همزمان با روز سالمند نشست سالمندی از نگاه دیگر با همکاری بنیاد فرهنگ سالمندی و گروه سیاستگذاری فرهنگی انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات در دانشکده علوم اجتماعی تهران برگزار شد.
در این نشست مسعود صبغی مدیرعامل بنیاد فرهنگ سالمندی با اشاره به اینکه طبق آمار سال ۹۵ حدود ۱۰ درصد از جمعیت کشور سالمند هستند و تا ۴۰ سال آینده این آمار به ۳۰ درصد خواهد رسید افزود: این موضوع مشکلات زیادی ایجاد خواهد کرد.
صبغی ادامه داد: در این بنیاد که از ابتدای سال ۹۸ با مجوز وزارت کشور کار خود را شروع کرد، به دنبال لین هستیم تا مجموعه ای ملی، بین المللی، پویا و سرآمد در حوزه های سالمندی داشته باشیم که به ذینفعان خود که سالمندان هستند خدمات چندگانه ارائه بدهد.
*سالمندی با تحلیل رفتن قوای جسمانی و روحی تعریف پیدا می کند
وی با بیان اینکه نسبت به جامعه سالمندی در کشور توقف افتاده است تصریح کرد: سالمندی با تحلیل رفتن قوای جسمانی و روحی تعریف پیدا می کند اما سالمندی فقط سن نیست و سالمندان نیز می توانند توانایی و فعالیت های خوبی از خود نشان بدهند.
صبغی تاکید کرد: طبق تحقیقات سالمندی از سن ۶۵ سالگی شروع می شود و سه قسمت دارد. ۵۰ الی ۶۰ سالگی(سالمند جوان)، ۷۵ تا ۸۴ سالگی (سالمند پیر) و ۸۵ به بالا (کهن سال).
مدیرعامل بنیاد فرهنگ سالمندی خاطرنشان کرد: سالمندی را باید از دوران دبستان به بچه ها آموخت و در اینباره به کودکان آموزش داد.
وی با اشاره به اینکه باید به دوران سالمندی از همین امروز فکر و برای آن دوره برنامه ریزی کرد اضافه کرد: سالمندی به عنوان یک اصل جدا نشدنی و بخشی از زندگی ما است. اگر این اصل را بپذیریم و برای آن از همین امروز برنامه ریزی کنیم، به طور قطع نگاهمان به سالمندی تغییر پیدا خواهد کرد.
صبغی گفت: ما اعتقاد داریم که می توانیم در سالمندی زندگی را از نو بسازیم و کاری کنیم که دوره سالمندی برای افراد همانند دوران کودکی شود اما اینبار به دلخواه و شرایط خود سالمند و شرایط برای وی طوری رقم بخورد که تاکنون آرزویش را داشته است.
*مهم ترین چیزی که هر سالمندی نیاز دارد ترحم و دلسوزی نیست بلکه توجه و شنیده شدن است
مدیرعامل بنیاد فرهنگ سالمندی افزود: زندگی دوم بحثی است که در بنیاد مطرح شده تا سالمندان زندگی دوباره خود را در دوران سالمندی همان طور که دوست دارد انجام بدهند.
وی تاکید کرد: ما به این زندگی، زندگی زیست نشده می گوییم. زندگی ای که فرد آرزوی انجام آنها را داشته اما به دلایلی نشده است. خیلی از افراد زندگی زیست نشده زیادی دارند که باید حل شود. زندگی زیست نشده را باید زندگی کرد و در بنیاد سعی می کنیم برای سالمندان فعالیت هایی که دوست دارند اما انجام نداده اند را کمک کنیم که محقق شود.
صبغی بیان کرد: مهم ترین چیزی که هر سالمندی نیاز دارد ترحم و دلسوزی نیست بلکه توجه و شنیده شدن است.
وی تصریح کرد: ارائه خدمات حمایتی، آموزشی، هنری، آشنا کردن سالمندان و خانواده هایشان با حقوق سالمندی در جامعه، ایجاد خانه های سالمندی(جهت حمایت های اجتماعی و فعالیت های سالمندان در فضاهای جدید) و در چشم اندازی بلندتر ایجاد شهرک سالمندی فیزیکی و مجازی جهت اشتغال و فعالیت سالمندان و... بخشی فعالیت ها و تلاش های بنیاد برای احیای نیروی سالمندی و استخراج تجربه های آنان است.
این فعال اجتماعی افزود: یکی از برنامه های بنیاد ایجاد شهرک سالمندی برای سالمندانی است که نیاز به همراه یا پرستار دارند تا به آنها خدمات ارائه دهد. این شهرک مس تواند برای جوانان زیادی نیز شغل ایجاد کند مثل کارگاه مد و پوشاک ویژه سالمندان.
*وجود قوانین منع اشتغال سالمندان در کشور
مدیرعامل بنیاد فرهنگ سالمندی با اشاره به وجود قوانین منع اشتغال سالمندان در کشور، گفت: این قوانین حس بدی برای سالمندان ایجاد می کند و همچنین تهدید بزرگی برای جامعه است اما می توان تهدیدها را به فرصت تبدیل کرد. به همین دلیل در بنیاد اتاق فکر سالمندی داریم و در اینجا ازدر کشور تجربه ها و ایده های سالمندان استفاده می شود.
صبغی تصریح کرد: ما خیلی از اساتید را داریم که می توانند تجربیات خود را جمع آوری و در اختیار دیگر اساتید و جوان ها قرار بدهند.
وی ادامه داد: در حال حاضر یکی از خانه های سالمندی که دارای ۱۹ واحد است، در حال ساخت است و این فضا می تواند محلی پویا و فعال برای فعالیت سالمندان و همچنین ارائه خدمات درمانی و اجتماعی به آنها باشد.
مدیرعامل بنساد فرهنگی خاطرنشان کرد: ازدواج، اشتغال و تفریح آن چیزی است که به سالمندان کمک می کند تا انزوا و گوشه نشینی را کنار گذاشته و زندگی دوم خود را به خوبی شروع کنند. در همین رابطه راه اندازی تورهای گردشگری برای سالمندان یکی دیگر از اهداف بنیاد است. ما سعی داریم آرامش سالمندان را ارتقا دهیم و کمک کنیم تا زندگی نزیسته خود را فارغ از هر دغدغه ای آغاز کنند.
نظر شما