به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، معترضان عراقی از ظهر جمعه گذشته، دومین دور از تظاهرات خود در اعتراض به بیکاری، فساد در بین مسئولان و شرایط نابسامان اقتصادی و معیشتی و نبود عدالت اجتماعی را آغاز کردهاند. درگیری معترضان با نیروهای امنیتی در برخی از شهرها، مقامات عراقی را مجبور به وضع مقررات منع آمد و شد در چند استان کرد. بصره، ناصریه، ذیقار، واسط و میسان از جمله استانهایی هستند که شاهد اعمال این مقررات شدند. اگرچه خواسته اصلی مردم عراق در اعتراضات، رسیدگی به مشکلات داخلی کشورشان، از جمله بیکاری و مسائل معیشتی است و دولت عراق برای تحقق مطالبات معترضان اقداماتی را انجام داده است، اما به نظر می رسد دشمنان مردم عراق تلاش میکنند، با سوار شدن بر موج این اعتراضات، مسیر ناآرامی های را به سمت و سوی خطرناکی سوق دهند.
عراقیها به چه اعتراض دارند؟
به نوشته تارنمای شبکه خبری «الجزیره»، «شاهو القره داغی» تحلیلگر مسائل عراق می گوید تظاهرات مردم عراق نتیجه طبیعی انباشته شدن مشکلات، بحران ها، ناگواری اوضاع امنیتی و اقتصادی عراق طی سالهای گذشته است. برپایه آمار رسمی بیش از ۴۵۰ میلیار دلار به هدر رفته است. دولت حدود ۱۲۴ میلیارد دلار بدهکار است. کشور از نبود زیرساخت ها، فرصت های کاری، امنیت و ثبات رنج می برد و این مسائل سبب تظاهرات کنونی مردم عراق است.
«احمد عید ویری» پژوهشگر عرصه رسانه هم به الجزیره گفته عملکرد سیاسی ضعیف احزاب و سردمداران حاکم دلیل تحرک های مردم عراق است. فساد برجسته ترین عاملی است که سبب تظاهرات مردم عراق شده است. مردم از سیاست دولت ها طی ۱۶ سال گذشته عصبانی هستند. در نتیجه این سیاست ها بسیاری از مشکلات امنیتی، اقتصادی به وجود آمده و وجود افراد بیلیاقت در مراکز تصمیمگیری سبب گسترش فساد در همه نهادهای دولتی شده است.
«یحیی الکبیسی» تحلیلگر مسائل سیاسی هم در مصاحبه با شبکه الجزیره اظهار داشته تظاهرات کنونی مردم عراق در مقایسه با تظاهرات گذشته متفاوت و بدون مقدمه آغاز شده است. هسته این تظاهرات را جوانان تشکیل می دهند. جوانان معتقدند که فساد طبقات سیاسی و فسادهای ساختاری سبب محرومیت آنان از مشارکت در امور شده است.
به نوشته روزنامه «الزمان»، مردم عراق در اعتراضهای خود خواستار اصلاحات برای رهایی عراق از چالشها و خطرات هستند تا از این طریق عراق به مرحله سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ملی و دموکراتیک تازه ای وارد شود که با دورههای گذشته متفاوت باشد زیرا بحرانهای گذشته و در راس آن بحرانهای اقتصادی شکاف میان اقشار اجتماعی مختلف را در سراسر عراق افزایش داد. بیشتر مردم عراق از بیکاری، فقر و شکاف طبقاتی رنج می برند و این مسائل سبب شده است که مردم این کشور با تظاهرات در خیابان خواستار زندگی بهتری باشند. زندگی بهتر از طریق اصلاح نظامی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی به دست می آید. عدم درک مطالبات مردم از سوی برخی سیاستمداران و دولت ها و نادیده گرفتن و بی توجهی به مطالبات مردم و فرار رو به جلو دولت ها سبب بحرانهای کنونی شده است. این مسائل سبب شده است که دولت «عادل عبدالمهدی» به طور شتاب زده دست به اصلاحاتی بزند تا تظاهرات مردمی را کنترل سازد.
رد پای خارجی ها در تظاهرات مردم عراق
روزنامه «الاخبار» لبنان به بررسی تظاهرات مردم عراق پرداخت و نوشت در بخشی از این تظاهراتها، شعارهایی برای استعفای دولت عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق سر داده شد. این شعارها از دید مسئولان امنیتی عراق دور نماند و آنان را به این نتیجه رساند که هدف از چنین شعارهایی دامن زدن به کودتای سیاسی در عراق است. آنچه در عراق تحت پوشش اعتراضهای مردمی در جریان است، طرح کودتایی است که آمریکا، امارات، عربستان و طرفهایی در کردستان در آن نقش دارند و دو اتاق فکر در این زمینه فعالیت دارند.
روزنامه الاخبار نوشت دلایل بسیاری سبب شده است که آمریکا تصمیم به مجازات دولت عبدالمهدی بگیرد در راس این دلایل موضع عبدالمهدی درباره تحریم های آمریکا علیه ایران است. او در این زمینه با ایران همکاری کرده است. یکی دیگر از دلایلی که در این زمینه نقش دارد گشایش گذرگاه مرزی القائم – البوکمال در مرزهای عراق و سوریه است. این موفقیت، اندکی پس از سفر عبدالمهدی به چین ضربه دردناکی برای واشنگتن بود. زیرا آمریکا اینگونه تحلیل می کند که از طریق این گذرگاه ایران طرح خود را برای برقراری ارتباط میان تهران، بغداد، دمشق، بیروت و دریای مدیترانه پیش می برد.
به نوشته روزنامه الکترونیکی «رای الیوم»، آنچه در تظاهرات و اعتراض های عراق رخ می دهد می توان این گونه خلاصه کرد که این اعتراض ها کلمه حقی است که از آن باطل اراده می شود. درست است که مردم مطالبات خود را در این تظاهرات بیان می کنند و بخشی از مردم محروم هستند و خواهان حق و حقوق خود هستند. اما کسانی وجود دارند که تظاهرات و مطالبات قانونی مردم را به مسیر خطرناک، سیاه، هرج و مرج و آشوب سوق می دهند. افرادی هستند که سوار بر امواج تظاهرات مردم و درخواست آنان برای مبارزه با فساد به فساد دیگری دامن می زنند. کم کم نقش این افراد در حال آشکار شدن است.
با توجه به اینکه بیشتر قشر جوان عراق از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند و این شبکه ها در بسیاری از موارد از سوی صهیونیست ها و آمریکایی ها مدیریت می شود در این شبکه ها اندیشه های پوچ تبلیغ می شود. همچنین با توجه به اینکه عراق تازه از مبارزه با تروریسم رهایی یافته و پیامد و گرفتاریهای مبارزه با تروریسم هنوز هم در این کشور وجود دارد، این موضوع سبب شده است افرادی که مفسدند در دستگاه ها راه یابند. با توجه به اینکه برخی تلاش کردند مانع از برگزاری مراسم اربعین حسینی شوند و در نتیجه موفقیت بی سابقه در برپایی این مراسم در چارچوب «حب الحسین یجمعنا: عشق امام حسین (ع) ما را با هم متحد می سازد». اکنون این کشورها در صدد انتقام از عراق بر آمده اند و تلاش می کنند عراق را به میدان تسویه حساب های خود با دیگر کشورها تبدیل کنند. موفقیت در برگزاری مراسم اربعین شکست و مصیبتی برای دشمنان عراق و ایران بود. چندین ماه است که در اربیل، سلیمانیه و امان پایتخت اردن اتاق های فکر و عناصری در حال آماده شدن هستند. هدف از این اقدام برهم زدن امنیت ملی عراق و ادامه هرج و مرج از طریق دامن زدن به تظاهرات و اعتراض ها است تا در مرحله بعد عناصری از داعش بار دیگر به مناطق شعیه نشین نفوذ کنند. شاخص ها نشان می دهد که صدها تن از عناصر داعش به مناطق شیعه نشین کربلا و نجف نزدیک شده اند. در چنین شرایطی آمریکا اعلام می کند ابوبکر البغدادی را به هلاکت رسانده است. شاید آمریکا با این پیام می خواهد عراق را فریب دهد و از مبارزه با داعش غافل سازد تا بار دیگر داعش را روانه شهرهای عراق کند.
نظر شما