این کارشناسان روز دوشنبه در مصاحبه با رادیو پاکستان درباره سفر اخیر «عمران خان»، نخست وزیر این کشور به ایران اعلام کردند که اسلام آباد می تواند تنش های میان ایران و عربستان را کاهش دهد.
عمران خان دومین سفر رسمی خود به ایران را روز یکشنبه هفته جاری با هدف افزایش صلح و امنیت در منطقه به انجام رساند. در طول این سفر این مقام ارشد پاکستانی با رهبری، رئیس جمهوری و وزیر امور خارجه ایران دیدار و گفت و گو کرد.
دکتر «فاروک حسن»، کارشناس روابط بین الملل در این باره گفت: «پاکستان از دیرباز دارای روابط تاریخی و دوستانه ای با ایران بوده است و هر دو کشور در شرایط دشوار پشتیبان یکدیگر بودند. روابط ریاض و تهران به دلیل نزدیکی اسلام آباد با ریاض، تأثیر عمیقی در رابطه بین اسلام آباد و تهران داشته است.»
وی گفت پاکستان مایل است نقش خود را در تقویت صلح و ثبات در منطقه و خنثی کردن تنش های غالب بین عربستان سعودی و ایران ایفا کند. در واقع پاکستان به عنوان یک تسهیل کننده عمل می کند نه واسطه برای کاهش تنش های میان این دو کشور.
دکتر «راشد احمدخان»، تحلیلگر دیگر گفت: پاکستان در شرایط کنونی و به دلیل ارتباط با ایران و عربستان سعودی، دارای موقعیت منحصر به فردی در منطقه است.
وی افزود که تلاش های دولت برای برقراری صلح باید مورد ستایش قرار گیرد؛ پاکستان باید به ایران اطمینان دهد که نقش تسهیل کننده در دستیابی به صلح در منطقه را ایفا خواهد کرد.
او در ادامه تصریح کرد که اگر پاکستان بتواند اختلافات سیاسی و تنش ها را کاهش دهد، می تواند نقش موثری در برقراری صلح ایفا کند.
پاکستان و ایران پس از اینکه توافق کردند به هیچ کشور ثالثی اجازه دخالت و بر هم زدن روابط دو جانبه آنها را ندهد بر اختلافات اساسی در روابط دوجانبه خود غلبه کردند.
به گفته یکی دیگر از تحلیلگران، این افتخاری برای عمران خان و پاکستان است که مسئولیت میانجیگری در کاهش سوء تفاهمات و تنش ها میان ایالات متحده و ایران را بر عهده بگیرد. رئیس جمهوری آمریکا شخصا از اسلام آباد درخواست کرده است که به عنوان کشور همسایه و هم مرز با ایران نقش میانجی را ایف کند؛ ایران و پاکستان از دیرباز در موقعیت های بحرانی یکدیگر را حمایت کردند.
وی گفت که سفر نخست وزیر پاکستان به تهران بخشی از ابتکار عمل برای تقویت صلح و امنیت در منطقه بود. پاکستان با عربستان سعودی روابط محکمی دارد و همچنین روابط خوبی نیز با ایران برقرار کرده است. حالا زمان آن فرا رسیده است که امت مسلمان متحد شوند تا با چالش های جهان اسلام مبارزه کند.
متخصصان بر این باورند که عمران خان به عنوان یک رهبر نوظهور مسلمان، باید نقش خود را برای حل و فصل اختلافات بین امت مسلمان ایفا کند. پاکستان برای میانجیگری بین ایران و عربستان سعودی ابراز تمایل کرده است و این درخواست ناشی از نگرانی های پاکستان در مورد صلح منطقه ای است.
نظر شما