم عاشورا افزوده می شود.
سیستان و بلوچستان با داشتن ۲ مذهب تشییع و تسنن در ایران به پایگاه وحدت کشور شناخته و همواره اتحاد و انسجام این مردمان در کنار یکدیگر زبانزد بوده است.
عشق و علاقه به اهل بیت (ع) و خاندان مطهرشان در مردم شیعه و سنی سیستان و بلوچستان نهادینه شده و پیروان هر ۲ مذهب، خاندان پیامبرگرامی اسلام(ص) و فرزندان بزرگوار حضرت علی(ع) و حضرت زهرا(س) را متعلق به تمام بشریت می دانند..
امام جمعه اهلسنت ایرانشهر در جنوب سیستان و بلوچستان گفت: امام حسین (ع) برای احیای دین جدش در مقابل حکومت ظالم، بی بند و بار و فساد یزید قیام کرد.
مولوی عبدالصمد کریمزایی اظهار داشت: امروزه نه تنها مسلمانان بلکه پیروان تمام ادیان باید درس هویت، آزادی و ظلم ستیزی را از امام حسین (ع) بیاموزند.
وی بیان کرد: امام حسین (ع) به لشکری که در مقابلش شمشیر کشیده بودند فرمودند« من نوه رسول خدا (ص) هستم، من برای هدایت شما و کمک به شما آمدم»اما آنان به فرمایشات امام (ع) گوش نکردند.
مولوی کریم زایی گفت: کسانی که در شهادت امام حسین (ع) دست داشتند در همین دنیا به جزای اعمال شوم خودشان رسیدند.
وی بیان کرد: شهادت امام حسین (ع) واقعهای بود که برای مسلمان و غیر مسلمان در دنیا درس است که هیچگاه در مقابل ظلم، فساد، بی بندباری و ستم سکوت نکنند.
اهل سنت سیستان و بلوچستان در ایام عزاداری امام حسین (ع) و یاران با وفای ایشان همچون اهل تشییع عزادار بوده اما به نوعی دیگر مصیبت خود را نشان می دهند.
اهل سنت در پیاده روی اربعین نیز شرکت کرده و اردات خود به امام حسین(ع) را نشان می دهند.
محمد سارانی یکی از برادران اهل سنت که سال گذشته در مراسم اربعین حسینی شرکت کرده بود در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: بنده در خانواده ای زندگیکنم که تمام اعضا آن اهل سنت هستند.
وی ادامه داد: این درحالیست که سایر اقوام بنده اهل تشییع بوده اما هیچوقت داشتن مذهبی متفاوت باعث اختلاف و جدایی میان ما نبوده است.
سارانی گفت: سال گذشته توفیقی شد تا به همراه یکی از اقوام در مراسم پیاده روی اربعین شرکت کرده و از برکات این مراسم بهره مند شوم.
وی با بیان اینکه امام حسین (ع) مخصوص به گروه و مذهب خاصی نیست ادامه داد: از جمله برکات این سفر نیتی بود که برای آن عازم شدم که خدا رو شکر به خواسته خود رسیدم.
سارانی تصریح کرد: بنده به اهل بیت (ع) ارادت خاصی دارم و امیدوارم باری دیگر عازم کربلا شوم.
سارانی تنها یکی از دلدادگان مکتب عشق بود که به درستی به شرح حال دلدادگی به اهل بیت (ع) اشاره کرد مکتبی که نه تنها شیعه و سنی بلکه کلیمی و مسیحی را نیز به خود کشانده است.
سیستان و بلوچستان دروازه ورودی زائران حسینی از کشور پاکستان
سیستان و بلوچستان دروازه ورودی زائران از کشورهای مختلف همچون هند، پاکستان، بنگلادش، افغانستان و غیره به ایران و بعد از آن به کربلاست.
این استان به عنوان اولین منطقه مرزی با کشور پاکستان همواره میزبان و خدمت گزار زائران کشورهای مختلف برای تشرف به کربلا بوده است.
میزبانی که بار سنگینی بر دوش مردم این استان در خدمت رسانی هر چه مطلوب تر به زائران اباعبدالله(ع) به حساب می آید.
زائرانی که با مشقت بسیار مسیر چند صد کیلومتری را از کشور خود پیموده و حال در سرزمین دوست و همسایه ایران برای رسیدن به معشوق خود طی مسیر میکنند.
زائران گرانقدری که خاک پایشان را باید توتیای چشمان خود برای یافتن روشنایی راه حق کرد.
به گفته مسئولان دست اندرکار پارسال ۶۴ هزار و ۱۰۰ نفر زائر پاکستانی اربعین وارد این استان شده و پس از استراحت موقت در زائرسراها عازم کربلای معلی شدند.
پیش بینی می شود امسال بیش از ۷۵ هزار زائر از کشور پاکستان وارد سیستان و بلوچستان شوند که این افزایش جمعیتی نسبت به سال گذشته وظیفه خدمت رسانی به زائران حسینی را ۲ چندان میکند که در این رابطه نیاز به همکاری و همیاری همگان است.
بیش از ۳۳ هزار زائر پاکستانی در محرم وارد سیستان و بلوچستان شدند
دبیر ستاد مردمی اربعین سیستان و بلوچستان گفت: بیش از ۳۳ هزار زائر حسینی کشور پاکستان از ابتدای محرم تاکنون وارد این استان شدند.
رضا بختیاری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: زوار پاکستانی در طول سال وارد کشور می شوند که این ورود در ایام محرم به ویژه اربعین سرور و سالار شهیدان رشد چشمگیری پیدا می کند.
دبیر ستاد مردمی اربعین سیستان و بلوچستان گفت: این ستاد در ۶ حوزه اصلی اطعام، اسکان، حمل و نقل، فرهنگی، بهداشت و درمان و شبکه سازی به این زوار خدمت رسانی میکند.
وی افزود: ۱۲ موکب در میرجاوه برای استقبال از زوار پاکستانی تدارک دیده شده به طوری که این منطقه مرزی به مرز مهرورزی خادمان اباعبدالله الحسین(ع) تبدیل شده است.
بختیاری افزود: این در حالیست که در زاهدان نیز هشت موکب برای ساماندهی و اسکان زائران پاکستانی درنظر گرفته شده به طوری که این موکب ها ظرفیت پذیرش ۶ هزار زائر را در هر شبانه روز دارند.
دبیر ستاد مردمی اربعین سیستان و بلوچستان تاکید کرد: مردم مهماننواز شیعه و سنی این استان مرزی با آغوش باز میزبانانی خونگرم برای زائرانی پاکستانی هستند.
وی ادامه داد: به منظور ساماندهی خدمات و بکارگیری موثرتر از ظرفیتها و توانمندیهای مردمی داخل و خارج استان تمامی امور مربوط به این حرکت عظیم از طریق سایت اینترنتی به آدرس www.۴۰۰۵۴.ir انجام می شود.
به گزارش ایرنا استان سیستان و بلوچستان تنها راه ارتباطی پاکستان به حوزه آسیای میانه، اروپا و نیز کشور عراق و قلب آن یعنی کربلا است که مرز این استان پس از پیروزی انقلاب اسلامی به روی زوار پاکستانی برای رسیدن به این قلب زمین باز شده است.
زوار پاکستانی در راه رسیدن به معشوق پا بر خاک سیستان و بلوچستان گذاشته و گاه شبی را در این استان سپری می کنند.
زوار پاکستان از طریق مرز تفتان رو به روی میل ۷۲ مرزی میرجاوه واقع در ۷۵ کیلومتری شرق زاهدان وارد کشور می شوند.
ایران اسلامی از طریق استان سیستان و بلوچستان افزون بر ۹۰۰ کیلومتر با کشور پاکستان و بیش از ۳۰۰ کیلومتر با کشور افغانستان مرز زمینی دارد.
اعضای نخستین کاروان پیاده اربعین حسینی از کشور پاکستان وارد سیستان و بلوچستان شد
مدیر کل اوقاف و امور خیریه سیستان و بلوچستان گفت: اعضای نخستین کاروان پیاده اربعین حسینی از کشور پاکستان روز سهشنبه هفته گذشته از طریق مرز میرجاوه این استان وارد کشور و در زائرسرای امام رضا(ع) زاهدان اسکان داده شدند.
حجتالاسلام محسن مومنیمقدم در گفتوگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه این کاروان متشکل از ۶۰۰ زائر پاکستانی است، اظهار داشت: زائر سرای امام رضا(ع) زاهدان تنها موقوفه ثبت شده سیستان و بلوچستان برای اسکان زائران خارجی است که در آن انواع خدمات رفاهی، فرهنگی و پزشکی به زوار ارائه میشود.
آنچه امروز مهم است توجه بیش از پیش مسئولین ۲ کشور ایران و پاکستان برای تسهیل رفت و آمد زائران حسینی از مسیر سیستان و بلوچستان به سمت کربلا است.
توجه به باجه پذیرش زائران، ایجاد زیر ساخت ها و فضای مناسب در مرز، توجه به خط ریلی برای تردد بهتر از جمله مواردیست که در حوزه تسهیل رفت و آمد اهمیت دارد.
بیش از ۹ هزار سیستان و بلوچستانی برای پیادهروی اربعین نامنویسی کردند
جانشین مدیر حج و زیارت سیستان و بلوچستان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: حدود ۱۰ نفر از مردم این استان از اول شهریور تاکنون در سامانه«سماح» نامنویسی کرده اند.
محمدتقی سرحدی اظهار داشت: ۱۱ دفتر و شرکت زیارتی برای نامنویسیمتقاضیان حضور در اربعین حسینی در سراسر سیستان و بلوچستان فعال هستند.
وی با بیان اینکه نامنویسی از زائران حتما از طریق سامانه «سماح» انجام شود افزود: زائران میتوانند با تلفن همراه(موبایل) و رایانه خانگی وارد این سامانه به نشانی اینترنتی http://www.samah.haj.ir شده و اقدام به نامنویسی و دریافت کارت شناساییکنند.
جانشین مدیر حج و زیارت سیستان و بلوچستان با بیان اینکه نامنویسی از متقاضیان تا ۲ روز قبل از اربعین ادامه دارد گفت: متقاضیان برای استفاده از خدمات بیمهای باید ۲۲ هزار تومان به صورت الکترونیکی پرداخت کنند.
وی تصریح کرد: با توجه به ورود سودجویان و کلاهبرداران، زائران اربعین برای نامنویسی فقط از سامانه «سماح»اقدام کنند.
سرحدی افزود: به زائران علاقهمند به حضور در پیادهروی اربعین حسینی توصیه میشود هرچه سریعتر نسبت به نامنویسی اقدام کنند.
توصیه و نکات مهم برای زائران اربعین
همواره رفتن به سفر به ویژه به خارج از کشور دارای نکات و اهمیتی است که عدم رعایت آن می تواند مشکلات بسیاری را به همراه داشته باشد.
مواردی کوچک اما پر اهمیتی که در صورت رعایت نکردن آنها چه بسا سفری ناراحت کننده را برای خود و همراهانتان یادگار بگذارید.
پیش از حرکت
توجه به اینکه عراق کشوری خارجی با شرایط و مقررات خاص خود است و داشتن گذرنامه با روادید کشور عراق لازم و حتمی است و برای همین ورود بدون مجوز، زائر را با عواقب قانونی سخت مواجه می کند.
آمادگی کامل و برخورداری از سلامت جسمانی با توجه به مسیر طولانی (بر حسب مسیر فاصله از کربلا از ۷۰ تا ۵۰۰ کیلومتر پیاده روی است)، برای همین داشتن لباس گرم با توجه به سرمای هوا به ویژه در شب های کویر و داروهای ضروری و مجاز و نیز لباس راحتی و کفش راحت برای پیاه روی ضروری است.
هر جا زائر احساس کرد قادر به ادامه پیاده روی نیست توصیه می شود از خودروهای موجود اما مطمئن برای ادامه مسیر یا رسیدن به کربلا استفاده کند.
کهنسالان، کودکان، بیماران قلبی، عصبی و زنان باردار حتی الامکان از سفر اربعین به دلیل مشقت هایی که دارد خودداری کرده و زیارت را به فرصت دیگری بعد از پایان اربعین و اتمام ازدحام جمعیت موکول کنند.
اعتیاد در عراق، جرم است نه بیماری، به همین دلیل در صورت حمل مواد مخدر توسط هر فرد ابتدا با وی برخورد فیزیکی و سپس رسیدگی قضایی می شود و معمولا احکام قضایی علیه حاملین و تجارت کنندگان مواد مخدر بسیار شدید است.
زائر از همراه داشتن وسایل زیاد خودداری کند و توصیه می شود وسایل همراه او شامل کوله پشتی، کیسه خواب، وسایل شخصی ضروری، مقادیری پول برای ضرورت و مواردی از این دست باشد.
با توجه به استقرار خودپردازها در عراق به همراه داشتن کارت بانکی بلامانع است اما لزومی به همراه داشتن مقدار زیادی پول نیست. البته این بدان معنی نیست که زائر تمهیدات لازم را در نظر نگیرد بلکه برای امنیت بیشتر او و پیشگیری از فقدان پول و یا سرقت احتمالی آن است.
نیازی به همراه داشتن کارت پایان خدمت، کارت ملی و دفترچه بیمه نیست، فقط تصاویر آنرا در موبایل داشته باشید. مهمترین مدرک شناسایی برای زائر در عراق، گذرنامه با روادید معتبر است.
از سفر انفرادی (بویژه خواهران) اجتناب کنند و تلاش شود به صورت کاروانی یا گروهی سفر انجام شود و خواهران همراه کاروان حرکت کنند.
یکی از اساسی ترین و مهم ترین مشکلات اربعین بحث گمشدگان و مفقودین و اموال گمشده افراد است که باید قبل از سفر، مشخصات فرد در گذرنامه و تلفن همراه و کوله پشتی شامل نام و نام خانوادگی، شهر و شماره تلفن در آن قید شود تا در صورت فقدان امکان تماس و باز گرداندن آن باشد.
براساس اخبار منتشر شده؛ سال ۹۶ بیش از ۲۰۰ دستگاه تلفن همراه، ۱۷۰ عدد ساک و ۷۰۰ جلد گذرنامه در کربلا پیدا شد که متاسفانه تلاش برای یافتن صاحبان ساک ها به نتیجه نرسید و تلفن های همراه هم با دشواری تمام به صاحبان آنها برگردانده شد.
عبور از مرز
توصیه علما و مبلغان دینی این است که زائر بعد از آماده شدن معنوی، مادی و تدارکاتی برای زیارت اربعین حسینی از لحظه ای که پا را از منزل به سمت کربلا بیرون می گذارد بلکه از لحظه ای که نیت سفر به کربلا را می کند زائر حسینی محسوب می شود و باید اخلاق و رفتار حسینی را به نمایش بگذارد.
برهمین اساس مهمترین صفت زائر از دید دست اندرکاران زیارت میلیونی اربعین از لحظه خروج از منزل تا بازگشت به منزل داشتن صبر و حوصله و پرهیز از خودخواهی و زیاده طلبی است.
نکات ضروری و توصیه های مسئولان و دست اندرکاران ستاد اربعین و دستگاههای مربوطه به زائران کربلا:
زائران خصوصا خواهران از همراه داشتن طلا و جواهر و اشیاء گرانبها جدا خودداری کنند و اگر ضرورتی برای همراه داشتن آن وجود دارد در حفظ آن بکوشند و هوشیاری لازم را داشته باشند.
با توجه به کمبود امکانات رفاهی و اقامتی در نجف و کربلا، زائر از همان بدو سفر باید برنامه ریزی کند تا در سریعترین زمان ممکن زیارت ها را به جا آورده و از نجف و کربلا و دیگر اماکن زیارتی مانند کاظمین وسامراء خارج شود زیرا فقط در کربلا در ایام ۱۵ روزه زیارت اربعین حسینی روزانه به طور میانیگن حدود چهار میلیون نفر وارد شده و از آن خارج می شوند و باقیماندن در کربلا و نجف مشکلاتی از قبیل افزایش ازدحام جمعیت به وجود می آورد که توصیه دست اندرکاران اجرایی و امنیتی مراسم نیست.
اگر سفر هوایی باشد باید در فرودگاه های داخلی و فرودگاه های داخل عراق (بغداد، نجف یا بصره) در خصوص اجرای تدابیر قانونی و درج مهر خروج و ورود به گذرنامه صبر و حوصله وجود داشته باشد.
اگر سفر زمینی باشد با توجه به احتمال ازدحام جمعیت در برخی ساعات یا روزها در مرز زائر باید برای ساعاتی در پشت مرز و حین عبور از مرز معطلی داشته باشد که نیازمند سعه صدر و تحمل سختی در این مرحله است.
احترام به دیگر زوار مخصوصا بزرگترها و افراد کم سن و سال و نیز افراد معلول و بیمار در اوقات ازدحام جمعیت خصوصا در مرزها، انعکاس اخلاق و رفتار حسینی است.
ورود زائرین بدون گذرنامه و مهر به خاک عراق غیر قانونی است و حداقل سه سال محکومیت به زندان را دارد در همین راستا اطمینان از درج مهر خروج و ورود در گذرنامه نیز اکیدا توصیه می شود.
کشور عراق با وجود داشتن مرز طولانی با ایران و روابط خوب میان دو کشور، یک کشور خارجی به حساب می آید و دارای قوانین و مقررات خاص خود است، بنابراین احترام به حاکمیت و قانون این کشور مهم است.
ورود به خاک عراق
زائر اربعین حسینی که از مرز عبور کرده و وارد خاک عراق می شود عملا به خیل عظیم شرکت کنندگان در آیین باشکوه اربعین حسینی می پیوندد که در آن ملیت رنگ می بازد و همه با یک عنوان واحد 'زائر اباعبدالله الحسین (ع)' محسوب شده و مورد خطاب قرار می گیرند.
زائران ایرانی باید توجه کنند که عراق هنوز شرایط امنیتی دارد و تازه از جنگ با گروه تروریستی داعش خارج شده و طبیعی است که نیروهای امنیتی نسبت به هر چیزی به دیده شک و تردید و تهدید نگاه کنند بنابراین از عکاسی یا فیلمبرداری از اماکن یا مراکز امنیتی و سیطره ها (ایست های بازرسی) و یا انجام رفتارهای شک برانگیز خودداری شود و در بازرسی ها و تفتیش ها و یا پرس و جوهای احتمالی نیز باید کاملا صبور بود و حداکثر همکاری را با نیروهای امنیتی داشت.
توصیه های ایمنی، حفاظتی و بهداشتی اکیدا باید رعایت شود و زائر در مسیرهای از پیش تعیین شده حرکت کرده و از استفاده از راه های میانبر و نامتعارف و اعتماد به افراد یا رانندگان ناشناس برای رسیدن به کربلا خودداری کند.
از دریافت مواد غذایی و نوشیدنی هایی که تحت عنوان ثواب و نذری از مواکب ناشناس و بخصوص سیار در خارج از مسیرهای تعیین شده، توزیع می شود، اجتناب شود.
عرف حجاب در عراق چادر و آنهم مشکی است لذا چادر رنگی و مانتو و روسری مورد قبول جامعه عراقی نیست.
خارج نشدن از مسیرهای تعیین شده برای راهپیمایی در مسیر نجف - کربلا و وارد نشدن به مسیر ماشین رو ضروری است زیرا متاسفانه سال گذشته بخاطر حضور زوار پیاده در مسیر ماشین رو چند نفر در اثر برخورد خودرو با آنان جان باختند.
با توجه به تشابه فراوان ظاهری میان موکب ها، به خاطر سپردن آدرس موکب محل اقامت یا استراحت، آدرس دقیق آنها و اخذ کارت موکب و از همه مهمتر شماره عمود (تیر چراغ برق) که موکب در نزدیکی آن است، یکی از راه های پیشگیری از مفقود شدن و جا گذاشتن وسایل در یک موکب است.
هر زائر ایرانی می تواند سفیر دوستی ایران با برادران و خواهران عراقی و دیگر ملت های حاضر در اربعین حسینی باشد و ذهنیت زیبا و مثبتی را از شهروند ایرانی در اذهان دیگر ملت های حاضر در اربعین حسینی ایجاد کند.
دقت در تعاملات و برخوردها و سخنانی که در طول سفر اعم از هنگام گرفتن غذا، استراحت و پرسیدن سئوال و ... بر زبان جاری می شود بسیاری ضروری است، استفاده از کلمات و واکنش ها و نیز زبان بدن مناسب بسیار مهم است بویژه آنکه بسیاری از مردم عراق به خصوص در کربلا و نجف و کاظمین بازبان فارسی نسبتا آشنایی دارند.
دقت داشته باشیم که قبل از اتمام مدت روادید نسبت به خروج اقدام شود زیرا اقامت غیر مجاز در عراق جریمه سنگینی خواهد داشت به این شکل که جریمه روز اول ۳۰ دلار و به ازاء هر روز اضافه ۱۰ دلار به مبلغ جریمه افزوده می شود.
توجه داشته باشیم که در روزهای پایانی یا هنگام برگشت از سفر اربعین این تنها ما نیستیم که احساس خستگی داریم همه دست اندرکاران، خدام عتبات و موکب داران و همچنین سایر زائران نیز خسته هستند و باید صبر و تحمل لازم را داشته باشیم و مراقب تحریک پذیری خود و دیگران باشیم.
به دلیل جمع آوری موکب های عراقی از بعد از ظهر اربعین، زائرین نسبت به خروج از کربلا باید سریعتر اقدام کنند تا در میانه راه با نبود تدارکات و محل استراحت مواجه نشوند.
از سفر به اماکن غیرمطمئن خودداری باید کرد و از همان راه شناخته شده ای که زائر آمده به همان ترتیب به میهن برگردد.
رعایت توصیه های بهداشتی از دیگر مواردیست که بسیار قابل توجه و مهم است.
گرمای روزانه هوا در کشور عراق و مسیر طولانی پیاده روی از یک سو و تجمع عظیم عاشقان سالار شهیدان از مناطق مختلف جغرافیایی در فضایی محدود، از سوی دیگر زمینه را برای شیوع برخی از بیماری ها مهیا می کند و سهل انگاری در پیشگیری موجب واگیر شدن این بیماری ها می شود.
شست و شو مکرر دست و صورت با آب و صابون و رعایت خوردن مواد غذایی بهداشتی در طول مسیر بسیار مهم و قابل توجه است.
این نکات و بسیار نکات دیگر از جمله مواردیست که رعایت آن موجب داشتن سفری مطمئن با بار معنوی زیاد خواهد شد.
۹۹۱۴**۶۰۸۱
نظر شما