قشقاوی: ۳ هزار شرکت ایرانی و اسپانیایی با یکدیگر همکاری دارند

لندن - ایرنا - سفیر جمهوری اسلامی ایران در اسپانیا با اشاره به رویکرد مثبت مادرید برای توسعه مناسبات اقتصادی با تهران گفت: اکنون حدود سه هزار شرکت متوسط و کوچک ایرانی و اسپانیایی با یکدیگر همکاری می کنند.

«حسن قشقاوی» امروز (شنبه) در گفت وگو با خبرنگار ایرنا به تشریح روابط ایران و اسپانیا پرداخت که قدمت آن به ۴۰۰ سال پیش بر می گردد؛ زمانی که به گفته او فیلیپ سوم پادشاه وقت اسپانیا و شاه عباس اول، نخستین سفیر میان دو کشور را تبادل کردند.

وی این سابقه را زمینه مناسبی برای توسعه روابط دوجانبه میان دو کشور توصیف و به این نکته اشاره کرد که اکنون حدود سه هزار شرکت متوسط و کوچک ایرانی و اسپانیایی با یکدیگر کار می کنند.

سفیر جمهوری اسلامی ایران در اسپانیا، تحریم‌های آمریکا و تاثیر آن بر مراودات مالی را یکی از مشکلات اصلی همکاری های اقتصادی میان دو کشور توصیف اما عنوان کرد که سفارت برای تسهیل و گسترش مناسبات گام‌هایی را برداشته است. از جمله اینکه او به حضور فعال سفارت در تمام مناقصات، مزایده‌ها و نمایشگاه‌های تجاری اسپانیا اشاره کرد که گزارش آن علاوه بر وزارت امور خارجه، در اختیار اتاق بازرگانی و مقامات اقتصادی قرار می گیرد.

به گفته قشقاوی، همچنین سفارت از چند شرکت ایرانی - اسپانیایی موجود در مادرید و بارسلون حمایت می کند که آنها کار وصل کردن شرکت های ایرانی به طرف اسپانیایی و بالعکس را انجام می‌دهند.

مشروح این گفت وگو از این قرار است.

- ایرنا: سطح روابط ایران و اسپانیا را اکنون چطور ارزیابی می کنید.

** قشقاوی:‌ روابط غیر دیپلماتیک یعنی خارج از تبادل سفرا که شاید بیش از هزار سال بین دو ملت برمی گردد ولی روابط دیپلماتیک ما که به معنی گشایش سفارتخانه دو کشور و تبادل سفیر است به ۴۰۰ سال قبل بر می گردد، یعنی بین آقای فیلیپ سوم پادشاه وقت اسپانیا و شاه عباس اول، نخستین تبادل سفیر انجام شد.

چون سابقه استعماری، درگیری و برخورد بین ایران و اسپانیا نبوده، ما کمترین مساله و مشکل را در روابط دو جانبه داشته ایم. به عبارت دیگر این روابط همیشه رو به رشد بوده و هیچ مشکلی در روابط پیش نیامده است.

‌حتی در زمان قبل از انقلاب هم بین دو دربار روابط خوبی وجود داشت و بعد از جمهوری اسلامی هم علاوه بر این که دو جناح راست و چپ حاکم می شدند ولی ما روابط رو به رشدی داشتیم. بنابراین اکنون هیچ مانعی در روابط دو جانبه سیاسی نیست.

راجع به همکاری های منطقه ای هم اسپانیایی ها بسیار علاقه مند هستند با ما در مسائل غرب آسیا و خاورمیانه رایزنی داشته باشند. ما یک مدل گفت گوو جامع دیپلماتیک داریم که یک ماه پیش در مادرید با سفر آقای بریمانی دستیار وزیر خارجه به مادرید و ملاقات با وزیر خارجه و قائم مقام او و مقامات ذی ربط وزارت خارجه شکل گرفت و همچنان ادامه دارد.

میان ایران و اسپانیا ‌در مجامع بین المللی هم - غیر از بعضی از مسائل - عموما دیدگاه های هم نظری وجود دارد و به طور مثال در کاندیداتوری ها در مجامع بین المللی و موارد دیگر همدیگر را کمک می کنیم.

از لحاظ اقتصادی، قبل از برجام حدود ۵۰۰ میلیون یورو حجم روابط ما بود. اما بعد از برجام این  روابط به ویژه در سال اول برجام با شروع و آغاز خرید نفت ایران توسط شرکت‌های اسپانیایی حجم روابط ما به ۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون یورو رسید.

متاسفانه بعد از خروج ترامپ از برجام و مشکلاتی که در روابط بانکی ایجاد شده روابط اقتصادی ما به شدت کاهش یافت. اکنون حدود ۱۰۴ میلیون یورو بیشتر نیست، یعنی یک افت شدیدی پیدا کرد که عمده ترین دلایلش عدم تراکنش بانکی است.

- ایرنا: موضع اسپانیا درباره برجام و خروج آمریکا از این توافق چه طور بوده است؟

** قشقاوی: در تمام صحبت‌های آقای «پدرو سانچز» (نخست وزیر اسپانیا) و دیداری که در حاشیه مجمع عمومی امسال با جناب آقای روحانی داشت و دیداری که یک سال گذشته بین آقای بورل وزیر امور خارجه اسپانیا که جایگزین خانم موگرینی شد با آقای ظریف در حاشیه اجلاس آسیایی در دهلی داشت و هم چنین در تمام توئیتها همواره آن ها معتقد بودند که اقدام ترامپ در خروج از برجام درست نبوده؛ آنها از برجام حمایت کردند و می کنند و هنوز هم همان مواضع خودشان را دارند.

ایرنا: آیا طرف اسپانیایی برای کاهش تاثیر اقدامات ترامپ و تسهیل روابط تجاری با ایران گام‌هایی را برداشته است؟

قشقاوی: بله شرکت‌های خصوصی حتی بخش های دولتی مایل هستند اما واقعیت این است که از تحریم‌های آمریکا می‌ترسند. به صراحت به ما اینجوری می گویند و حداقل مواضعشان این است که ما نه این که نمی خواهیم بلکه نمی‌توانیم (با ایران کار کنیم) چون کار گسترده‌ای با شرکت‌های امریکایی دارند به ویژه در حوزه امریکای لاتین؛ از این رو این موضع را دارند که می گویند بخاطر تحریم آمریکا نمی توانیم کاری پیش ببریم.

- ایرنا: در ابتدای مصاحبه به مراودات نفتی ایران و اسپانیا اشاره کردید که به دلیل تحریم‌های آمریکا با مشکل مواجه شد، آیا این بازار همچنان وجود دارد؟

** قشقاوی: من چون دو سه ماه اخیر با دو تا از سران شرکت های معروف نفتی اینجا رپسول و سپسا ملاقات کردم که در جریان آن ابراز علاقه شدید نسبت به احیای همکاری با ایران و ابراز تاسف شدید نسبت به اقدامات امریکا و عدم خرید نفت از ما را داشتند. 

فکر می کنم این زمینه وجود دارد، حالا یک بخاطر این که اصولا با ویژگی نفت ایران آشنا هستند و این‌طور نیست که بشود به راحتی جایگزینی در نظر گرفت؛ دوم این که قدمت زیادی در روابط نفتی و حوزه انرژی با ما دارند و عموما ایرانی ها را یک همکار های قابل اعتماد و مطمئن می دانند.

- ایرنا: پس شما معتقدید این بازار هنوز از بین نرفته و امکان احیای آن وجود دارد؟

** قشقاوی: این بحث را طبعا دوستان و کارشناسان وزارت نفت باید جواب دهند اما باور من این است که اگر مساله تحریم حل شود و ترامپ سر عقل بیاید، به نظر من ین امکان هست که این زمینه روابط دوباره احیا شود.

- ایرنا: علاقه‌مندی سایر شرکت های اسپانیایی به همکاری‌های اقتصادی با ایران را چطور ارزیابی می کنید؟

** قشقاوی: ما حدود سه هزار شرکت متوسط و کوچک ایرانی و اسپانیایی داریم که دارند با هم کار می کنند و این ها یک سابقه قدیمی در روابط دو جانبه دارند و بسیار ابراز رضایت می‌کنند.

همواره گفته ام هر کالای مورد نیاز ما که قابل صادرات از اسپانیا باشد واقعا می تواند به ایران صادر شود و هر کالای مورد نیازی که قابل صادرات از جمهوری اسلامی باشد طرف اسپانیایی می پذیرد؛ یعنی اینها به لحاظ روحی یک دیدگاه خوبی نسبت به روابط اقتصادی با ایران دارند.

- ایرنا: سفارت برای توسعه روابط تجاری دو کشور چه گام‌هایی را برداشته است؟

** قشقاوی: ما از فرصت استفاده کردیم و بخش اقتصادی سفارت را قوی کردیم، چون احساس کردم ما نیاز به یک پایگاه اطلاعاتی قوی نسبت به این مسائل داریم.

حدود چهار ماه است که از یک نیروی  محلی به صورت ویژه دعوت به همکاری کردیم که مدرک دکترا در حوزه اقتصادی دارد و کاملا به زبان ایرانی و اسپانیایی مسلط است.

او به عنوان مثال در همه‌ مناقصات، مزایده ها و نمایشگاه‌هایی که برگزار می شود شرکت می کند و همه پتانسیل های ایالتی و استانی اینجا را استخراج می کند و ما این ها را به تهران دادیم و دوستان ما در وزارت خارجه هم به اتاق بازرگانی و به وزارتخانه های اقتصادی ارائه دادند.

این یک کار خیلی مهم و سنگینی بود که جای آن در سفارت خالی بود. چون گام اول این است که شما اطلاعات دقیقی داشته باشید.

نکته دیگر این که ما از دو سه شرکت ایرانی - اسپانیایی موجود در مادرید و به ویژه بارسلون حمایت می‌کنیم. آن ها شرکت‌هایی هستند که شرکت‌های ایرانی را در صورت ابراز علاقه به طرف اسپانیایی و طرف اسپانیایی را به طرف ایرانی وصل می کند. قوانین را خوب می دانند و به هر دو زبان خوب آشنا هستند. خیلی راحت می توانند اقامت و ویزای کار بگیرند و خیلی راحت می توانند شرکت ثبت کنند.

من برای این که تبلیغ نشود اسم این شرکت ها را نمی گویم ولی این شرکت ها وجود دارند و آن ها بارهای سنگینی را از دوش بخش اقتصادی سفارت بر می دارند.

- ایرنا: در واقع می‌توان گفت این شرکت ها کار اتاق بازرگانی را انجام می دهند؟

** قشقاوی: بله اینجا برای خودشان کاری که تعریف کردن این است که هر کس، حالا فرد یا یک شرکت ایرانی بخواهد کار تجارت بکند، صادرات داشته باشد از ایران یا واردات داشته باشد، آن ها به راحتی اطلاعات دقیقی در اختیارشان  قرار می دهند. ثانیا اگر پای توافق برسد بر اساس توافق، اقداماتی که زمینه ساز حضور شرکت های ایرانی یا اسپانیایی  است این ها فراهم می کنند. من دیدم کارشان دست است و سفارت از اینجور کارها حمایت می کند.

- ایرنا: آقای سفیر در حوزه مسایل روابط فرهنگی و اجتماعی هم ورودی کنیم، نگاه مردم اسپانیا با توجه به پوشش رسانه‌های این کشور نسبت به تحولات ایران چگونه است و ارزیابی شما چیست؟

** قشقاوی: به صورت طبیعی دیدگاه مثبتی دارند چون من شنیدم قبلا در متون درسی‌شان همواره به نیکی از تمدن پارس و ارتباط تمدن ایران قدیم و فرهنگ ایرانی با فرهنگ اسپانیایی صحبت می شود.

بنابراین مردم اسپانیا یک بستر فکری مناسبی نسبت به شکوه و موفقیت و قدمت فرهنگ و تمدن ایرانی دارند. به همین دلیل هنگامی که پارسال نمایشگاه موزه ایران باستان ما آمد، حدود نزدیک به ۱۹۶ نوع اشیا باستانی ما به مدت ۶ ماه در نمایشگاه شهر الیکانته برگزار شد، بیش از صد هزار اسپانیایی بازدید کردند. این رقم بالایی در شهر الیکانته است و نشان می دهد که مردم علاقه‌مند هستند.

همچنین امسال ۵۶ درصد طبق آمار کنسولی افزایش گردشگران اسپانیایی نسبت به ۶ ماهه پارسال در سفر به ایران داشتیم، و حضور خود پادشاه و ملکه و رییس مجلس وقت و وزیر صنعت و دبیر کل گردشگری در غرفه ایران در نمایشگاه بین‌المللی گردشگری فیتور که سال گذشته برگزار شد، نشان می دهد که مردم و مقاماتشان از هر دو جناح راست و چپ نگاه مثبتی به ایران دارند.

البته برخی جریانات رسانه ای هستند که حساب شده و با انگیزه‌های سیاسی دنبال منفی جلوه دادن چهره ی ایران هستند. ما این رگه را در برخی رسانه‌های آن ها می بینیم ولی خب مجموعا به صورت عادی اگر اتفاق خاصی نیفتد نظر مثبتی دارند. منتها مستلزم این است که بخش دیپلماسی و رسانه ای ما که هم سفارت و هم وزارتخارجه و همه نهاد های مسئول در داخل ایران ،صدا سیما، رسانه ها وخبرگزاری شما که خوشبختانه پایگاه اسپانیایی زبان هم‌ دارید این ها فعال شود به مخاطب های اسپانیایی زبان ها.

- ایرنا: در حوزه روابط دانشگاهی وضعیت چگونه است؟

** قشقاوی: یکی از حوزه های خوب و فعال که به ویژه در سال‌های اخیر فعال تر هم شده تبادل دانشجو است البته واقعیت این است که دانشجو در سطوح فوق لیسانس و دکترا در رشته های مختلف بیشتر از ایران می آیند ولی خب اینجا کلاس های زبان فارسی هم داریم و بخشی از این ها هم به ایران می روند. البته کمتر، ولی دولت اسپانیا از گسترش همکاری های علمی استقبال می کند.

۱۰۷۱

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha