۲۵ مهر ۱۳۹۸، ۱۸:۲۹
کد خبرنگار: 2169
کد خبر: 83521164
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

برنامه مدیریت جامع ۳۲ تالاب مهم کشور تصویب شده است

مهاباد- ایرنا- مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب‌های ایران گفت: برنامه مدیریت جامع برای ۳۲ تالاب کشور که دارای ارزش اکولوژیکی هستند تصویب و این برنامه در ۱۶ تالاب تاکنون اجرایی شده است.

علی ارواحی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: برنامه مدیریت جامع تالاب‌ها با سه هدف راهبردی شامل مدیریت آب و خاک، حفاظت از تنوع زیستی و افزایش آگاهی مردم از وجود تالاب با همکاری مسوولان و ذینفعان تالاب تدوین و تصویب شده است.

وی اضافه کرد: وقتی مردم از منافعی که محیط زیست برای آنها فراهم می‌سازد به طور کامل اطلاع پیدا کنند، در مقابل آن احساس تعلق و مسوولیت کرده و در حفاظت و حراست از آن خواهند کوشید.

مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب‌های ایران افزود: برای مدیریت و حفاظت از تالاب‌ها ذینفعان مختلفی دخیل هستند که به منظور برقرای رابطه اثر بخش بین آنها و ایجاد رابطه کاری مناسب و سازنده به برقراری یک ارتباط مناسب نیاز است تا راهبرد مسوولیت اجتماعی اجرایی شود.

وی در خصوص تعداد و وسعت تالاب‌های کشور نیز گفت: در ایران ۱۴۱ تالاب دارای ارزش اکولوژیکی با وسعت بیش از سه میلیون هکتار شناسایی شده که از این تعداد ۲۵ تالاب رامسرسایت (ثبت شده در کنوانسیون رامسر) با بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مساحت دارای ارزش جهانی و چهار سایت نیز ذخیره‌گاه زیست‌کره هستند.

وی با اشاره به تنوع خوب تالاب‌های کشور اظهار داشت: در جهان در مجموع تالاب‌ها در ۴۲ نوع تیپ طبقه‌بندی شده‌اند که از این تعداد ۴۱ نوع آن در ایران وجود دارد که تالاب‌های کشورمان از این لحاظ منحصر به فرد هستند.

«ارواحی»، درباره عوامل تهدیدکننده تالاب‌های کشور گفت: تهدید تالاب‌ها تنها مربوط به کمبود منابع آبی در فصل‌های مختلف نیست و سایر عواملی چون فشار الگوی‌های معیشتی به تالاب، ورود آلایندگی به آب تالاب، تغییر اقلیم و بهره‌برداری ناپایدار از تالاب نیز به عنوان تهدیدات مهم تالاب‌ محسوب می‌شود که تمامی آنها نیازمند داشتن برنامه‌ریزی منطقه‌ای برای حوزه تالابی است.

وی همچنین با اشاره به برنامه‌های اولویت‌دار سازمان حفاظت از محیط زیست عنوان کرد: تعیین حقابه‌های زیست محیطی که مطالعات آن به اتمام رسیده جزو مطالبات اصلی این سازمان از وزارت نیرو است تا با توجه به اهمیت موضوع انتظار می‌رود برای تثبیت شرایط تالاب‌ها به آنها اختصاص یابد.

پایش آنلاین و ایجاد لاگن در تالاب «کانی‌برازان» 

مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب‌های ایران گفت: با توجه به اهمیت اکولوژیکی تالاب بین‌المللی «کانی‌برازان» در کشور، ایستگاه پایش آنلاین‌ میزان غلظت شوری واکسیژن محلول آب، دمای آب، رطوبت و ... در آن نصب شده و رصد این داده‌ها به صورت آنلاین امکان‌پذیر شده است.

ارواحی، با اشاره به مطالعه کارشناسی بر روی کیفیت آب ورودی تالاب «کانی‌برازان» اظهار داشت: این مطالعات نشان داد که اصلی‌ترین مشکل این تالاب وجود مواد آلی و امکان ورود آن به چرخه زیستی تالاب است.

وی افزود: برای این منظور طرح تصفیه آب ورودی به این تالاب با مشارکت مردم و جوامع محلی برنامه‌ریزی شد و ۲ لاگن کاهنده مواد آلی با استفاده از پوشش گیاهی «لویی» و «نی» به مساحت ۲ هکتار در ورودی آب به تالاب ایجاد شد که به طور طبیعی کیفیت آب برای آبزیان و گیاهان را بهبود بخشیده است.

وی اضافه کرد: گیاهان لویی و نی، فسفات و نیترات موجود در آب را کاهش و اکسیژن آب را زیاد می‌کند که در آخرین بررسی صورت گرفته مشخص شد این لاگن طبیعی میزان ازت موجود در آب را از ۳.۵ میلی‌گرم در لیتر به کمتر از یک میلی‌گرم کاهش داده است.

وی اظهار داشت: تالاب کانی‌برازان یکی از تالاب‌های مهم کشور است که برنامه مدیریت جامع آن با همکاری جوامع محلی تدوین و تصویب شده است و کشاورزان و باغداران این منطقه در اقدامی داوطلبانه نسبت به کاهش مصرف آب با تغییر الگوی کشت و آبیاری و استفاده کمتر از سموم و کودشیمیایی اقدام کردند.

«ارواحی» گفت: در مقابل این اقدام داوطلبانه، هر گونه درآمدزایی از تالاب از جمله تورهای گردشگری و اسکان‌ آنان در آینده به جوامع محلی روستایی و کسانی که در این طرح‌های داوطلبانه مشارکت داردند، واگذار می‌شود.

تالاب بین‌المللی «کانی‌برازان» مهاباد با وسعتی افزون بر ۹۱۰ هکتار یکی از مهمترین تالاب‌های اقماری جنوب دریاچه ارومیه و با ارزش‌ترین زیستگاه‌های انواع پرندگان آبزی و کنارآبزی مهاجر و بومی در شمال غرب کشور به شمار می‌رود.

بر اساس آخرین بررسی ها تعداد ۷۵ گونه پرنده آبزی و کنارآبزی متعلق به ۱۱ خانواده در این تالاب شناسایی شده است که در صورت اضافه کردن گونه‌های خشک‌زی، این تعداد به بیش از ۱۸۰ گونه خواهد رسید و همین امر اهمیت تالاب را بیش از پیش آشکار می‌سازد.

تالاب ها یکی از مهمترین اکوسیستم های طبیعی هستند که سه درصد از سطح کره زمین را به خود اختصاص داده اند.

به گفته صاحبنظران، از سال ۱۹۷۰ تاکنون ۳۵ درصد از تالاب‌های جهان خشک شدند که گاز متصاعد شده از آنها چیزی معادل ۱۰ درصد انتشار گازهای گلخانه‌ای ناشی از سوخت‌های فسیلی است و بر این اساس تاثیر زیادی بر تغییر اقلیم دارند. ‌

ایران کشوری خشک و نیمه خشک است و ۱.۸ دهم درصد مساحت آن را تالاب تشکیل می‌دهد و بر اساس آمار موجود، از ۸۴ تالاب مهم و مطالعه شده در ایران، ۳۱ تالاب به تدریج تمام و یا قسمتی از مساحت خود را از دست داده و یا به منشاء گرد و غبار تبدیل شده است.


 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha