هشت برج دفاعی، نمایی سنگی، پانزده حجره، آب انبار و اصطبل حیوانات از مشخصات عمده کاروانسرای خان خوره است که همانند بسیاری از بناهای مانند خود دچار فراموشی شده و تخریبهای انسانی و طبیعی دست نابودی بر سر و بدنش کشیدهاند.
نگرانی و امید
یک فعال حفاظت از آثار تاریخی آباده با بیان اینکه مرمت و حفاظت از بناهای تاریخی موجب جذب گردشگری و حفظ میراث فرهنگی این سرزمین کهن خواهد شد، اظهار کرد:تا حدودی آثار تاریخی این شهرستان حفظ شده است اما نگرانیم که برخی آثار تاریخی این شهرستان به نابودی کشانده شود.
حمید ایزدی در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه کاروانسرای ایزدخواست، شورجستان و خان خوره نمادی از قدمت تاریخی این منطقه و یکی از جاذبه های تاریخی شهرستان آباده است، افزود: با توجه به تعدد آثار تاریخی در این شهرستان و جذب اعتبار برای مرمت این آثار از جمله کاروانسرای خان خوره می توان به رونق این منطقه کمک کرد.
۴۲ اثر ثبت شده در فهرست آثار ملی در آباده
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان آباده با بیان اینکه چهل و دو اثر ثبت شده در فهرست آثار ملی میراث فرهنگی مربوط به شهرستان آباده است، گفت: از شاخص ترین این آثار می توان به کاروانسراهای ایزدخواست، شورجستان و خان خوره اشاره کرد که بجای مانده از دوره صفوی است و بدلیل هنر معماری شاخص هستند.
داوود جعفرپور با بیان اینکه مرمت و نگهداری از کاروانسرای خان خوره می تواند به رونق گردشگری منطقه کمک کند، افزود: وجود قنات و فضای سرسبز اطراف این کاروانسرا موقعیت ویژه ای است تا آن را به منطقه بوم گردی تبدیل کند.
آسیب جدی
رئیس اداره اوقاف آباده درباره کاروانسرای خانخوره اظهار کرد: این کاروانسرا به دلیل موقوفه بودن ساختمانش امکان جذب اعتبار برای مرمت نداشته و ساختمان آن آسیب های جدی دیده است.
مسلم بزرگر در مصاحبه با ایرنا افزود: آمادگی جذب سرمایه گذار برای مرمت و بهره برداری از این کاروانسرا داریم تا به عنوان یک مکان گردشگری معرفی شود.
کاروانسرای خان خوره در آباده و در منطقه ای به همین نام واقع شده و ۱۲ مهر ۱۳۷۶ با شماره ۱۹۲۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آباده از شهرستان های شمالی استان فارس است که مرکز آن با شیراز حدود ۲۷۵ کیلومتر فاصله دارد.