بانوان کشور پس از سالها، روز پنجشنبه توانستند به ورزشگاه آزادی قدم بگذارند و مسابقه ایران و کامبوج را از نزدیک تماشا کنند. اگر چه این مسابقه با نظم و در آرامش برگزار شد اما با حواشی همراه بود. حضور زنان و حواشی آن، واکنش کاربران مختلف به خصوص خبرنگاران و کاربران نزدیک به جریان اصلاحطلبی را در توئیتر برانگیخت به نحوی که باعث شد تا هشتگ #با_من_به_ورزشگاه_بیا به یکی از ۱۰ ترند توئیتر فارسی بدل شود؛ اغلب این کاربران با انتشار توئیتهایی همراه با این هشتگ از حضور در ورزشگاه ابراز خوشحالی کرده و به بیان خاطرات خود پرداختهاند.
نتایج داده کاوی
بررسیهای حاصل از دادهکاوی مطالب پرلایک توئیتری را نشان میدهد که ابراز خوشحالی بابت حضور زنان در ورزشگاه و خاطره گویی از حضور در ورزشگاه، دو مضمون اصلی بودند که در توئیتهایی با هشتگ #با_من_به_ورزشگاه_بیا و #زنان_آزادی منتشر شده است.
بیشترین استقبال کاربران توئیتر مربوط به احساس ذوق و خوشحالی بانوانی است که برای اولین بار قدم به ورزشگاه گذاشتند. در همین راستا یکی از کاربران توئیتر نوشته شده است:
هرچی از لحظهی رد شدن از تونل و اون نور و دیدن چمن بهتون بگم کم گفتم، و چه گریهها که ندیدیم و نکردیم...
۱۳ درصد کاربران نیز از خاطره گویی کاربران درباره اولین حضورشان در ورزشگاه استقبال کردهاند. کاربری در این مورد به ذکر این خاطره پرداخته است:
ردیفِ جلوی ما. عکس پسر شهیدش پسزمینه گوشی بود، اجازه گرفتم که عکس بگیرم و اجازه داد.
با توجه به اینکه توئیتر ماهیت خبری ندارد اما ۱۱ درصد استقبال کاربران از اخبار منتشر شده مبنی بر برخورد نیروی انتظامی به یک تماشگر خانم به دلیل داشتن پلاکاردی با نام سحر خدایاری و حضور زنان در ورزشگاه اختصاص دارد.
در حالی که عمده مضامین منتشر شده در توئیتر به ابراز رضایت از امکان ورود زنان به ورزشگاهها پرداختتهاند، اعتراض به برخورد یک مامور با یک خانم تماشاگر به دلیل داشتن پلاکاردی با نام سحر خدایاری، یکی از انتقاداتی است که در میان مضامین منتشر شده پررنگ بود.
برخی از کاربران نیز از حضور زنان در ورزشگاه حمایت کرده و این اتفاق را حاصل مبارزه مدنی زنان دانسته و معتقدند که باید این مسیر ادامه پیدا کند. یکی از کاربران در این رابطه نوشته است:
بعداز نزدیک سی سال، دوباره اومدم ورزشگاه #آزادی. اولین حضور رسمی #زنان در ورزشگاه بعد از نزدیک چهل سال؛ یک روز تاریخی.اون نقطه به ظاهر کوچیک که دارم اشاره میکنم،خیلی بزرگه به وسعت تمام زنانی که برای گرفتن ابتدایی ترین حقوقشون،باید صدها برابر مردها تلاش کنند.
اما با توجه به این رویداد مثبت، همچنان ۷ درصد کاربران نسبت به قوانین کشور و محدودیت حضور زنان در ورزشگاه انتقاد دارند.کاربری با انتشار عکسی از هنگام بوق زدن در ورزشگاه، در این راستا نوشته است:
باید ۱۵ سالگی از این بوقا میزدیم نه سی و یکسالگی
انتقاد از تفکیک جنسیتی دیگر مضمونی است که حدود ۳ درصد استقبال کاربران را به خود اختصاص داده است. یک نمونه توئیت در این راستا به شرح زیر است:
مث بعد عروسی همه اومدن دنبال زنشون (شوهرشون) جلو تالار #با_من_به_ورزشگاه_بیا
حدود ۶ درصد لایکها نیز در انتقاد از سیاستهای اشتباه مسئولان کشور بوده است البته برخی نیز در این راستا از مسئولان انتظار ادامه حضور بانوان در مسابقات دیگر را دارند.
تعدادی از کاربران نیز از حرکت احترام آمیز مسعود شجاعی زمانی که در پایان مسابقه بازیکنان خود را به سمت سکوی تماشاگران خانم هدایت کرد و مقابل آنها ایستاد، استقبال کردهاند. یک نمونه توئیت در این رابطه به شرح زیر است:
مسعود شجاعی کاپیتان با شخصیت تیم ملی که بعد از بازی تیمش را برداشت و برد جلوی جایگاه زنان و از آنها برای حضورشان در آزادی قدردانی کرد قهرمان در سایه این روز بزرگ است. دمش گرم.
۴درصد کاربران نیز به واسطه حضور بانوان در ورزشگاه از سحر خدایاری یاد کردهاند. ۳ درصد کاربران اصولگرا و معاند نیز از حضور زنان در ورزشگاه انتقاد کرده و این درخواست را ناچیز شمردهاند. یکی از این منتقدان در این رابطه نوشته شده است:
شماهایی که صداتون انقدر بلنده که شنیده میشه شماهایی که دغدغه تون رفتن به ورزشگاه و موتورسواریه و بهش میرسین از طرف ۹۹% دیگه جامعه که دغدغه شون اشتغال و ازدواج و مسکن و درمان و بیمه و .... هست هم یک چیزی بگین شاید فرجی شد.
انتقاد از عدم انتشار تصاویر زنان حاضر در وزشگاه در صدا و سیما نیز یکی دیگر از مسائلی بود که مورد توجه کاربران توئیتری قرار گرفت. یکی از کاربران در این راستا نوشته است:
صدای استادیوم رو تقریبا بستن که صدای اتمسفر تازهی آزادی شنیده نشه. هیچ تصویر بستهای از زنها نشون نمیدن. جایگاه رو هم که قبلن فکرش رو کردن، پشت به دوربینهاست. صداوسیما و دلواپسها یکصدا نگران مخابرهی یک تصویر عادی و متمدن از ایران.
داده کاویهای در توئیتر نشان میدهد با وجود انتقادهایی که به قوانین کشور، مسئولان و حتی وضعیت بانوان در ورزشگاه وجود داشت اما آنها از حضور در ورزشگاه بسیار خوشحال هستند و میخواهند که روند حضورشان در مسابقات دیگر نیز تداوم پیدا کند و تفکیک جنسیتی نیز برداشته شود.
نظر شما