۲۲ آبان ۱۳۹۸، ۱۴:۵۶
کد خبرنگار: 2564
کد خبر: 83553587
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

رونمایی از سازوکارهای انتخاباتی در غیاب انسجام درون‌جناحی

تهران- ایرنا- روزشمار انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی به عدد ۱۰۰ رسیده است و در این روزهای باقی مانده به این رویداد سیاسی به نظر می رسد نیروها و کنشگران این کارزار رقابتی هنوز بر سر سازوکارهای و راهبردهای خود به جمع‌بندی نهایی نرسیده‌اند.

به گزارش گروه نشریات خبری ایرنا؛ اصلاح‌طلبان زیر نظر شورای عالی سیاستگذاری، سامانه‌ای تحت عنوان سرا را برای انتخابات تدارک دیده‌اند و اصولگرایان نیز روز گذشته از شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی رونمایی کردند.

این در حالی است که بنا بر بررسی فضای سیاسی و رسانه‌ای کشور اصلاح‌طلبان با انتقاد برخی از طیف‌های این جریان به طرح سرا و اصولگرایان نیز به دلیل انشقاق‌های حاصل شده در میان خود، همچنان با چالش وحدت و انسجام مواجه هستند.

به طوری که در توصیفی رسانه‌ای از چنین وضعیتی آمده است: ائتلاف، اتحاد، تلاش برای دادن فهرست واحد، حضور پرقدرت و هزاران چیز دیگر که جناح‌های چپ و راست به طور معمول در جنگ‌های روانی قبل از انتخابات آن‌ها را به زبان می‌آورند؛ چند صباحی به انتخابات اسفندماه وقت باقی نمانده و شرط معمول آن است که این‌بار هم اصولگرایان و اصلاح‌طلبان هریک برای آنکه بگویند منسجم‌تر و بهتر عمل می‌کنند و آمادگی کامل برای حضور در انتخابات دارند،  مسایلی از قبیل اتحاد با یکدیگر را پیش بکشند اما بر خلاف تصورات چنین چیزی نه در اردوگاه اصلاح‌طلبی دیده می‌شود و نه اصولگرایی.

اردوگاه اصلاح‌طلبان

برنامه ریزی و راهبردهای انتخاباتی

آذر منصوری عضو شورایعالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان در گفت وگو با خبرگزاری ایسنا با اشاره به انتقادهای وارده به طرح سرا اظهار داشت: بسیاری از نقدهایی که در این روزها از سوی اقلیت مخالف مطرح شده است، اساسا مبتنی بر فرض‌های اشتباه درباره جزییات طرح است که هنوز در هیات رییسه شورایعالی به تصویب نرسیده است. اطمینان دارم اگر منتقدان به جزییات آخرین ویرایش طرح که برای تصویب در اختیار شورایعالی قرار گرفته است توجه کنند، تایید می‌کنند که اغلب انتقاداتشان بی‌اساس است.

غلامرضا ظریفیان فعال سیاسی اصلاح‌طلب در یادداشتی در روزنامه آرمان ملی نوشته است: سرا یک ایده است که ایده بدی هم به‌نظر نمی‌رسد اما تا پخته‌شدن این طرح باید مسیر طولاتی‌تر و همفکری‌های جدی‌تری صورت بگیرد. وی در پاسخ به انتقاداتی که طرح سرا را صرفا یک مدل ساده انتخاباتی خوانده‌اند، گفت: در سرا برنامه‌های نامزدها و احزاب ارایه می‌شود و بدنه اصلاح‌طلبان کشور به این برنامه‌ها و افرادی که فکر می‌کنند این برنامه‌ها را بهتر اجرا می‌کنند رای می‌دهند. سرا قرار نیست همه مشکلات اصلاح‌طلبان را حل کند و قرار نیست جایگزین ارایه برنامه و دیگر ضرورت‌های راهبردی شود؛ اما تحول مهمی در مشارکت دادنِ دموکراتیک و شفاف اصلاح‌طلبان کشور در تصمیمات این جبهه و اننخاب برنامه‌ها و نامزدهای آن است.

 از این منتقدان باید پرسید چه پیشنهاد عملی جایگزینی دارند که این سه ویژگی را داشته باشد؟ یک؛ بتواند در شورای عالی جبهه سیاست‌گذاری (به عنوان تنها نهادی که مورد پذیرش احزاب و چهره‌های ملی اصلاح‌طلب برای ایجاد اجماع انتخاباتی میان اصلاح‌طلبان است) با پذیرش اکثریت تصویب شود. دوم؛ در حد امکان طیف وسیع‌تری از اصلاح‌طلبان را در لایه‌ها در بربگیرد و سوم از عضویت فیک‌های سایبری و غیراصلاح‌طلبان جلوگیری کند.

غلامرضا ظریفیان فعال سیاسی اصلاح‌طلب در یادداشتی در روزنامه آرمان ملی نوشته است: سرا یک ایده است که ایده بدی هم به‌نظر نمی‌رسد اما تا پخته‌شدن این طرح باید مسیر طولاتی‌تر و همفکری‌های جدی‌تری صورت بگیرد. با این حال طراحان طرح سرا باید مراقب باشند که از طرح سرا یک ایدئولوژی نسازند که کسی حق نداشته باشد نسبت به ابعاد، عواقب و آثار آن حرف بزند؛ بلکه باید با گشودگی به نقدها و نظرها توجه کنند. باید از طرح سرا استقبال کرد، طرح جایگزین داشت و به نظر مخالفان درون جریان اصلاحات نیز توجه و به جای برچسب زدن با نوعی گشودگی برخورد کرد.

رصد تحرکات جریان مقابل

محمد صادق جوادی حصار کنشگر سیاسی و عضو حزب اعتماد ملی در گفت وگو با خبرگزاری ایلنا درباره مطرح شدن مباحث کلی درباره فساد از زبان رییس جمهوری، گفت: تصور می‌کنم یکی از چیزهایی که آقای روحانی در ذهن دارند این است که جریان مقابل ایشان با استفاده از انتخابات پیش‌رو در پی زمین‌گیر کردن دولت و فایده بردن از این زمین‌گیری در انتخابات مجلس و سپس انتخابات ریاست‌جمهوری بعد است. یعنی رقیب آقای روحانی از شرایط عمومی که در اختیارش قرار گرفته تحت عنوان مبارز با فساد استفاده می‌کند. از دیدگاه آقای روحانی این نوع مبارزه با فساد می‌تواند در ذات خودش یک حرکت انتخاباتی و تبلیغاتی باشد.

تشتت بی‌سابقه اصولگرایان؛ تیتر یک روزنامه آفتاب یزد است که در ذیل می‌نویسد:  اعضای جبهه پایداری، اصولگرایی را منسوخ شده می‌دانند و برخی دیگر از اعضای این جبهه متمایل به احمدی‌نژاد شده‌اند، قالیباف از نئواصولگرایی می‌گوید، جدل طرفداران حداد عادل و جلیلی در مورد سرلیستی بالا گرفته است، ماجرای مدارس فرهنگ نیز باعث بروز اختلاف میان حدادعادل و فتاح شده، علی لاریجانی و طیف میانه‌رو این جریان هم به نظر می‌رسد از ساز و کار ائتلاف کنار گذاشته شده‌اند و... و.

به نوشته روزنامه اعتماد،  پایداری‌ها همچنان ساز ناکوکند. جناح راست از همان زمان که فصل‌الخطاب‌های خود را یا بنا بر تقدیر از دست داد یا بنابر سیاست و درست از همان زمان که تازه اصولگرایان وارد زمین سخت سیاست‌ورزی شدند، وحدت به خود ندیده است. مهم‌ترین عامل این انشقاق نیز جریانی بوده و هست که در دوران محمود احمدی‌نژاد ظهور و بروز یافتند و حال با پرچم جبهه پایداری مشغول کنشگری به قول خودشان انقلابی‌گری هستند.

تاکتیک تکروی برای رسیدن به گزینه‌های انقلابی بار دیگر در آستانه انتخابات دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی کلید خورده است و مدتی است که اعضای جبهه پایداری، احتمالا به تبعیت از پدر معنوی‌شان تلویحا یا صراحتا تاکید می‌کنند، اگر فهرست اصولگرایان همان گزینه‌های انقلابی مدنظرشان باشد، تن به ائتلاف می‌دهند وگرنه راه خود را می‌روند.

روزنامه شرق نیز در این باره می‌نویسد: مدل ویژه انتخاباتی و انتخاب اصلح، عبارات و اصطلاحاتی‌اند که جبهه پایداری در سال‌های اخیر برای جداکردن راه خود از اصولگرایان و نواختن ساز خود از آن استفاده کرده، اگرچه مصدایق خاص خودش را هم برایشان داشته است. زمانی سعید جلیلی و کامران باقری‌لنکرانی مصداق انتخاب اصلح بودند و حالا هم برای مجلس گفته‌اند که شاخص‌های خودشان را دارند که مدل ویژه‌ای برای انتخابات است. شاخص‌هایی که یک‌سری عبارات ارزشی کلی و کلیشه‌ای است و بر سر یافتن مصادیقش احتمالا اختلاف بسیار خواهد بود، چون معیاری برای سنجش آن وجود ندارد.

اصولگرایان همواره جبهه پایداری را مقصر شکست‌های گذشته خود می‌داند اما جبهه پایداری معتقد است از قضا هم‌نوایی با اصولگرایان باعث شکست آنها بوده است...به نظر می‌رسد جبهه پایداری دیگر قرار نیست تابع کسی یا کسانی باشد. ماجرا این است که اصولگرایان در مواجهه با انتخابات مجلس آتی خود را بدون رقیب می‌پندارند. در این شرایط هر نحله و حزبی درون اصولگرایی که تصور کند می‌تواند سهم بیشتری از کیک مجلس را داشته باشد، قطعا بیشتر ساز ناکوک خواهد زد. این بازی جدایی جبهه پایداری هم بر همین اساس است. جبهه پایداری معتقد است اگر قرار به وحدت است، باید سهم خوب و بیشتری به او برسد، در غیر این صورت فهرست جدا می‌دهد و چون به قول خودشان تجربه دور قبل را هم دارند، مطمئن هستند که با فهرست جداگانه صندلی‌های بیشتری را از ساختمان سبز مجلس از آن خود می‌کنند. تا جایی که فهرست قم هم طبق اخبار اعلام‌شده با حضور چهره‌های پایداری و نزدیک به آنها بسته و قطعی شده و اصولگرایان دیگر به‌ویژه علی لاریجانی را از قطار پیاده کرده‌اند.

بنا بر گزارش تارنمای خبرآنلاین، پایداری‌ها این روزها و در آستانه انتخابات مجلس از هر ابزاری برای قرار گرفتن در صدر اخبار بهره می‌گیرند، از انتشار اخبار کذب تا تهمت‌زنی‌ها بی‌سند و مدرک. پایداری‌ها را می‌توان مصداق عینی مثل بدنامی بهتر از گمنامی است، دانست چه اینکه به هر وسیله‌ای چنگ می‌زنند تا در صدر اخبار باشند، از شایعه‌پراکنی تا اتهام‌زنی و طرح ادعاهای عجیب و غریب علیه مسئولان نظام که البته در چشم به هم زدنی تکذیب می‌شود.

در آستانه انتخابات مجلس، توپخانه تندروها اما پرآتش‌تر از گذشته فعال شده است. چه آنکه چند ماهی تا انتخابات مجلس باقی نمانده و پایداری‌ها با هر چه در توان دارند تلاش می کنند تا فضا را به هر نحو ممکن به نفع خود مدیریت کنند. این بار هم به سیاق گذشته دست به اتهام‌زنی و شایعه‌پراکنی زده‌اند، روشی مسبوق به سابقه و آزمون شده در کارنامه پایداری‌ها که البته تاکنون هم نتیجه‌ای در بر نداشته است.

روزنامه اعتماد در گزارشی با بیان اینکه برای برخی گروه‌های سیاسی مساله معروفیت فارغ از محبوبیت،  نقش قابل ‌توجهی را بازی می‌کند، از دورخیز علی‌اکبر رائفی‌پور برای شرکت در انتخابات مجلس خبر داد.  به نوشته این روزنامه،  علی‌اکبر رائفی‌پور از آن دست دهه شصتی‌های خوش‌شانس بود که اظهاراتش به مذاق اصولگرایان خوش آمد و بر همین اساس توانست برای خود جایگاه و پایگاهی به دست بیاورد... در دوران ریاست‌جمهوری محمود احمدی‌نژاد که ایده‌هایی مانند رد هولوکاست از سوی رییس‌جمهوری وقت حسابی داغ بود، علی‌اکبر رائفی‌پور نیز توانست با سخنرانی‌هایش پله‌های ترقی را یکی پس از دیگری بالا برود و البته کنار آن، یکی پس از دیگری در مسیر سیاست و سیاست‌ورزی گام بردارد.

با داغ شدن تنور انتخابات، حرکت‌های چراغ‌خاموش رائفی‌پور در قالب سفرهای استانی و سخنرانی در شهرهای مختلف نیز شدت گرفته و حال این گمانه تقویت شده است که آقای سخنران این روزها سودای بهارستان در سر می‌پروراند اما اینکه چقدر احتمال دارد، شخصی مانند علی‌اکبر رائفی‌پور که مهم‌ترین مشخصه‌اش سخنرانی‌های نامستند است در لیست اصولگرایان قرار بگیرد از آن مباحثی است که اتفاقا برخی از اهالی این جناح معتقدند هیچ بعید نیست که در راستای جوان‌گرایی که اتفاقا نوید آن را محمدباقر قالیباف داده بود، رائفی‌پور ۳۵ ساله در لیست اصولگرایان قرار بگیرد و از این طریق بتواند به مجلس یازدهم راه پیدا کند.

اردوگاه اصولگرایان

خبرگزاری دانشجو: شورای ائتلاف روند گذشته را تکمیل کرده است هرچند جمنا یک گام رو به جلو بود.

تحرکات و راهبردهای انتخاباتی

به گزارش خبرگزاری فارس، شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی که جمعی فراگیر از چهره‌های ملی، مسئولان احزاب و تشکل ها و چهره‌های انقلابی با تاکید بر حضور زنان و جوانان است، رسما اعلام موجودیت کرد.

جواد عامری، دبیرکل جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی در گفت وگو با خبرگزاری دانشجو درباره آخرین وضعیت شورای ائتلاف و مقایسه این تشکل با جمنا اظهار داشت: شورای ائتلاف روند گذشته را تکمیل کرده است هرچند جمنا یک گام رو به جلو بود.

وی در عین حال با بیان اینکه در جمنا روند انتخاب از پایین به بالا بوده اما برخی اشکالات را نیز دارا بود، تصریح کرد: در ساختار فعلی بیش از ۵۰ درصد افراد جوان بوده و یک شورای مخصوص بانوان نیز تشکیل شده است.  عامری با تاکید بر اینکه این مدل برای اولین‌بار است که اتفاق افتاده است، افزود: در این ائتلاف دانشجویان، اساتید و بانوان و قشرهای مختلف حضور دارند.

حمیدرضا ترقی عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی در گفت وگو با تارنمای انتخاب تصریح کرد: این‌که شورای ائتلاف جریان ارزشی انقلاب (شاجا) تشکیل شده، خود بدین معنا است که دیگر اصول‌گرایی در معنای گذشته مطرح نیست. شاجا به شکل واضح بدین معنا است که گفتمانی که جدیدا مطرح شده، گفتمان انقلابی‌گری است. بنابراین، نمی‌توان این مساله را در تضاد با اساس جریان اصول‌گرایی مورد ارزیابی قرار داد.

کریمی اصفهانی از چهره‌های اصولگرا به مناسبت اعلام موجودیت رسمی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی گفت وگویی با خبرآنلاین کرده است. وی با اشاره به نکات مورد تاکید در بیانیه این شورا گفت: به نظر من در حال حاضر با توجه به مشکلاتی که در جامعه داریم، نماینده‌ای برای مجلس می‌خواهیم که از مسایل اقتصادی اطلاعات خوبی داشته باشد. چون کشور ما در زمینه‌های مختلف در مرحله خوبی است، معضل امروز ما مسایل اقتصادی است. گوش شنوایی در مورد مسایل اقتصادی در مجلس و دولت‌ وجود ندارد. از نظر من یکی از معیارهای شایسته‌سالاری با اقتضاء زمان همین مسئله اقتصادی است. من نمی‌دانم که این مجموعه تا چه حد به مسئله اقتصادی توجه کرده است.

وی در پاسخ به این که فکر می‌کنید که شورای ائتلاف هم این دغدغه را داشته باشد؟ گفت: من براساس شنیده‌هایم این دغدغه را احساس نکردم و اگر این کار نکنند به بیراهه رفته‌اند.  این فعال اصولگرا درباره تاکید شورا بر حضور جوانان و زنان نیز توصیه کرد: هر کس که مقتدرتر است و تجارب بیشتری دارد یا از نظر علمی بالاتر است و بهتر می‌تواند کارها به پیش ببرد و شایسته‌تر است، باید انتخاب شود.

محمد ناصر سقای بی‌ریا عضو شورای مرکزی جبهه پایداری  انقلاب اسلامی در پاسخ به این انتقاد که جبهه پایداری نُت خارج از هارمونی می‌نوازد و با شورای وحدت هماهنگی لازم را ندارد، به تارنمای انتخاب می‌گوید: هارمونی واقعی ارزش‌ها هستند؛ یعنی ارزش‌های انقلابی هر شخص یا جریانی، اگر صحبتی پیرامون بر هم زدن هارمونی توسط جبهه پایداری دارد، بیاید و در یک گفتگوی مستقیم نشان دهد که ارزش‌های انقلابی را چه جریانی دنبال می‌کند و آیا آن‌ها در مسیر این ارزش‌ها قرار دارند یا خیر. واقعیت این است که بسیاری از افراد از این ارزش‌ها دست برداشته یا اعتقاد به آن‌ها در درون‌شان کم‌رنگ شده است لذا تلاش جبهه پایداری این است که برادران نزدیک به خود را تحت لوای هارمونی ارزش‌های انقلابی وحدت ببخشد.

وی در ادامه پیرامون این موضوع که برخی اصول‌گرایان گفته‌اند در صورت ارایه لیست جداگانه، جبهه پایداری حق بهره‌گیری از عنوان اصول‌گرایی را ندارد، بر این باور است که زمان گفتمان اصول‌گرایی اندکی منسوخ شده و اکنون گفتمان نیروهای انقلاب مطرح است لذا جبهه پایداری اساسا کاری با اصول‌گرایی ندارد؛ هر شخصی ارزش‌های انقلابی را قبول داشته باشد ما نیز او را قبول داریم. البته ابن بدین معنا نیست که اصول‌گرایی را قبول نداشته یا رد کنیم؛ ما نمی‌گوییم آن‌ها نباید باشند بلکه آن‌ها را می‌پذیریم اما مساله این است که فاصله هر دوایری تا مرکز، دور و نزدیک است. متاسفانه  برخی اصول‌گرایان در پی طرد هستند اما در پی طرد دیگری نیستیم و به دنبال تعامل هستیم.

حسین کنعانی‌مقدم فعال سیاسی اصول‌گرا در گفت وگو با فرارو در پاسخ به این پرسش که از شواهد بر می‌آید لاریجانی، حداد عادل و قالیباف در انتخابات مجلس شرکت نمی‌کنند، آیا این امر راه را برای ورود سعیدجلیلی به مجلس و ریاست پارلمان هموار نمی‌کند، اظهار داشت: نماینده سعید جلیلی در شورای وحدت اصول‌گرایان شرکت‌می‌کند، بنابراین این احتمال وجود دارد که وی سر لیست اصول‌گرایان در تهران شود، اما نکته مهم این است که ما به دنبال سلبریتی سیاسی نیستیم.

دبیرکل حزب سبز با تاکید بر اینکه افرادی نظیر سعید جلیلی در گذشته امتحان خود را پس داده‌اند و در به دست آوردن رای مردم ناکام بوده‌اند، اضافه کرد: برخی از افراد به نمایندگی به عنوان یک شغل نگاه می‌کنند، در حالی این طور نیست و نمایندگی شغل محسوب نمی‌شود، با توجه به این موضوع باید افرادی در لیست قرار بگیرند که بتوانند در زمینه قانون‌گذاری خوب عمل کنند و قوانینی را به تصویب برسانند که باری از روی دوش مردم بردارند، نه اینکه تنها به صرف مطرح بودن افراد در لیست انتخاباتی اصول‌گرایان قرار بگیرند.

به گفته وی در حال حاضر جبهه پایداری به دلیل شروط و مواضع خود به سازوکار انتخاباتی اصول‌گرایان محلق نشده و تا زمانی که به این سهم‌خواهی‌ها ادامه بدهند، نمی‌توانند جایی در پازل وحدت داشته باشند. اینکه‌ ما به عنوان یک جریان سیاسی‌ بگوییم، اگر فلان شخصیت را در لیست نگذارید، ما در ائتلاف شرکت نمی‌کنیم، به هیچ عنوان قابل قبول نیست، وقتی گروهی وحدت را قبول می‌کند به معنای آن است که نظر اجماعی و اکثریت را می‌پذیرد، نه اینکه بیاید و بگوید ما حرف خودمان را دنبال می‌کنیم و همه نیز باید نسبت به آن تمکین کنند، اسم این موضوع را که دیگر وحدت و ائتلاف نمی‌گذارند.

صادق‌کوشکی استاد دانشگاه در گفت وگو با صبح نو می‌گوید: جبهه اصول‌گرایی دیگر تقریبا بازنشسته شده است و ضمنا کارآمدی و جذابیتی برای بدنه متدین انقلابی ندارد؛ به جای آن می‌توان از عنوان جبهه نیروهای انقلاب اسلامی یا افراد وفادار به این جبهه استفاده کرد. واقعیت این است که اصول‌گرایی بعد از سال ۹۲ بازنشسته شده و کارآمد نیست. انتخابات سال ۹۲ تیر خلاص به مفهوم اصول‌گرایی بود. بدنه انقلابی وفادار به نظام و انقلاب، وجود واقعی دارد اما مفهوم اصول‌گرایی از سال ۹۲، کاربرد و کشش خود را از دست داده است. نیروهای انقلابی نیازمند یک هماهنگ‌کننده قوی هستند. اساسا فقدان این هماهنگ‌کننده احساس می‌شود.

پول های کثیف در جریان انتخابات

محمد جواد جمالی نوبندگانی سخنگوی هیئت‌ نظارت بر رفتار نمایندگان مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرگزاری تسنیم با تاکید بر اینکه درباره شفافیت مالی کاندیداهای انتخابات مجلس قانونی وجود ندارد، گفت: در چند سال گذشته پول‌های کثیف مستقیم و غیر مستقیم وارد انتخابات شده است... در بحث پول‌های کثیف و مقابله با آن یک مسئله که جای تعجب دارد این است که این موضوع همواره در اواخر چند دوره مجالس گذشته به بحث گذاشته شده و  به بهانه وقت نبودن این موضوع مورد بررسی قرار نگرفته است، گویا قصدی وجود دارد که قانونی برای شفافیت مالی کاندیداها در مجلس تصویب نشود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha