علی مدبر، روز دوشنبه در جلسه مشترک با معاون و عوامل معاونت فنی و عمرانی منطقه ۸ شهرداری تبریز افزود: وضع کنونی جداره ها در شان این بازار تاریخی به عنوان بزرگترین بازار سرپوشیده جهان نیست.
وی با بیان اینکه نمای ظاهری بازار بسیار نامناسب بوده و هویت تاریخی این مجموعه عظیم را خدشه دار کرده است، اظهار داشت: در جدارههای بازار حدفاصل دارایی تا میدان نماز هیچ نشانهای مبنی بر اینکه پشت این جداره ها بزرگترین بازار آجری مسقف جهان واقع شده است، یافت نمیشود.
شهردار منطقه ۸ تبریز یادآوری کرد: طبق دستور شهردار تبریز تلاش می شود عملیات جداره سازی سنتی نمای بیرونی بازار در حدفاصل تقاطع دارایی تا میدان نماز به زودی اجرا شود.
مدبر، بر لزوم همکاری با سازمان سیما، منظر و اداره کل میراث فرهنگی استان در پیشبرد امور مرمتی تاکید کرد و خواستار حذف زوائد بصری بازار با همکاری ارگانهای مختلف شد.
کلانشهر ۱.۸ میلیون نفری تبریز دارای ۱۰ منطقه شهرداری است.
بازار تبریز، با حدود یک کیلومتر مربع مساحت، بزرگترین و مهمترین بازار سرپوشیده در سطح جهان بهشمار میرود که در سال ۱۳۸۹ خورشیدی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است؛ این بازار از بازارچهها، دالانها، تیمچهها، سراها و کاروانسراهای متعددی تشکیل یافتهاست؛ پیشتر به جهت قرارگرفتن شهر تبریز بر سر چهارراه جادهٔ ابریشم و گذر روزانهٔ هزاران کاروان از کشورهای مختلف آسیایی، آفریقایی و اروپایی از آن، این شهر و بازار آن از رونق بسیار خوبی برخوردار بودهاست.
این بازار حدود ۳ سدهٔ پیش و پس از وقوع زمینلرزهٔ تاریخی تبریز در سال ۱۱۹۳ قمری توسط نجفقلی خان دنبلی، حاکم وقت تبریز، بازسازی شدهاست؛ بازار تبریز در سال ۱۳۵۴ خورشیدی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
تاریخ بنای این مجموعه مشخص نیست؛ ولی بسیاری از جهانگردانی که از سدهٔ چهارم هجری تا دورهٔ قاجاریان از این بازار بازدید کردهاند، دربارهٔ آن اطلاعاتی ارائه دادهاند؛ ابن بطوطه، مارکو پولو، جاکسن، اولیای چلبی، یاقوت حموی، گاسپار دروویل، الکسیس سوکتیکف، ژان شاردن، اوژن فلاندن، جان کارترایت، جملی کاردی، کلاویخو، رابرت گرنت واتسن، حمدالله مستوفی و مقدسی از رونق و شکوه بازار تبریز تمجید کردهاند.
بازار تاریخی تبریز با داشتن حدود ۵٬۵۰۰ باب حجره، مغازه و فروشگاه، ۴۰ گونه شغل، ۳۵ باب سرا، ۲۵ باب تیمچه، ۳۰ باب مسجد، ۲۰ باب راسته و راستهبازار، ۱۱ باب دالان، ۵ باب حمام و ۱۲ باب مدرسه، بهعنوان اصلیترین مرکز داد و ستد مردم تبریز و ایران شناخته میشود.
در سال ۲۰۱۰ نیز این مجموعه با شماره ثبت ۱۳۴۶ به عنوان یکی از میراث جهانی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
نظر شما