به گزارش خبرنگار ایرنا، وزارتخانههای خزانهداری و امور خارجه آمریکا سازوکارهای جدیدی برای تجارت بشردوستانه با ایران اعلام کرده اند. در بیانیه ای که روز جمعه ۳ آبان به طور مشترک توسط این دو وزارتخانه منتشر شده، آمده است کشورها و شرکتهایی که قصد دارند در زمینههای مجاز با ایران معامله کنند، باید طبق مقررات دفتر کنترل سرمایههای خارجی آمریکا، تمامی اطلاعات مربوط به این معاملات را ارائه دهند. در این بیانیه تاکید شده که سازوکار جدید کمک خواهد که جامعه بینالملل با هوشیاری بیشتری در تجارت بشردوستانه با ایران معامله کنند.
با این حال، برایان هوک، مسئول امور ایران وزارت امورخارجه آمریکا، روز جمعه مدعی شد که این مکانیسم جدید به دولتهای خارجی، مؤسسات مالی و شرکتهای خصوصی اجازه میدهد تا به خاطر مردم ایران به صورت قانونی با این کشور تجارت کنند.
خزانهداری آمریکا مدعی شده است با هدف حمایت از مردم ایران، مجوز برخی اقدامات تجاری مجاز را صادر خواهد کرد، هرچند این وزارتخانه همزمان از تداوم تحریمها خبر داده است.
به گفته سیگال مندلکر معاون وزیر خزانه داری آمریکا در زمینه تروریسم و اطلاعات مالی، با اجرای این ساز و کار جدید، هیچ پول و درآمدی به ایران نخواهد رسید.
بر اساس این بیانیه شبکه اجرایی جرائم مالی جمهوری اسلامی ایران جزو کشورهای دارای نگرانیهای عمده در زمینه پولشویی است و قواعدی موسوم به تدابیر خاص نوع ۵ را علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال کرده است.
شبکه اجرایی جرائم مالی خزانهداری آمریکا با راهاندازی مکانیسم جدید برای تسهیل مبادلات بشردوستانه با ایران، با استناد به بند ۳۱۱ قانون میهنپرستی، که مصوب سال ۲۰۰۱ است قواعد جدیدی برای محافظت از نظام مالی آمریکا در برابر فعالیتهای مالی مخرب ایران به کار میگیرد. این شبکه که یکی از ادارههای وزارت خزانهداری آمریکا به شمار میرود مأموریت گردآوری و تحلیل اطلاعات درباره مبادلات مالی با هدف ادعایی مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم در داخل و خارج از آمریکا را بر عهده دارد.
اما محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: «برخلاف ادعاهای فریبکارانه، مقررات جدید ایالات متحده، تروریسم اقتصادی علیه مردم عادی ایران را تشدید میکند. پومپئو وزیر امور خارجه آمریکا، پیشتر این توهم را بر زبان آورده است که مردم ایران اگر میخواهند چیزی برای خوردن داشته باشند، باید در برابر ایالات متحده تسلیم شوند. اکنون، وزارت خزانهداری آمریکا، نه فقط غذا، بلکه واردات دارو توسط ما را هدف قرار داده است.»
روشی برای جلوگیری از تجارت با اروپا
نشریه المانیتور در گزارشی نوشته است که تعدادی از کارشناسان سابق تحریمهای دولت آمریکا گفته اند که ساز و کار شفافیت بشر دوستانه که به تازگی اعلام شد احتمالا به جای تسهیل خرید غذا و دارو از سوی ایران وسیلهای برای جمع آوری اطلاعات درباره تحریمهای جدید خواهد شد.
برایان اتول، مشاور پیشین باراک اوباما و از مقامات سابق کنترل دارایی خارجی وزارت خزانهداری آمریکا، در صفحه توییتر خود نوشته است: این اقدام کمکی (به کمکهای بشر دوستانه) نمیکند و احتمالا اوضاع را بدتر خواهد کرد. به نظر میرسد آنها (آمریکاییها) تلاش میکنند اروپا را وادار به اعمال فشار علیه ایران کنند.
اتول گفته است از نظر من این اقدام تاثیر قابل توجهی بر روی معدود افراد و شرکتهایی به خصوص کشورهای اروپایی دارد که هنوز در حال صدور این اقلام بشردوستانه به ایران هستند. این اقدام مستقیما در برابر مقررات مسدودسازی اتحادیه اروپا قرار دارد و میتواند شرکتهای اروپایی که سعی در استفاده از این ساز و کار دارند را به خطر بیندازد.
اوتول گفته است که این اقدام دولت کنونی آمریکا بیشتر برای دریافت اطلاعات است تا کمک به مردم ایران. بسیاری از بانکهای خارجی قادر به ارائه چنین اطلاعاتی نیستند. مشاور پیشین اوباما معتقد است که چنین تصمیمی مانع تجارت اروپاییها با ایران میشود که قصد داشتند در چارچوب اینستکس با ایران به تجارت بپردازند.
تایلر کولیس، وکیل متخصص در قانون تحریمها، میگوید: داستان واقعی امروز از وزارت خزانه داری آمریکا تصمیم برای اجرای بند ۳۱۱ است. بند ۳۱۱ یک تعهد قانونی است که به توسط یک نهاد مالی آمریکایی اعمال میشود تا بانکهای خارجی که با ایران حساب دارند را ارزیابی کند. این نهاد پرسشنامههایی را به نهادهای مالی همسان خود میفرستند تا ببینند که آیا حسابی از سوی نهادهای مرتبط با ایران در این نهادهای مالی وجود دارد یا خیر، و اگر جواب مثبت باشد آنها اقدام به توقف و یا خاتمه دادن به این حساب میکنند.
این وکیل آمریکایی می گوید: بانکهای سوییسی گفتهاند که اگر یافتههای بند ۳۱۱ اجرا شود آنها حسابهایی که با بانکهای ایرانی برای تجارت انسان دوستانه دارند را مسدود خواهند کرد.
این در حالی است که آمریکا بانک مرکزی ایران را به عنوان مبارزه با تروریسم مورد تحریم مجدد قرار داده است. در تحریم جدید بانک مرکزی با تغییر دستهبندی تحریمها از هستهای به مبارزه با تروریسم، ماهیت برخورد با بانک مرکزی ایران نیز تغییر کرده است. پیش از این تجارت اقلام بشردوستانه مانند دارو، غذا و محصولات کشاورزی از تحریم مستثنی بود. اما با تحریم با عنوان مبارزه با تروریسم این احتمال وجود دارد که بانک مرکزی دیگر از معافیت برخوردار نباشند.
نظر شما