روابط کابل و اسلام آباد طی ۲۰ سال حضور نیروهای غربی به رهبری آمریکا در افغانستان، با فرازو فرودهای زیادی همراه بوده که با درگیری های مرزی، چالش های بازرگانی و کنسولی همچنان بین دو کشور ادامه دارد.
منشأ بخش بزرگی از تنش های دو کشور از اختلاف مرزی موسوم به خط مرزی «دیورند» که در زمان حضور استعمار انگلیس در شبه قاره هند بوجود آمد بر می گردد و این چالش ها در بخش های دیگر روابط دو کشور نیز اثر می گذارد.
دولت افغانستان همواره پاکستان را متهم به حمایت، تجهیز و آموزش طالبان می کند که به گفته دولت افغانستان برای منافع پاکستان در افغانستان می جنگد و حتی تأمین صلح این کشور را بدون ضمانت پاکستان ناممکن می شمارند.
سخنگوی وزارت خارجه پاکستان اواخر هغته گذشته اعلام کرد که ارتش افغانستان ا «خمپاره و آتش سلاح سنگین پستهای تازهتاسیس ارتش پاکستان» در مرز را هدف قرار داد که بر اثر آن ۶ سرباز پاکستانی به شدت مجروح شدند.
«مرز افغانستان و پاکستان به عنوان مرز رسمی میان دو کشور طبق کنوانسیونها و حقوق بینالمللی ایجاد شده و در سطح بینالمللی به رسمیت شناخته شده است.»
بر اساس این بیانیه، نیروهای پاکستان در مقابل تیراندازیها واکنش نشان دادند و پاسگاههای مرزی افغانستان را که از آنجا تیراندازی آغاز شده بود مورد هدف قرار دادند.
به گفته ارتش پاکستان، به دنبال واکنش سریع «خسارت قابل توجهی» به پستهای مرزی افغانستان وارد شد و تبادل آتش «پس از درگیری در سطح نظامی» متوقف شد.
پس از این حملات، وزارت امور خارجه پاکستان در اعتراض به این حملات کاردار افغانستان را فراخواند.
همچنین در درگیری بین مرزبانان دو کشور در «اسپین بولدک» قندهار طرف افغانستان مدعی کشتن ۱۰ سرباز طالبان و پاکستانی شد که بطور مشترک به پاسگاه های مرزی افغانستان حمله کرده بودند.
«بهیراحمدی» سخنگوی استاندار قندهار به رسانه های داخلی افغانستان گفته بود که در این درگیری ۸ تن دیگر از طرف مقابل زخمی شده اند اما پاکستان این ادعا را تائید نکرد.
در هشتم آبان ماه درگیری دیگر بین دو طرف در شهرستان «ناری» استان «کنر» در شرق افغانستان رخ داد که یک شبانه روز ادامه یافت.
در این درگیری که هر دو طرف، جانب مقابل را آغاز گرحمله می دانند که این درگیری هم شش کشته داشت.
رسانه های افغانستان گزارش داده بودند که در این درگیری ۴۰۰ خانواده افغان از مناطق مرزی بیجا شده و خسارات مالی نیز بوجود آورده است.
ریاست جمهوری افغانستان در اطلاعیه ای خواستار متوقف شدن حملات راکتی پاکستان بر شهرستان ناری شد و گفت: به نیروهای افغان دستور داده است که در صورت ادامه حملات پاکستان آماده پاسخ دهی حمله متقابل باشند.
این پایان مشکلات نبود و سفارت پاکستان در کابل روز یکشنبه اطلاعیه ای منتشر کرد که در آن آمده است: بخش کنسولی سفارت کشورش به دلیل تهدیدات امنیتی تا اطلاع بعدی مسدود است.
اما سفارت پاکستان در باره چگونگی این تهدیدات و زمان بازگشایی بخش کنسولی سفارت خود اشاره ای نکرده است.
مسافران افغانستان که عازم پاکستان هستند و نیاز به روادید از سفارت پاکستان دارند، طی یک سال گذشته از چالش های جدی در گرفتن روادید، شکایت دارند.
افغان ها مدعی اند که روند طی مراحل روادید بیش از حد زمان گیر بوده و ماموران امنیتی در هماهنگی با برخی ار کارمندان سفارت از مردم اخاذی می کنند.
رسانه های محلی افغانستان امروز دوشنبه به نقل از اطلاعیه رسمی وزارت خارجه پاکستان در اسلام آباد نوشته اند که آن وزارت کاردار سفارت افغانستان را فراخوانده و از نگرانی های کشورش در باره امنیت دیپلمات های خود خبر داده است.
وزارت خارجه پاکستان در بیانیه منتشر شده در پایگاه اطلاع رسانی این وزارتخانه اعلام کرد، کاردار سفارت افغانستان از آزار و اذیت کارمندان سفارت پاکستان در دو روز گذشته، مسدود کردن جاده منتهی به سفارت به روی آنها و نیز خسارت زدن به خودروهای سفارت آگاه شد.
علاوه بر این، به کاردار افغانستان یادآوری شده است، طبق کنوانسیون امتیازات و مصونیت های دیپلماتیک وین، مسوولیت تامین ایمنی، امنیت و آزادی رفت و آمد همه اعضای سفارت پاکستان به عهده دولت افغانستان است.
وزارت خارجه پاکستان از کاردار افغانستان خواست، به دولت افغانستان اطلاع دهد که بلافاصله تحقیق درباره آزار و اذیت و عدم تامین امنیت کارکنان سفارت را شروع کند و نتیجه را به دولت پاکستان اطلاع و تضمین دهد که چنین اتفاقاتی در آینده تکرار نخواهد شد.
قدمت چالش های سیاسی افغانستان و پاکستان به زمان ایجاد کشور پاکستان در سال ۱۹۴۷ میلادی وجود برمی گردد.
نظر شما