مدیرکل حفاظت محیط زیست هرمزگان روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: در نیمه دوم امسال هزاران پرنده شامل ۹۰ گونه آبزی، کنارآبزی و شکاری به این استان مهاجرت کردند و از ۵۵۵ گونه پرنده ثبت شده در کشور ۳۷۲ گونه به صورت بومی و مهاجر مشاهده شده است.
حبیب مسیحی تازیانی گفت: با توجه به موقعیت جغرافیایی هرمزگان، شاهد مهاجرت گونههای متفاوت و نادر از مسیرهای مختلف هستیم که از اواخر زمستان با شروع فصل گرما پرندگان مهاجر در قالب گروهها از زیستگاههای استان به سمت مناطق شمالی کوچ میکنند.
وی اظهار داشت: هرمزگان با تاثیرپذیری از سه قلمرو جغرافیایی، قرار گرفتن در باریکترین قسمت سواحل شمال و جنوب خلیج فارس و دریای عمان و وجود زیستگاههای متنوع از جمله دشتی،باغی، کوهستانی، جنگلهای حرا، سواحل جزرومدی و جزایر، میزبان بیش از ۳۰۰ گونه از پرندگان خشکزی، آبزی و کنارآبزی در فصلهای سال برای زادآوری، زمستان گذرانی و یا مهاجر عبوری است.
مدیرکل محیط زیست هرمزگان با اشاره به اینکه امنیت زیستگاه مهمترین عوامل حضور گونههای جانوری در محیط زیست به شمارمیرود اضافه کرد: تغییرات آب و هوایی، توسعه ناپایدار، خسارت زیستگاه، نشت و ریزش مواد نفتی دردریا، ورودگونه های غیربومی مهاجم، تولید سوخت و توسعه زمینهای کشاورزی، توربینهای بادی، دکل های مخابراتی،ساختمانهای بلند و پنجره ها،آلودگی نوری وخطوط انتقال نیرو از عوامل تهدید در روند زندگی و مهاجرت پرندگان است.
مسیحی تصریح کرد: سال ۹۷ تعداد کل پرندگان آبزی و کنارآبزی شمارش شده طی ۲۳ سایت سرشماری در سواحل و تالابهای هرمزگان، بیش از ۱۲۱ هزار قطعه از ۶۸ گونه بوده است.
وی ادامه داد: ترجیح زیستگاهی پرندگان بستگی به گونههای متفاوت دارد به طوری که برخی از آنان تالاب های آب شیرین، سواحل شنی، گلی و یا صخره ای و بعضی دیگر جنگلهای مانگرو را ترجیح می دهند.
مدیرکل محیط زیست هرمزگان یادآور شد: در تابستان با مهاجرت به عرضهای شمالی، ممکن است با توجه به پتانسیلهای زیستگاهی منطقه، ترجیح متفاوتی داشته باشند و انواع پرندگانی که در جنگل های مانگرو جنوب کشور زمستان گذرانی می کنند با شروع فصل گرما و مهاجرت به عرض های جغرافیایی شمالی نوع دیگری از زیستگاه آبی را انتخاب میکنند.
مسیحی ابراز داشت: اداره کل محیط زیست هرمزگان نیز باهدف حمایت از گونههای پرندگان مهاجر برنامههایی شامل،گشت زنی در تالابها و سواحل برای جلوگیری از شکار، بازگرداندن پرندگان آسیب دیده به زیستگاههای طبیعی، سرشماری سالیانه همگام با سراسر دنیا و کشور در ماه ژانویه میلادی،آموزش کارکنان اجرایی، دانش آموزان و معلمان و برگزاری کارگاههای پرنده بینی را اجرا میکند.
استان هرمزگان با دارا بودن افزونبر ۲ هزار کیلومتر نوار ساحلی (با احتساب جزایر) و زیستگاههای تالابی برای پرندگان مهاجر آبزی و کنارآبزی بسیار مطلوب است و این پرندگان در اکوسیستمهایی شامل، سواحل شنی، پهنه های وسیع گلی، تالاب های بین جزر و مدی و جنگلهای مانگرو فرود میآیند.
جنگل های مانگرو حاصلخیز بوده و از نظر تنوع زیستی یکی از کانونهای مهم به شمار می رود که تامین کننده شرایط زیستگاهی برای مهمترین پرندگان آبزی است.
نظر شما