«اکرم قدیمی» روز چهارشنبه در نشست خبری «چالشهای ترویج علم در ایران» که در خبرگزاری آنا برگزار شد، گفت: امسال هشتمین سالی است که هفته ترویج علم را برگزار میکنیم و هدف ما علم در خدمت صلح و توسعه است.
وی ادامه داد: نشست علم و نقش رسانهها امروز بعدازظهر در مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور برگزار خواهد شد. همچنین بیستمین دوره جایزه علم و فناوری فردا در صندوق نوآوری و شکوفایی برگزار میشود.
قدیمی خاطر نشان کرد: امسال کار جدیدی توسط مرکز سیاست علمی کشور انجام شد و به استانداریها و دانشگاهها نامه ارسال شد که دستاوردهای علمی خود را ارسال کنند تا برگزیدگان در هفته پژوهش معرفی شوند. امیدواریم این برنامهها فقط به هفته ترویج علم ختم نشود. علم باید در زندگی مردم جاری و ساری شود و در چند سال آینده ثمربخش خواهد بود.
رئیس انجمن ترویج علم در خصوص چالش های ترویج علم در ایران نیز گفت: در حوزه ترویج علم چالشها بسیارند. بحث علم و فناوری بدون چالش نیست. در حوزه علم و فناوری میتوانیم به چالشها از منظرهای مختلفی نگاه کنیم. در این حوزه یک سری چالش های ساختاری و نیز چالش هایی در زمینه فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و غیره وجود دارد.
قدیمی ادامه داد: با وجود این چالشها مشاهده میکنیم که فعالیت ها در حوزه ترویج علم کم نیستند؛ طوریکه قدمت این فعالیتها در حوزه ترویج علم به ۵۰ یا ۶۰ سال میرسد یعنی از زمان شروع به کار رادیو در ایران، این فعالیتها نیز آغاز شد.
وی تاکید کرد: با این حال نکته قابل ملاحظهای که در بحث ترویج علم مشاهده میکنیم این است که بیشتر فعالیت ها توسط سازمان های غیردولتی انجام شده است؛ در عرصه دولتی بحث سیاستگذاری ترویج علم متاسفانه خیلی فعال نبوده و نیاز است که این عرصه به موضوع ترویج علم بیشتر توجه کند.
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور گفت: فعالیتهایی که اکنون در بحث ترویج علم مشاهده میکنیم به صورت جزیرهای است که نیاز است این فعالیتها شبکهای شوند. فعالیت هایی که انجام می شوند یا به صورت موازی و یا تکراری هستند. جمع آوری این کارها و برنامه ریزی برای پوشش آنها یکی از مشکلاتی است که باید بر روی آنها کار شود.
قدیمی گفت: به همین دلیل کار گروه ترویج علم بعد از شناسایی چالشها، پروژهای را برای الگوی ترویج علم طراحی کرده و به این نتیجه رسیده است که باید زیست بوم ترویج علم را در کشور ایجاد کنیم. در این زیست بوم باید همه بازیگرانی که در حوزه ترویج علم نقش آفرینی دارند، کنار هم قرار گیرند.
وی در رابطه با بحث ترویج علم در شهرستانها گفت: برای ترویج علم در مناطق مختلف با توجه به زیست بوم آن منطقه، برنامههای مختلفی داریم نمیتوان نسخهای واحد برای همه مناطق در نظر گرفت. سیاست کلان باید برای ترویج علم تبیین شود و توسط مروجان علم پیگیری شود.
قدیمی در خصوص بحث فرار نخبگان نیز گفت: برای حل این مسئله باید از راه های علمی و راه هایی که قابل انجام است اقدام کنیم و این فعالیت اکنون در مرکز سیاست های علمی کشور آغاز شده است طوری که در مرکز تحقیقات سیاست های علمی کشور اکنون یک سری نشستهایی در این زمینه برگزار شده و با توجه به حساسیت موضوع ، جلسات کارشناسی نیز با حضور متخصصان برگزار شده است که گزارش آن در سایت مرکز گذاشته شده است. این جلسات همچنان ادامه دارد و باید این مسئله را از جنبه های مختلف آن از بحث ریشهها گرفته تا آثار و تبعات این مهاجرت بررسی کرد که گزارش نتایج نهایی این جلسات را منتشر می کنیم.
نظر شما