سید مقتدا صدر رهبر جریان صدر و رهبر معنوی ائتلاف انتخاباتی سائرون، نخستین رهبر عراقی بود که برغم نقش محوری که در انتخاب دولت جدید داشت، در اولین سال دولت با اعلام ناکارآمدی کابینه عبدالمهدی و ناتوانی نخست وزیر، از صف موافقان خارج شد و با شروع اعتراضات خیابانی در این کشور، خواستار استعفای عبدالمهدی وبرگزاری انتخابات زودهنگام شد، امری که برغم همراهی حیدرالعبادی رهبر ائتلاف النصر و نخست وزیر سابق و برخی دیگر از ائتلاف های کوچک سیاسی، اما بدلیل مخالفت سایر ائتلاف های پارلمانی، به جایی نرسید.
بیانیه کاخ سفید مبنی بر ضرورت برگزاری انتخابات زودهنگام در عراق، درست در زمانی صادر شد که چند روز از گشایش در بحران اعتراضات اجتماعی با کاهش قابل توجه جمعیت تظاهرکننده در بغداد و دیگر شهرها و نیز پدیدار شدن نشانه هایی از توافقات سیاسی میان احزاب برای کمک به دولت عبدالمهدی برای اجرای سیاست های اصلاحی جدی و عمیق در کشور می گذشت و عملاً بحث کنار رفتن نخست وزیر و انتخابات زودهنگام دیگر حتی در حد اقلیت هم در فضای سیاسی عراق و حتی رسانه ها هم مطرح نبود.
صدور چنین درخواست / فرمانی از سوی آمریکا جدا از این که واکنش های گسترده ای در میان رهبران طیف های مختلف عراق، داشت و از آن بعنوان مداخله آشکار در امورداخلی عراق یاد شد، نشانگر یک اشتباه محاسباتی دیگر رهبران کاخ سفید در صفحه شطرنج سیاست عراق نیز بود.
به نظر می رسد، رهبران کنونی آمریکا شناخت درستی از عراق و نیز جایگاه مرجعیت عالی این کشور در میان مردم و احزاب سیاسی ندارند و گرنه صدور چنین بیانیه ای در چنین شرایطی بیش از پیش به نفع آن دسته از جریان های سیاسی در عراق تمام شد که از روز نخست با ارائه شواهد و قرائن متعدد، بر نقش پررنگ آمریکا و سعودی و رسانه ها و جریان های وابسته داخلی و منطقه ای آنها در انحراف اعتراضات مشروع مردمی و کشاندن آن به سمت خشونت، هرج و مرج، براندازی و جنگ داخلی تاکید می کردند.
از جمله، شیخ قیس الخزعلی رهبر جنبش عصائب اهل الحق از گروههای مقاومت اسلامی، بیانیه کاخ سفید در تأکید بر انتخابات زودهنگام در عراق را نشانگر آمریکایی بودن این طرح و همچنین حجم دخالتهای آمریکا در امور کشورش دانست.
الخزعلی توییت کرد: همین بیانیه نشان می دهد که طرح برگزاری انتخابات زودهنگام، یک طرح اساساً آمریکایی است و با آنکه مرجعیت با تأکید بر انتخابات های دوره ای، (عملاً) آن را قبلاً رد کرده بود، آنها می خواهند دوباره آن را احیا کنند.
سید مقتدا صدر نیز واکنش تندی به بیانیه آمریکا نشان داد و گفت که در صورت تکرار مداخله جویی آمریکا و موج سواری بر اعتراضات، تظاهرات میلیونی خشم علیه این کشور براه خواهد انداخت و به حضورشان در عراق پایان خواهد داد.
فراتر از اینها به نظر می رسد، علت صدور بیانیه اخیر کاخ سفید به عدم شناخت آنان بویژه از جایگاه مرجعیت عالی عراق باز می گردد، هر مشاوری که اندکی با وضعیت عراق آشنا می بود باید به آقای ترامپ می گفت که چنین موضعی آنهم پس از دو بیانیه اخیر مرجعیت عالی دینی در دو جمعه اخیر، منطقی، شدنی و به مصلحت آمریکا نیست. بویژه آنکه در این مدت مواضع عمومی جریان های سیاسی در مخالفت صریح با استعفای عبدالمهدی و همزمان کاهش محسوس جمعیت تظاهرکنندگان در میدان تحریر بغداد و به حاشیه رفتن بخش همیشه بسیار کوچک خشونت گران و آشوب طلبان، عملا استعفای نخست وزیر عراق و به تبع آن برگزاری انتخابات زودهنگام را منتفی کرده بود.
تازه ترین اشتباه محاسباتی آمریکا در عراق زمانی به نقطه پایان خود رسید که 'جنین هنیس پلاسخارت' نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور عراق و رییس دفتر امور یاری رسانی به عراق (یونامی) روز دوشنبه به نجف اشرف و دیدار مرجعیت عالی عراق رفت، جایی که آیت الله سیستانی بار دیگر بطور صریح بر مخالفت خود با دخالت خارجی در امور عراق از جمله اعتراضات اخیر تاکید کرد.
این مخالفت که هم در اظهارات مطبوعاتی پلاسخارت و هم ساعتی بعد در بیانیه رسمی دفتر آیت الله سیستانی برجسته شد، نشان داد آمریکایی ها بار دیگر پا روی پوست خربزه سعودی ها و بعثی ها گذاشتند و بدلیل عدم شناخت درست از جامعه و رهبران عراق، همه تلاش های خود طی چند ماه گذشته و امیدهایی که به انحراف اعتراضات مردمی و رفتن به سوی "تغییر نرم" نظام سیاسی در عراق بسته بودند را برباد دادند.
اکنون در عراق از مرجعیت تا گروه های مختلف سیاسی که در نحوه اداره کشور و نیز چند و چون اصلاحات و تحقق خواسته های معترضان اختلافاتی با هم دارند، بار دیگر حول دو محور به وحدت رسیدند؛ یکی مقابله با مداخله جویی و موج سواری آمریکا و دیگری صد درصد عراقی بودن مطالبات و اصلاحات. /
نظر شما