در شرایطی که کشور به دلیل تحریمهای یکجانبه آمریکا تمام توجه و تمرکز خود را به تجارت با کشورهای همسایه معطوف کرده، اهمیت نقش رایزنان بازرگانی پررنگتر از قبل شده است. نقشی که برای معرفی ظرفیتهای اقتصادی کشور در کشور میزبان و در نتیجه آن، رشد روابط تجاری دو کشور میتواند موثر باشد.
اگرچه مسئولان سازمان توسعه تجارت اعلام کردهاند که اعزام رایزن بازرگانی به ۱۵ کشور همسایه جزو برنامه است، اما وضعیت رایزنان بازرگانی هنوز آنچنان که باید سر و سامان پیدا نکرده است.
«حمید زابوم»، رئیس سازمان توسعه تجارت دلیل این موضوع را فرایند سفت و سخت انتخاب رایزن دانسته و گفته این روند بین ۶ ماه تا یک سال طول میکشد.
از سوی دیگر، کشورهایی برای اعزام رایزن در اولویت قرار گرفته و کشورهایی هم از این لیست خط خوردهاند.
پیشتر سرپرست سازمان توسعه تجارت ایران به ایرنا گفته بود که ممکن است به بعضی کشورها چند رایزن ارسال کنیم، اما به بعضی کشورها مانند عربستان، بحرین و امارات که روابط سیاسی نداریم، رایزن اعزام نخواهیم کرد.
این گفتهها مربوط به زمانی است که هنوز روابط سیاسی ایران و امارات شکرآب بود و چشماندازی برای توسعه روابط اقتصادی دو کشور وجود نداشت. اما حالا با تغییر مختصات زمین بازی، آیا باز هم برنامهای برای اعزام رایزن به این کشور وجود ندارد؟
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در پاسخ به این سوال به خبرنگار ایرنا میگوید: از آنجا که روابط دیپلماتیک ایران با عربستان و بحرین تقریبا منقطع است و در این کشورها سفارتخانه نداریم، طبیعتا نمیتوانیم به آنجا رایزن اعزام کنیم.
نظر شما