«سیدهادی سید افقهی» در گفت وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا درباره اقدام نظامی ترکیه در داخل خاک سوریه گفت: تصور می کنم این بازی بین خود روس ها و امریکایی ها بسته و توافقاتی هم در این زمینه انجام شده است. به این شکل که نیروهای امریکایی وقتی از شرق فرات یا سوریه خارج میشوند این خلا به چه شکلی پر شود. از سوی دیگر امریکایی ها با ترکیه بستند که اگر ما از سوریه خارج شویم شما حق ندارید در عمق بیش از ۳۰ کیلومتر در خاک این کشور ورود کنید.
وی ادامه داد: اما اینکه ترکیه به چه بهانه ای وارد سوریه دارد می شود یا شده است باید گفت یک بهانه آنان، گروه های مسلح کرد و زیرشاخه های پ. ک. ک در آنجا هستند. ترکیه می گوید منافع و امنیتم در مرزها در خطر است و باید آنان را از مرز دور کنم.
این کارشناس سیاسی بهانه دیگر ترکیه برای توجیه حمله نظامی خود به خاک سوریه را آوارگان سوری اعلام و تصریح کرد: بهانه دیگر ترکیه این است که ۲و نیم تا ۳ میلیون آواره جنگی سوری را می خواهد به داخل خاک خود برگرداند که در این مورد خود آوارگان باید تصمیم گیری کنند. علاوه براین، ترکیه می گوید باید منطقه امن باشد و با امن شدن منطقه خودم آن را کنترل و مدیریت کنم؛ آنان را برگردانم و برای آنان بیمارستان، مدرسه، کارخانه، مسکن و غیره بسازم و این چیز تخیلی و به دنبال بهانه بودن ترکیه است.
وی افزود: آوارگان سوری به کشور خود بازگردند و وضعیت و تکلیف غیرسوری ها را هم باید شورای امنیت و سازمان ملل، روشن کند؛ چون از کشورهای عرب، اروپایی و شبه قاره و چین ماچین هم در بین آنان هستند.
سیدافقهی با اشاره به نشست روز گذشته اردوغان و پوتین در سوچی گفت: در همین دیدار دیروز اردغان با پوتین در سوچی، دو طرف در کنفرانس مطبوعاتی اعلام کردند علی رغم اینکه به حفظ تمامیت ارضی سوریه اصرار داریم، ولیکن موافق هستیم منطقه امنی باید در سوریه ایجاد شود.
این کارشناس مسائل منطقه با تعریف منطقه امن، ادامه داد: منطقه امن یعنی ممنوع پرواز باشد و مورد تهاجم قرار نگیرد درحالیکه منطقه امن باید زیر پوشش سازمان ملل قرار بگیرد.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر تناقضی که دیده می شود این است که سازمان ملل اعتراض می کند که روسیه و ترکیه حق ندارند چنین اقدامی انجام دهند چون ایجاد منطقه امن وظیفه سازمان ملل است و باید زیر پوشش آن باشد.
سیدافقهی با چند ضلعی و چند مجهولی خواندن این معادله اظهارداشت: توافق امریکا و روسها از یک طرف (با رفتن امریکا این خلا باید پر شود)، تبانی و توافق امریکا و ترک ها از طرف دیگر (اعلان امریکا به ترکیه که در عمق بیش از ۳۰ کیلومتری وارد شدید و به کردها آسیب زدید من اقتصاد شما را نابود می کنم)، همچنین یک ضلع دیگر آن توافق روس ها و ترک ها است، یعنی روسیه کمک و با دولت بشار اسد صحبت کند که نیروی نظامی سوریه با نیروی ترکیه درگیر نشود.
وی ادامه داد: دو روز قبل بشار اسد در منطقه ادلب در جمع نیروهای مسلح خود می گفت این را قبول نداریم خاک سوریه اشغال شده باشد و هر کشوری بخواهد خاک ما را اشغال کند با او می جنگیم.
این کارشناس مسائل منطقه با اشاره به وضعیت کردها تصریح کرد: کردها امیدوار بودند امریکا حامی آنان است اما حالا پشت شان را خالی کرده و وضعیت کردها متزلزل است؛ حال با این عملیات نظامی صدها آواره کرد درحال کوچ به سمت خاک عراق هستند که این خود موجب شکل گیری بحران جدید می شود.
سیدافقهی تنها کشوری را که موضع منطقی و عقلانی اتخاذ کرد، ایران و موضع مقامات این کشور چه در سطح رئیس جمهور و چه وزارت خارجه عنوان و تصریح کرد: موضع رئیس جمهور ایران این است که این قبیل مسائل نباید از طریق راه حل نظامی حل شود. سخنگوی وزارت خارجه هم در نشست خبری اعلام کرد توافق برای ایجاد منطقه امن باید موقت باشد نه اینکه ترکیه به عنوان اشغالگر به مدت طولانی در این منطقه باقی بماند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه اگر بهانه کردها هستند، کردها درحال تخلیه و خلع سلاح شدن هستند، خاطرنشان کرد: وقتی منطقه امن شد باید در اختیار سوریه قرار بگیرد و ترکیه به نقطه صفر مرزی برگردد. اگر این اتفاق بیفتد کار هوشمندانه و عاقلانه است. چه بسا پوتین هم گوشه ای دیروز به اردوغان زد مبنی بر اینکه این منطقه امن برای همیشه نخواهد ماند و ما الان می خواهیم دغدغه شما را برطرف کنیم.
وی با بیان اینکه اردوغان می خواهد در این منطقه بماند، اظهار داشت: اردوغان می گوید با انجام عملیات در ادلب سوریه در منطقه خواهد ماند و اینکه در آینده سوریه در بازسازی این منطقه، در حیات و معادلات سیاسی داخلی سوریه می خواهم منقش و سهم داشته باشم، چون هزینه کرده، کلی ترویست داخل خاکش است، اقتصادش به خطر افتاده، ناامنی ایجاد شده و برای همین از بحران سوریه دنبال سهم خود است.
سیدافقهی گفت: اما من احتمال می دهم اردوغان وارد بازی بزرگتر از توان و حجم خود شد ه است که آیا از این بازی واقعا جان سالم به در خواهد برد یا این منطقه تبدیل به ویتنام کردی علیه اردوغان خواهد شد باید صبر کرد تا دید تحولات و حوادث به چه شکلی است. و آیا جمهوری اسلامی ایران با کمک روسها می تواند آنان را به رفتن از خاک سوریه پس از امن و ثبات شدن شدن منطقه مرزی متقاعد کند یا نه.
نظر شما