به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، هر چه به انتخابات نزدیک تر می شویم فعالیت های احزاب ملی و استانی جدی و گسترده تر می شود. در این چارچوب نامزدهای انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در قالب کار تشکیلاتی سعی می کنند با کسب آرا نمایندگی مجلس را بدست بیاورند. شاید برای بسیاری جای سوال باشد که یک نفر می تواند در دو یا چند حزب ملی یا استانی فعالیت کند و قانون در این باره چه می گوید؟
«محمدصادق جوادی حصار» عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی که امروز- سه شنبه- به عنوان دبیرکل حزب کانون دانشگاهیان خراسان رضوی در جلسه انتخاب عضو استانی کمیسیون ماده ۱۰ حضور داشت در گفت وگو با ایرنا درباره اینکه آیا فعالیت او در هر دو حزب استانی و ملی به عنوان عضو موثر مشکل قانونی ندارد، گفت: مدتی قبل با دوستان صحبت کردم که از شورای مرکزی حزب اعتماد انصراف دهم و در دفتر سیاسی فعالیت داشته باشم.
جوادی حصار در پاسخ به این پرسش که از لیست حزب اعتماد ملی در انتخابات دوم اسفندماه مجلس شورای اسلامی داوطلب می شود یا خیر، گفت: هنوز تصمیم نگرفتم و اصلا مشخص نیست در انتخابات بخواهم نامزد شوم.
وی در عین حال ادامه داد: ۲۳ نامزد از تشکیلات ما (اصلاح طلبان نه الزاما از اعتماد ملی) برای انتخابات دور یازدهم مجلس شورای اسلامی در استان خراسان رضوی معرفی می شوند.
قانون نحوه فعالیت احزاب و گروه های سیاسی که در جلسه علنی چهارم بهمن ماه ۱۳۹۴ مجلس تصویب و هشتم آبان ماه ۱۳۹۵ از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام موافق تصویب شد به این پرسش پاسخ می دهد. در تبصره ماده ۶ این قانون آمده است: عضویت در یک حزب ملی و استانی به شکل همزمان منعی ندارد ولی هیچ شخصی نمیتواند به صورت همزمان عضو مؤثر بیش از یک حزب ملی یا استانی باشد.
همچنین «حمید ملانوری» دبیر کمیسیون ماده ۱۰ احزاب در این باره در گفت وگو با ایرنا، اظهار داشت: عضو شورای مرکزی، دبیرکل، موسس و رئیس شعبه، اعضای موثر تلقی می شوند و نمی توانند همزمان در هر دو حزب بدین صورت باشند.
وی خاطرنشان کرد: پرونده حزب اعتماد ملی هفته آینده به کمیسیون ماده ۱۰ احزاب می رود؛ از این رو اگر فرد اشاره شده در این حزب، در سمت دبیر کل حزب استانی هم فعالیت کند، در صورت انصراف ندادن از دبیرکلی حزب استانی، در کمیسیون نام او از عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی نیز حذف می شود.
حال برمی گردیم به تعریف عضو حزب و عضو موثر حزب در قانون فعالیت های احزاب و گروه های سیاسی. عضو حزب از منظر این قانون یعنی، داوطلب واجد شرایطی که مراحل عضویت حزب را گذرانده و با پذیرش اساسنامه حزب دارای تعهدات و حقوق حزبی مطابق اساسنامه حزب است. این ماده همچنین در تعریف عضو موثر حزب؛ هیأت مؤسس، شورای مرکزی، دبیرکل، بازرسان و مسؤولان شعب استانی را عضو موثر قلمداد می کند.
پس با وجود این تعاریف، فردی که عضو شورای مرکزی یک حزب و دبیر کل حزب دیگری است یعنی عضو موثر هر دو عضو است و نمی تواند بدین صورت به فعالیت خود ادامه دهد.
نظر شما