علی خلیلی روز پنج شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: ۶۰ نوع گونه مختلف جلبکی در دو بخش میکرو جلبک ها و ماکرو جلبک ها را از سراسر دنیا جمع آوری کرده ایم.
وی اظهارداشت: در گونههای ماکرو جلبکها که نگهداری می کنیم، گونه جلبک گراسیلار پرسیکا که بومی خلیج فارس و در تنگه هرمز قرار دارد و جلبک سارگاسوم که گروه بزرگی از جلبکها است و به بیش از ۲۵۰ گونه میرسد جمع آوری، نگهداری و تکثیر می شود؛ همچنین در بخش میکرو جلبک ها نیز جلبک دونالیلا سالینا و جلبک اسپیرولینا و جلبک کلرلا نمونه ای از جلبک های موجود در بانک جلبک ایران است .
وی اظهار داشت: هدف اصلی از راه اندازی بانک جلبک ایران، جمع آوری و نگهداری گونه های مختلف جلبک از سراسر دنیا است و نیز در اختیار قراردادن این جلبک ها به محققان و استفاده صنعتی است .
وی یادآور شد: هدف بعدی نیز بعد از جمع آوری گونه های مختلف جلبکی این است که بتوانیم با استفاده از آنها محصولات پایه جلبکی تولید کنیم، محصولاتی از قبیل آگارآگار، سدیم آنژینات و دربخش میکرو جلبک ها نیز بتاکاروتن، فیکوسیانین که در سراسر دنیا تولید و استفاده می شود.
خلیلی در خصوص فعالیت این بانک گفت: در ایران چند بانک جلبکی خصوصی وجود دارد اما این بانک بسیار کامل و مرجع است و در دانشگاه تهران مستقر است، بانک ملی جلبک ایران با کمک معاونت علمی نهاد ریاست جمهوری دوسال پیش راه اندازی شده است.
وی افزود: در سال گذشته توانستیم به تولید اولیه محصولات پایه جلبکی برسیم و امسال تلاش کردیم که دو تا از محصولات پایه جلبکی را به صورت نیمه صنعتی در بیاوریم و شروع به تولید صنعتی آن ها کنیم .
وی در خصوص جمع آوری جلبک ها در این بانک گفت: هر سال ۱۰ تا گونه جلبکی جمع آوری شده است و در این چند سال توانستیم ۶۰ نوع گونه جلبکی جمع آوری کنیم.
تحریم ها مانع توسعه بانک ملی جلبک ایران
وی گفت: به دلیل تحریم ها در توسعه بانک ملی جلبک ایران با مشکل مواجه شده ایم چون گونه های اصلی را از بانک جلبک تگزاس تهیه می کردیم بنابراین با اعمال تحریم ها علیه کشور در وارد کردن جلبک ها با مشکل مواجه شدیم .
وی یادآور شد: در این بانک قدرت تکثیر جلبک ها نیز وجود دارد، حتی در برخی از موارد قابلیت تولید نیمه صنعتی برخی از گونه ها را داریم ، اکنون جلبک اسپیرولینا به صورت نیمه صنعتی تولید می شود
در این بانک همچنین برای گونه های ماکرو جلبک نیز می توانیم محیط دریا را شبیه سازی کنیم و پرورش دهیم .
وی در خصوص کاربردهای جلبک در صنایع کشور گفت: اکنون جلبک در صنایع غذایی و دارویی کاربردهای بسیار دارد ، توانسته ایم در صنعت غذایی ، نوشیدنی های پایه جلبکی و کوکویی را تولید کنیم و همچنین در رنگدانه های طبیعی برای نوشیدنی ها، رنگدانه فیکوسیانین به عنوان تنها رنگ دانه طبیعی رنگ آبی را نیز در کشور در حال تولید است .
وی یادآور شد: جلبک ها کاربردهای متعددی دارند حتی درقسمت های محیط زیستی نیز می توانیم از جلبک ها استفاده کنیم، گونه ای از جلبک ها را داریم که اگر در کارخانه ها پایه ریزی شود، کاملا co۲ موجود در هوا را می گیرد و جذب می کند و به عنوان بایو دیزل از آن استفاده می شود.
وی با اشاره به اینکه چون ما یک کشور نفت خیز هستیم بنابراین از بایو دیزل کمتر استفاده می شود گفت: اما کشور برزیل کاملا از این فناوری استفاده می کند ،صنایع جلبکی ما در مقایسه با کشورهای قدرتمند در این حوزه مانند آمریکا، چین ،ژاپن ، ویتنام و کره جنوبی نوپا است، اما در تولید رنگدانه فیکوسیانین از جلبک که علم روز است ما پا به پای دنیا حرکت می کنیم، در برخی از حوزه ها اگر حمایت های لازم صورت گیرد، به قدرتمندان این حوزه نزدیک می شویم و می توانیم نهایتا یک تا دو سال آینده به عنوان رقیب جدی به رقابت بپردازیم.
نظر شما