مسیر روشن پیش روی اقتصاد ایران با عضویت در اوراسیا

تهران- ایرنا- سفر حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران به ارمنستان برای شرکت در اجلاس اتحادیه اوراسیا، رسانه‌های داخلی را بر آن داشت تا به بررسی اهداف و چشم‌اندازهای پیوستن کشورمان به این اتحادیه بپردازند.

به گزارش گروه نشریات خبری ایرنا، حسن روحانی به فاصله چند روز پس از بازگشت از مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز گذشته به منظور شرکت در نشست دوره‌ای اتحادیه اقتصادی اوراسیا راهی ایروان پایتخت ارمنستان شد؛ سفری که در حاشیه آن مقام‌های سیاسی کشور میزبان و مهمان، رایزنی‌های دوجانبه اقتصادی و سیاسی نیز با یکدیگر خواهند داشت. اتحادیه اقتصادی اوراسیا در ۲۰۱۴ میلادی تشکیل و کشورهای روسیه، ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان و بلاروس در آن عضویت دارند. این اتحادیه در حقیقت متعلق به کشورهایی است که در منطقه شمال و مرکز آسیا و شرق اروپا واقع شده‌اند. بهبود توسعه پایدار و ارتقای کیفیت سطح زندگی کشورهای عضو، اصلی‌ترین دلیل شکل‌گیری اتحادیه اقتصادی اوراسیا بوده است.

 رییس‌جمهوری روز دوشنبه پیش از عزیمت به ایروان در فرودگاه مهرآباد اظهار کرد: این سفر بنا به دعوت نخست وزیر ارمنستان برای شرکت در اجلاس سران کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا انجام می‌شود. الحاق به اوراسیا اتصال به اقتصاد جهانی را هموار می‌کند، ‌ پیشرفت و قدرت اقتصاد کشور زمانی است که در عرصه جهانی رقابت‌پذیر باشد.

بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که این رسانه ها همزمان با سفر رییس جمهوری به ارمنستان، ‌ حضور ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا را گامی بلند در مسیر توسعه همکاری های منطقه ای و تجاری با همسایگان کشورمان توصیف کرده و بر لزوم بهره گیری از فرصت‌های سرمایه‌گذاری و تسهیل روابط اقتصادی با کشورهای عضو اتحادیه تاکید کرده اند.

تاکید مقامات ایران و ارمنستان بر گسترش روابط دوجانبه و چشم انداز استراتژیک در روابط تهران- ایروان از دیگر محورهای مورد توجه در رسانه های داخلی است.

رسانه‌های اصلاح طلب

دیدار و گفت‌وگوهای دوجانبه با کشورهای عضو اوراسیا

به گزارش ایسنا، ‌ رییس‌جمهوری در ارتباط با دیدارهای دوجانبه در ارمنستان هم گفت: در این سفر غیر از شرکت در این اجلاس با اکثر کشورهایی که در این اجلاس حضور دارند گفت و گوی دوجانبه خواهیم داشت. امشب با رییس‌جمهوری ارمنستان و فردا هم با نخست وزیر ارمنستان دیدار و گفت و گو داریم. روحانی به برنامه دیدار با مقامات قزاقستان، روسیه و سنگاپور هم در اجلاس اوراسیا در ایروان  اشاره کرد: این اجلاس فرصتی است برای این که با کشورهای عضو، چه آنهایی که عضو رسمی هستند و چه کشورهایی مانند سنگاپور که بعدا ملحق می‌شوند، دیدار و گفت و گو انجام دهیم.

روابط نزدیک ایران و ارمنستان

انتخاب در گزارشی آورد: حسن روحانی دوشنبه شب و در جریان سفر به ارمنستان برای شرکت در اجلاس سران اتحادیه اقتصادی اوراسیا، در دیدار آرمن سر کیسیان رئیس جمهور ارمنستان با بیان اینکه تهران و ایروان همواره از روابط دوستانه و صمیمی برخوردار بوده و سطح مناسبات دو کشور در مسیر رشد و توسعه قرار دارد، اظهار داشت: توسعه و تحکیم بیشتر روابط با همه کشورهای همسایه از جمله ارمنستان از اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است. دکتر روحانی اشتراکات فرهنگی و تاریخی دو ملت را فرصت مناسبی برای برقراری روابط همه جانبه پایدار بین دو کشور دانست و گفت: جمهوری اسلامی ایران و ارمنستان از ظرفیت ها و پتانسیل های گسترده ای در حوزه‌های مختلف از جمله انرژی ترانزیت و حمل و نقل، گردشگری و صنعتی برخوردار هستند که می توان از این ظرفیت ها در راستای منافع دو ملت بهره برداری کرد.

روزنامه اعتماد در بخشی از گزارش خود نوشت: سفر حسن روحانی، رییس‌جمهوری کشورمان به ایروان جدا از نیت شرکت در نشست اتحادیه اقتصادی اوراسیا، پاسخی به سفر نیکول پاشینیان نخست‌وزیر ارمنستان به تهران که در اسفندماه سال گذشته صورت گرفت نیز به حساب می‌آید. پاشینیان که از ماه مه سال ۲۰۱۸ عنوان نخست‌وزیر ارمنستان را به خود اختصاص داده توجه ویژه‌ای به رابطه با تهران دارد و این مساله را در جریان سفرش به تهران نیز شخصا به حسن روحانی اعلام و تاکید کرد که ارتباط با تهران در دولت وی به بخش مهمی از سیاست خارجی ارمنستان تبدیل شده است. در جریان سفر سال گذشته پاشینیان به تهران، چند یادداشت تفاهم در حوزه‌های متفاوت میان ایران و ارمنستان امضا شد. حسن روحانی نیز در مقام میزبان از اراده جدی و قوی ایران برای تقویت روزافزون ارتباط با ارمنستان سخن گفت و تاکید کرد که دو کشور ظرفیت‌های بالایی برای همکاری دارند. همکاری در حوزه‌های انرژی، برق و حمل و نقل و ترانزیت از اصلی‌ترین سوژه‌هایی است که ایران و ارمنستان به دنبال تقویت همکاری در آنها هستند.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، رضا اردکانیان وزیر نیرو در سفر به ایروان با مهر گریگوریان معاون نخست وزیر جمهوری ارمنستان و رییس ارمنی کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی و تجاری - دیدار و گفت‌وگو کرد. در دیدار رضا اردکانیان و مهر گریگوریان، رؤسای کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی و تجاری دو کشور که صبح امروز در ایروان برگزار شد، بر ارتقای سطح روابط اقتصادی ایران و ارمنستان، همپای روابط سیاسی دو کشور تاکید شد.

وزیر نیرو در این دیدار بر اهمیت ارتباط متقابل دو کشور تاکید کرد و گفت: ارتباط ایران و ارمنستان پیشانی ارتباط ایران با اوراسیاست و کمیسیون ‌مشترک باید مسایل را در این زمینه حل و فصل کند.

وضعیت تجارت ایران با کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا

روزنامه اعتماد در مطلبی آورد: حسن روحانی در حالی راهی ایروان شده است که موافقتنامه موقت تجارت آزاد میان ایران و اوراسیا از چهارم آبان‌ ماه وارد فاز اجرایی و عملیاتی خواهد شد. در سه سال اخیر بحث‌ها درباره پیوستن ایران به این اتحادیه، با سرعت و تمرکز بیشتری دنبال شد و در نهایت مجلس شورای اسلامی با تصویب قانونی در هفتم بهمن ۱۳۹۷، با پیوستن ایران به این اتحادیه موافقت کرد که بر اساس آن، ایران به مدت سه سال به‌صورت آزمایشی به عضویت این اتحادیه در می‌آید و پس از آن در صورت توافق انجام شده با ذی‌نفعان، امکان عضویت دایمی ایران در این منطقه آزاد تجاری فراهم خواهد شد. استفاده از تعرفه‌های تجاری، فرصت‌های سرمایه‌گذاری و تسهیل روابط اقتصادی با کشورهای عضو اتحادیه، خلاصه‌ای از فواید عضویت ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا است. به گفته برخی کارشناسان، تراز تجاری ایران با مجموع کشورهای عضو این اتحادیه منفی است اما عضویت در این اتحادیه می‌تواند فرآیند صادرات ایران را تسهیل کرده و بازارهای جدیدی هم برای کالاهای ایرانی فراهم کند.

به گزارش دنیای اقتصاد، آخرین آمارهای منتشر شده از سوی مرکز تجارت بین‌المللی (ITC) درخصوص وضعیت تجارت ایران با کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا، نشان می‌دهد مجموع صادرات ایران به ۵ کشور این اتحادیه در سال گذشته میلادی (۲۰۱۸) ۹۱۸.۲ میلیون دلار بوده و در مقابل صادرات کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا به ایران در سال ۲۰۱۸ حدود یک میلیارد و ۷۷۵ میلیون دلار به ثبت رسیده است. در میان اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا، ‌ایران بیشترین واردات را از کشور روسیه با رقمی معادل یک میلیارد و ۲۰۷ میلیون دلار و کمترین واردات را از کشور قرقیزستان با رقمی نزدیک به ۱۴ میلیون دلار دارد. بیشترین صادرات ایران به اعضای اتحادیه مذکور، در سال گذشته میلادی به روسیه (به ارزش ۵۳۳.۱ میلیون دلار) ثبت شده و کمترین میزان صادرات ایران نیز به کشور بلاروس (به ارزش ۱۲.۶ میلیون دلار) رقم خورده است. براساس آمارهای مرکز تجارت بین‌المللی، درسال ۲۰۱۸ حدود ۰.۳ درصد از واردات این کشورها از ایران بوده است. همچنین در میان کشورهای عضو این اتحادیه، سهم ایران در تامین نیاز وارداتی کشور ارمنستان (حدود ۵.۶ درصد) بیش از سایر کشورها بوده و حدود ۴درصد از صادرات کالایی این کشور نیز به ایران بوده است.

دیپلماسی ایران در منطقه

روزنامه اعتماد می نویسد: درست در روزهایی که تیم دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا تلاش می‌کند ایران را کشوری منزوی و گرفتار در کنج معرفی کند و دقیقا در روزهایی که عربستان سعودی و همفکرانش در منطقه سعی دارند با منتسب کردن تهران به حملات انجام شده به تاسیسات نفتی آرامکو، تهران را به عنوان بازیگری چموش و مخرب در منطقه جا بزنند، ایران مسیر خود را در عرصه منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای طی می‌کند.

رسانه‌های اصولگرا

توسعه روابط ایران و ارمنستان

تارنمای مشرق نیوز گزارش داد: آرمن سرکیسیان رییس‌جمهوری ارمنستان نیز در این دیدار با تاکید بر اینکه کشورش به توسعه بیش از پیش روابط با جمهوری اسلامی اهمیت ویژه ای قائل است، گفت: ارمنستان به دنبال توسعه روز افزون روابط با جمهوری اسلامی ایران در عرصه های مختلف بویژه در زمینه های اقتصادی، صنعتی، انرژی و محیط زیست است. رییس جمهوری ارمنستان گفت: فعالیت منطقه اوراسیا می تواند بزرگتر از شرایط کنونی باشد و در این راستا آماده توسعه همه جانبه روابط با تهران بوده و از فعالتر شدن مناطق آزاد کاملا استقبال می کنیم.

افزایش تجارت ایران باعضویت در اوراسیا

مهدی میراشرفی رییس کل گمرک ایران در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس در بیشکک، اظهار داشت: تهران به دنبال عضویت در اوراسیا از طریق  بهبود همکاری‌ با کشورهای عضو و افزایش تجارت است. از مجموع ۷۲ میلیارد دلار تولید ناخالص دنیا نزدیک به ۲ هزار میلیارد دلار آن در منطقه اوراسیا و ایران است و همچنین بیش از ۸۰۰ میلیارد دلار از کل تجارت دنیا در این منطقه است در نتیجه ایران به درستی تصمیم گرفت که به صورت موقت موافقت‌نامه تجارت آزاد ۳ ساله با اوراسیا داشته باشد و ما می‌توانیم تجارت سهل و کم هزینه‌ای را در بخش‌های لجستیک و حمل و نقل، بانک، بیمه، خدمات و سایر بخش‌ها با استفاده از این فرصت رشد و ارتقا دهیم.

این موضوع خوشبختانه در پارلمان‌های ۵ کشور عضو و پارلمان ایران به تصویب رسیده و کمتر از یک ماه دیگر اجرایی می‌شود و من به نمایندگی از دولت جمهوری اسلامی ایران در اجلاس اوراسیا شرکت کردم که این نشان دهنده اهمیت موضوع است و تلاش می‌کنیم که این موافقت‌نامه هر چه سریع تر اجرایی شود.

مزایای پیوستن ایران به اتحادیه اوراسیا

روزنامه صبح نو در گزارشی با تیتر  اتحادیه اوراسیا، جا پای اتحادیه اروپا در گفت گو با شعیب بهمن کارشناس مسایل اوراسیا نوشت: حضور در اتحادیه اقتصادی اوراسیا قطعا می‌تواند برای ما آلترناتیو باشد؛ به این دلیل که در موافقت‌نامه‌ای که میان ایران و اتحادیه اوراسیا منعقد شده، قرار است تعرفه گمرکی بیش از ۵۰۰ قلم کالا یا برداشته شود یا کاهش یابد. این مساله می‌تواند فضای عظیم و قابل توجهی برای ایران به وجود آورد تا دست به توسعه صادرات بزنیم. در شرایطی که ارزش پول ملی ایران در برابر دلار کاهش پیدا کرده، قاعدتا کالاهای ساخت ایران می‌تواند با قیمت کمتری به دست مشتریان کشورهای اوراسیایی برسد که این می‌تواند یک مزیت برای ایران باشد. مشاهده می‌کنید که آمریکایی‌ها دائما اعلام نارضایتی می‌کنند که چینی‌ها دارند به طور عامدانه، ارزش پول ملی خود را کاهش می‌دهند و سطح آن را پایین نگه می‌دارند؛ بنابراین اگر بتوانیم ایده توسعه صادرات به کشورهای اوراسیایی را پیگیری کنیم، این ایده موجب ارزآوری، اشتغال‌زایی و به‌راه‌افتادن چرخ کارخانه‌ها و تولید در داخل کشور خواهد شد. به شرط داشتن نگاه صادرات‌محور، می‌توانیم در شرایط تحریمی هم از صادرات نفت بی‌نیاز شویم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha