پس از گذشت حدود یک سال از آغاز سفرهای محمدصادق معتمدیان به اقصی نقاط خراسان جنوبی و دیدارهای نزدیک با مردم، باور عمومی در این استان به گونهای شده که دولت اراده رفع مشکلات آنها را دارد و این امیدبخشی در آغاز گام دوم انقلاب مهمترین سرمایه اجتماعی نظام مقدس جمهوری اسلامی است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی روز دوشنبه هفته جاری به منظور پیگیری مصوبات سفر استاندار به نهبندان رفت و از روند اجرای چند طرح عمرانی و زیربنایی این شهرستان بازدید و در نشست شورای اداری این شهرستان شرکت کرد.
سید کمالالدین میرجعفریان در این نشست اعلام کرد: ۵۸۵ مصوبه با انجام ۱۴ سفر رسمی استاندار به شهرستانهای استان احصا شده که بخشی شامل پروژههای فیزیکی و برخی مربوط به گرهگشایی از مشکلات مردم است.
وی گفت: در زمینه رفع مشکلات مردم در کنار آنان هستیم و امیدواریم در راستای اعتلای اهداف نظام همیشه برای رضایت مردم صادقانه تلاش کنیم.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی اظهار داشت: افتخار میکنیم در کنار مردم نهبندان باشیم و تلاش خواهیم کرد هرچه در توان داریم برای رفع مشکل آنان بکار گیریم.
وی ادامه داد: برای احساس نیازمندی مردم، برنامهریزی مناسب و هزینه درست منابع، سفرهای میدانی استاندار به ۱۱ شهرستان استان انجام شده است.
میرجعفریان افزود: در تنظیم مصوبات آنچه مهم است اجرایی شدن آنهاست که امروز از زحمات دستگاهها قدردانی میکنیم که به نحو مطلوب این مصوبات را اجرایی کردند.
وی گفت: هر هفته مصوبات سفر استاندار پیگیری میشود و فرمانداران به عنوان رئیس کمیته، درصد پیشرفت مصوبات را رصد میکنند و نیز هدف ما از حضور در شهرستانها پیگیری میدانی نحوه اجرای مصوبات است و امیدواریم ۱۰۰ درصد محقق شود.
میرجعفریان در این سفر همراه با هیاتی از مدیران ستادی استانداری و مسئولان استان از طرح باند دوم محور شوسف - نهبندان، طرح اتصال ورودی شهر شوسف به جاده اصلی، روکش آسفالته جاده شوسف به نهبندان و ساختمان نمایندگی برق شوسف، واحدهای مسکن روستایی در روستای حسین آباد رزاق زاده، مجتمع گلخانهای نهبندان و بیمارستان شهید آتشدست بازدید کرد.
استاندار خراسان جنوبی دی ماه سال گذشته در نخستین سفر شهرستانی خود به نهبندان رفت و یکی از دلایل اصلی انتخاب این شهرستان را توجه مضاعف به سفر مقام معظم رهبری در سال ۱۳۷۸ به نهبندان عنوان کرد.
پیرو این سفر و بازدیدهای بعدی استاندار و مسئولان کشوری از نهبندان ستاد توسعه این شهرستان در سال جاری به ریاست استاندار تشکیل شد.
در سفر معتمدیان به نهبندان، ۳۹ مصوبه برای توسعه شهرستان رقم خورد که بنابر اعلام مجید بیکی فرماندار نهبندان مصوبات سفر استاندار به این شهرستان تاکنون ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است و باید از همه ظرفیتهای موجود برای بهرهبرداری از این مصوبات استفاده شود.
در کشور ما چون سیستم مدیریتی شکل متمرکز داشته و به نوعی توجه به مناطق محروم و دور از مرکز کم بوده، لازم است مدیران مناطق مختلف با مسئولان کشوری ارتباط قوی برقرار کنند و نبض کار را در دست بگیرند که استاندار خراسان جنوبی در مدتی که مسئولیت داشته سفرهای متعدد مقامات کشوری به استان را فراهم کرده است.
معتمدیان نسبت به استان شناخت خوبی دارد و همایش ملی روز روستا و عشایر از اقدامات بزرگی بود که با پیگیری وی ۱۵ مهر امسال اولین بار خارج از تهران و در خراسان جنوبی برگزار شد.
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری ۱۵ مهرماه امسال به خراسان جنوبی سفر کرد و تعدادی از وزیران هم به استان آمدند.
به عنوان مثال در حوزه راهآهن شرق کشور لزوم توجه به این ظرفیت و فرصت برای شرق کشور احساس میشد که امروز با پیگیریهای شخص استاندار و با توجه به گفته وی باید پروژهها را زخمی کرد و بدان معناست که کار را ابتدا باید شروع کرد تا به یک سرانجام برسد اما تا زمانی که کلنگ این پروژه به زمین زده نمیشد همواره روی کاغذ بود اما امروز با توجه به اینکه عملیات اجرایی راهآهن بیرجند - یونسی بعد از سالها انتظار مهر امسال آغاز شد در ادامه جذب اعتبارات بیشتری را به همراه داشت.
دوباند شدن جادههای استان که موضوع مهمی است در این مدت اعتبارات خوبی برای آن دریافت شده و کارگاههای راهسازی در جاده بیرجند - قاین جان دوباره گرفته است چون روند آن مدتی بر زمین مانده بود.
یکی از اقدامات مهم در ماههای اخیر انتخاب دستگاههای معین برای محرومیتزدایی در چهار شهرستان مرزی استان بود که با تقویت زیرساختها و اشتغالزایی در این مناطق باعث جذب سرمایهگذاری و ورود بخش خصوصی هم خواهد شد.
ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) توسعه نهبندان را تقبل کرده است که انجام این کارها زمینه توسعه همه جانبه استان را فراهم میکند.
از اینکه مدیران ارشد در منطقه حاضر شوند و کار عمرانی انجام دهند و نگاهها را متوجه آن منطقه کنند یک حس اجتماعی بین مردم ایجاد شده و مردم احساس میکنند مسئولان به فکر آنها هستند و مدیران شهرستانی هم سعی میکنند حرکت بیشتری انجام دهند.
امروز اتفاقات مثبتی در مدیریت جدید استان رخ داده چون در گذشته روحیات مدیریتی با کار میدانی در استان کمتر وجود داشت و مناطق محروم کمتر دیده میشد اما امروز در ایجاد گلخانهها در سطح استان قرار شده از یک رقم پایین ۱۰۰ هکتاری که در گذشته بوده به هزار هکتار افزایش یابد و این اقدام بسیار بزرگی است چون استانی مثل یزد که کم آبتر از خراسان جنوبی است، رمز توسعه کشاورزی آن گلخانه است.
امروز با پیگیریهای انجام شده شاهد شکوفایی ظرفیتهای بومی محلی هستیم و پرورش شتر و تبدیل استان به هاب شتر اقدام بزرگی است و امروز دیگر توسعه به معنای تاسیس کارخانه فولاد و ذوب آهن نیست چون قرن ۱۹ میلادی قرن توسعه صنعتی بود اما در قرن ۲۱ اقتصاد تبدیل به اقتصاد خدماتی شده و شرکتهایی مثل ماکروسافت و گوگل اقتصاد جهان را در دست گرفتهاند و چیزی به شکل فیزیکی از تولید دیده نمیشود اما با یک تولید محتوا بیشترین درآمد را دارند که ما باید به سمت این توسعه برویم از این رو اجرای پروژه های کمآببر و استفاده از ظرفیت های بومی منطقه راه توسعه شرق کشور و خراسان جنوبی است.
به عنوان مثال اگر بخواهیم صنعت قطعهسازی ایجاد کنیم وقتی صنعت مادر وجود ندارد و آهن را باید از کیلومترها دورتر و بدون داشتن زیرساخت قطار با کامیون به استان بیاوریم مقرون به صرفه نیست و برای توسعه خراسان جنوبی باید از ظرفیتهای محلی و بومی استفاده شود.
اگر کارخانههای زرشک، زعفران و عناب در استان خراسان جنوبی تاسیس شود و برند آن به نام خراسان جنوبی باشد باعث رونق تولید و اشتغال میشود هرچند در این حوزه گاهی خلاقیتهای خوبی دیده شده و به عنوام مثال سال قبل شهرداری خوسف گلهای نرگس را با اتوبوس به تهران منتقل میکرد و این موجب تشویق مردم در پرورش گل بومی نرگس بود و از یک ظرفیت ساده مثل اتوبوس و گلهایی که در گذشته خراب می شد به بازار پایتخت کشور دسترسی پیدا شد و این به معنای خلاقیت اثرگذار است.
در بخش صنعت خراسان جنوبی نیاز به تجمیع سرمایهها و ایجاد خوشه صنعتی داریم چون وقتی سرمایه کم داریم در منطقهای محروم که زیرساخت لازم را ندارد به لحاظ دوری از مرکز و بازار مصرف با مشکل مواجه هستیم که با این رویکرد و با وجود کمبود بودجه میتوان زمینه توسعه استان را فراهم کرد.
یکی از رویکردهایی که استاندار خراسان جنوبی دنبال کرده این است که روحیه خودباوری را بین مدیران و مردم استان تقویت کرده به گونهای که در همین شرایط تحریم کارهای توسعهای و طرحهای عمرانی را دنبال میکند.
وی چندی قبل در دیدار با هنرمندان قول ایجاد برج فرهنگ و هنر استان خراسان جنوبی را داد که نگاه بزرگ توسعهای است و نیازمند این خودباوری هستیم چون شرق کشور و سومین استان پهناور کشور متعلق به ما است و برای توسعه آن نیازمند نهادینه کردن خودباوری و هم افزایی در جامعه هستیم.
استانهایی مثل یزد و کرمان در شرایط مشابه با خراسان جنوبی بودند اما نگاه و تفکر توسعهای که داشتند آنها را در رشد روزافزون استانهایشان کمک کرد به عنوان مثال اگر کوچه تاریخی هفت منبر بیرجند در استانی مثل یزد بود خیلی از ظرفیت آن استفاده میشد اما ما در این مکانها را میبندیم و نیز در سفری که با معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی برای پیگیری مصوبات سفر استاندار به شهرستان نهبندان داشتم یک آسباد بزرگ و تاریخی در روستای خوانشرف نهبندان در آن بسته بود که به گفته میرجعفریان باید از ظرفیت آن برای توسعه گردشگری و بازدید گردشگران استفاده شود.
در سفر معاون استاندار خراسان جنوبی به نهبندان شاهد حادثه برخورد یک دستگاه اتوبوس با کامیون نیز بودیم که موجب ارسال بالگرد برای حمل یکی از مصدومان بدحال شد و میرجعفریان برای بررسی موضوع سر صحنه حادثه رفت و حضور پررنگتر پلیس و راهداری در جاده پرتردد محور نهبندان به زاهدان را مورد تاکید قرار داد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی روز دوشنبه ۲۰ آبان برای پیگیری مصوبات سفر استاندار به شهرستان نهبندان سفر کرد.
استاندار خراسان جنوبی در نخستین سفر شهرستانی خود در دی ماه سال گذشته به شهرستان نهبندان رفت که حاصل آن ۳۹ مصوبه بود و نیز با ادامه سفرهای معتمدیان به ۱۱ شهرستان استان حدود ۶۰۰ مصوبه تصویب شد.
اکنون ستاد پیگیری مصوبات سفرهای شهرستانی استاندار در معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان جنوبی مستقر است.
نهبندان در ۲۰۰ کیلومتری جنوب بیرجند قرار دارد که در کنار محرومیت از قابلیتهای مختلف اقتصادی نیز برخوردار است.
گزارش میدانی از امیرشاهین نایبی فر