شغل کتابداری مانند شغل معلمی از جایگاه حساسی برخوردار است و باید نقش و جایگاه آن در جامعه حفظ و همواره ارتقاء یابد،به طور قطع کتابدار برای راهنمایی مفید و سازنده به مراجعان و جذب هرچه بیشتر مخاطب، خود نیز باید اهل مطالعه و کتابخوان باشد.
امروز فضای مجازی اقشار مختلف مردم به ویژه جوانان و نوجوانان را از کتاب و کتابخوانی دور داشته و بیشتر اوقات فراغت این قشر با چرخ زدن در شبکه های اجتماعی می گذرد که کتابداران باید در این شرایط حضور پررنگ تری در فضای مجازی با انجام تبلیغات مناسب با هدف جذب جوانان و نوجوانان به محیط کتابخانهها داشته باشند و به نوعی تهدید را به فرصت تبدیل کنند.
با افزایش سطح مطالعه در میان مردم به ویژه نسل جوان و نوجوان و نهادینه شدن فرهنگ مطالعه ، نه تنها شاهد کاهش آسیبهای اجتماعی و برقراری امنیت در جامعه خواهیم بود بلکه شرایط گذران هر چه بهتر اوقات فراغت این قشر نیز فراهم می شود.
براساس آمارهای موجود سرانه مطالعه در ایران در خوش بینانه ترین حالت و با احتساب مطالعه کتب درسی و نشریات کمتر از ۲۰ دقیقه و در هرمزگان کمتر از دو دقیقه است.
با کتاب دوست مانوس شویم
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری هرمزگان دراین زمینه گفت: اگر خواهان حرکت در مسیر رشد و توسعه و پیشرفت هستیم باید با کتاب دوست و مانوس شویم که در این راه کتابداران میتوانند یاریگر مردم باشند.
سعید ناجی در مراسم تجلیل از کتابداران، کتابخوانان و مروجان کتاب استان هرمزگان، ضمن تبریک هفته کتاب و کتابخوانی افزود: آگاهی بخشی، فرایند مهمی است که افراد هر جامعه در هر شرایطی به آن نیاز دارند و کتاب به عنوان کاملترین وسیله، میتواند انسان را به سرمنزل مقصود برساند.
وی ادامه داد: وقتی یک کتاب خوان حرفه ای پرورش دهیم به دانایی جامعه کمک کرده ایم و اگر جامعه دانا شد از جهل دور می شود و آن فرد به خدا نزدیک تر می گردد.
ناجی خاطرنشان کرد: کتابداران از مهم عوامل ترویج و توسعه کتابخوانی هستند و برای ترویج کتابخوانی ابتدا باید کتابداران کتابخوان داشته باشیم.
این مقام مسوول تاکید کرد: کتابداران بستری را برای مردم فراهم میکنند که به واسطه کتاب، رشد و تکامل اندیشه انسان تسهیل و انسانها با آنچه در وجودشان است، پیوند مییابند.
وی اضافه کرد: نهادینه کردن فرهنگ مطالعه در کشور نقش بسیار مهمی در توسعه فرهنگی دارد بنابراین باید با اجرای برنامههای کاربردی زمینه ارتقای شاخصهای مطالعه را فراهم سازیم.
هفته کتاب فرصتی برای ترویج کتابخوانی
مدیرکل کتابخانههای عمومی هرمزگان نیز هفته کتاب را فرصتی برای یادآوری اهمیت مطالعه و کتابخوانی و توجه بیشتر مسئولین به ترویج کتابخوانی دانست.
حجتالاسلام محمد ذاکری در گفتو گو با ایرنا اظهارداشت: کتابخوانی جزو نیازهای ضروری انسان است و آدمی به وسیله مطالعه میتواند با اندیشههای دیگران رابطه برقرار کند و از دستاوردهای علمی و ادبی دیگران بهرهمند شود.
وی در ادامه در خصوص اهمیت شغل کتابداری بیان داشت: یک کتابدار باید در درجه اول کتابشناس و کتابخوان خوبی باشد؛ زیرا معرفی و هدایت اشخاصی که علاقهمند به حوزه کتابخوانی هستند بر عهده کتابدارهاست و کتابداری که سرانه مطالعه پایینی دارد نمیتواند خیلی خوب افراد را راهنمایی کند.
مدیرکل کتابخانههای عمومی هرمزگان از دیگر وظایف یک کتابدار به داشتن تعامل با مخاطبان کتابها و کتابخانهها اشاره کرد و ادامه داد: کتابدار میتواند با آگاهی خاصی که از مخاطب خود به دست میآورد او را به سمت خواندن یک کتاب خوب و مناسب جهت دهد.
حجتالاسلام ذاکری توضیح داد: کتابدارها بهنوعی با اندیشه انسانها سر وکار دارند و میتوانند افکار را جهت دهند لذا اگر کتابدارها نباشند و یا وظیفه حیاتی خود را بهدرستی انجام ندهند، جامعه رو به انحطاط میرود.
درسطح استان هرمزگان ۷۱ کتابخانه عمومی وجود دارد که از این تعداد ۵۶ باب نهادی و ۱۵ مورد مشارکتی است.
در شهرستان بندرعباس با جمعیت ۷۰۰ هزار نفر ، پنج کتابخانه نهادی وجود دارد که این آمار به معنای وجود یک کتابخانه به ازای هر ۱۲۰ هزار نفر می باشد که این آسیب جدی در حوزه کتاب و مطالعه در هرمزگان است.
در برخی شهرها وشهرکهای جدید در سطح استان هرمزگان و شهرستانها با جمعیت بالای ۲۰هزار نفر مردم از وجود حتی یک کتابخانه محروم هستند.
بیست و هفتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «حال خوش خواندن» از تاریخ ۲۳ تا ۳۰ آبان ماه در سراسر کشور برگزار میشود.
نظر شما