۱۷ آبان ۱۳۹۸، ۲۱:۰۸
کد خبرنگار: 2987
کد خبر: 83545589
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

پمپئو در مخصمه «اوکراین گیت»

۱۷ آبان ۱۳۹۸، ۲۱:۰۸
کد خبر: 83545589
پمپئو در مخصمه «اوکراین گیت»

نیویورک– ایرنا– برکناری و استعفای مقام‌های دولت ترامپ به خبر عادی رسانه‌های آمریکا تبدیل شده است اما نام یک نفر به عنوان وفادار مطلق در کابینه رئیس جمهوری آمریکا می درخشد؛ "مایکل پمپئو" وزیر خارجه آمریکا که در فرصت طلبی و بله قربان‌گویی چنان گوی سبقت را از همه ربوده که شگفتی ناظران را برانگیخته است.

پمپئوی 55 ساله که در سه سال گذشته سکاندار سیاست خارجی آمریکا بوده است، نه سابقه‌ای از زیرسوال بردن علنی سیاست‌های ترامپ دارد، آنگونه که "رکس تیلرسون" بر سر برجام کرده بود، و نه شنیده شده است با وی بحث کرده باشد، کاری که جان بولتون درباره سوریه انجام داد و با حقارت از سوی ترامپ اخراج شد.

خود دونالد ترامپ یک بار به "مجله نیویورک" گفته است که با همه اطرفایانش به غیر از یک نفر، آن هم پمپئو، بحثش شده است.

پمپئو که گرایش مذهبی افراطی اونجلیک و دیدگاه‌های جنگ طلبانه‌ای در جهان دارد، توانسته با اجرای مو به موی خواسته‌های ترامپ و راضی نگه داشتن وی، جایگاه خود را در کشتی پرتلاطم کابینه ترامپ تثبیت کند و مانع از تکرار شدن سرنوشت "رکس تیلرسون" برای خود شود.

سرهنگ "لری ویلکرسون" رئیس دفتر وزیر خارجه اسبق آمریکا، پمپئو را یک "پاچه خوار" تمام عیار توصیف می‌کند و به خبرنگار ایرنا گفت: او دقیقا می‌داند چگونه می‌تواند خود را دل ترامپ جای کند.

ویلکرسون با مقایسه پمپئو و "جان بولوتون" مشاور امنیت ملی برکنار شده ترامپ، افزود: برعکس بولتون که با ترامپ دچار درگیری بود، پمپئو بلد است که دقیقا کجا و چگونه کرنش کند.

از این رو است که پمپئو در تمام دوران مسئولیت خویش در نقش مدافع تمام قد رئیسش در محافل داخلی و خارجی حضور یافته است و با شور و حرارتی که کمتر در دیگران دیده می شود، از تک تک سیاست‌ها و مواضع ترامپ دفاع می کند.

وی بارها در محافل داخلی و خارجی مدعی شده است که آمریکا در سایه رهبری ترامپ، جایگاه حقیقی خود را بازیافته است.

دفاع تمام عیار وی از سیاست‌های ترامپ، البته محدود به موضوعاتی چون خارج کردن آمریکا از برجام یا پیمان تغییرات اقلیمی پاریس نبوده است. او از سیاست‌های ترامپ که در تضاد با دیدگاه‌های جنگ طلبانه‌اش قرار دارد نیز اعلام حمایت کرده است؛ از جمله تصمیم خارج کردن نیروهای اشغالگر آمریکایی از سوریه و مذاکرات با کره شمالی.

با این همه، اکنون به نظر می‌رسد سرسپردگی مطلق پمپئو به ترامپ، هزینه سنگینی برای آینده سیاسی وی تراشیده است؛ موضوعی که با بالا گرفتن جنجال بر سر بحران اوکراین برجسته شد.

در هفته‌های گذشته، پمپئو با موجی از انتقادها درباره خارج کردن نیروهای آمریکایی از خاک سوریه روبرو بود اما حجم انتقادها از وی با جدی شدن روند استیضاح ترامپ در پرونده موسوم به رسوایی اوکراین، به شدت افزایش یافته است.

ترامپ در این پرونده متهم است که کمک‌های آمریکا به اوکراین را به همکاری رئیس جمهوری این کشور برای تحقیقات علیه "جو بایدن"، یکی از نامزدهای احتمالی حزب دموکرات برای ریاست جمهوری آمریکا مشروط کرده است.

در مرکز این جدال، گفت‌وگوی تلفنی ترامپ و "ولادیمیر زلنسکی" همتای اوکراینیش قرار دارد که اکنون دستمایه اصلی تحقیقات استیضاح کنگره شده است. در جریان این گفت‌وگو، ترامپ از زلنسکی خواسته بود که با "رودی جولیانی" (وکیل شخصی ترامپ) در تحقیقات مربوط به تخلف مالی "هانتر بایدن" (پسر جو بایدن) همکاری کند.

در واقع ترامپ با سوء استفاده از سیاست خارجی به نفع خود، تلاش کرده است از کمک های مالی و نظامی آمریکا به اوکراین به عنوان ابزاری علیه رقیب انتخاباتی دموکراتش بهره برداری کند. این موضوع ناگهان پای مایک پمپئو را به وسط این جدال سیاسی کشاند.

در ابتدا پمپئو مدعی بود که از مکالمه تلفنی ترامپ و رئیس جمهوری اوکراین بی خبر بوده است اما چند روز بعد معلوم شد که نه تنها وی از این گفت‌وگویی جنجال برانگیز خبر داشته است، بلکه در محل گفت‌وگو در کنار ترامپ نشسته بوده و همه چیز را با گوش‌های خودش شنیده است.

در این میان، استعفای چند دیپلمات آمریکایی بر سر این رسوایی، از جمله "مایکل مک کینلی"، دردسر دیگری برای پمپئو به وجود آورده است.

محافل سیاسی در آمریکا، پمپئو را متهم می‌کنند که نه تنها تلاش کرده در موضوع رسوایی اوکراین سرپوش بگذارد، بلکه از اصول وزارت خارجه و همکارانش دفاع نکرده و در نتیجه این افراد تصمیم به استعفا گرفته‌اند.

مایکل مک کینلی که عملا نقش رئیس دفتر پمپئو را در وزارت خارجه داشت، در جریان ادای شهادت خود در کنگره در خصوص تقاضای غیرقانونی ترامپ از همتای اوکراینی گفت اصول وزارت خارجه به خطر افتاده است.

وی به نمایندگان مجلس آمریکا گفت کار ترامپ نه تنها وی بلکه دیگر دیپلمات‌های آمریکایی را آزرده و تاثیر بسیار بدی بر آنها گذاشته است.

ناظران سیاسی بر این باور هستند که با علنی شدن روند تحقیقات درباره اوکراین، دردسرهای بزرگتری در انتظار پمپئو خواهد بود. این مساله از این جهت اهمیت دارد که پمپئو خود را در آغاز مسیر سیاسی جاه طلبانه‌ای می‌بیند که گام بعدی آن پیروزی در انتخابات و نمایندگی سنای آمریکا از ایالت محافظه کار کانزاس خواهد بود.

به نظر می‌رسد فرصت طلبی سیاسی و بله قربان‌گویی منحصر به فرد پمپئو، او را در وضعیت دشواری قرار داده باشد. شاید وی ناگزیر شود میان باقی ماندن در کنار ترامپ تا آخرین لحظه و آرزویش برای انتخاب به عنوان سناتور ایالت کانزاس یکی را برگزیند. روزهای آینده نه تنها برای ترامپ، بلکه برای پمپئو هم می‌تواند سرنوشت ساز باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha