فرماندار راز و جرگلان روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اعلام این مطلب گفت: از پاییز پارسال ۱۰۰ هکتار از عرصه های مناطق تازه قلعه و داشلی قلعه این راز وجرگلان زیر کشت مشارکتی باریجه قرار گرفت که امسال این طرح مشارکتی در سطح ۵۰ هکتار دیگر از مراتع این شهرستان اجرا می شود.
محمد زارعی هدک اظهار داشت: در دوره قبلی کشت باریجه، بذر این گیاه به شکل رایگان به روستاییان داده شد و کاشت و برداشت با خود آنان بود اما امسال علاوه بر بذر رایگان، کاشت این گیاه نیز توسط کارشناسان اجرا می شود و برداشت با بهره برداران است که این امتیازی برای آنان محسوب می شود.
وی با بیان اینکه گیاه دارویی باریجه در دوره های ۶ و ۳ ساله برداشت می شود، افزود: هنوز مراتعی که در راز و جرگلان به کشت باریجه اختصاص یافته این دوره را طی نکرده اند و بهره برداران نتوانسته اند محصولی از این سطح برداشت کنند اما کشت باریجه توجیه اقتصادی خوبی داشته و این محصول صادراتی بازارهای جهانی خود را دارد.
زارعی هدک افزود: اراضی مرتعی که به کشت مشارکتی باریجه اختصاص یافته، پیش ترها نیز رویشگاه طبیعی این گیاه بوده و در واقع اکنون این مراتع با اجرای کشت مشارکتی احیا می شود.
باریجه علاوه بر خواص دارویی، در تهیه لوسیونهای گیاهی برای جلوگیری از آفتابزدگی و نیز بعضی پمادها کاربرد دارد و همچنین از آن برای پایدار کردن بوی عطر و ادکلن استفاده می کنند.
مصارف صنعتی باریجه نیز زیاد است که از جمله می توان به تهیه نوعی چسب مخصوص برای چسبانیدن سنگ های قیمتی مانند الماس اشاره کرد که در صنعت جواهرسازی مصرف دارد.
با حفاظت و احیای رویشگاه های باریجه میتوان ضمن بهرهبرداری اصولی و فنی و افزایش کمی و کیفی آن، برای ایجاد واحدهای فرآوری آن در صنایع شیمیایی و دارویی نیز گامهای با ارزشی برداشت.
در خراسان شمالی ۲۲ طرح برای بهره برداری باریجه در سطح ۸۵ هزار هکتار از مراتع تهیه شده است که هر ساله برخی از این طرح ها با در نظر گرفتن شرایط منطقه ای، اقلیمی و فنی در صورت مساعد بودن شرایط در قالب قرارداد به بهره برداران بومی واگذار می شود.
پارسال حدود ۱۰ تن باریجه به ارزش ۱۵ میلیارد ریال، از استان خراسان شمالی به سایر استان ها و نیز خارج از کشور صادر شده است.
ب/۵۱۳۲
نظر شما