هواداران حزب جمعیت علمای اسلام شاخه فضل روز پنجم آبان به رهبری مولانا فضل الرحمان که از مخالفان سرسخت عمران خان نخست وزیر پاکستان است، تظاهرات ضددولتی را از شهر کراچی آغاز کرده و پس از پنج روز وارد اسلام آباد شده و اعلام کردند که تا زمانی که عمران خان کنار نرود و انتخابات قبل از موعد در کشور برگزار نشود، تحصن در پایتخت به قوت خود باقی خواهد ماند.
مولانا فضل الرحمان که پیش تر مدعی حمایت همه احزاب مخالف دولت عمران خان از خود بود، اکنون همزمان با اعلام آمادگی برای اجرای نقش دوم می گوید: امکان تغییر در برنامه ما برای پافشاری بر استعفای عمران خان از مقام نخست وزیری وجود دارد.
به گزارش روز سه شنبه رسانه های پاکستان؛ مولانا که قرار است امروز نشستی با حضور اعضای ارشد حزب خود را در اسلام آباد برگزار کند، گفت: اگر دولت پیشنهادی جایگزین گزینه استعفای نخست وزیر در ذهن دارد، می تواند آن را با مخالفان مطرح کند.
اظهارات تازه رهبر مخالفان دولت پاکستان حاکی از نرمش در مواضع خود است، در عین حال عمران خان و تیم مذاکراتی وی نیز به صراحت اعلام کردند که خواسته های بانیان تحصن ضددولتی مبنی بر استعفای نخست وزیر و یا برگزاری انتخابات مجدد مغایر با قانون است اما غیر از این خواسته های مشروع مخالفان قابل پیگیری و اجرا خواهد بود.
ناظران سیاسی در پاکستان معتقدند که به رغم ادعای رئیس حزب جمعیت علمای اسلام، سایر احزاب مخالف به ویژه مسلم لیگ نواز و حزب مردم تمایلی برای همراهی تحصن ضددولتی نداشته و همین موضوع باعث نگرانی بانیان تحصن مبنی بر بی رمقی همراهان و هواداران شده است.
در عین حال مولانا فضل الرحمان مدعی شده که وی به مقاومت و مبارزه خود علیه دولت عمران خان در حیطه قانونی و حقوقی ادامه خواهد داد و برای پیشبرد اهداف تحصن، همزمان با سایر احزاب مخالف نیز در تماس است.
«ظاهر جمیل نورانی» تحلیلگر امور سیاسی پاکستان در روزنامه نوای وقت این کشور نوشت: عدم همراهی دو حزب اصلی مخالف دولت ضربه سنگینی به تجمع اعتراضی حزب جمعیت علمای اسلام وارد کرد به همین دلیل منابع آگاه نیز می گویند که چیزی به پایان تحصن نمانده است.
اما برخی دیگر از کارشناسان پاکستانی در برنامه های تحلیلی مرتبط با تحصن مخالفان دولت اسلام آباد می گویند: مولانا فضل الرحمان کوتاه نخواهد آمد و وی بدون گرفتن امتیاز زمین را ترک نمی کند.
«حفیظ الله نیازی» و «بابر ستار» از کارشناسان پاکستانی در گفت وگو با پایگاه خبری اردو پوانت می گویند: همانطور که عمران خان پنج سال پیش در اسلام آباد دست به تحصن زد و پس از گذشت ۱۲۶ روز با پذیرفتن این شرط که برای بررسی ادعای تقلب در انتخابات (۲۰۱۳) کمیسیون قضایی تشکیل می شود، اکنون نیز همین داستان تکرار خواهد شد.
«مظهر عباس» کارشناس شبکه «دنیا نیوز» پاکستان نیز معتقد است: رئیس حزب جمعیت علمای اسلام مدعی تقلب در انتخابات سال ۲۰۱۸ است اما بدون تحقیق و تایید این اتهام از سوی نهادهای مستقل در کشور چگونه نخست وزیر باید استعفا دهد.
ناظران سیاسی در پاکستان تاکید می کنند که با توجه به چالش های جدی این کشور در داخل و خارج از کشور به ویژه اوضاع نه چندان مساعد اقتصادی و همچنین تشدید تنش با همسایگان شامل هند و افغانستان، ذی نفعان سیاسی باید از خود خویشتنداری نشان داده و تمامی اختلافات را نه با خشونت، تندخویی و یا بروز آشوب بلکه با مذاکره و گفت وگوهای مستقیم حل و فصل کنند نکته ای سایر احزاب سیاسی از جمله ارتش پاکستان نیز بر آن تاکید کرده است.
نظر شما