منوچهر رحمانی روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: این در حالی است که با استفاده از روشهای جدید در تولید محصول، میتوان بهره وری را تا حدود زیادی بالا برد و بر مشکلات غلبه کرد.
وی ادامه داد: امروزه با توجه به اصلاح و معرفی ارقام تجاری گردو، دستیابی به تکنیکهای مختلف پیوند و سرشاخه کاری، امکان اصلاح و جایگزینی این باغات با ارقام تجاری با کیفیت مطلوب وجود دارد و سرشاخه کاری یکی از مقرون به صرفهترین راههای تغییر باردهی و افزایش بهرهوری باغات گردوی شهرستان است.
رحمانی گفت: سرشاخه کاری درختان گردو طرحی است که به واسطه آن ضمن اصلاح و تعویض تاج درختان نامرغوب با ژنوتیپ های برتر و پرمحصول، افزایش عملکرد و تولید محصول یکنواخت مدنظر قرار میگیرد ضمن آنکه آشنایی باغداران با روشهای پیوند سرشاخه کاری درختان نامرغوب و انتقال و آموزش یافتههای تحقیقاتی به باغداران نیز لحاظ میشود.
مدیر جهادکشاورزی مرند اظهار داشت: به منظور افزایش عملکرد و مقاوم سازی درختان بومی و فاقد عملکرد مناسب با هرس، تاج درخت گردو تعویض و با استفاده از پیوندک هایی که از ارقام خوش بار و دیر گل تهیه شده، از طریق پیوند سرشاخه طی دو تا سه سال تاج درخت عوض می شود و پایه های قدیمی دارای شاخه های جوان، مقاوم و با عملکرد مطلوب می شوند.
رحمانی، نیروی انسانی لازم همچون وجود کارشناسان توانمند در سطح شهرستان، وجود افراد پیوندزن ماهر در برخی روستاها، وجود کشاورزان علاقهمند و متقاضی اجرای طرح را از جمله ظرفیتهای شهرستان مرند عنوان کرد.
وی با بیان اینکه تعویض تاج باغات نابالغ باید در اولویت باشد، افزود: چون درختان در مرحله نابالغ به باردهی نرسیدهاند حذف یا کاهش محصول ناشی از تعویض تاج ناچیز است و با توجه به اینکه حجم تاج درخت کم بوده و نیز قطر شاخهها کوچک است از این رو هزینههای اجرایی آن نیز کمتر است.
مدیر جهادکشاورزی شهرستان مرند ادامه داد: سطح زیرکشت باغات گردو در شهرستان مرند بیش از ۹۰۰ هکتار و میزان تولید بالغ بر ۲۷۰۰ هزار تن است اما متاسفانه شهرستان مرند فاقد باغات صنعتی و اقتصادی گردو است.
وی خاطرنشان کرد: سرمای دیررس و بارندگی های بهاره (همزمان با گلدهی)، شیوع آفات به خصوص چوبخوارها (آفت کرم خراط یا فری)، آلودگی درختان گردو به بیماری قارچی آنتراکنوز و بلایت باکتریایی تهدیدی جدی برای تولید گردو بوده که طی سال های اخیر باعث خشکیدگی یا زوال تدریجی درختان گردو وکاهش شدید محصول گردو در شهرستان شده است.
رحمانی تاکید کرد: این عوامل خسارتزا در اکثر باغات گردوی شهرستان (باغات قدیمی) توسعه یافته و عدم مدیریت صحیح باغ های گردو باعث وارد شدن خسارات سنگین مالی به باغداران شده است.
۳۰۷۷/۶۱۳۲
نظر شما