«حسن منتطر تربتی» امروز (چهارشنبه) در مراسم اختتامیه پنجمین کنگره نفت و نیرو، تاکید کرد: با توجه به موضوع های آیندهنگری صنعت و چشم انداز آینده، نهاد رگولاتور مورد توجه است.
وی افزود: سند راهبرد انرژی در دو بند در بحث کارآمد ساختن و راهبردها به روشنی در بحث بهبود کیفیت تاکید کرده که باید نهاد رگولاتور ایجاد شود تا اجزای مختلف بخش خصوصی و دولتی را به هم مرتبط کند.
تربتی افزود: سه ماموریت گاز شامل مدیریت تامین گاز ، مدیریت تجدید ساختار صنعت گاز و حضور فعال در فرصتهای مناسب تجارت جهانی گاز است.
وی تاکید کرد: زمانی یک موضوع در قالب شبکهای مانند گاز است، چند مولفه دارد که مهمترین آن این است که ایجاد زیرساخت به آسانی محقق نمیشود و چنانچه بخواهد انجام شود، سرمایه زیادی میطلبد و کار طولانی خواهد بود. همچنین تعداد محدودی عرضهکننده وجود دارد و با یک انحصار روبرو
هستیم و هماهنگی بین بخشهای مختلف زنجیره ارزش مشکل خواهد بود.
معاون وزیر نفت با اشاره به اینکه مدلهای پنجگانه کسب و کار وجود دارد، گفت: مدل مطلوب کسب و کار صنعت گاز این است که تولیدکنندگان مستقلی وجود داشته باشد و تولید پالایش در یک زنجیره قرار بگیرند.
وی اضافه کرد: امروز در بخش مصرف نیز با حالت خرده فروشیهایی سرو کار داریم که گاز را به مشتریان داخلی و خارجی برسانند. اما بحث شبکه انتقال و زیرساختهای آن هیچ گاه نمیتواند از حالت انحصار خارج شود.
تربتی افزود: در آینده چنانچه بخواهیم این مدل را پیاده کنیم، موصوع انتقال انحصاری است و یک رگولاتور صنعت گاز رابطه بین تولید، انتقال و توزیع را تنظیم میکند.
وی با اشاره به اینکه ما نباید در ابتدا به سراغ خصوصی سازی برویم، تاکید کرد: باید فرایند طی شود و سپس به سراغ خصوصیسازی برویم و در این میان چنانچه نهاد تنطیم و مقررات به موقع ایجاد نشود، مشکل ساز است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: وظایف رگولاتوری هم حمایت از مصرف کننده و هم سرمایهگذار است که از راه حذف رانت، حمایت از عرضه و تقاضا و ایجاد درآمد کافی منصفانه بین تولیدکننده و مصرفکننده این کار را انجام خواهد داد.
وی افزود: شورای رقابت در ایران در زمینههایی که مصداق انحصار بوده و نیازمند نهاد رگولاتوری است باید اقدام کند و بودجه این نهاد نیز از عوارص دریافتی در زنجیره تامین میشود و به دولت وابسته نیست.
به گفته تربتی، امروز با توجه به انحصار درتولید، توزیع و انتقال گاز چندان ضرورتی احساس نمیشود، اما بخش خصوصی مقداری از گازهای همراه را خریداری کرده و از اینجا به بعد ضابطهای وجود ندارد تا بخش خصوصی بتواند گاز را به شرکت ملی گاز تحویل دهد.
وی گفت: اینکار باعث شده تا بازار گاز تا حدی رقابتی شود و ضرورت آن در عملیات جاری نیز دیده میشود، بنابرابن لازم است نهاد رگولاتوری شکل بگیرد و لازم است تا با رایزنی با شورای رقابت و همکاری در تدوین پیشنویس تاسیس نهاد تنظیم گر صنعت گاز اقدام شود.
نظر شما