به گزارش گروه نشریات خبری ایرنا؛ فضای رسانه ای کشور وضعیت بازار بورس را در نخستین روزهای آبان ماه جاری این گونه گزارش می کند که شاخص بازار بورس با شروع بارانی آبان همراهی کرد و در روز نخست این ماه با ۲۲ هزار و ۵۰۵ واحد (۰.۸۱ درصد) افت به رقم ۳۰۵ هزار و ۸۱۰ واحدی رسید. همچنین شاخص کل هم وزن با یک هزار و ۱۶۹ واحد کاهش تا رقم ۸۰ هزار و ۸۲۴ پایین آمد.
بررسی امروز (چهارم آبان) روزنامه ها، خبرگزاری ها و تارنماهای داخلی نشان می دهد که رسانه های اصلاح طلب، علاوه بر وضعیت معاملات بورس اوراق بهادار، ورود پسته به معاملات آتی بورس کالا را مورد توجه قرار دادند و تاکید کردند: انجامدادن معاملات پسته در بورس کالا در قالب معاملات آتی و گواهی سپرده کالایی می تواند، کمک شایانی به رونق معاملات این محصول و همینطور شناخته شدن پسته ایرانی در بازارهای جهانی کند.
در مقابل رسانه های اصولگرا اجرای طرح خرید توافقی زعفران در بورس کالا را مورد بررسی قرار دادند و از حذف دلالان و واسطههای غیرضروری از طریق عرضه زعفران در بورس سخن گفتند.
این جریان رسانه ای، همچنین عرضه برق و نفت در بورس انرژی را در کانون توجه قرار دادند و با ارایه سه راهکار برای باز شدن مسیر معاملات نفت ایران در بورس، تاکید کردند که عملی شدن این راهکارها، چنان رونقی به این بازار میبخشد که تحریم فروش نفت ایران و تصفیر آن برای همیشه به فراموشی سپرده خواهد شد.
رسانه های اصلاح طلب
وضعیت معاملات بورس اوراق بهادار
روزنامه مردمسالاری در مطلبی با عنوان بازارها هفته گذشته را چطور گذراندند؟ نوشت: بازار سرمایه تابستان را با شاخص ۳۰۲ هزار و ۱۰۳ واحدی به پایان رساند و در نهایت در آخرین هفته کاری مهرماه و اولین روز کاری آبان، به شاخص ۳۰۵ هزار و ۸۰۷ و احد رسید. این شاخص نشاندهنده ۳ هزار و ۷۰۴ واحد رشد در اولین ماه پاییز است. شاخص آزاد شناور در آخرین روز معاملات هفته گذشته ۳۵۲ هزار و ۸۴۷ واحد بود که در روز چهارشنبه این هفته به رقم ۳۴۶ هزار و ۳۷۹ واحد رسید و کاهش ۶ هزار و ۴۶۸ واحدی را رقم زد.
روزنامه مردم سالاری: بازار سرمایه تابستان را با شاخص ۳۰۲ هزار و ۱۰۳ واحدی به پایان رساند و در نهایت در آخرین هفته کاری مهرماه و اولین روز کاری آبان، به شاخص ۳۰۵ هزار و ۸۰۷ و احد رسید. این شاخص نشاندهنده ۳ هزار و ۷۰۴ واحد رشد در اولین ماه پاییز است. تارنمای خبرآنلاین نیز در مطلبی با عنوان تله فروش و افزایش ریسک در معاملات آتی، آورد: معاملات آتی باتوجه به حساسیت قیمت محصولات کشاورزی و فصلی بودن آن، به منظور رفع نگرانیهای خریداران و فروشندگان از آینده قیمتها ایجاد شده است. امروز از این ابزار به واسطه کاهش ریسک و افزایش سطح ایمنی محصول، در پیشرفته ترین بورس های دنیا و بهخصوص بورس کالای ایران استفاده میشود اما اینکه آیا این روش در ایران با همان سازوکار و جزییات حساس استفاده میشود، جای بحث دارد.
روزنامه دنیای اقتصاد حجم معاملات پلیمرها در بورس کالا را بررسی کرد و نوشت: حجم معاملات پلیمرها در بورس کالا در هفته گذشته به نسبت هفته قبل از آن تغییر محسوسی را نشان نمی دهد؛ یعنی با فرض تمامی انتقادات پیشین، این بازار وارد فاز مقاومت شده است گویی برای تداوم حجم تولید، شاهد تلاشهای همه جانبه تولیدکنندگان هستیم که همین رفتار میتواند آینده بازار را تعیین کند. احتمال بهبود در بازار بسیار است، ولی نمیتوان از اثرگذاری این هفته قیمتهای پایه بر عملکرد بازار هم غافل شد اگرچه امیدواریم جریان غالب در این بازار به سمت بهبود حجم معاملات و رونق تولید در صنایع تکمیلی متمایل شده باشد.
ورود پسته به معاملات آتی بورس کالا
محمدرضا اسلامی کارشناس بازار سرمایه در گفت وگو با خبرگزاری ایسنا با اشاره به راه اندازی معاملات آتی پسته در بورس، گفت: معاملات قراردادهای آتی پسته نیز در حالی بعد از شروع معاملات گواهی سپرده کالایی این محصول در بورس آغاز شده که معاملات مذکور به دلیل تولید بالای این محصول در کشور، مورد توجه فعالان این حوزه قرار گرفته است. به گفته اسلامی، نکته مهم در خصوص معامله محصول پسته در بورس این است که با توجه به مقدار بالای صادرات آن، تاثیر قیمت ارز بر نرخ آن بیش از زعفران است. وی با اشاره به اینکه بالاترین درصد پسته تولیدی کشور متعلق به استان کرمان است، گفت: انجام معاملات پسته در بورس کالا در قالب معاملات آتی و گواهی سپرده کالایی می تواند کمک شایانی به رونق معاملات این محصول و همینطور شناخته شدن پسته ایرانی در بازارهای جهانی کند. این معامله گر بازارهای کالایی تاکید کرد: ورود پسته به بورس کالا در گذشته نیز انجام شد که در آن زمان به دلایلی چندان مورد توجه فعالان بازار قرار نگرفت اما هم اکنون بورس کالا با فراهم آوردن بیشتر ابزارهای معاملاتی بر روی محصول پسته، دست پر وارد میدان شده و امروز علاوه بر انبارهای استاندارد پذیرش شده، فرآیند پذیرش انبارهای جدید نیز با جدیت تمام در حال اهتمام است.
احتمال افت دوباره در بورس
تارنمای خبرآنلاین به نقل از ایرنا در خصوص احتمال افت دوباره در بورس گزارش داد: محمد خبریزاد کارشناس بازار سرمایه معتقد است با اینکه افت شدید هفته گذشته را دیگر تجربه نخواهیم کرد، اما ترس نشات گرفته از این تجربه هنوز بر کاهش شاخص تأثیر میگذارد. وی درباره دلیل این افت اظهار کرد: هنوز از سوی فعالان بازار اطمینان لازم حاصل نشده است. بدین معنی که صعودهای اخیر هنوز نتوانسته خسارت روانی کاهشهای هفته قبل را جبران کند.
تعیین قیمت های تعادلی در بازار سهام
روزنامه دنیای اقتصاد با طرح این پرسش که قیمتهای تعادلی در بازار سهام چگونه تعیین میشوند؟ می نویسد: عرضه و تقاضا در بازار قیمت را رقم میزند. در این میان آنچه در بازار سهام موجبات غلبه تقاضا بر عرضه (رشد قیمت سهم) را فراهم میآورد یا از سوی دیگر به دنبال غلبه عرضه بر تقاضا منجر به افت قیمت سهم میشود انتظارات از آینده است. در شکلگیری این انتظارات موارد مختلفی را میتوان دخیل دانست. برای مثال میان بورسبازان برخی از نمادها حساس به نوسان سودآوری است و برخی از نمادها به قول خودشان بدون توجه به سودآوری خرید و فروش میشود. اینکه چگونه این موارد مقبول فعالان بازار قرار گرفته و به اخبار پیرامون آن واکنش نشان میدهند جای بحث مفصلی دارد که در موارد مختلف قابل طرح است. برای مثال اثر دخالتهای دولتی در اقتصاد کشور، رشد داراییها با تورمهای شدید و در عین حال نرخ بازدهی پایین داراییها یا جنس معاملهگران در هر نماد را میتوان ریشه شکلگیری چنین جهتگیری در معاملات سهام دانست. به هر حال از آنچه قیمت یک سهم را رقم میزند میتوان به انتظارات اشاره کرد که به دنبال آن خوشبینیها نسبت به آینده موجب رشد قیمت یک سهم و برداشت بد بازار از یک خبر افت سهم را به دنبال دارد. اما آنچه در این میان معمولا نادیده گرفته میشود منطقی بودن یا نبودن نوسان قیمت به دنبال هر سیگنال است. در چنین شرایطی است که مفهوم قیمت تعادلی اهمیت بیشتری پیدا میکند. بازار بهصورت مشخص بهانهجویی میکند، این تمایل در فضای منفی به دنبال بهانهها برای افت قیمت و در فضای مثبت به دنبال بهانهها برای توجیه رشد هر چه بیشتر سهام است.
رسانه های اصولگرا
وضعیت معاملات بورس اوراق بهادار
به گزارش خبرگزاری مهر، از ابتدای امسال تاکنون در مدت ۱۴۰ روز معاملاتی تعداد ۵۹۹ میلیارد و ۸۹۳ میلیون سهم و حق تقدم به ارزش ۲۰۲۷هزار و ۵۳۰ میلیارد ریال در ۵۱میلیون و ۴۲۳ هزار و ۳۵۰ دفعه مورد در بورس اوراق بهادار معامله قرار گرفته است.
خبرگزاری مهر: از ابتدای امسال تاکنون در مدت ۱۴۰ روز معاملاتی تعداد ۵۹۹ میلیارد و ۸۹۳ میلیون سهم و حق تقدم به ارزش ۲۰۲۷هزار و ۵۳۰ میلیارد ریال در ۵۱میلیون و ۴۲۳ هزار و ۳۵۰ دفعه مورد در بورس اوراق بهادار معامله شد. خبرگزاری تسنیم نیز گزارش داد: ارزش بازار بورس در مهرماه امسال در مقایسه با ماه مشابه سال قبل ۵۷ درصد افزایش یافت و به ۱۱۲۴۸۶۰۹ میلیارد ریال رسید.
خرید توافقی زعفران در بورس کالا
به گزارش خبرگزاری تسنیم، منوچهر مالکی، تولیدکننده نمونه کشوری در حوزه زعفران به تجربه موفق بورسکالا برای اجرای طرح خرید توافقی زعفران اشاره کرد و گفت: پیش از اجرای این طرح در گذشته کشاورزان نسبت به چگونگی آن نگرانی داشتند، اما درحالحاضر همگی از اجرای آن استقبال میکنند. چراکه فرآیند تسویه آن بسیار خوب بود و زعفرانکاران پول حاصل از فروش محصول خود را به سرعت دریافت کردند و در این رابطه دولت نقش بسیار خوبی از خود ایفا کرد. این فعال بازار زعفران در بیان دیگر نقاط قوت و مزایای اجرای این طرح به کمک مکانیزم بورس گفت: با توجه به اینکه در اجرای طرح خرید توافقی، کشاورزان زعفران خود را به مباشران رسمی دولت تحویل دادند، محصول در انبارهای پذیرش شده در بورس بدون تقلب و طبق استانداردهای مشخص مورد آزمایش قرار گرفت و گریدبندی شد. مالکی از حذف دلالان و واسطههای غیرضرور از طریق عرضه زعفران در بورس سخن گفت و اظهار کرد: با توجه به گران و ارزشمند بودن زعفران، در فروش این محصول سودجوییهایی اتفاق میافتاد و سود اصلی حاصل از فروش آن به جیب دلالان میرفت و تنها بخش کمی از سود عاید کشاورز میشد اما با اجرای طرح خرید توافقی زعفران، ضمن جلوگیری از تقلب، کشاورز بیش از پیش منتفع میشود.
عرضه برق و نفت در بورس انرژی
مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی سندیکای صنعت برق در گفت و گو با خبرگزاری مهر درباره علت کند و متوقف شدن عرضه برق در بورس انرژی گفت: فروش برق در بورس از سال ۹۴ اختیاری است و مصرف کنندگان می توانند برق مورد نیاز خود را از محل بورس خریداری کنند. اما به طور کل فعالیت تولیدکنندگان در بورس انرژی را می توان خوب ارزیابی کرد. مشتریانی که مصرف برق آنها بیش از ۵ مگاوات است می توانند برق مورد نیاز خود را از بورس خریداری کنند. ۵۷ درصد برق تولیدی غیردولتی می تواند در بورس انرژی عرضه شود و متقاضیان آن را خریداری کنند. آمار نشان می دهد خرید برق در بورس انرژی در شهریور ماه سال جاری نسبت به مرداد ماه امسال حدود ۲.۵ برابر شده است که امیدواریم این حجم افزایش یابد.
خبرگزاری فارس در یادداشتی به قلم مقدسه فلاح زاده کارشناس انرژی با عنوان عرضه نامنظم نفت تیر خلاص به بورس، آورد: نزدیک به یک سال از انتشار اولین اطلاعیه عرضه نفت در بورس انرژی میگذرد. پس از عرضههای نامنظم اولیه، شاید تنها امتیاز جدی فروش نفت در بورس ایران، عرضههای منظم هفتگی توسط وزارت نفت بوده است که بعد از مصوبهی مجلس در ابتدای سال ۹۸، این وظیفه شکل قانونی به خود گرفت. بدیهی است که این ماهها نهال نوپای فروش نفت در بورس، با مشکلات ابتدای مسیر دستوپنجه نرم میکند. مشکلاتی واضح با راهکارهایی مشخص و بدون پیچیدگی که حل آنها به دور زدن تحریمهای فروش نفت ایران میانجامد...به نظر میرسد با به بکار بستن سه راهکار زیر مسیر معاملات نفت ایران در بورس باز شود. اول اینکه در تمامی اتاقهای تاریک و مسیرهای موازی فروش نفت تخته شود و خریداران تنها به معامله در بورس ارجاع داده شوند. دوم اینکه تخفیف ۱۵ دلاری در قیمت پایه نفت در نظر گرفته شود و رقابت از پایین به بالا شکل بگیرد. سوم اینکه میزان پیشپرداخت معاملات از ۲۰۰ میلیون تومان تجاوز نکند. عملی کردن همزمان تدابیر فوق، چنان رونقی به این بازار میبخشد که تحریم فروش نفت ایران و تصفیر آن برای همیشه به فراموشی سپرده خواهد شد.
نظر شما